Asalnyer kiter nak buat kuih donut. Dan ini resepinyer:
BAHAN-BAHAN
(untuk dimakan 4-6 orang)
250g tepung gandum
1/4 paket yis mauripan
1/2 sudu kecil baking soda
50 g marjerin
1 biji telur
1 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan susu cair
Air secukupnyer untuk melembutkan doh
A- Gaul tepung, yis, baking soda, marjerin dan telur sehingga menjadi serbuk roti
B- Bancuh garam, gula, susu cair dan air
Curahkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh agak berkilat
Ketepikan doh dan tunggu doh tersebut kembang sekali ganda
Bentukkan doh ikut saiz yang korang suka dan goreng ngan api kecil. Kalau u ols buat donut.... blend ler gula dan golekkan kuih niii. Sonang kannn????
Masa time menguli doh niii.... kiter mendapat talian hayat dari my hubby.... wahhhh!!! Sonang keroje den... TQVM my hubby... Muahhhh!!!!.
Untuk pelbagaikan menu di bulan pose niiii kiter bahagikan doh niii kepada 2 bahagian. 1 kiter buat donut...
dan since sambal nasik lemak yang kiter buat semalam ada tinggal sikiiittt jer lagik.... satu bahagian doh lagi kiter buat bulat-bulat untuk dijadikkan Kuih Burger MAlaysia. Goreng jerr doh tersebut dan belah dua.... lapiskan ngan sepotong timun yang dihiris nipis... dan sumbatkan ngan sambal ikan bilis... dah siap....
Seperti biasa... time kiter buat kuih atau kek... sure ada tangan-tangan kecil yang beria-ria nak menghulurkan bantuan. Untuk tidak mengecewankan mereka.... kiter bagi lerrr seketul doh untuk depa create... dannnnnnn...... ini lerrr hasilnyer
Actually ada 10 biji ketulan kuih niii... tapi yang kiter goreng cuma 5. Ini amat mengecewakan didie. Walaubagaimanapun Kuih niii telah selamat berada dalam perut didie walaupun azan Maghrib belum berkumandang
Before i end my story kali niii... jom kiter zoom sekali lagik 3 jenis kuih ngan menggunakan 1 doh adunan ini....
2 comments:
tq ek...i nk cubelah.ki.m slm kt ank buah ye...good girl sbb rajin nk tolong mask
Having rеad thіѕ Ι thought it was reallу
informatiѵe. I aρpгесіate yоu finding the timе
and еffort to put this infoгmаtіon togethеr.
I oncе agаin find mуself ѕpending a lot of
time both reаding and postіng comments.
But ѕο what, it was still worthwhilе!
my homeрagе: raspberry ketone
Post a Comment