Friday, June 16, 2017

3rd Week of Ramadhan

Perrgghhh.. Kejap aje masa berlalu... sedar tak sedar.. rupanya dah masuk minggu ke-3 kita di bulan Ramadhan 2017. Kalau tak mengarang entry nii... sememangnya kiter tak sedar lansung yang kita dah masuk fasa-fasa terakhir Ramadhan. MasyaAllah... mmg sebak rasanya. Sebab terasa sungguh kiter dalam kerugian kerana tidak memanfaatkan sepenuhnya bulan yang mulia ini.

Menjalani ibadah puasa sepanjang minggu ini dah tak de masalah sangat bagi Khaleef. Dia dah boleh menahan lapar dan dahaga. Still aktif berlari. Mulutnya pun aktif gak... tak henti-henti bercakap weiiii... Cumanya... bersahur dia sekali aje proper di meja makan... yg lain-lain... makan ngan mato terpejam. Ayahnya laa yg dok suapkan makan.. Dia tinggal kunyah dan telan aaje.



Selain itu.. my son yang sorang nii memang rajin membantu kiter kat dapur... boleh dikatakan.. hari-hari dia bantu untuk masak nasi...  

Kenkadang dia dapat tugasan lain... iaitu memotong buah tembikai. Usah dipertikaikan kalau buah tu ada pelbagai pesen bentuk dan saiz... Almaklum laaaa... budak kinder garden yg potong kan! 

Selain tuu.. dia rajin gak memegang sudip waktu kita menumis... time tuu ibu dia mmg seriau sikit... yea laaa... takut laa ada insiden yang tak diingini berlaku kan... lagi pun dia berdiri atas stool.. memang agak scary laa kan! 

Anak-anak aaiii yang lain tuu ada gak membantu.. but boleh di kira laaa... hihihii... memasing, bila dah ngadap citer korea... ibu bersilat kat dapur pun tak perasan!

Setelah 2 minggu kami bersahur dan iftar bersama 5 beranak... kini tiba masanya untuk kami menghantar Kimie pulang ke asrama. A day before tu kami bermalam di Pekan. 

So, untuk iftar di Pekan... kami mengambil peluang untuk ziarah Bazar Ramadhan di situ. Buat sekian kalinya khaleef di bazar... nampak itu dia nak... nampak ini dia nak... Khaleef lapar... katanya. 

Sebagai bunda... kiter kena mainkan peranan agar memujuk dia untuk membeli berpada-pada bagi mengelakkan pembaziran. Pujuk laa sikit-sikit si tecik tuu agar tak terlalu mengikut perasaan. Tapi layan gak laa permintaan dia as a reward dia dah berjaya berpuasa full untuk hari yg ke sepuluh di usia yang belum pun mengenjak ke angka 5.

See... muka-muka heppi ngan juadah pilihan hati masing-masing. Nanti kat hujung entry ni kiter snap juadah apa yg ada dlm plastik-plastik tu erkkk!


Lepas hantar kimie pulang ke asrama... Bermula laa episod baru kami untuk Ramadhan 2017. Suasana iftar kami semakin suram... Kimie tak dop (balik asrama)... sephia pun tak bersama kami. Kerana pusat tuition dia mulakan kelas seawal jam 6.45pm.. break for iftar together ngan kawan-kawan... perform solat together dan sambung balik tuition jam 8.15pm.

Tinggal laaa kami bertiga... huhuhuuu.... Meh Zooming menu iftar kami:




15th Ramadhan: Still meriah lagik... anak-anak masih ada berbuka bersama... menu pilihan sephia spageti cabonara, menu request by Kimie, masak lemak keli salai, Kuih lak... kiter buat roti jhon sardin dan new stok donut. Buah sebagai pelengkap meja dan bubur lambuk (bubur ni bukan kiter buat tau!)

16th Ramadhan: Kami di Pekan... ini laaa juadah yang sempat kami pancing di sekitar Bazar Ramadhan termasuk En Mc Donalds

17th Ramadhan: Kami just berbuka padprik sotong yang dicampur sikit koktail sausage, buat cucur udang colek kuah kacang, bubur jagung dan buah.. Sedih beb... just three of us only😭

18th RAmadhan: Kerapu Sweet Sour, tom yum sayur, pekasam goreng, cara manis, pau sardin

19th Ramadhan: Udang Goreng Kunyit, Sup tauhu telur, salads, ketayap inti daging, dan kiter goreng aje donut yang kita dah buat stock frozen sabtu lepas.

20th Ramadhan:Ikan goreng asam, masak lemak kobis kuih bakar bijan, sausage and sardine roll (kiter ada buat extra sebab Sephia ada pot luck untuk majlis berbuka puasa di sekolahnya). Buah.. mango (bukan harumanis yea!) Tapi... cukup manis....πŸ˜‹πŸ˜‹

21st Ramadhan: Memasing dah tak lalu nak makan nasi... so, masak daging black paper, kailan ikan masin aje. Kuih di-varietykan.. sebab tekak nak telan kuih muih aje. So ada lebih kuih bakar semalam (panaskan semula sebab dah sejuk kiter simpan kan dia dalam peti sejuk), goreng donut dan karipap frozen, pastu buat roti John Sardin (since bun ada 2 ketoii aje).

Minggu ini juga agak special... sebab.. ada extra juadah moreh dan sahur... nak termuntah kiter dok telan hari2. NAk tau kuih apa???

Taraaaa..... Purchase order dan bocer untuk disemak before di authorise... Ekcelli... kuih nii dah ada sejak minggu lepas... tapi minggu ni semakin banyak kuantitinya... Dalam keterpaksaan tuu... telan gak laaa... Sebahagiannya laaak terpaksa hangkut masuk meeting. (isyy dalam bulan Ramadhan ni pun banyak giler meeting yg kena hadiri...) phewwwww...πŸ˜“.

Dalam dok sibuk ngan makan dan "makan". 


Aktibiti kerohanian tidak dilupa. Finally... Majlis Khatam Quran diadakan  pada 16 Jun 2017 di Rumah PERMATA.


Alhamdulillah, kehadiran peserta tadarus amat menggalakkan.


Ya Allah... berkatilah kami... semoga ini bukan Ramadhan yang terakhir buat kami agar kami mempunyai ruang dah peluang untuk terus beribadat kepada-Mu. Amiinnn

Friday, June 9, 2017

2nd week of Ramadhan

Pejam kelip.. pejam kelip... dah masuk 2nd Week of Ramadhan...

Apa stori minggu ini yerkk?

On 5th Of June... my dotter punya besday...

Just Simple celebration for her... Catatan Besday Sephia akan dibuat berasingan yea!🎈

This week gak kiter dapat anak buah baru... Born pada 6th of June.. Her name is Nur Dalia Ariana...


Huwaina vs Ariana.. dua-dua comey kan kan kan????

Minggu ni gak kiter terima kunjungan paling special... my beloved parents. Abah and mama.. 

Yang tak berapa specialnya... mama and abah bawak lak adinda cipan sama... hahahaa... jgn mara yea k.oni.. My youngest sister yang dah beranak dua. Lama weii tak bergurau kasaq ngan my sister ni.


Besh sesangat dapat berbuka puasa bersama-sama... malangnya... my youngest brother a.k.a acu.. tak dapat bersama kami.. sbb kena kerja.. pd hal 08 June nii adalah ulang tahun kelahirnnya. Anyway, happy birthday dik!

Hurmm... Rasanya itu aje peristiwa yang berlaku pada minggu ini.

Seperti entry lepas... kiter ada mention kan nak snap gambo menu berbuka untuk koleksi peribadi untuk ingatan ank-anak di hari mendatang kan! Wokey... mari kita teruskan untuk kali ini


Dimulai ngan menu pada 8th Ramadahan: Kimie request pulut kuning, rendang ayam... Kuih nya kiter just buat sausage roll dan puding caramel. Potong sikit buah  dan semangkuk bubur lambuk made by penduduk taman kami.



9th Ramadhan: Sup tulang, begedil  ngan kailan ikan masin. Kuih cara manis, roti jala berinti daging. Buah jgn dilupa!



10th Ramadhan: Menu sepcial request oleh my dotter... Set nasi ayam. Kuih lak kiter buat sardine roll dan puding jagung. Special menu is an ice cream cake... yum yummm...



11th Ramadhan: Sotong sumbat, masak lemak soo hoon, kuih karipap, pau goreng plus puding jagung yg semalamnya.. tak baik membazirkan. Buah.. itu wajib!



12th Ramadhan: Sardine aje kita hari ini... Plus mix vegie goreng. Kuih lak murtabak meggi dan buah melaka. Buahan fresh tidak dilupa!



14th Ramadhan: Singgang ikan tenggiri, kerabu kacang botol, jemput pisang, roti jhon daging dan popia

Hehehehe... pasal up date pasal makan aje...? Ramadhan bukan bulan makan! Ramadhan is bulan ibadah. Patutnya kita share bab ibadah kan... 

Ibadah tu biar laa stori kiter ngan Nya.. but secara personal nya... kiter tahu Ramadhan tahun ini kiter tak manfaat sepenuhnya untuk mengaut sebanyak-banyak ganjaran di sana kelak. mmg terasa rugi sesangat. Hurmmm... Tahu.. but..............πŸ˜”

To be continued

Friday, June 2, 2017

1st week of Ramadhan 2017

Salam Ramadhan 2017...

Baru ni berkesempatan nak pahatkan memori di tapak ini. Alasan cliche... tak bizzi... malas laaa kan??? NAk kata idea yillekkk tu... idok laa. Sebab idea melimpah ruah!!!.. alangkah beshnya... kalau terlintas aje idea.. dia tertaip sendiri kat tapak nii.. hahahaha.. nampak takkk betapa malasnya nak menaip.

Even malas... ku gagahkan jua.. demi sebuah KENANGAN... yg may me akan luput dari ingatan kalau tak dicoretkan di sini.

Kisah Ramadhan tahun ini... 


As usual... kiter akan belikan kurma untuk my staf. Tapi kali niii ada special varganza gitiew... Ai dapat anak buah baru. My staf si Ecah tu baru bersalin dalam end week of Sha'ban... So, kali ni ecah dapat extra package.... To my staf yg lain.. kalau nak extra package... sila kawen cepat. Hahahhaha!

Of course tahun 2017 membuka satu lembaran dan sejarah baru buat kami sekeluarga di mana si tecik khaleef lak baru nak berjinak2 ngan ibadah ini.

Puasa... hurmmm... memang bukan satu yang wired bagi Khaleef. Dia tahu apa itu puasa.... live kanak2 berpuasa dia pun dah almost tahu... mana tak nya... Kalau dah ngadap citer Upin Ipin berkali-kali... more a less dia dah dapat gambaran puasa. Tambahan pula kat school, teacher dia ada ajar... secara basic when fasting.. no eat and no drink.

Sewaktu pengumuman anak bulan Ramadhan... Khaleef was not around. If im not mistaken, dia dah tido. Since we ols tak de laa jangka dia nak try fasting, 1st sahur tu we ols tak de laa kejut mamat Khaleef tu..

Pagi Sabtu tuu... he wonder why pagi tu we ols tak breakfast bersama2 dia... Tgh hari tu... dia risau semua orang tak eat and drink. Masa kiter sibuk nak buat juadah berbuka, dia ambik gelas and tuang air untuk ayah dia... Dia kata kesian ayah haus. Adeehh.. ayah jerrr yang dia kesiankan.. Nampak takkkk?????.

Kiter sebagai bondanya pun mula laa explain. Hari ni kan dan Ramadhan... So, kena laa puasa. Boley laaa dia jwb..

"Eh... mana ada... Kalau nak puasa.. bulan kena ada anak... macam upin ipin kata. Kena tgk kat langit" confiden jer dia

"Bulan dah dah ada anak laaaa. Itu laaa masa orang tgk anak bulan.. Khaleef tido..." jwb kiter selamba jer  meng-auta kan anak.. hahhahaaa.. uppsss.. bukan auta,,,, betoi laa kan... wakilkan orang lain yang tengokkan anak bulan... ngeh ngeh ngehhhh..

Walau explain banyak kali.. Khaleef tetap ngan jwpn dia.. bagi dia... anak bulan Ramadhan masih belum kelihatan.


Dalam tak puasa tuu... di ikut gak ayah dia gi solat terawikh. Dgr citer... sembahayang a few rakaat aje... selebih tuu main... Bila dah hujung tuu... tetiba aje dia khusuk sembahyang.. Setelah di investigate... patut laa khusyuk... kawan dia yang main sama2 dah dikejarkan ke klinik... jatuh berdarah masa main... haaa... tau pun nak behave!

2nd of Ramadahan... sedang kami bersahur... nampak kelibat turun tangga... Si khaleef bangun dengan sendirinya... sambil berkata.. Anak bulan dah ada... hik hik hik.. mana dia nampak pun tak tau laaa.. Meh kita snap wajah mamai dia bersahur buat kali pertamanya!




Makanan dia... nak nasi kicap aje... makan laaa nak...

Pas bersahur dia sambung tido, follow kami ke pasar tani and komdiannya ke Alamanda carik busana raya. 

Balik umah dalam Zohor dan komdiannya dia tertido. Bangun jam 6.30pm... dia bukak peti sejuk cari vitagen. Belum sempat dia minum... kita nampak bibir dia merekah dan  sedikit berdarah.. maka menjeritlah kita panggil along dia untuk dapatkan lip balm.. Selepas oleskan lip balm... kita nak aje bagi khaleef minum.. Along dia laa kata.. sayang la buu.. sikiiittt lagik... Maka, along dia twistkan mind adik dia... main2 hingga tiba waktu berbuka


Wajah Khaleef yang tak sabar menanti detik berbuka untuk pertama kalinya berpuasa... Actually, kami memang tak target pun dia untuk berpuasa full untuk kali pertamnya ini. Tapi alhamdulillah... may be schedule padat... sampai tak teringat makan minum.



Ini gelagat dia pada sahur berikutnya... memang mata dah tak boleh celik... ayah dia laaa suapkan



Sepanjang 2 miggu Ramadhan, Sekolah Khaleef pun tutup... so, terpaksa laa aiii angkut gi opis... Cabaran puasa dia di situ... Bila tak banyak aktiviti... mula laaa dia pikir bab makan minum. So, ai cakap ngan dia... try half day puasa... jam 12 nanti blh makan minum... meh kita tgk reaksi Khaleef:


Dia main-main... tgk kartun... pas tuu berlari masuk bilik kiter.... sikit-sikit tgk jam... sikit-sikit tengok jam.... tunggu detik 12pm... hahahhaa



DAri 12pm... kiter naikkan waktu berbuka... iaitu selepas azan Zohor... Kadang-kadang dia bukannya nak makan sangat... terliur dek gula-gula sebijik aje! Tapi tak boleh paksa kan!!! 5 tahun pun belum lagik... So, latih sikit-sikit aje laaa.

Selain waktu berbuka... ini gelagat anak beranak sementara tunggu nak gi terawikh yang sempat lensa hakak rakam senyap- senyap... hik hik hik...


 penat sangat ler tuuhhhh!!! Opss.. si ayah ke si anak???


Bab menu or juadah berbuka laaak...

As usual, kiter akan buat menu untuk 30 hari... anak-anak kena slot-in kan apa yang mereka nak makan... so, ibunya nanti akan adjust mengikut kesusaian. Over acting?? Hahahhaa... sekali lagi mocik nak habaq... tujuan mok cik buat menu 30 hari ini bagi memudahkan mok cik untuk merancang apa nak beli bahan-bahan mentah over the weekend... siang dan cuci bersih siap2 apa yang patut. buat laa apa2 yang boley di frozenkan agar kerja2 memasak di hari kerja berjalan ngan lancar. Cth... popia ke... donut ke... karipap ke... Kat opis blh concentrate ngan keje... bukan dok google cari resepi or dok pikior2 nak berbuka apa... Nak beribadat pun boleh concentrate... e ceh ceh... baik tak mak punya alasan??? hik hik hikk.. tepuk dada tanya imaaannnn!!!

Untuk tatapan my kiddos di hari mendatang... tahun niii, ibu akan capture menu berbuka kita dari day 1 hingga laa penghujung... bukan nak menunjuk atau meriakkan diri... tapi mana laa tau umur tak panjang... nanti blh laa anak2 imbas balik salah satu kenangan kami di bulan Ramadhan kan!!!




1st Ramadhan: Siakap sweet sour, mix vegie sos tiram, donut and fruits. Bubur lambuk yang super duper delicious tuu made by kejiranan kami. Dan ada 4 potong red velvet... saki baki kek semalam made by opis-mate... Mc Kie.. pun super duper yummy! Air milo made by En Hubby!



2nd Ramadhan:Set nasi tomato... di mana ayam masak merah dimasak oleh En Hubby atas permintaan anak-anak. Popia yang digulung oleh Kimie dan Onde2 di golek oleh sephia. 
For me... today punya menu merupakan menu paling istimewa kerana kami buat beramai-ramai. Memasing ada bahagiannya.. untuk anakanda Khaleef yang buat pertama kalinya berjaya berpuasa dan terus penuh lak tuuu. Air??? Hurmm lupo!!! Yg penting dibancuh oleh En Hubby gak...



3rd Ramadhan: Set Nasi Lemak... (Nasi+telur rebus+timun+Sambal bilis+ayam berempah), kuih donut, puding roti karemel dan karipap. Adehhhh.. semalam dah nasi bewarna.. hari ni kalau ikut jadual nasi putih aje. Tapi kami ada special request dari tetamu yang nak datang... Tu yang tukaq nasi putih jadik nasi lemak! Roti Jhon dan keria lak di bawak oleh tetamu. Ayaq: Bandung Soda (En Asben buat) dan cendol (tetamu bawak)


4th Ramadhan: Fillet ikan suweeet sour, mix vegie sos tiram, popia dan getas... simple aje setelah 2 hari berturut-turut menunya heavy.



5th Ramadhan: Bihun goreng, ayam drommet En Ramly burger, roti jhon daging dan curros. Tapi curros kiter kali niii tak berapa nak menjadik sangat.. Keropok dan buah-buahan tidak di lupa! Air mok cik dah lupa... Air mok cik jarang dapat capture.. sebab dia akan duduk dalam peti sejuk... hingga laaa azan hampir berkumandang... baru laa dia keluar. Time tuu lensa mok cik dah menyepi.. sebab tuan dia sibuk mencedok nasi untuk anak2.


6th Ramadhan: Padprik ayam... tauhu sumbat, burger MAlaysia, ketayap dan buah..


7th Ramadhan: Udang masak lomak cili api, kubis goreng kicap, murtabak daging, sagu bronok dan tembikai...

Dahh... habish citer 1st week of Ramadahan... nanti kita tgk pula corat coret 2nd week of Ramadhan 2017 yea anak2...

Sunday, April 30, 2017

Hiking Melati Hill's

Hurmm... lama bonar tak up date stori... sempena nak menyambut hari pekerja esk hari... kasi tepek satu stori laa...

29 APRIL 2017


Kisah we ols (me, famili and Group Persatuan Wanita UPM a.k.a PERMATA) ber hiking.



Kali ni kami pilih Melati Hill's  kat Nilai. Menurut pembacaan kiter, tempat ni memang ramai orang datang pada hujung minggu. Tidak sepopular seperti Bukit Broga laa! Tapi..... masih ada tarikannya. 

Tepek sikit info mengenai Bukit Melati nih:
Lokasi permulaan trail adalah pada Jalan BBN 11/4. Betul- betul bersebelahan dengan Tokong Na Du Gong. Dalam kawasan perumahan aje. Parking pun senang. So park ler tepi jalan aje. Tapi bila dah start ramai orang nanti, ada harapan kena menapak jauh.

Starting point nya betul-betul sebelah tokong Na Du Gong tu. Yang bagusnya tempat ni - ada toilet (walaupun tak pasti sama ada bersih atau tidak), ada paip air kat tepi trail starting point tu (senang la kot nak cuci kaki ke, lumpur ke...), ada gerai jual air dan hiking apparel (tapi time kami gi... gerai tu tutup). 



Kitorang tiba lebih kurang jam 8.30am... depa naik bas.. kitorang naik kereta sendiri. So warming up dulu.


Bergambo dulu before memulakan pendakian. Motto dia yang besh... 
"Your Health is Our Concern" 
tengkie- tengkiu.. hehehehhe


Gaya biorr lobih... kaaannnn???



Since kiter ada bawak ahli yang lututnya dah kong... dan ahli paling ciconet... kami merupakan ahli group yng terakhir memulakan pendakian.



Trail awalnya... tak de ler curam sangat.... tapi katanya hiking kan... of cource kenalah mendaki sikit. Sampai aje kat port pertama... bergambo dulu laa kan! Dari atas bukit ini... jagan harap laa nak nampak pemandangan hutan dara... Semua dah gondol... dikelilingi ngan projek perumahan dan pembinaan sana sini. But dun worri.. hijaunya masih ado!



Nampak gayanya... sampai sini ajae laa pendakian encik asben dan khaleef.. sebab nak naik ke Monkey Hill depan sana tu... khabarnya makin curam. Tak baik untuk kesihan en asben.. 



Tinggal kiter dan Kimie aje meneruskan pendakian bersama rakan-rakan yang lian. Eh... lupa nak khabo... my dotter tak join kali nii sebab ada bengkel  UPSR.



Ada je peluang.. berhenti bergambo... abih camno nak cepat sampai? Ngeh ngeh ngeh...

Kami meneruskan pendakian... hiking kat sini walaupun mentari dah mula menyinga... suasananya masih teduh dinaungi dedaun pokok. Jalan lak agak licin dan berlecak  sebab semalam hujan lobat gilo! 

Makin lama.. kami kena tempuh track yang mencanak... maaakkk aaiii.. Time tu rasa nak patah balik... mengah giler! Time mendaki tuuu ada jer terdengar suara-suara semangat dititipkan oleh pendaki dari group lain. Cara tarik nafas yang betul bila ber hiking... jgn dongak atas.. sikit aje lagik nak sampai laa.. dan macam-macam lagik laa..

Ada jer port lepak.. kiter berhenti. Yang besh nyer... bila selisih ngan rakan hiking lain.. kami akan bersembang dan mereka akan beri kata-kata semangat buat beginner cam kiter. Tak kira umur bangsa dan agama. Kami berkongsi bekalan cokelat ngan mereka. Mmg aktiviti ini boleh mempupuk semangat perpaduan tau...


Setelah mendaki laluan yang curam tadik...Finally sampai gak kiter kat Monkey Hills. Port kami tunggu rakan rakan satu group untuk berkumpul before aktiviti turun bukit diteruskan. Masa ni depa hulurkan cokelat. Menggigil tangan mok cik unwrap plastik cokelat tuu.


Dah hilang mengah... kasik possing dulu.


Rakan-rakan sependakian almost complete and ready to depart to the next destination. 


Plan asal nak turun balik... Sekali hiker-hiker yang lain kata why not gi Cobra Hill... that hill tak jauh mana pun.. dan tak securam tadik..


Agak-agak uols... kami pilih laluan mana? Turun? Cobra Hill? Rope Hill?


Dah katanya dekat ajo... so, kami naik ke cobra Hill pulak


Hehhehee... zoom kenkawan kat bawah


Finally, almost 2 hour kami hiking dan beristirehat atas bukit tuuu... kami selamat turun ke bawah... jalan sikit ats jalan raya menuju tokong tadik.


En asben yang sabo menunggu kami.


Walaupun agak penat... terpancar cahaya keriangan di wajah2 kami yang majoritynya beginner dalam dunia hiking nii.  Beshhh wooo... rasa nak repeat lagik!


Kesimpulannya..

Trail Hiking di Bukit Melati nii tak de laa tinggi dan jauh sangat. Tak sampai 2km. Dah ramai yang berjaya naik dan turun dalam tempoh masa 1 jam. But pada yang ala-ala artis yang tak berhenti untuk selfie dan ditambah pulak banyak beristirehat cam we ols... tempoh masa yang kami ambil sekali ganda... hahhaha... 2 jam beb!

Actually kat sini ada beberapa puncak.. (puncak tertinggi is about 138m only). Tak setinggi broga.. but treknya tak selandai Broga (kata orang). Yang kiter ingat, antara puncak-puncak yang ada kat sini ialah  Monkey Hill, Cobra Hill dan Rope Hill. Hasil pembacaan kiter ada a few puncak lagik iaitu Centipede Hill, Mosquito Hill tapi.. kiter tak jumpa lak masa hiking tuu. 

Kat sini.. insya Allah, tak tersesat barat. Ikut aje track yg ado dan dun worri. banyak gak signage dan trail yang diorang siap tag kat pokok2.. Tu yang sangat bagus. Insyaallah kebarangkalian nak sesat tu agak minimum. 

Den dah cubo... uols???😎😎😎😎😎






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails