Wednesday, October 26, 2011

Grand Ikhtifal LC 2011

26 October 2011…
Heppi Deepavali to ols Indians…. But that is not tajuk entry kiter kali nih… Actually kiter nak stori pasal

The 4th GRAND IKHTIFAL of Little Caliphs Kindergartens 2011. Apa tuh??? Convocation day laaa


kita mulai dulu ngan gambo cik mek Sephia niii....






 Bertempat di Dewan Besar IPS Serdang, this Grand Ikhtifal mengumpulkan 4 buah cawangan LC iaitu LC BBB S3-12 graduan, LC BBB S7 (school Sephia)-37 graduan, LC BBB S9-15 graduan dan LC GMI-22 graduan.




Seawal jam 8.20am… kami dah terpacak kat dewan nii. Hurmmmm rupanya ramai yang dah datang awal dari kami… That’s why kami hanya dapat sit belakang wing kanan dewan. Hurmmm payah lerr sikit nak jadik camerawomen hari nihhh…



 Kalau ikut buku program yang dibekalkan kepada parents, majlis akn bermula jam 9.00am. Namun sedikit delay bagi menanti ketibaan Founder LC niii. So, dikesempatan itu kami bergambo dan mengisi masa ngan membaca buku/novel memasing.



Bih kurang jam  9.15am… baru ler acara bermula. After welcoming note oleh juruacara yang dah pegang jawatan tuu selama 3 tahun berturut2, majlis dimulakan dengan Doa Recitation

 Bacaan doa ini dikepalai oleh imam surau merangkap one of parent graduan hari ini.



 Majlis diteruskan dengan Quran Al-Kareem verses recitation and translation. Hanya seorang wakil dari setiap  school. Dan Sephia diberi kepercayaan bagi mewakili LC BBB S7.


Actually kami baru jer dapat tau yang dia nii akan jadi Qariah tuk majlis niii pada pertengahan minggu lepas. Pihak sekolah meminta kerjasama kami agar menjaga kesihatan Sephia. Rasanya she will be okay sebab baru last 2 week kami sekeluarga recover dari demam… Tapi kuasa tuhan siapa yang dapat menghalangnya… Nak dijadikkan cerita 25/10 a day before this event… suhu badan Sephia meningkat dan dia mula pasif dan demam… Masya-Allah… pada hal hari tersebut dia kena gi rehersal. Pagik tuuu beralaskan seteguk dua susu… kami berikan dia paracetomol untuk dia bertahan. 

Balik petang tuuu, dia masih belum recover... bimbang tanpanya akan mencacatkan perjalanan majlis, kiter berusaha juga untuk memulihkannya... bagi ubat again and basahkan seluruh badan hingga dia mula menggigil and tidurkan dia... Kami sisipkan doa agar Sephia cepat sembuh. Jam 3 pagi... kiter bangun dan check suhu dia.... al-hamdulillah dia dah recover.

So, pagi ini dia dengan semangatnya dia membaca surah Ar-Rahman ayat 1-12, dan ditranslate oleh rakan disebelahnya dan seterusnya bacaan diteruskan oleh rakan LC S9. Hurmmm actually i try to up-load rakaman bacaan anak2 nih. Tapi, blogger.com ni ada problem... next time lerr i muatkan kat sini.


Sebaik sahaja anak2 LC selesai recite al-quran, majlis diteruskan dengan Short Speech and officiation by the founder LC Pn Hjh Sabariah Faridah Jamaluddin



 Next, bagi memberkati lagi majlis.... para audiens didengarkan bacaan Hafazan of surahs. 5 orang tahfiz dari setiap sekolah dimulai dengan barisan pertama LC S9 yang membaca 3 Qul, Next, LC S3 dengan surah al-fajr, LC S7 surah Iqra' dan diakhiri ngan LC GMI. Untuk sesi hafazan, Sephia tak join pun!


Selesai bacaan surah, show time bermula. Hanya 1 show bagi setiap sekolah. Show di mulai dengan LC S7- Sekolah Sephia. Poem bertajuk "Call for young Khalifah"


Sephia memulakan acara dengan menyampaikan poemnya. Tapi agak sayang sound system/microfon yang digunakan menyebabkan penyampaiannya sedikit terganggu. Bila dengar dia baca poem... teringat kata2 dia minggu lepas... "Ibu.... suara teacher Ya best sangat masa baca poem! Rugi ibu tak dengar!" Hihihiii... ibu tak dapat dengar suara teacher Ya... ibu dengar suara Sephia pun bole laaa kan....? Actually kiter ada gak rakam show anak2 nih... Tapi x berkesempatan nak  muatkan kat sini. Next time le!




 antara lakonan dan nyanyian  anak2 LC S7


Acara diteruskan ngan Convocation Parade LC GMI. Sori, baik gambo maupun rakaman... kite tak capture. Ye laaa bagi laluan kepada parents yang berkenaan tuk ambik gambo anak masing2. Yang belum tiba turn tuuu harap cool dulu! Yea dak???? 


Majlis diteruskan dengan show ke-2 iaitu from LC S3 dengan lintas langsung dari bilik berita "Weather Broadcasting"

Sori beb... buat masa niii kiter muatkan dulu gambar pembaca berita... lain2 semua dalam bentuk rakaman yang lom bole di up-loadkan kat sini.


Selesai persembahan tersebut... majlis diteruskan lagi dengan Convocation parade LC S9. Pun x der gambo/movie yang dapat dishare ngan kowang semua... Bagi laluan kepada orang yang berkenaan!




Ni lak.... Pantomime from LC GMI dengan tajuknya "Lau Kana Bainana". Penyampaian pentomin ini jugak agak terganggu dengan sound system yang kurang memuaskan. Anyway, messagenya tetap sampai!


Akhirnya... masa yang dinanti2 telah pun tiba... Perarakan masuk graduan dari LC S7......



 Sephia menanti gilirannya ambik scroll...


 Dan, show terakhir dari LC S9, ngan Music & Movement yang bertajuk "Flowers are Red"


 Selepas Covocation PArade dari LC S3, majlis ditamatkan dengan Photography session...


 Team LC S7, Sephia... berdiri 3 dari kanan



  jom zoomingggg.........



Graduan hari ini....
 


Along tumpang gumbira




Bersama ayah yang pun baru lepas bergraduat. Buat pengetahuan u ols.... ayah dia ni start cuti belajar sebaik sahaja Sephia lahir... tahun niii Sephia bergraduat.... dia pun turut bergraduat. Sib baik convo  pertama sephia sewaktu dia 6 tahun... kalau 12 tahun???? 12 tahun gak ler ayah dia baru bergraduat.... kalau 21 tahun sephia baru convo... perrhhhgghhhhh... berjanggut ler hakimie si anak sulung dia! Keh keh keh!!!!!



 Bergambar ngan ibu pun satu acara wajib nak oiiii....



 Sebelom balik.... meraikan dengan kawan



 Atas permintaan graduan... kami meraikannya kat Piza Hut aje!



yang over makan???? ibu? La'..... kimie? pun idok... so, sape yg over???? ayah kepada graduan maaa... tgk tuuu sampai dalam pinggan anak pun dia nak licinkan! Muah haaa haaaa


Before i end my stori, i would like to wish... tahniah kepada warga kerja yang menjayakan grand ikhtifal nii especialy pada tenaga kerja LC. Juga kiter nak ucapkan terima kasih kepada guru-guru LC S7 yang bersabar melayan karenah anak2 khasnya Sephia, mendidik nya hingga berjaya ke tahap ini. Ucapan dari Founder LC tadik menyebabkan kiter sedikit gerun "Hari ini , kami pulangkan anak2 ini kembali ke tangan anda untuk membentuk mereka seterusnya"... Hurmmm... berjayakan kiter membesarkan khalifah kecil ini mengikut landasannya???

Tetiba ingatan kiter kembali ke tahun 2009, ketika itu sephia baru sahaja berumur 4 tahun, tak tahu solat mau pun membaca.... Al-hamdulillah seawal 2 minggu dia dah mula boleh recite surah al-fatihah dan 3 Qul... dan seawal 1 bulan lebih dia dah boleh performed solat dengan bacaannya sekali.. Pernah gak kami hampir tergelak sewaktu dalam solat berjemaah bila sephia recite bacaan lebih kuat dari imam... ye laa orang tgh excited baru pandai baca! Dan  di usia itu, she can read... boleh join pertandingan membaca BM, bersaing ngan anak2 5 tahun dan berjaya mendapat tempat ke3.

2010, umurnya berganjak ke angka 5, dah banyak surah yang dah dihafaz, BI pun dah boleh baca.... masuk reading contest BM al-hamdulillah juara tapi  tidak BI. Walaupun gagal meraih sebarang tempat... kite tetap bersyukur kerana dia bersaing ngan abang/ kakak yang berumur 6 tahun.

Tahun ini.... tahun terakhir dia di Little caplihs! Al-hamdulillah banyak surah yang dia dah hafaz...  melepasi surah Ad-Duha... baca jawi pun boleh... reading contest pun berjaya meraih gelaran johan dalam dua-dua kategori. Art & craft juga tak putus2. Kedah pembelajarannya menyebabkan Sephia langsung tak liat nak ke sekolah. Kalau weekend school pun dia nak. Ambil awal dari sekolah pun marah! Maaf andai u ols rasa nak termuntah ngan stori kiter nii... Actually bukannya nak menunjuk jauh sekali meriakkan diri... Actually kiter nak share ngan kalian... ini semua 90% adalah hasil didikan guru2 Little Caliphs S7, BBB. Kalau harapkan kami as a parents... tak banyak yang boleh kami lakukan! That's why kiter nak mengucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada mereka especially prinsiple mereka Teacher Zaleha!

Memandangkan banyak hit yang masuk kat my blog ni hasil carian kata kunci LC dan English Islamic Kindergartens Bangi.... kiter nak ambil kesempatan pada reader sekalian..... tak rugi anda menanam saham (hantar anak2 ke sini) di LC ini... Ilmu yang diajar cover dunia akhirat. Sesuai dengan tema LC.... "Benefiting from both worlds".

Akhir tinta.... Tahniah diucapkan kepada warga kerja LC dan para graduan 2011...

TAHNIAH!!!

Wednesday, October 19, 2011

Sport Day LC, BBB

Bila membelek2 gambo2 lama... baru terperasan ada beberapa stori lum sempat dicoretkan disini. Dari terus kusam dok dalam folder... better ler disharekan kat sini... mana ler tau ada sesaper yang berminat ngan stori i nih tuk make a decision tentang someting...

Ceritanya berkisar tentang sport day School Sephia- Little Caliphs. Kali nih berentak 4 penjuru... LC S.7 BBB, S.3 BBB, GMI dan se lagik... hurmmm tak berapa nak recall ler pulak... Haiyaaaaa.... ni ler penangan kalau lambat di coretkan kat sini... Sah der i nih memang short term memori lost!!!!

Ok ler jom kiter sesama mengundur masa ke tarikh kejadian... 18 June 2011.

Seawal jam 7.30, sepatutnya kami dah berada di Padang Uniten, tapi kami agak terlewat sampai, ekoran gi singgah dulu  memenuhi tangki pewot! Sampai aje... jam ngam2 angka lapan! Apa lagik berkejar-kejaran ler kitorang... Anak-anak lain dah mula berada dalam barisan dan bersedia tuk perarakan.


 Sib baik Sephia masih sempat di touch-up oleh teacher dia....



 ngam-ngam siap... terus perarakan kontigen pun bermula


 Sephia as a worrior Princess bersama Worrior Prince dan Mascot mereka mengetuai perbarisan


Kontigen kaler purple tu Little Calpihs GMI, Yang biru tu Little Caliphs S3, BBB- Ocean Blue.



 Hijau LC S7 BBB - Gorges Green dan merah tu Hot Chilies... hihihiiii aku lupaaaaa datangnyer dari school mana!!!!!



 after du'a... bacaan ikrar





 performace dance was done! Actually I dok pulun nak meng up-load bebudak LC ni wat performace and cheer, tapi tiap kali up load... ia sangkut. Hurmmm.... i publish dulu ler mana yang ada..... menda alah yang fail di up-load tu akan kiter muatkan komdian and still akan diparkkan dalam entry nih



 perarakan keluar kontigen tuk memberi laluan sukaneka bermula



 Anak2 duduk dulu dalam khemah yang disediakan. Game bermula ngan peserta 4 thn, diikuti 5 tahun dan last... anak2 6 tahun



 Ni sephia ngan kasut penyunya... penyumbang kepada kekalahan pasukannya.


 Dalam dok kitorang teruja melihat aksi anak2 genit tersebut bersukaneka... baru kami sedar, Hakiemi sejak dari tadik tidak bersama kami.. Maka, melilau ler mata kiter mencarik di mana budak sowang tuh


 Loh... rupanya di sini dia... kat salah satu gerai yang berniaga sempena Karnival Sukaneka nih



Ghupernya dia berminat join kerja kat sini.... Hik hik hikkk TQ kepada Jo yang bagi peluang mamat nih berniaga. Actually dia ni memang minat berniaga. Tapi... kitorang  parent dia nih  memang tak der tokoh nak berniaga. Pernah gak dia mintak kiter buatkan something agar dia boleh berniaga ngan kawan2 sekolah dia, hurmm..... cam tak bole nak tunaikan hajat dia... hik hik hikkk...

Wokeh... kiter tinggal kimie dengan minatnya... kiter kembali ke stadium....


 Ni acara terakhir tuk anak2... lari berganti2. Acara nih membuatkan kami ketawa terbahak bahak. Mana taknyer, peserta 2 dari akhir LC S7 BBB telah memusingkan badannya ke belakang tuk menyambut baton telah terconfuse memecut ke belakang instead off ke garisan penamat. Muah haaa haaaa... kepada parents dari LC S7, tak yah ler beremosi sangat... alaaa... budak-budak... Asalkan mereka hepi ok laaa kan!!!!



 Ni lak... acara parents.... Ingatkan tak mo masuk... memandangkan penyertaan masih lagik kosong... masuk ler gak!!!! Game apa????



 Game lari ikat kaki sambil menari chicken dance menuju ke kolam bebola dan kembali ke garisan permulaan dan letakkan bola terkumpal dalam raga! Agak-agak u ols... menang tak????? 

menang???


tak caya????


Cittttttt..... kalah daaaaa


Selepas tamat acara parent.... acara penyampaian hadiah.... resultnya adalah.....


 Hasilnya... School Sephia menang sorak dan juara dari belakang dalam sukaneka!




 Sephia sebenarnya keciwa bangat bila Sekolahnya tidak diannouce senagai juara... Waduhhh nak oiiii... adat bertanding... adakalanya menang... ada kalanya kalah.....




TQ Teachers and team


Actually... bukan nya menang kalah yang diinginkan... tetapi semangat satu pasukan & semangat kesukanan yang perlu diterapkan dalam jiwa anak2. Semangat-semangat ini pula diselitkan dengan elemen kejujuran, usaha dan jangan berputus asa dalam kehidupan. 

Kepada team penganjur... walaupun sudah terlewat yang amat.... kami parents kepada Khalifah Kecil ingin mengucapkan syabas dah tahniah diucapkan kerana berjaya menganjurkan program seperti ini.

Akhir kata... majulah sukan untuk negara!!!!!

Saturday, October 8, 2011

Jom ke Big Bad Wolf jumbo sale....

Salam guys.... hari nih tetiba rajin gak nak up-date stori... kali nii Book Sale -Big Bad Wolf Book kat MAEP kat MARDI, UPM. Actually kiter baru jer tau ada book sale nih dari gengz opis kiter semalam... tgk status memasing kat FB... meruntun2 hati niii nak gi gak... Tapi today, kiter ade keroje sikit kat opis... tgh hari lak nak gi weeding ank member, ptg lak En Asben nak tgk semi-final rugby.... So, plannyer esk aje ler baru ley gik.

Pas ke majlis wedding tadik.... kitorg drop my father & sister in-law kat LRT station. Depa nak gi KL. Kitorg lak.... terus balik ghumah. Sampai depan pintu.... sekali tak boleh masuk rumah daaa.... kunci pada my sis in-law... Hurmmm.... takkan nak dok melangut kat luar umah... so........ zoom to MAEP lerrr.....


Sampai sana.... ramai orang tuuuu.... So kitorang terus ke Children area dulu..... capai dulu buku yang agak-agak nak dibeli... masuk dalam troli bag-KFC yg siap kitorang bawa dari umah. Next kitorang gi section dewasa lak.... time tuh anak2 dah mula wat perangai.... Adussshhhhhh.... mahu naik hangin kitorang. Last-last... kitorang ke sudut belakang... kawasan lapang tuk sessi pemilihan buku before di beli.

Hahahahaaa.... kebetulan lak terserempak ngan officemate. C. Wan Salman. Dia laaa yang tulun jaga my askar sementara we ols pilih buku. Thank yea Salman!


 Haaa... mamat yang sebelah kiter tu lerrr orangnya... Yang dia pegang tuuu bukan anak dia tau! He still Single. kat sini dia jadik baby sitter sementara mak bapak budak tuuu gi memilih buku. Kalau u ols datang sok nampak mamat niiii.... bole le mintak dia jagakan anak korang yea!!! hahahahaaa... jgn mara yea C.We.



 Agak rushing gak kitorang memilih buku2.... sebab takut my FIL & SIL tunggu lama kat komuter.  Wokeh... jom bayar buku2 yang dah siap dipilih nih... buku2 yang dah budak ni khatam masa tunggu kami memilih buku... kitorang put a side... proceed yang lum khatam aje!


 naik trem tuk ke parking lot


Round 2 kali sebab lupa parking kat lot mana... sib baik adik dreber niii baik sekali.



Niii buku pilihan kiter.... semuanyer novel... hanya satu jer buku sudoku



 Ni buku En Asben.... hurmmm semua bercorak Academia...



 Ni buku kids.... Sephia dah khatam salah satu darinya ptg tu gak... Tapi tak pe... biasanya dia memang suka ulang2 baca


Tuk 21 naskah buku ini... kami baru jer membelanjakan RM151 sale disconunt 75-95% are given... wow... cam tak caya jer! Rasa cam nak gi lagi coz terkilan tak terbeli Novel Norah Robert Collection. Hurmmmm... jgn tamak mek oiiii... lagik pun sale niii ada hingga 16 Oct nih... So pada sesaper yang berminat... sila laaa... buku tuk kids memang banyak sekali... jgn lupa bawa bakul/troli yang senang diseret... idok ler lengoh tangan nak mengangkut buku ke satu pi-stop ke satu pi-stop yang lain....

Monday, October 3, 2011

Tahniah To En Asben

Salam Guys.....  Selalunya stori dah membasikan diri... baru I up-date kat sini.... Kali niii.... PAnas lagik maaaa... kejadian yang beru berlaku pagi tadik....

Today, kiter memang dah plan awai2.... ambik cuti bagi meraikan kekasih hati bergraduate. Anak2 teringin bangat nak datang tengok ayah dia naik stage... tapi sori yea sayang... kids bawah 12 thn tak dibenarkan masuk.

Seawal jam 7.25 kitorang dah ada kat UM....


 Kiter tlg ler cik Abe mengenakan busana graduan niii.... Pas tuh kitorg tlg pakaikan pulak "Mamat X" yang alone di hari graduasinya... Hurmmm Cian gak kat dia... malas nak tanya banyak2.. Takut mamat tuh syahdu syahdan ler pulakkk...



 Haaaa.... dah ready.... kali niii kiter rasa kelainan bangat.... Yang paling kiter suka sangat adalah busana kepala... yea laaaa.... biasanya "mortar board" aje... hahahaaaa kali niii pakai "bonet"... Walaupun bukan kiter yang pakai.... Kira tumpang sekaki laaaaa yerrrrkkk..... hikhikhikkkk



 Bergambo dulu...... dan komdiannya kami menuju hala tuju memasing... En asben ngan grup dia.... Ai lak terus masuk ke dewan



 Setelah perarakan masuk graduan.... My leher dah jadik cam angsa.... cer carik En Asben.... hahahaaaaa.... nampak!!! Try zoom in gambo... yg niii setelah beberapa kali mendelete gambo yg tak jadik... ada jer org lalu lalang depan dia nih... Kang I bangun gi kat tempat dia baru tau.... terus kena kuar dewan lak nanti... hik hik hikkkk


SEmentra menanti keberangkatan masuk perarakan Besar dan Perarakan Canselor Duli yang Mulia Sultan Azlan Shah


 Their Buku Convo


 Their invitation CArd


Dr. Nazrul's Wife... hikhikhikkkk kiter ler tuh!


 Ni masa acara re-perlantikan Raja Nazrin Shah selaku Pro-Canselor UM


video
 Yeayyy..... Ambik Skroll



 Bergambo selepas tamatnya sesi pagik tuh



 acara wajib... bergambar lerrrrr



 hihihi..... teman kepada sang graduan



 YEAAAAHHHHHH...... akhirnya



 Sebelum kita pulang.... jom lakarkan satu lagik kenangan bersama



 Rakan masa belajar... hurmmm rasanya from Iran tak pun Iraq



 Usaha... tangga kejayaan... maka gambar tangga kena gak diabadikan



jom kiter pulang dulu..... camerawomen nii tak profesional... malam nih kita ambik gambar studio nooo.....

before i end my entri today...

Buatmu suamiku... tahniah diucapkan dari ayang, anak-anak dan famili.... kami bangga sama kamu.... mmuahhhhhhhhhhh!!!!!! Moga ilmu yang diperolehi ini dapat dimanafaatkan demi memertabatkan agama, bangsa dan negara!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails