Tuesday, March 31, 2009

DE kawin part 1

Seperti yang kiter mention dalam post yang lepas, de (adik kiter) melangsungkan perkahwinannya pada 29 Mac 2009 kan.... So citer kiter kali niii akan berkisar tentang majlis tersebut.



Bermula ngan persiapan menyediakan dulang hantaran....





Niii... bekas yang dia beli untuk diletakkan hantaran. Dia nak gubah sendiri dengan niat tak nak menyusahkan sesiapa laa konon... Biler kiter tanya perkembangan persiapan barang hantaran... dia kata dia dah siapkan... Biler kiter kata nak tengok.... dia kata seprise..... ala kayangan katanya.... dan setelah dipaksa mak baru dia nak tunjuk kat kitorang... dan ini ler dia....







"ala kayangan hasil ilham De... " Wuaaaaa.... nak nangis pun ada.... He! He! He! nak tergelak pun ada.... jangan maraaa yea de....



So.... kiter yang keras tangan nii modified lerr tema kayangan dia tuh.... menjadik tema apa pun entah ler... Tapi... berbalik ke landasan sebenar yang bertema pink....




Dan.... ini ler dia barisan hantaran tersebut..... sebanyak 11 dulang kesemuanya dan additional 1 dulang cincin untuk majlis batal air sembahyang nanti.... and jom kita zoom one by one hasil keras tangan kiter tuh.....





Bermula ngan sireh Junjung... ni kiter buat hasil usaha sama ngan mak.... mak lerr yang banyak buat... kiter tukang cucuk sikit sikit jer...




next.... tafsir Al-Quran dan kain pelekat




nii kek... bukan kiter yang buat tau.... kedai kek yang buat.....





ni set cokolat ferrero roche (tak gheti nak ej alaa pulok) ngan cadbury dan cokolat love untuk orang yang tersayang dari De laa... bukannya dari kiter tauu... sebab orang yang kiter sayang tu yang kena bagi cokolat kat kiter tauu...





Nii set perfume yang dia letak dalam sangkar... tak gheti nak gubah... so main letak aje lerrr





Tak kan korang tak tau kot.... ni adalah sepasang kasut dan stokin....




Ni lak pot puri... yang kiter buat cuma alasnya saja.... bunganyer de dah beli yang ready made




sejadah yang dirias simple




Belt dan purse




Bakul buah yang kiter gubah simple





Ni towel




Ni bekas cincin yang kiter buat last minute... pagi sebelum majlis akad nikah


Sekian ler dulu liputan dari Karam Sink Huwaina untuk kali ini... Liputan berikutnya.... tunggu....











Tuesday, March 24, 2009

Sambutan Maulidur Rasul

Dalam kesibukan kiter menguruskan persiapan majlis perkawinan DE, Ahad lepas kiter curik-curik masa ke Surau A-Muhajirin bagi menjayakan sambutan Maulidur Rasul. Acara bermula ngan senam robik dan komdiannya pertandingan Larian Jihad. Kimie Dan didie tak boleh join larian niii coz bawah umur....
Peserta larian ke garisan mula
Seterusnya acara Pertandingan bercerita dan pertandingan membaca:
antara barisan peserta yang bertanding dan kimie satu-satunya jejaka yang ambil bahagian
aksi kimie sewaktu membaca
Next.... pertandingan mewarna.....
baru mula....

antara peserta yang bertanding

penat duduk.... meniarap ler pulak minah niii
aikkk... dapat bantuan kawan lak kimie niii

Hasil dari kimie

Hasil cakaran didie




sesi tayangan kisah nabi mengisi ruang sebelum penyampaian hadiah

bebudak niii tak khusyuk pun



Kimie mendapat tempat ke-tiga dalam pertandingan membaca


"adik dah kaler cantikk.... adik nak hadiah...." kata didie sedih tak dapat tempat dalam pertandingan mewarna. Cian dia... competitor dia kakak/abang umur 5-6 tahun. Kalau ikut age 4 tahun.... hasil cakaran didie boleh melayakkan dia mendapat tempat pertama.


depa cian kat didie... depa call her untuk terima hadiah berupa cup cake. I know that's she knows yang dia buka pemenang... that's why mukanya masih sedih. Tak pe laaa sayang.... kita cuba lagi nanti yea...





Monday, March 23, 2009

Yea Yea.... DE nak kawen...

De atau nama penuhnya Noor Ilyana, adik kiter tuh tak lama lagi akan melangsungkan perkahwinannya bersama pasangan pilihannya Nazril. Kalau ikutkan perancangan asal depa.... depa niii dah selamat bernikah August 2008.... Tapi.... bermacam macam aral yang menyebabkan perkahwinan mereka tertangguh.... bukannya disebabkan orang ketiga.... tapi disebabkan famili problem... opss... bukannya disebabkan famili tak suka tau.... tapi.... entah lerrr... ada jer benda yang remeh temeh menyebabkan perkahwinan mereka tersasar sikit dari tarikh yang ditetapkan. Walaubagaimanapun.... kita harus ingat.... jodoh pertemuan ditangan-Nya. Jika dah ditakdirnya ini jodoh mereka..... apa pun berlaku.... ikatan ijab & Qabul itu pasti akan berlaku.... dan insya-Allah....pada 29 MAc 2009 di Dewan Setia Jasa, Temerloh mereka akan disatukan. To all of U, kalau sudi, jemputlah hadir ke Majlis tersebut. (Peta/kad kawen kiter akan masukkan komdian... tu pun kalau kiter sempat dan tak bussy)

Untuk itu, sebagai seorang kakak... kiter pun menyibukkan ler diri membuat preparation adik kawen niii.... dah tak sabar menunggu detik 29 hb niii. yea laaa... dah cukup lama kepala otak kiter niii dok memikirkan tentang diaorg nii.... kiter dok menyibukkan diri jadik orang tengah antara dia dan our parents.... fenat dan stress yang amat sangat tauuu.....

Pas tuuu menyibukkan diri cari persalinan kitorang sekuarga nak melaram masa hari jadiknya nanti.... la niii sibuks buat gubahan hantaran depa lak.... actually dulang/bekas hantaran De dah buat dah.... dia tak bagi kiter tengok... ala kayangan katanya dan serprise... Last 2 week masa balik Pahang bergotong royong dia bawak ler balik umah barang-barang tuuu... Itu pun setelah dipaksa oleh mak. Biler kiter tengok.... nak gelak pun ada... nak nangis pun ada.... alaahhhaaaiii.... cam nak bagi penyampaian hadiah sekolah tadika dik oiii.... Tau lerr ko tuuu bekas cikgu tadika. Sorrii ler kalau ngah niii terkasar bahasa.... tapi ngah niii tak suka kutuk kat belakang.... baik ngah cakap terus terang jerrr... So daripada ko sakit hati biler dengar orang lain pot pet... pot... pet pasal hantaran ko masa ko kawen nanti... baik ngah kutuk ko dulu. Sorri yea dik... Hi! He! He! Ko tak bole marah... nanti tak berseri muka tuh...

So, kiter punnn ambik lerr barang-barang tuuu untuk digubah semula. Dikempatan tu juga kiter main capai jer bekas untuk dijadikkan doorgift tuk tetamu VIP depa coz dulu... kiter pernah lerrr janji ngan De nak sponsor doorgift untuk tetamu VIP tuh. Sorri ler dik... ni jer yang sempat/mampu ngah beri sebab bajet ngah untuk doorgift niii ngah bagik kat our parents untuk digunakan bagi perbelanjaan majlis korang. Sorri sekali lagik yea dik....

And.... Thank you to my beloved hubby bawak kan kiter ke Nilai 3 untuk carik bahan-bahan tersebut. Actually gubahan yang kiter buat nii pun tak cantik mana pun.... al-maklum lerrr kiter niii tak kreatif... tapi bole ler kot.... kiter ada capture gambo hantaran tuuu untuk korang tengok hasil keras tangan kiter tuu... tapi sebelum tiba masanya... kiter tak nak muatkannya kali ini.... pas majlis baru kiter tunjuk yea.... Tapi... sebaik saja kiter start buat hantaran tuh... kita dilanda sakit kepala dan batuk-batuk.... Muah ha ha... sebab lawan cakap mak kot... sebab mak kata gubuhan asal yang De buat tuuu tak payah diubah... maintainkan aje.... to my mum... sorri yea....

Masa kitorang gii beli barang-barang deco hantaran tuh.... ada lerrr mata-mata yang memandang kat kitorang.... depa semua may be tertanya-tanya... couple niii baru nak kawen ke???? Kesian dah tua baru nak kawen. Tak pun... depa niii nak kawen kan anak kerr???? Pergghhh muda-muda lagi dah nak dapat menantu.... He! He! He! Apa-apa pun terserah lerr pada depa nak cakap apa...

Dalam dok sibuk mencarik bahan deco tuuu dan sesambil buat hantaran tuh.... bergenang gak air mata kiter... Yea laa.... terasa dan nampak sangat kiter niii yang terover acting dari pengantin... bussy body tul... banyak masa... tenang dan bla...bla.. bla.... kiter spent untuk majlis orang lain... sedang kannnn masa kiter dulu... cukup sempoi.... tak der nyer cam kiter buat sekarang. Bersandarkan pelbagai faktor (tak perlu lerr kiter nak mention kannn di sini), semua preparation kitorang kawen dulu simple dan ringkas... nak kuar selalu tak bole kan.... sebab duduk ngan aki.... dia pantang kiter kuar-kuar tau.... So kuar terus sambar... tak der nyer nak survey-survey. Begitu gak ngan pilihan mak andam dan pelamin... Kita malas nak banyak songeh... ikut jer pilihan kuarga. What ever pun.... Syukur Al-hamdilillah... majlis kiter dulu dah selamat dan berjalan dengan lancar pun.... Terima kasih kepada kaum kuarga dan jiran tetangga di Taman Desa Jaya II, Jengka atas pertolongan kalian. Thank you so much... semoga Allah membalas jasa kalian dan dimurahkan rezeki kalian.

Dikesemptan ini juga kiter nak mengucapkan terima kasih yang banyakkkk sangat to my hubby kerna membantu kiter dalam menguruskan rumah tangga kiter yang tunggang langgang bagai tongkang pecah minggu nii... Al-maklum lerrr kiter kan tengah sibuk menyiapkan preparation my beloved sister yang nak kawen niii... My hubby basuh baju, basuh bilik air, basuh pinggan.... stok seminggu baju dia dan anak-anak dia dah ironkan.... layan karenah anak-anak dan macam-macam lagik laaa. Thank you my dear. Ops.... i know this is not the 1st time kanda buat sume nii... dah selalu pun kanda buatkan... tapi selalunya kiter buat bergotong royong.... ayg buat A kanda buat B dan begitu la seterusnya. Tapi kali niii kanda buat A dan kanda jugak lerrr buat B... tu yang terharu tuh... hu!hu!hu!

Last but not least.... kepada bakal pengantin.... semoga majlis korang berjalan ngan lancar dan diredhai-Nya.... another wish akan disampaikan lepas korang selamat di Ijab Qabul kan..... tungguuuuu....

Friday, March 20, 2009

1st parents meet

Last week.... Sekolah kimie dan didie ada buat perjumpaan yang pertama bagi sesi persekolahan tahun 2009. Kitorang datang dalamu kul 9.30am.
Kitorang berjumpa ngan guru kelas kimie dahulu.... Ini teacher kimie Principle pre-school nii. Masa sesi niii Kimie dah bermain ngan kengkawan dia.... didie lak yang mendengar report card kimie.
Menurut teacher Zaleha, kimie dah dah banyak completekan sukatan pelajaran... kat pre-school niii depa tak bagi nombor-nombor cam kat sekolah tu... Tapi hasil dari carta yang dibuat... kimie dan kawannya Iman menduduki carta tertinggi. ermmm so far kimie dah ready untuk ke Standard One. So Teacher Zaleha memberi sedikit nasihat tentang pemilihan sekolah kimie nanti. Samada nak Sekolah Al-Amin, ABIM, Integerasi atau Sekolah Rendah seksyen 7-Bangi. Tengok ler teacher nanti kitorang fikirkan. Apa-apa pun, Thank you teacher....
Next....
Kiter ke kelas didie lak. Niii teacher Nurul, guru kelas didie... menurut teacher Nurul, Didie antara pelajar kesayangan sekolah... dia dikatakan cekap dan mengikut kata. Kalau teacher dia kata didie antara pelajar yang cekap tuh kiter bole percaya sikit sebab menerusi carta pembelajaran yang depa buat.... didie mendapat ranking tertinggi. KAlau baca baca suku kata terbuka didie dah boleh...
Tapi... kitorang confuse biler teacher dia kata didie mgikut kata....
"Sephia niii ada buli orang tak" untuk reconfirm yang didie niii mengikut kata, kiter bertanya pada teacher Nurul nih....
"Tak de la pulak... so far dia yang selalu kena kacau dan menangis tuu ada laaa"jawab teacher dia.....
Aik... macam pelik jer.... sedangkan setahu kiter kat umah dia selalu buli kimie.... Opss... la niii dia dah tak buli kimie sangat... dia kuat membuli ayah dia.... Ayah dia lakkk selalu kena leter ngan anak dara nia nih.... kuat berleter minah niii tau....
What ever pun.... terima kasih to all of u teacher (Little Caliphs -Bangi)......

Thursday, March 19, 2009

Stori masa jaga exam dulu...

As per my stori yang lepas... kiter ada mention kannn yang kiter dilantik jadi pengawas exam.... Walau event niii dah berlalu 3 minggu lepas... kiter still nak citer kat sini sebab.... i dah capture gambo u know... nak post last 2 week i very bussy tauuuu... So now i nak share sikit jer moment masa i jaga exam tu....

Ini hari kedua depa sit for the exam.... at the same time ada 3 bilik exam yang perlu kiter jaga yang setiap satunya lebih kurang 45 orang pelajar dan lebih 25 subjek yang berjalan serentak.... Wa cakap sama lu.... banyak fenat wooooo

masa niii lak.... student ramai dah kuar..... Envelope skrip jawapan dan soalan dah siap sedia... report untuk sesi kali ini pun dah siap so ada lega sedikit... tapi mata ini tertumpu pada sesuatu... apakah ituuu?????

ha! ha! ha!.... masih ada seorang pelajar yang lum selesai...... since dia pun tgh khusyuk kiter mengambil kesempatan merehatkan diri..... bagaimana?????



Jeng! Jeng! Jeng!..... perghhhh terasa bengkak kakiku ini... fenat round 3 bilik/dewan exam.... take rest jap sebelum meneruskan paper/sesi yang lain...
He! He! He! Jangan mara haaa....

Thursday, March 12, 2009

Suka... Heppi... dan terlampau....

Last weekend kiter sekali lagi ditugaskan menjadik ketua pengawas Exam PJJ dan kali ini kiter ditugaskan ke Pusat Pembelajaran Seremban. Kiter bersyukur yang amat sangat kerana tak perlu pergi jauh-jauh dan yang penting bole angkut askar-askar kiter tuh.
Sepanjang hari Jumaat & Sabtu, kiter tak dapat menemani depa ke kolam sebab sibuks jaga exam, buat laporan dan buat preparation paper exam yang berikutnya. Depa just diiringi 'bibik (asben kiter)' je.
Hari Ahad jer baru kiter dapat join iaitu selepas all exam paper dah habis. So ini lerrr liputan kiter di Kolam Renang Klana Hotel:
Pintu keluar ke kolam renang

Kimie dah tak kelihatan sebab dia begitu teruja/excited nak berendam lagik

Sebaik saja tiba di tepi kolam renang..... tiba-tiba kami disajikan dengan aksi terlampau dari sepasang manusia...... Adegan itu semapat kiter rakamkan....

video
Masya-Allah..... baik kiter hentikan rakaman tersebut.... he! He! He!

Tak lama lagik akan diadakan satu competition.... dan pengadil (my hubby) dah ambik tempat... cuma peserta baru warming -up


Liputan pertandingan......
video

Sekian dulu liputan kiter kali ini.....

Monday, March 9, 2009

Salam Maulidur-Rasul & Happy Anniversary Ramlah-Razak

Perrgghhh… lama toi tak up-date blog kiter ni kannn…??? Ermmm… sorri lerr lately kiter adalah ciiikiit sibukss….


Actually… ada lerrr beberapa benda yang nak kiter kongsikan bersama… tapi untuk hari niii kiter just nak wish…. “Salam Maulidur-Rasul ” & “Happy Anniversary Ramlah-Razak”


Terlebih dahulu… diucapkan Salam Maulidur Rasul buat sume…



To share info yang tak seberapanya ini…. Maulidur-Rasul niii merupakan hari kelahiran junjungan besar Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W. Baginda dilahirkan pada 12 Rabiul Awal bersamaan 20 April tahun Gajah di Tanah Suci Kota Mekkah. Ketika dilahirkan, baginda merupakan anak yatim kerna bapanya Abdullah telah meninggal dunia sewaktu baginda masih dalam kandungan ibunya, Siti Aminah. Kalau tak silap kiter sewaktu kelahiran baginda, api sembahan kaum Majusi yang selama ini tak pernah padam telah terpadam secara tiba-tiba.


Begitu ler serba sedikit mengenai kelahiran Nabi Muhammad ini yang sempat kiter kongsikan bersama. Kiter tahu ramai dikalangan kita yang alpa tentang kemuliaan & pengorbanan Nabi Muhammad ini. Sehubungan dengan itu marilah kita mengambil kesempatan ini bersama-sama berSalawat dan salam ke atas junjungan besar… Nabi Muhammad S.A.W


“SAL-LALLAH ‘ALA MUHAMMAD….SAL-LALLAH ‘ALAI WASALLAM”
“SAL-LALLAH ‘ALA MUHAMMAD….SAL-LALLAH ‘ALAI WASALLAM”

Dikesempatan ini juga kiter nak wish Heppi Anneversary yang ke 35 wat my parents in law…. Hjh Ramlah beserta pasangannya Hj Ab Razak. Tahniah tuk mereka kerana pada 08 Mac 1974 yang lepas mereka mendirikan rumah tangga dan kekal hingga kini.


Bagi meraikan ulang tahun kali ini, ayah dan belanja kitorang makan last week (in advance lerrr)… dan kali niii kitorang tak de bagi hadiah… Walaubagiamanapun buatmu ayah dan mama…. Dikejauhan ini kami sekeluarga titipkan doa dan harapan semoga mama dan ayah kekal bahagia selamanya disamping mempunyai anak cucu cicit yang soleh dan solehah……..aminnnn…..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails