Sunday, September 17, 2017

Gud luck Sephia

Pejam kelip-pejam kelip... Sephia lak yang menduduki UPSR tahun nii.

Anak bertuah kiter yang sorang niii memang menuntut  kiter agar punyai tahap sabar yang lebih... mmg sesak nafas laa berperang ngan dia.

Belajar secara kendiri.. hurmm tak dop dalam kamus hidup dia (takat ni laa)... So, alternatipnya... terpaksa laa kami outsource pihak ke-3 untuk bimbing dia. Itu pun atas pilihan dan persetujuan dia laa. Tak de konsep paksaan untuk mereka.


Ni minah tu selepas menghadiri kelas pecutan akhir 10hb ptg. Esk pagi dah nak gi berperang. So kami bawak dia rest mengopi mengcokelat. Huuhhh.. nerbes or lapaq.. tak tauuu laaa. Menu minum ptg aje... liciiinnn.

Petang tu jugak.. sesi kita bagi doa restu.. 

Buat anakandaku Sephia...
Ibu ampunkan segala dosamu..
ibu halalkan makan minum dan susu ibu yang diberikan.
Berjuanglah dikau pada hari esok dengan hati yang lapang dan tenang.
Ketahuilah olehmu... doa dan restu ibu senantiasa mengiringimu.

Kau terima dan mendengar ucapan ikhlas ibu dengan iringan air mata... hurmmm tak sangka ibu... sekeras-keras hati anak ibu yang sorang ni... mengalir jugak air matamu... anyway... gud luck for tomorrow


1/09/2017- Paper Bahasa Malaysia

Kiter memang dah siap ambik choti... sama time kimie exam dulu... bagi moral support untuk anak.


Kunun-kunun buat laaa revision sekilas lalu..


Cukup time... semua kena berkumpul. Sephia dapat sit di dewan yang ke-2.. Nama start N kan... Di sini laa diagihkan salinan surat beranak untuk di bawa masuk dewan. Dan pihak sekolah membekalkan alat tulis untu pelajar-pelajarnya bawa masuk ke dalam dewan nanti. Tapi.. kami dah bawa alat tulis sendiri.. 


Sementara tunggu time masuk dewan.


Selepas membaca doa... tiba laa anak-anak berjuang. Selamat ye anak-anak semua...


Dan kami... ibu bapa dan guru... mengadakan bacaan Yassin... salah satu senjata yang diharap dapat membantu anak-anak kami yang kini berada di "medan perang".



Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kau ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa anak anak kami, dosa saudara mara kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami dan dosa semua kaum muslimin dan muslimat.

Ya Allah,
Tidak lama lagi, anak anak kami akan menduduki peperiksaan UPSR.  Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah. Permudahkanlah mereka faham apa yang diajar oleh guru-guru mereka ketika mereka berada di dalam kelas.

Ya Allah,
Peliharalah kesihatan anak anak kami dihari peperiksaan nanti. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan, jauhilah mereka daripada perasaan resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan. Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Lembutkanlah hati pemeriksa yang memeriksa kertas jawapan anak kami nanti. Dorongkanlah hati dia untuk memberi markah yang lebih kepada anak anak kami. Tutuplah matanya daripada melihat kesalahan yang anak kami lakukan.

Ya Allah,
Berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan menghampirkan diri mereka kepada Mu.

Ya Allah,
Sesungguhnya, anak kami inilah harapan kami. Kami mahu mereka Berjaya ya Allah. Kami mahu mereka mengubah nasib keluarga kami ya Allah. Berikanlah taufik dan hidayah Mu yang berkekalan ya Allah.

Ya Allah,

Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini.

Amin, Ya Rabbul Alamin.

Ni... selepas tamat paper 1... hurmmm... i know... BM pemahamam bukan dia punya febret... anyway... yang lepas tak yah pikir... teruskan berjuang untuk paper-paer yang mendatang

Selesai aje paper 2... dia termenung.. mendiamkan diri.. Sampai aje rumah tgh hari tuu... terus duduk depan TV. Layan citer korea... sampai lewat ptg... baru turun bawah.

Lepas ajer makan malam... terus tarik selimut... haiiiyaaa... tak sempat ayah dia nak share tip untuk esk.

12/09/2017 Paper Bahasa Inggeris I dan II

Pagi tuu.. mmg dia tak buat revision pun... bila kiter nak share tips... Siap dia sound.. tak payah laa ibu.. tips-tips bagai... Semalam baca tips... tak de lak masuk exam.. tawakkal aje laa...

Hurm... nak hangin gak kiter... but... cepat-cepat tarik nafas dan beristighfar... tak mau ada sekelumit pun perasaan terasa hati kiter buat dia. Takut kerana nan sekelumit itu menjadi halangan untuk dia duduki exam pg ni.

So... ikut awak ler nak oiii... 


Bacaan doa before masuk dewan



Kami... ibu bapa dan guru... menitipkan bacaan Yassin buat mereka...


Habish ajer paper 1... nampak dia menguntum senyum... mudah sikit dari semalam katanya.

Kalau Kimie dahulu... sebaik sahaja habis sesatu paper... keluar aje dewan.. dia akan cari ibu dahulu... pelukkan kiter akan meredakan perasaan dia yang baru habis berjuang. Dan sementara paper yang seterusnya... dia akan bersama kiter sehinggalah tiba masa untuk masuk dewan.

Tapi.. setiap anak itu kan lain sifatnya...

Sephia hanya akan berjumpa kiter bila habis exam.. dan waktu perantaranya... dia lebih selesa ngan kawan-kawan


Bekal yang kiter masakkan untuknya lebih selesa untuk berkongsi dengan teman-teman. Kiter biarkan aje dia ngan kawan-kawan... ulangkaji saat akhir atau berborak untuk meredakan ketegangan.

Kiter? I'm there... jika dia perlukan sokongan dari kiter... kiter ada di satu sudut tepi kantin sekolah... bersama ibu bapa yang lain. Bila cukup time dia masuk dewan... dia akan salam minta restu..

13/09/2017 Paper Matematik.


Pagi tuu... actually Sephia lebih memerlukan ayah dia.... Math bukan febret kiter... So tak tau nak bagi tips apa untuk dia. Sephia memang mengharapkan ayah dia datang untuk memberikan semangat untuk dia. Tapi... nak buat camne.. 1st week kuliah di UPM.. tak boleh batal kelas. 


Ni kiter titipkan gambo anak2 sedang baca doa di Dewan 1. (bukan dewan Sephia)


Seperti biasa... ibu bapa dan guru di surau sekolah...


Sebaik sahaja habis Math paper1... beberapa kali gak dia tanya... ayah datang tak??? May be... jwb kiter ringkas. Jelas dia memerlukan ayahanda di sisi.. coz katanya pagi tu papernya agak susah.

Sib baik sewaktu dia melangkah masuk untuk paper 2... ayah dia sempat datang say hi dan wish gud luck dari jauh... so heppi laa minah tu berjuang math paper 2. 

Sebaik sahaja keluar dewan petang tuu... muka memang macam cencurut. RAmai anak-anak yang basah kelopak matanya... susah sangat-sangat katanya... Tawakkal aje laa nak oiii

14/09/2017 πŸ“’πŸ“’πŸ“’Last paper... last paper... Sains...

A nite before.. Just buat latihan sikit-sikit ajer... mood dia tak berapa elok disebabkan Math semalam.


Seperti biasa... bacaan Yassin masih dititipkan untuk perjuangan mereka yang terakhir untuk UPSR 2017.


Seperti biasa... bila habis paper 1... anak-anak akan diberikan air kotak dan roti untuk alas perut.

Hari ini tidak seperti biasa... Sephia banyak menhabiskan masa ngan kiter untuk ulangkaji buat kali terakhir sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan.

Selesai sahaja Paper 2 Sains...


Tersenyum ajer anak.. anak... 2 faktor katanya...

Senang dan... MERDEKA!!!! Alhamdulillah.... 



Tapi... mereka ni baru merdeka 50% sebab... PSRA akan menyusul in two week time...

Apa-apa pun untuk 2-3 hari ni... kiter rehatkan dia dari dipaksa membaca... hahahhahaa

Kiter lak... lega banyak bila anak dah lepas UPSR... penat wooo nak suruh minah yang sorang ni membaca... hatta nak mintak pegang dan sentuh kulit buku pun payah woo... so memang lega.

Apa-apa pun... buat anakku Sephia...


  • Usaha (πŸ‘Œ walau agak terlewat.. but better dari tak dop langsung kan!)
  • Fight - πŸ‘Œdone
  • Doa - plezzz... non stop wokey
  • Tawakkal
As conclusionnya... apa pun result yang bakal keluar... ibu akan redho... 

kalau result tak menyebelahimu wahai anak... ingat... ini bukan pengakhiran hidupmu... belajarlah dari kesilapan dan kelemahan lalu.

Jika result kali ini menyebelahimu... alhamdulillah... jangan riak dan takbur... ini baru permulaan... masih banyak ranjau kehidupan yang bakal menantimu di hari mendatang... keep it up dan gandakan usaha...

#tunggu dan lihat


Thursday, August 31, 2017

Slm merdeka 2017

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Tahun lepas kami sambut merdeka kat Perak... without Kimie.. but this year comple set. Kimi dapat balik berchoti ngan kami.

Tapi... kali ni kami tak de plan pun nak gi ke mana-mana... Sephia nak exam besor Weiiii... So dengan mengenakan busana merdeka tahun lepas.. kami just ke Botanical Garden... Putra Jaya.


Suasana pagi itu... hurmmm sunyi sepi... may be esk nya Eid Adha... dan choti panjang.. ramai yang balik kg... 


Kami... hanya di sini.... bawak bekal set nasi lemak ajer.


Lepas isi pewot.. kita mulakan aktiviti ngan kayuhan merdeka...


Kayuhan merdeka pun area-area yang berdekatan sahaja. Hahhahaa... protective lebih.... yea laaa pernah ada sejarah... masa kami buat aktiviti kayuhan dengan warga FEP... ada anak ahli keluarga yang jatuh basikal dan injured di dahi hingga terpaksa menerima beberapa jahitan dan agak mengong bila kepala terhentak. Budak tu laak esoknya nak exam UPSR... Fuhhhh... mmg si Sephia di warning kaw kaw... kayuhan di kawasan sekitar ajer untuk kali ini. 


 Selain kayuhan merdeka... kami juga bermain badminton... slot kali ni si kenit lawan si pengkor... hahhahah

Juga bermain bola.. Kali ini kaki ayah tak megizinkan untuk ayah join sekaki... so... mereka bertiga aje laa.

Begini laa kami sambut merdeka dengan cara kami yang tersendiri. Ingat kalau ada rezeki... teringin gak nak beramai-ramai  menyaksikan sambutan merdeka dengan mata kepala sendiri nun di dataran. Tapi... niat tu kena tangguhkan ke satu tahun yang diizinkanNya.

Anyway... salam merdeka. Semoga Negara-Ku terus aman dan di Rahmati-Nya..
Aminnn...

Monday, August 28, 2017

Kisah Lutut En Somi

Kali ni nak tepek al kisah en somi lak... bukan apa... untuk tatapan masa hadapan.. kih kih kih...

Selalu gak kiter ni dengar yang En Somi ni ada masalah ngan lutut dia. Tapi.. malas nak ambik port sangat.. sebab GERAM.. Yea laa, kata sakit lutut... tapi, rancak jer berfutsal dan wakil UPM dalam acara bolasepak. Carik penyakit kan!!!

Lately... lututnya dah kerap bengkak dan sakit... even sekadar berdiri aje masa mengajar. So, baru lah ada kesedaran diri nak buat check up kat spital.

Kalau ikut report MRI... lutut kiri dah stage 4.. so kena buat scoping dulu berbanding lutut kanan (stage 3). Patutnya buat before raya Aidilfitri yang lepas... tapi mana ke hendaknya dia... yo laa... cam ne nak beraya kan???

So, setelah diperkenankan "mohor Raja-Raja" tarikh scopingnya adalah 7 Aug 2017.. Bila buat scoping tu... mmg tak ley drive laa kan... So, sebagai persediaan awal.. as usual... bantuan dari father in law diperlukan... HAhahahha.. import driver dari Nganu gitiew. 

Kiter pun dah siap ambik coti 3 hari... tengok keadaan.. Kalau pok cik tu nampak cam tak ok... apply laa coti tambahan.. kalau nampak cam ok sikit... keroje laa gamoknya... sebab.. cuti kiter nak reserved untuk anak exam dan emergency kalau ditakdirkan En Asben kena buat operation ACL nanti.

Di hari kejadian... kami hantar dulu anak2 gi sekolah masing-masing. Then ayahnda just drop kan kami berdua kat Spital Serdang... Sampai ajer kat spital... terus check in di Day Care. Pas tu terus gi naik tingkat 4... 

Tak sempat duduk terus di timbang dan dipakaikan gelang khas spital (8.30am).



Pas tuu kena baring untuk mendapatkan bacaan HB. Sekali tinggi maaa. Mana tak nya... berkejaran kami dari kaunter pendaftaran kat bawah tu... ke tingkat atas ni... lom sempat duduk dah kena panggil... kiter sendiri pun termengah-mengah.

Sekali nurse suruh rehat jap before datang semula untuk dapatkan bacaan HB terkini. Sementara tu doktor pakar dan doktor  bius datang bagi taklimat dan konfirmkan tempat mana yg nak dioperate. So, kiter pun dengar sekali laa.. nak tahu risk yg bakal ditanggung. kot nya asben tak terperasan.. lagi pun i'm his personal nurse kan!

Dan komdiannya nurse datang lagik untuk dapatkan bacaan HB. Sib baik dah normal.. kalau idak.. sesi scoping pagi tuuu akan ditunda.



Bila dah dapat bacaan normal.. en asben diminta tukar busana... time ni dah nerbes daaa...


Baru jer en asben melabuhkan montot...  nama dah kena panggil untuk masuk ke bilik bedah. Dari katil ke dewan pintu dewan bedah.. kami berjalan je.

SAmpai pintu dewan bedah... ada katil dan di situ laa pintu terakhir kiter ley jumpa en asben.


Semuanya berlalu dengan pantas.... tak sempat nak kata apa-apa jam almost 9.am En asben dah ditolak masuk... kiter hanya mampu iringi dengan doa... sob sob sob.😭.. Tipuuu.... hehehehee.. tak dop adegan air mato pun... sebab semuanya berlalu ngan pantas. Sedar-sedar.. ditangan hanya ada sepasang selipar milik dia....

Doktor kata... its takes 1jam setengah untuk kami berjumpa di luar. So, berjalanlah hambo berbekalkan sepasang selipar en somi.

So dekat bed no16 dah tak dop sape2. Dikesempatan itu.. kiter turun ke cafe untuk cari makan... actually tak lapar mana pun... but sekadar nak buang masa kan.

Di cafe.. kiter berkongsi meja dengan beberapa orang... bila dah berkongsi meja.. sempat juga kami berkongsi cerita... yang pertama tuu kakak yang ada appointment dgn O&G... bukan pregnant... tapi ada masalah lain... bila dia bangun coz menjangkakan giliran dia hampir tiba.. duduk pulak famili yang menghantar anak kecilnya berjumpa doktor kerana anak ada masalah buah pinggang..

Hurm..
Baru sejam dua kiter di hospital... macam-macam orang kita jumpa... menjadikan kiter lebih mensyukuri nikmat yang dikurniakan.

Cukup time... kiter pula memohon untuk naik ke atas.

Nampaknya en asben masih belum keluar dari bilik OT. Kata dalam sejam setengah... jeling jam di tangan.. dah kul 11.30.. hati mula dah tak karuan.. dup dap... dup dap...  Tak lama komdian... nurse datang untuk tarik katil. Katanya en asben dah sedar. Perghhh... lega mok cik.


Bila lihat wajah en asben yang lesu... cian lak hahhahaha... di sapa dua tiga kali.. nampak cam masih mamai... adehhh... dia kenal tak lagik bini dia ni... haiiyaaa.. takkan kesan bius... bini pun dah lupa!😝



Bila dia dah boleh senyum.... lega hati mok cik... keh keh keh... ingat dah lupa bini. Nurse pesan... no food waiima liquid pun dibenarkan ambil buat masa ni.



After 30 minute.. baru dibenarkan minum hot coklate yang disediakan di corner sana.



Bila dah boleh minum sikit tuu... baru laa semakin segar dah boleh kembali mengenakan busana spital. Kalau idakk... seksi woooo. hahahha


Adeh.... boleh lak melayan WA dan FB... hihihihii..


Salah satu syarat untuk discharge... kena gi membuang air... masa ni agak kritikal untuk kiter.. Nak kena tolong angkat asben ke atas kerusi roda tu yang agak ngeri weiii...



Dah blh membuang... not dizzy... tak muntah... is a gud signage... so, boleh kasi makan.. yuhuuu... lapar punya pasai... nasik spital tu hampir licin...



Masa nak discharge... family PAhang turun ramai2... Hihihi... sori laa tak habaq awai-awai... tak nak menyusahkan sesape!


1st MC ni en asben dapat 15 hari... and komdiannya ditambah lagi MC nya.



Luka dari scoping.... nampak tak besau mana... tapi kesannya... hurmmm......

Dalam 2-3 hari pertama... memang pergerakan en Asben sangat sukar... So, pergerakan kena diminimakan. Tido, makan, mandi.. semua kat tingkat bawah.. Kami anak-beranak pun.. masing-masing semua pakat tido bawah. 

Time tu tak dinafikan kiter agak fenat... mandikan en asben... bawak gi toilet... uruskan anak2 gi sekolah.. gi htr tuition (baru tau... before this en asben yg uruskan). Huhuhuhu... mmg fenat dan tak cukup tido. Itu pun en asben masih mampu bangun duduk . Tak dapat dibayangkan mereka yang diuji lebih teruk dari kami... Hurmm.. Nauzubillah....


Masuk hari ke-4, kiter gi keroja... my father in law hantarkan gi opis... awal pagik tu dah siapkan makanan lunch untuk patient dan FIL yang ditinggalkan. Semua dah siap atas meja. Even buah pun dah siap potong dan diletakkan dalam cooling bag atas meja.... yea laa... nak bertongkat ulang alik masuk dapoq pun bahaya gak tu.

Masuk hari ke-5.. Kesian gak kat ayah bila risau memikiorkan anak dara dia sorang2 kat nganu. Bila en asben dah membiasakan diri ngan tongkat... dan kaki dah boleh lunjur sikit2... kami belikan tiket flite ayahanda balik. Tugas driver en Asben pikul semula. Sib baik kereta otomatik... tak memerlukan kaki kiri. Cuma nak keluar masuk kereta aje laa yg payah sikit.



Dalam bertongkat tu.. sempat gak hadirkan diri gi kenduri kawen jiran lama ayah mama. Kami agak rapat... so mmg gigih laaa en asben walau pun terpaksa bertongkat



Dikesempatan itu juga.. kiter dapat jumpa ngan bekas pembantu rumah kiter dulu... Kak Wiwek Wulyana.. Alhamdulillah.. dan Putra dan Putri dia dah besar.


video


Bila en Asben tido bawah... sekali tv kitorang yang kat bawah tu pulak rosak.. maka buhsan laa en asben ditinggalkan sorang-sorang kat umah.

Since dia punya MC masih lama... maka lepas wedding... singgah seng Heng lak... carik tv baru.. hahhahahha


Ni setelah 7 hari punya stori... dah semakin imune menggunakan tongkat. Hepi dapat kuar bekpas sama2.


Gambo today... 28 Aug 2017... dah bertongkat 1... Alhamdulillah... 

Wednesday, July 19, 2017

Aduhaiii Khaleef...

Adehh


Cer perhatikan... 

ini Khelef... buah hati bongsu kiter


Ini pun Khaleef:



Dapat detect tak apa ke bezanya gambo atas ngan gambo bawah?


Tak nampak...?????


Cer tgk kat kening dia....


Tengah mok cik bersilat kat dapoq untuk sediakan juadah dinner nanti... tetiba dengar kakak dia menjerit dan tetiba dengar gak Khaleef meraung... Maka naluri ibu kan... sure ada something wrong somewhere.. Maka campak dulu apa di tangan.


Tgk ajer si tecik tu... waduuhhhhhh....

Adehh... camner laaa dia boley lak cukur kening dia. Mmg dia ada nampak ayah dia shave misai... dek disebabkan dia tak dop misai... boleh lak di cukur kening dia...

Bila dah tengok kening dia lain macam..


maka menangis sakan dan tersedu-sedu dia peluk si Ibu... Apa nak buat nak... nasi dah menjadi bubur.


Doa aje laa kening asal cepat tumbuh balik.


18Julai 2017... pepagi lagik ibu dah jadik mak andam... Terpaksalah ambik eyeliner (itu aje ibu ada kotttt) untuk di touch up kan eye brow dia agar tak berapa jelas ke-tobek-kan kening dia tu... Yea laa.. kot nya nanti kena gelak ngan kenkawan... malu lak dia... kan!

Anak bertuah betoiiiii😑.


Sunday, July 16, 2017

Ragam si Khaleef

16 Julai 2017...

Khaleef terjumpa katelog Toy 'R" Us yang kitorang ambik masa nak beli hadiah besday tempohari. Adehh... cam ner lerr weols lupa nak sorok... maka dengan tekunnya Khaleef menyelak helaian katelog berkenaan.

Tetiba dia dah jumpa yang berkenan dan sangat dia idam-idamkan...



So ngan manjanya... dia mulakan misi memujuk ayahandanya  untuk belikan toys idaman dia.. Ayah kata nanti... sampai kat kedai makan kita diskas.



Sampai kat kedai makan... maka tunjuk laa dia mainan idaman hati



Bumble Bee... hurmm sib baik dia tak nak yang bawah tuuu... RM300++ beb. Even bumble Bee tu jauh lebih murah... tapi... ley tahan gak harganya tuuu



Cuba sedaya upaya pujuk ayah...  Bila si ayah kata mahal... Khaleef tanya how much... Ayah kata banyk yang perlu dia kumpulkan. Dia tanya lagik berapa keping duit RM1 diperlukan... 

Bila tau dia kena kumpul at least hundred keping duit RM1 untuk dapatkan Bumble Bee idaman hati..
  
Maka keciwa laah dia


Syahdu... sebab dia tahu... untuk kumpulkan seratus keping duit RM1 bukannya senang... maka lambat ler Bumble Bee dapat dipinang



Frust sangat-sangat dia



Tak terkata dah sedihnya... air mata aje yang mengalir tanpa henti



We ols try to persuade him... siap bagi tau kalau di keep menangis... kakak myra (kakak sepupu dia) tak jadik datang ptg nanti.



Alhamdulillah... He start to cool down... 



Baru ada mood nak makan



Dalam hati.. masih menyimpan cita-cita untuk menyunting si Bumble Bee. Pelbagai usaha perlu dilakukan untuk dapatkan dana yang mencukupi



As permulaan pengumpulan dana... dia kena tolong ayah bayarkan bil makan


Sebagai upahnya... dia berjaya collect RM1 for today...

Berjayakah misi Khaleef untuk menyunting Bumble Bee? Huhhh... masih jauh perjalanannya! Agak-agak kalau dia buat tabung derma... ada sesape ke nak sumbang? Ngeh ngeh ngehhh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails