Saturday, July 21, 2012

This Ramadhan,i'm still in confinement mud!

Salam Ramadhan guys....

Today is 1st Ramadhan bersamaan 1 bulan dah kiter berpantang. Jeles nengok org lain berpose huhuhuhuuuuu. Nak buat guaner.....

Those yang wish tahniah untuk kami... terima kasih diucapkan. Terima kasih gak yang sudi  datang menjenguk kami anak-beranak.

Since tgh bercuti niii ingat banyak ler stori yang  blh di up-date kat sini. Tapi hampehhhh.... nak karang tak berkesempatan maaaa.... buzzi nak mengimunekan diri ngan orang baru. baru niii laaa berkesempatan nak up date something kat sini.

stori apa lak kali nih???? Menu berbuka???? hohohoooo... no no no... malas nak citer tentang makanan. Buat i terliur aje!Hihihi... kalau dulu citerr tentang prenancy, kali nii  kiter citer laak tentang berpantang nak tak? hahaaha... kalau uols tak nak pun i  tetap nak bercerita kat sini.

Berpantang kiterrr kali niii lari sikit dari kaedah berpantang kiter  yang lepas2. Yea laaa... yang dulu kuar ikut pintu... yang nii ikut tingkap. So, terpaksalah kiter ubah cara berpantang kali niii. Sebelum niii macam2 perkara yang menakutkan kiter baca dan dengar tentang berpantang orang yang bersalin secara operate. Ada yang sampai  bernanah dan ada yang lepas 44 hari kena ke spital tuk dijahit semula luka operation. Kisah benar ini berlaku pada kenkawan yg kiter kenali. Tu yang phobia sesangat nak bersalin secara operate dulu.

Tu yang kiter dengar dulu laaa. Tapi... kat sini i nak share my experinced lak.....

Pas dioperate kan, kiter memang tak berrani sangat nak bangun duduk. masa kat spital, selagi urine kiter tak bersih, tiub urine kiter tidak ditanggalkan. Kalau tak tanggal, camner nak mandi dan ke bilik air kan? So tugas mengelap badan dan changed my pad dilakukan semuanya olh jururawat yang bertugas. Kiter tk bangun pun. bagi breastfeed anak pun secara baring, dibantu oleh en asben dan jururawat bertugas.

Habis jer bius, kita masih lum rasa berdenyut-denyut cam orang cerita. May be disebabkan ubat tahan sakit yang diberikan kot! Ubat tersebut diberi ngan pelbagai cara. Secara injection ada, ikut dubur ada dan makan pun ado. Kesimpulannya, kiter langsung tak rasa pun perit luka seperti yang diceritakan orang. Cuma bila ditanggal urine tiub nak mula berdiri... tu yang agak ngeri. Actually, bersalin normal ker operate ker.... masa awal2 pas bersalin kalau berdiri memang kena pegang pewot coz dah beberapa bulan membawa pewot yg boyot, kali niii pewot tuu sedikit menggeleber dan ia memberi sedikit tekanan kepada luka. Terasa lain macam ler sikit masa tuuu.

Seblum dischared lak spt biasa doktor akan check dulu le kan. So, pas luka dispray  dgn lapisan kalis air, kiter dibenarkan mandi seperti biasa tetapi kena make sure pas mandi pastikan luka dikeringkan guna hairdryer atau anginkan supaya ia benar-benar kering.


Pas sure kering, luka perlu sapu dengan this cream... Pas 3 hari baru kiter diibenarkan membuka lapisan kalis air tersebut.

itu pesanan doktor. Tapi kiter wat cara kiter sendiri sebab takut. Tuk first week, kiter langsung mandi. Just lap bdn 3-4 kali sehari. Cuaca pun boleh than pnsnya kan! berpeluh tak yah citer laaa... So, luka kiter tuh senantisa kiter anginkan. Cream yng dibekalkan  dioles 2 kali sehari seperti yang disarankan. al-hamdulillaah, within first week luka luaran kiter dah kering.

Dalaman???? Tu yng payah tuu... Kiter mana tau ye dak? so, seperti yang biasa kita dengar, pemakanan lah yang memainkan peranan.


So kiter just ambik pati ikn haruan.. nak mkn ikan haruan fresh cam takut tak termakan. Ye laaa kalau tak betoi cara masak, hanyir bangat kan!. Makan pati ikan niii pun kembang kempis hidung kiter.... Tu pun siap tutup hidung dan dibilas dengan kismis dan kurma still rasa hanyirnya! Tapi nak baik punya pasal.... telan je laa. Kita ambik pati ikan niii pd minggu ke-2 sebab org kata jgn makan awal2. Takut organ dalaman terlekat.

Sebut pasal ubt lak, teringat kiter  masa first day kat wad, kiter dibekalkan dengaan ubat angin. Masa tu tak rasa kembung pun... tapi telan lah gak ubat tuuu. Beberapa jam lepas tuuu baru terasa perut kembung yang amat. It's take 3 days gak ler naak realese dari penderitan kembung  tuh. Kiter gak dibekalkan dengan ubat sembelit. Ingatkan bersalin normal jer yang terdedah ngan sembelit. Rupanya secara ceaseren pun tededah dengan sembelit. So, reader yang tgh preggie dan baca entry kiter nii.... ubat sembelit niii jgn lupa mintak tau! Kalau tak suffer wooo masa berpantang nanti.

Kiter gak dibekalkan dengaan multivitamin and ubat tahan sakit. multivitamin tu kiter makan tapi ubat tahan sakit tuuu kiter try tak makan. since tak rasa sakit pun, kiter decide terus tak makan. Itu  jalan yang terbik rasanya! So far, al-hamdulillah, hingga hari ini kiter tak megalami pun rasa pedihh kesan dari pembedahan tersebut. So,  those yang berkenaan jagan takut laaa.... tak der laaa seteruk seperti yang dikata. Lagipun teknologi sekarang dah canggih beb!


Setealah seminggu berlalu, baru kiter berani nak mandi. kiter rasa bangga kerana wlaupun kiter berpantang sendiri, kiter masih boleh mendapatkan bahan mandian lengkap seperti amalan orang dulu-dulu.

Kita dapatkan stok dedaun herb nii dari Institut Biosans UPM.


Ada daun pandan, serai wangi, sireh, halia bara, limau purut dan beberapa daun laain yang kiter pun dah tak kenal. Daun niii kiter potong-potong dan sumbat dalam uncang., direbus an mandi. Pas mandi buat pertama kalinya... peeerghhhhhh... badan terasa ringan yang amat. Lega yang amat maa...

Those yang nak dapatkaan daun niii boleh dapatkan kat IBS, UPM. Harganya dalam RM5 satu palstik. Berapa kali stok mandian boleh dihasilkan dsepends on kiter laaa.... janji daun yang dipotong tuuu dikeringkan/ditoskan. Tahan lama sikit dedaun tuu. Kalau u ols nak daun yang siap dikeringkan pun ado. Insya-Allah, kiter akan terus mandi ngan air dedaun ni hingga hari ke-44 kot!

Bertungku? Boleh dan juga sangat disarankan. operation juga boleh meyebabkan rahim kiter membengkak. Symptom awal rahim kita bengkak ialah, kita akan mengalami kencing yang tak lawas. so, dengan bertungku, membantu mengecutkan rahim yang membengkak. Cuma awal2 tu kena hati2 sikit  takut tertekan kat luka...

Berbengkung....
Hihihi.... yang ni kaedahnya dilakukan dengan cara yang sedikit berbeza. Kita tak berani nak berbengkung masa first two weeks. Just sapu minyak ginger dan losyen mustajab. Lps minggu ke-2, baru kiter pakai girdle (ni lbh baik dari bengkung). Tapi girdle niii kiter pakai kejap2 jer... takut berpeluh dan tekanan. Dah 30 hari baru kiter pakai girdle sepanjang masa. Sebelum tu... oleskan dulu pewot ngan minyak panas. Hopefully pewot kiter slim lerrr pas nii... hihihiii...

Urut? Lom lagik. Saja kiter nak tunggu luka betooi-betoi sembuh. Coz kalau urut sekarang, tak banyak boleh dilakukan, menirap tak boleh, pusat hingga lutut pun tak disentuh. So tunggu dulu laaa.

buat masa sekarang niii... kiter just dptkan khidmat kat mr ogawa ni jer.

tuk kaki, ank2 yng tlg picit2kan! Tengok ler.... pas ni may be ke Spa az-zahrah, hihihiii... dapat satu sesi rawatan spa percuma dan diskaun 50% tuk facial treatment coz berslin kat itu.

Pemakanan? Tuk breakfast... kiter just ambik cereal jer. so far al-hamdulillah, kenyang sampi lunch. tea time, ambik sekut cam jacob ngan air milo+anmum laktosa. Bila ambik nescafe, anak meragam dan susu pun ada sikit kurang. So, milo pun milo laaa even i nii caffein holic, demi anak.... ibu korbankan laaa holic tuuuu... Lunch & dinner, En Somi yang sediakan.


Tuk 15 days pertama...
 hari2 berlaukkan ikan tenggiri dan sup sawi nih. Jemu???? Hihihiii.... idokkk leeeee....i sesangat appreciate apa yg dah my tok bidan buat. Lunch our pun dia balik semata2 nak sediakan makanan tuk kiter tau! sup sawi, sup sawi laaaaa. heheheeee... Resepi....? campak aje batang sawi + hirisan bawang merah (but en asben just guna secukup rasa jer) + garam + air. Dah menggelegak baru masuk daun sawi dan taraaaa.... siap!


Masuk hari ke 16, baru rasa lauk singgang lak. Resepi? Hihihiii... campurkan semua: hirisan bawang merah, halia & lengkuas + cili padi (2-3 biji just buang tangkai) + garam + asam keping +air + ikan. Hidupkan api dan tunggu hingga masak. Tarraaaaaa.... siap gak!

Masuk hari ke 30, hihihiii... kiter dah segar dah boleh masak dah.... so, pepandai ler kiter masak tuk santapan seisi kuarga and but still org berpantang boley makan. tu pun kalau sekecik tuu tak meragam!

Hihihiii..... so, those yang senasib dan seangkatan ngan kiter.... yang mana u ols rasa boleh dijadikan panduan, silakan. Yang mana tak... sila abaikan...

Errmmm... gitu ler stori my confinement kiter, next entry kiter stori psl baby lak yerrrrr! dahh.... selamat meneruskan ibadah pose!!!!!!!

1 comment:

Nur Ezqy said...

Cara pembayaran bank in/bnk transfer



Mb acc=151071107847 (Nor Hasimah Binti bd Rahman)

atau

Cimb acc=02170014091526 (Mohd zool fazlee basir)



Penghantaran barang = Poslaju (1-2 hari bekerja) ~ tracking number akan diberi selepas penghantaran

Untuk penghantaran, mohon sertakan no.telefon alamat penuh beserta poskod

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails