Friday, November 24, 2017

Tahniah Sephia


16 November 2017 merupakan detik yang dinantikan oleh calon PSRA 2017...  

So, kami target... paling tinggi pun she can get Jaid Jiddan... Tapi andai dia tak dapat capai target.. What eva keputusannya... kami akan terima dengan hati terbuka. Tambahan pula PSRA bukan minat minat tu...

So... jam 3 ptg tuu... kami dah berada di dewan sekolah.


Sewaktu nama pelajar Mumtaz diumumkan... kiter mmg tak ready dgn phone/camera... Sebab memang tak target langsung dia akan dapat mumtaz. Sekali... nama Sephia dipanggil... memang tak sempat laaa nak capture gambar dia atas pentas masa ambil keputusan tu.


Lepas dapat slip keputusan... menangis dia... tak percaya kot!! Hahahha.. kami pun terkezutt.


Sib baik ada sesi bergambar beramai2... dapat laa capture gambar minah tu... yg betul2 duduk sebelah  penolong kanan yang bertudung hijau tu.


Turun pentas pun dia continue menangis... apa raaaahhhh...


Tahniah my dear




Bersama BFF yang turut dapat MUMTAZ... Kalau tak silap 77 orang pelajar yang dapat MUMTAZ dan alhamdulillah 0 pelajar SRAI yang dapat MUSAADAH... 

manakala
23 Nov 2017 pula result UPSR keluar. Tapi.. Kali nii.. tak de lagi majlis pengisytiharan dibuat.. bagi menghormati keputusan Kementerian, dan menghormati semua pihak. So untuk itu, result akan diberi oleh guru kelas sewaktu sesi penyerahan report kad.

Berdebar gak kami nak tau keputusan Mek tuuu. Boleh jer kami hantar SMS untuk mendapatkan keputusan. Tapi kami hormat keputusan Sephia... datang ambil result direct dari guru kelas.  Tapi.. geng2 yang hantar SMS... ramai je lom dapat feedback. Talian sangat hangat pagi tu.

Untuk UPSR kami target maksimum A yang dia dapat 3 bijik aje. Untuk itu kiter just buatkan bunga cokelat sebanyak 3 kuntum aje! Kita tengok sape yang kena!!!!!

Alhamdulillah... asalnya A Sephia ada 6 bijik dalam bakul.. tapi ada A yang kena curik.. Maka tak dapat laa dia straight A. Masa dapat tau tu... kiter masih senyum... walau sikit pahit tapi mmg 100% redo. Sephia pun nampak agak tegang.. tp masih tersengih2. Hurmm... munga yg tiga kuntum tuuu tak cukup laa. Awk kata awak yakin 3.. so, ibu buat la 3 je.. tak pe laa nak... nanti ibu tambah komdian! 

Maaf... detik2 masa  nak dapat result UPSR nii gambar tak dop... keadah mendapatkan result serentak dengan penyerahan report card menyebabkan kami terpaksa menunggu giliran yang agak lama dan stress. Sampai lupo nak capture gambo!

Pada pendapat kita.. apa laaa salahnya adakan jugak sesi mengambil result atas pentas. Lebih effisyen kottt.. Cuma kaedahnya aje perlu di tukar... Dari panggil calon yang cemerlang hingga yang kurang cemerlang...  baik panggil nama sorang2 ikut alphabet or class. Jgn umumkan berapa A calon tu dapat.. panggil ke atas pentas untuk dapatkan slip keputusan aje. Kan senang.. Tak dop laa parents tunggu lama untuk dapatkan result. 

Keesokkan harinya... tetiba kiter rasa.. sayaaangggg sangat... Awat laaa bakul sephia bocor... macam terbit perasaan sedih sikit.. but cepat-cepat kiter balik kepada istilah Redho dengan qada' dan qadar. 

Buat Sephia... Gandakan usahamu... jangan putus asa... jadikan ini sebagai pengajaran untuk dikau terus berusaha untuk menggapai impianmu. Apa-apa pun tahniah dari Ibu dan ayah. 

Monday, November 20, 2017

Tahniah Salihin

20 November 2017

Finally, my youngest brother dah tamat pengajiannya. Alhamdulillah.


Of course yang paling gumbira ialah my mom and dad... lega mereka bila semua anak2 mereka yang bertujuh ini dapat bergraduat dalam bidang pilihan masing-masing.


Anak-ank buah turut meraikan hari yang bermakna buat Acu nya


Adik... ko jgn nakal2 tau... pas ni jgn lupa balas jasa mama dan abah yang banyak berkorban untuk kita semua...


Tengok tu Acu... kesemua kami pakat turun beramai2 meraikan. Kecuali famili along coz along baru bersalin.


Hurmm... lalu lak maskot gajah depan we ols... Macam tau-tau aje gelaran yg kiter beri buat adik bongsu kitorang nii "GAJAH" hahahahha.. sbb masa kecik dia ni dulu mmg chubby cam gajah. Jgn mara dik yea!

Adik ku Muhammad Salihin... moga aok terus suksis di mana mendatang.... Amiinnn

Friday, November 3, 2017

Teamwork vs individual... snakes and ladders

Alkisah kerja kursus sejarah kakak Sephia laa ni.

Task diberi hujung bulan Oct and due date is 3rd Nov 2017..

My dotter cool ajer.. menyebabkan kiter tak tau pun esknya dia kena submit kj kursus dia yang mewakili 30% caring mark.

Sib baik laaa ada teknologi WA. Dalam WA group muafakat parents dan pihak sekolah.. cikgu dia announcekan agar esk jgn lupa bawa hasil kerja kursus masing2..

Maka.. terkujat monkey laaa kami kan... dah ler dah lewat petang. Review jap pilihan tajuk.. hurm, ada 3... buat dam ular gergasi.. congkak dari paper cup.. dan satu lagik tak igt. So.  Mengagaulah senja2 kami ke kedai buku cari board besar.

Sementara diorang gi beli board.. sang ibu terpaksa selongkar buku dan majalah lama.. cari laa gambar2 sikit utk ditampal pd board tu nanti.. cabut tali2 paper bag utk jadikkan ulauuu..

Dah ada bahan.. maka bergotong royong laa kami mengerjakannya... ayh buat kotak dam dulu.. ibu dan khaleef gunting gambo2... Sephia lak.. kalerkan tali agar jadik corak ular.

Memandangkan penglibatan khaleef mengganggu proses penyediaan dam ular kakaknya.. maka si ibu bagi dia satu board kecik utk dia deco damnya sendiri.

Berhenti solat dan makan kejap.. (sempat goreng mee mamak cincai dgn keropok aje)... kami teruskan dgn kaler kan board tu secara berjemaah. Cryon terpaksa di patah tiga supaya proses mewarna cepat selesai sebelum proses pemasangan tangga dan ulau dpt dilaksanakan.

Semuanya kena dilaksanakan dgn pantas sebab kami kena pastikan sephia dapat readykan brg2 dia utk berkhemah esk.. fuhhh.. semuanya esk beb!

Selesai kaler... pasang tangga (draw aje beb!) Pastu tampal ular... next tampal gambar.. buat dadu modern... tampal nama... and

Taraaa.... our giant snakes and ladder board game! Done secara teamwork.


This one.. dilaksanakan secara individu. Utk hasilkan yg ini.. terasa kami nak sumbat telinga dgn putik kapas.. molot dia pot pet pot pet.  Kejap2 hilang gunting.. kejap2 hilang gam.. pas tu asyik tanya gambar ni ok tak.. pas tu nak buat gak dadu bulat cam kakak.. pas tu bising nak ular gak.. sib baik ada tali benang kait.. potong ler kiter 3 urat... sekali mamat tu menjebikkan bibir.. tak puas hati ular dia 3 ekor aje..

"Kakak kan noughty... sebab tu banyak ular.. Ayeep kan gud boi.. sebab itu ular sikit..." hahahhaa.. itu alasan si bonda kasi. Sib baik dia blh terima.. walau tah apa2 reason ibu bagi.


Ini laa hasil tugasan done by teamwork vs individual. Takes more a less 2 hrs gak.

Selesai ajer task.. kita bukak WA. Hurmmm.. majority parents semua berterima kasih atas soft reminder dr cikgu. Majoriti anak2 semua nya relax aje.. blm buat apa2.. mak bapak ler yg tertonggeng sama tolong anak buat homework.. adehhh.. kalau kita dulu.. sure kena lekuk dgn abah and my mom.. tapi.. yea ke......? 

Hihihii.. the actual stori... kalau ada homework yg melibatkan seni dan lukisan.. kiter selalunya akan buat muka seposen.. abah ler yg akan buatkan.. kiter tulun2 ajer abah... selalunya my task akn jadik tugasan terbaik.. kena tampal kat papan kenyataan.. bangga beb.. nama terpapang.. of course my name.. and bintikan abah.. hehheeh.. abah dunt worry.. abh pun dapat creditnya.. hihihii.. tak de abah.. task tak jadik...

Jadik.. adakah ini dikatakan.. mana tak tumpah kuah kalau tidak ke nasi?? Hurmmm....

Sunday, October 22, 2017

Jom naik MRT

Kisah MRT SBK (Sg Buloh Kajang) ni may be dah basi buat uols... tapi... hari ini... pengalaman pertama buat kami.

Masa pelancaran MRT nii... kiter teringin sangat nak jenjalan ambik pegalaman.. tapi.. time tu, keadaan tak mengizinkan. Lutut En asben tak ok. Aiseyy... lutut aje pun... Pe sal tak boley kan... Nak tauuuu kisahnya lutut dia tu ley uols baca kat SINI.

Hari ni... lps joging (setelah berbulan-bulan my sport shoes tersimpan dek kisah lutut en Asben tadik)... maka kami bersiap2 untuk mulakan acara.



HAnya menapak sikit ke depan rumah... bersebelahan ngan Surau Al Ukhuwah... dalam 10.15 kami terpaksa tunggu another 10 minute apabila kami terlepas bas MRT.


Bila dapat aje naik bas... khaleef yang nampak over excited. Dengan tambang RM2.50 untuk kami berempat (Dewasa RM1, Kanak-kanak bwh 12th RM0.50 dan khaleef free).. kami mulakan aktiviti.

Destinasi pilihan... Bukit Bintang... dengan jadual perjalanannya every 10 minute... ok laa kan!

Train memang kosong dan pelan2 mula dipenuhi manusia...

Sib baik pilih destinasi Bukit Bintang... buhsan gak kami duduk dalam train lama-lama.

Sampai sana.. kami just pusing-pusing Lot10 dan Sg Wang.
Tak ley nak lama2 lama sangat. Kami ni bukannya jenis manusia yang suka hang out kat luar... Rumah (walaupun mcm tongkang pocah) tetap menjadi destinasi kegemaran kami.. hahhahaha...


Lunch dulu kat Sg Wang... kasi alas pewot dulu sebelum pulang. 

Dah kenyang... tunggu train untuk balik ke Kajang.


Majoriti kami saksikan pengguna MRT hari ini sama ngan kami.. menjadikan MRT salah satu elemen percutian ngan famili dan anak-anak. Memasing teruja naik bas dan train. HAhahhaha... yo laa selalunya kereta merupakan kenderaan rasmi kita kan!


Siap boleh menari-nari tiang lak mamat sorang ni.

Minah sorang ni lak.. tak dop kerja lain... sempat tido lagik dia dalam train nii.

Dalam kul 4 kami dah siap landing atas katil dan sofa kat umah... hahahaha... kejap je jenjalan... tapi seonok bangat... 

note:
will repeat again bila kami dah cukup korum nanti.

Sunday, September 24, 2017

Zon Kewangan Kolej dalam kenangan

Setelah sebulan berlalu...

Ini kisah my office sejak Jun 2015 hingga 23 Ogos 2017.

Zon Kewangan Kolej (ZKK)

Masa dpt ditukarkan di ZKK nii... mulanya kiter tak berapa nak heppi.. bukan sebab tugas.. more kepada personal matter. Kedudukannya agak dalam sikit berbanding ngan tempat kiter pernah bertugas.

A few mth after that... i'm so happy dgn working environment di sini. Sgt conducive dan kiter mempunyai team yg sangat best.. merekalah kaki tgn hidung dan mata kiter di sini.

Even beban tugas dan isu yg pelbagai yg kenkadang menyesakkan dada... we solve it as a team.. itu yg sgt2 menyedihkan bila tima masanya kami kena berpisah.

ZKK masa kiter mula2 jejakkan kaki mempunyai 6 manpower (termasuk kiter laa tu). Tetiba sorang ditarik keluar. Bercekau gak laaa nak lepas yg sorang tu.

Komdian.. another one kita lepaskan secara sukarela.. demi organisasi yg terchinta.. kiter tak blh selfish... ada pihak yg sangat memerlukan. Additionally... i think it's gud for my staff.. she will get new knowledge. Asalnya bagi pinjam kejap ajer.. alih-alih beliau dah jadik permanent di tempat baru. 

Maka bergerak la kami di ZKK dgn 4 manpower. Even 4 bilangan rasmi... it's still 6 of us actually. We still get long and hang out together.. alwaiz 6 bergather2.

Ats desakan ekonomi... tiba masanya pejabat bursar mengambil tindakan drastik... all zone and section di pull kan.

Means that... tiba masanya utk kami berpecah... officially... my anak buah yg bertiga kiter terpaksa serahkan mereka pad new moms and dad.. coz i get a new port folio.. cannot bring them along... sob sob sob...

Kami juga kena kosongkan our zone.. bergerak seiring dengan penempatan tugas yg baru. Untuk itu... kiter nak abadikan detik-detik akhir kami di ZKK..


Masuk aje pintu pejabat.. toleh kiri terus dapat lihat my room..




Masuk pintu bilik niii


Ini laa my table.. Selalunya yg ada ats meja tu need to clear it urgently..

Yg tak urgent.. kita pindahkan  kat almari belakang... and will look at it when i hv spare time.. hurmmm.. spare time? I dunt think so i hv it? Coz usually.. rutin harian kiter di ZKK adalah:
  • dokumen yg ats my table tuu kita akan bw balik rmh utk disemak.. kenkadang selesai lewat tgh malam
  • early in the morning.. just approval in our system before i pass it to my staf for the next further action. 
  • Usually around 8.45am.. kiter dah gerak keluar office.. meeting yg kenkandang ada 4 meeting yg berlainan di lain lokasi pada waktu yg sama.
  • Masuk opis... selalunya akan dikunjungi tetamu yang dah buat appointment
  • Ptg.. bawak balik dokumen baru untuk disemak...

Mmg sgt penat dan stress.. but alhamdulillah... setakat nii kiter ok.. hahhahaha. Cuma kenkadang tuu adalah rasa nak resign bila beban tugas tu dah over de limit dan bila deal ngan orang2 yang tak memahami makna akauntabilti.. telus.. amanah.. bla.. bla.. bla...


Adehhh... winduw betoi tgk gambo ni... tempat jatuh lagik kan di kenang..


Ni view dari my chair.. kerusi tetamu ni selalunya ada aje penghuninya kalau kita ada di office. Tak tetamu luar.. my ank2buah. Kami selalu lepak together bila ada dan tak de isu hangat..  hahahhaa.

 Dari gambo tuu.. kalau tgk belah kiri gambo.. nampak laa main enterance. So nampak laa myy staf tgh entertain our client kat kaunter jika ada.

KAlau pandang straight.. akan nampak meja diskusi. kAt situ laah kami berdiskusi kalau bilangan tetamu dalam 3-6 orang.  kalau lebih dari 6.. kami akan masuk ke bilik meeting (pun just straight dari pintu bilik kiter). Tapi.. bilik meeting tu tersangat ler jarang kami gunakan.



Toleh kanan lak ... ada cermin kaca (atas kepala dlm gambo tu).. direct mengadap my staf buat kj. Hahhaha.. blh skodeng apa yg diorang buat.. jgn main-main haaa... buat keje!!!!

 usually kalau kita nak panggil staf.. selalunya pakat jerit dan laungkan ajer nama diorang.. hahhahaha... tak kuasa nak tepon2... 



20 Ogos 2017.. Ni peringat awalan kami nak.move out.. tanggalkan partition anak2 buah dulu. Sedih woo... sob... sob.. sob...



Next.. packing kan barang yg mana nak bawak ke rmh baru... mana nak masuk dlm store dan mana yg nak lupus..



Dapat bantuan dari my personal assistant. Tapi En asben tak tolong angkat brg pun.. lutut lom recover lagik.


Jamu laa sikit pizza untuk mereka2 yg bertungkus lumus membantu kami berkemas


23 Ogos 2017... tarikh rasmi kami berpindah. Pagi tu... perghhh.. banyak lagi yg nak dikemasnya. Client kami lak... masih berusaha nak hantar ambik dokumen... walaupun pengumuman awal mengenai proses perpindahan kami telah di buat awal-awal lagik.



Tiba time angkut barang... hati 
macam di siat-siat beb.

Macam2 kisah berlaku masa proses perpjndahan pagi tu... agak tegang actually. 

Utk itu... kami cool down kan diri kami dulu di chicken rice shop

Balik tuu... jiwa kami still di ZKK.. walau pun terpaksa bermeniarap utk habiskan bocer dan bentangkan tikar utk melaksanakan  kerja2 yg masih belum selesai.. kami tetap happy.. sbb jiwa kami masih di sini.. berat utk meninggalkannya.



Additionally.. masih ada dokumen yg berlu diuruskan di sini.


Ini lah lokasi baru untuk my anak2 buah


Harap mereka heppi di tempat baru.. dgn bos baru


Kiter? So far tak de bilik kosong yet.. duduk di salah satu work station yg kosong bersama staf2 baru



Lokasinya Betul2 didepan bilik my ketua bahagian. Tempat baru... kita rasa kiter lbh tenang dan fokus... dah blh fokus GST full swing yg sebelum nii kiter hanya buat menyambil2.. ikut masa yg terluang. Of course ianya tak sempurna. Oleh itu.. dikesempatan ini.. i try to fix it properly.

Jiwa juga tenang coz usually.. tiap hari ada jer panggilan utk set meeting... or  isu or dokumen urgent yg perlu kiter setlle kan di awal pagi.. 

Kali ni.. masuk ajer dah blh terus fokus pada GST... dah tak de panggilan telefon yang bertalu2. Cuma ada lahh sikit2 ptj lama call mengadu... alaaa.. bg laa masa utk kami kembali smooth spt sedia kala...

ZKK akan sentiasa dalam ingatan. 


Sunday, September 17, 2017

Gud luck Sephia

Pejam kelip-pejam kelip... Sephia lak yang menduduki UPSR tahun nii.

Anak bertuah kiter yang sorang niii memang menuntut  kiter agar punyai tahap sabar yang lebih... mmg sesak nafas laa berperang ngan dia.

Belajar secara kendiri.. hurmm tak dop dalam kamus hidup dia (takat ni laa)... So, alternatipnya... terpaksa laa kami outsource pihak ke-3 untuk bimbing dia. Itu pun atas pilihan dan persetujuan dia laa. Tak de konsep paksaan untuk mereka.


Ni minah tu selepas menghadiri kelas pecutan akhir 10hb ptg. Esk pagi dah nak gi berperang. So kami bawak dia rest mengopi mengcokelat. Huuhhh.. nerbes or lapaq.. tak tauuu laaa. Menu minum ptg aje... liciiinnn.

Petang tu jugak.. sesi kita bagi doa restu.. 

Buat anakandaku Sephia...
Ibu ampunkan segala dosamu..
ibu halalkan makan minum dan susu ibu yang diberikan.
Berjuanglah dikau pada hari esok dengan hati yang lapang dan tenang.
Ketahuilah olehmu... doa dan restu ibu senantiasa mengiringimu.

Kau terima dan mendengar ucapan ikhlas ibu dengan iringan air mata... hurmmm tak sangka ibu... sekeras-keras hati anak ibu yang sorang ni... mengalir jugak air matamu... anyway... gud luck for tomorrow


1/09/2017- Paper Bahasa Malaysia

Kiter memang dah siap ambik choti... sama time kimie exam dulu... bagi moral support untuk anak.


Kunun-kunun buat laaa revision sekilas lalu..


Cukup time... semua kena berkumpul. Sephia dapat sit di dewan yang ke-2.. Nama start N kan... Di sini laa diagihkan salinan surat beranak untuk di bawa masuk dewan. Dan pihak sekolah membekalkan alat tulis untu pelajar-pelajarnya bawa masuk ke dalam dewan nanti. Tapi.. kami dah bawa alat tulis sendiri.. 


Sementara tunggu time masuk dewan.


Selepas membaca doa... tiba laa anak-anak berjuang. Selamat ye anak-anak semua...


Dan kami... ibu bapa dan guru... mengadakan bacaan Yassin... salah satu senjata yang diharap dapat membantu anak-anak kami yang kini berada di "medan perang".



Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kau ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa anak anak kami, dosa saudara mara kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami dan dosa semua kaum muslimin dan muslimat.

Ya Allah,
Tidak lama lagi, anak anak kami akan menduduki peperiksaan UPSR.  Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah. Permudahkanlah mereka faham apa yang diajar oleh guru-guru mereka ketika mereka berada di dalam kelas.

Ya Allah,
Peliharalah kesihatan anak anak kami dihari peperiksaan nanti. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan, jauhilah mereka daripada perasaan resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan. Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Lembutkanlah hati pemeriksa yang memeriksa kertas jawapan anak kami nanti. Dorongkanlah hati dia untuk memberi markah yang lebih kepada anak anak kami. Tutuplah matanya daripada melihat kesalahan yang anak kami lakukan.

Ya Allah,
Berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan menghampirkan diri mereka kepada Mu.

Ya Allah,
Sesungguhnya, anak kami inilah harapan kami. Kami mahu mereka Berjaya ya Allah. Kami mahu mereka mengubah nasib keluarga kami ya Allah. Berikanlah taufik dan hidayah Mu yang berkekalan ya Allah.

Ya Allah,

Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini.

Amin, Ya Rabbul Alamin.

Ni... selepas tamat paper 1... hurmmm... i know... BM pemahamam bukan dia punya febret... anyway... yang lepas tak yah pikir... teruskan berjuang untuk paper-paer yang mendatang

Selesai aje paper 2... dia termenung.. mendiamkan diri.. Sampai aje rumah tgh hari tuu... terus duduk depan TV. Layan citer korea... sampai lewat ptg... baru turun bawah.

Lepas ajer makan malam... terus tarik selimut... haiiiyaaa... tak sempat ayah dia nak share tip untuk esk.

12/09/2017 Paper Bahasa Inggeris I dan II

Pagi tuu.. mmg dia tak buat revision pun... bila kiter nak share tips... Siap dia sound.. tak payah laa ibu.. tips-tips bagai... Semalam baca tips... tak de lak masuk exam.. tawakkal aje laa...

Hurm... nak hangin gak kiter... but... cepat-cepat tarik nafas dan beristighfar... tak mau ada sekelumit pun perasaan terasa hati kiter buat dia. Takut kerana nan sekelumit itu menjadi halangan untuk dia duduki exam pg ni.

So... ikut awak ler nak oiii... 


Bacaan doa before masuk dewan



Kami... ibu bapa dan guru... menitipkan bacaan Yassin buat mereka...


Habish ajer paper 1... nampak dia menguntum senyum... mudah sikit dari semalam katanya.

Kalau Kimie dahulu... sebaik sahaja habis sesatu paper... keluar aje dewan.. dia akan cari ibu dahulu... pelukkan kiter akan meredakan perasaan dia yang baru habis berjuang. Dan sementara paper yang seterusnya... dia akan bersama kiter sehinggalah tiba masa untuk masuk dewan.

Tapi.. setiap anak itu kan lain sifatnya...

Sephia hanya akan berjumpa kiter bila habis exam.. dan waktu perantaranya... dia lebih selesa ngan kawan-kawan


Bekal yang kiter masakkan untuknya lebih selesa untuk berkongsi dengan teman-teman. Kiter biarkan aje dia ngan kawan-kawan... ulangkaji saat akhir atau berborak untuk meredakan ketegangan.

Kiter? I'm there... jika dia perlukan sokongan dari kiter... kiter ada di satu sudut tepi kantin sekolah... bersama ibu bapa yang lain. Bila cukup time dia masuk dewan... dia akan salam minta restu..

13/09/2017 Paper Matematik.


Pagi tuu... actually Sephia lebih memerlukan ayah dia.... Math bukan febret kiter... So tak tau nak bagi tips apa untuk dia. Sephia memang mengharapkan ayah dia datang untuk memberikan semangat untuk dia. Tapi... nak buat camne.. 1st week kuliah di UPM.. tak boleh batal kelas. 


Ni kiter titipkan gambo anak2 sedang baca doa di Dewan 1. (bukan dewan Sephia)


Seperti biasa... ibu bapa dan guru di surau sekolah...


Sebaik sahaja habis Math paper1... beberapa kali gak dia tanya... ayah datang tak??? May be... jwb kiter ringkas. Jelas dia memerlukan ayahanda di sisi.. coz katanya pagi tu papernya agak susah.

Sib baik sewaktu dia melangkah masuk untuk paper 2... ayah dia sempat datang say hi dan wish gud luck dari jauh... so heppi laa minah tu berjuang math paper 2. 

Sebaik sahaja keluar dewan petang tuu... muka memang macam cencurut. RAmai anak-anak yang basah kelopak matanya... susah sangat-sangat katanya... Tawakkal aje laa nak oiii

14/09/2017 ๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข๐Ÿ“ขLast paper... last paper... Sains...

A nite before.. Just buat latihan sikit-sikit ajer... mood dia tak berapa elok disebabkan Math semalam.


Seperti biasa... bacaan Yassin masih dititipkan untuk perjuangan mereka yang terakhir untuk UPSR 2017.


Seperti biasa... bila habis paper 1... anak-anak akan diberikan air kotak dan roti untuk alas perut.

Hari ini tidak seperti biasa... Sephia banyak menhabiskan masa ngan kiter untuk ulangkaji buat kali terakhir sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan.

Selesai sahaja Paper 2 Sains...


Tersenyum ajer anak.. anak... 2 faktor katanya...

Senang dan... MERDEKA!!!! Alhamdulillah.... 



Tapi... mereka ni baru merdeka 50% sebab... PSRA akan menyusul in two week time...

Apa-apa pun untuk 2-3 hari ni... kiter rehatkan dia dari dipaksa membaca... hahahhahaa

Kiter lak... lega banyak bila anak dah lepas UPSR... penat wooo nak suruh minah yang sorang ni membaca... hatta nak mintak pegang dan sentuh kulit buku pun payah woo... so memang lega.

Apa-apa pun... buat anakku Sephia...


  • Usaha (๐Ÿ‘Œ walau agak terlewat.. but better dari tak dop langsung kan!)
  • Fight - ๐Ÿ‘Œdone
  • Doa - plezzz... non stop wokey
  • Tawakkal
As conclusionnya... apa pun result yang bakal keluar... ibu akan redho... 

kalau result tak menyebelahimu wahai anak... ingat... ini bukan pengakhiran hidupmu... belajarlah dari kesilapan dan kelemahan lalu.

Jika result kali ini menyebelahimu... alhamdulillah... jangan riak dan takbur... ini baru permulaan... masih banyak ranjau kehidupan yang bakal menantimu di hari mendatang... keep it up dan gandakan usaha...

#tunggu dan lihat


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails