Tuesday, July 26, 2011

Gold Coast Day 6

08 Jun 2011, bermakna dah 6 hari kami kat bumi Aussie nih dan itu gak bermakna... time tuk kami kembali ke Malaysia... Huhuhuuu.... cedihnyer!!!!! Cam tak puas lagik jenjalan kat sini.

Seawal jam 3 pagik kami dah bangun... alahaiii... senang ler pulak kejutkan bebudak nih. Siap mandi.... depa main2 dan jerit2 sikit... Alaaaa standard ler. DAh namanya budak! Tetiba dgr ketukan warning dari bilik sebelah... Ermmmm... salah budak ni gak. Dah berbuih molot nih suruh depa behave.... bila dah di  ketuk... kiter siap buat muka cuak dan bimbang budak2 nih bakal ditangkap & kena stay kat bumi Aussie dan kami... balik tanpa mereka. Haaaa... tau pun nak behave! kih kih kih....

Since dah siap..... jom kiter possing ngan busana baru... bau kedai lagik! Hik hik hikkkk


sayu jer hati nih... hurmmmmm
0415H kitorang dah ready kat bawah.... selesai aje urusan check-out... kitorang dibekalkan ngan 6 box nih! Box apakah itu???? Jom Zooming.............



Breakfast box daaaa



 Kandungan yang ada dalam breakfast box nih!



Sementara tunggu transport... zoom ler jap kat Ali's Kebab. Tempat kitorang singgah makan masa first day kami kat sini... Kalau ler kedai ni bukak lagik masa nih... nak aje kiter singgah beli lagik!

Tepat kul 0500H, bas dah sampai.



Sementara tunggu check-in add boarding time kat airport....


0840H maka kiter dengan rasminya telah meninggalkan bumi Aussie tuk kembali ke tanah air. Al-hamdulillah, dengan menaiki pesawat D7 2703-OOL-KUL, kami selamat tiba kat bumi Malaysia jam 3.10pm waktu MAlaysia.

Dari LLCT kami sewa van ngan kadar RM170 tuk ke Bangi.

Dan komdian....

Jam 05.00 kami Ke Gold Coast lagik.... hik hik hik... kali niii ke Gold Coast, Sepang aje! Makan ikan bakar... Menu pertama sebaik sahaja sampai kat Malaysia.... off corse nasi, ikan bakar, kerang dan macam-macam lagik. Hahahahaaa... lepaskan gian nampak!!!! Sori beb... gambo yellek.... Sibuk makan maaa.... LAPAR!


Ni lak, antara survenier yg sempat dirembat. Masa agih2kan benda alah niii... den dah lopa lak... sape yg lom dapat lagik... hihihiii... so, still ada cikit barang yg lum diagihkan lagik! Sapa yg lom dapat? Sila angkat kaki! Hik hikkk


Gituler percutian kami kali nih.... sebelum i end atau wrap up my stori.... jom baca sikit2 info yang relevan... Mana lah tau kot2 ada yg bakal nak ke sana nanti:


Air fare
Kalau naik penerbangan lain den x mo komen.. Tapi kalau naik Air-Asia... as uols tahu ler kan! Ikut nasib. Pernah satu ketika dulu Air Asia buat promosi RM0.00, cuma kena bayar RM700 aje tuk tax & surcaj bhn api. Tapi masa kitorang gi harganya dah agak mahal... coz cuti sekolah iaitu bih kureng RM1,842 tuk dewasa dan RM1,762   tuk kids

Penginapan/hotel
Kalau korang rajin... carik ler kat internet... banyak hotel/apartment kat sini. Cuma kalau dtg ngan famili... kiter advise stay kat apartment. Boleh ler berinteraksi ngan mudah dan masak-masak. So, jimat ler cikit belanja makan. Cuma... kalau kat hotel... breakfast dah ada...cuma halal ngan tak aje! Kalau nak masak sendiri... bawak ler bekal debu tanah tuk proses samak menyamak and jgn risau, kedai groceri ada. Banyak brg yang bih kurang sama kat Malaysia ada. Laundry service pun ada.... just masuk syiling aje! kalau kat Hotel... kena charged lagik mahal laaa... Hurmmm cost per room... ikut luck ler beb... So korang kerna survey... reasonable rege is about AUD130 per day. Dapat lagik murah  lagik baeeekkk...

Tempat2 Menarik/Bayaran masuk???
Hurmmm... most off tempat yang jadik lokasi pilihan dah kiter ceritakan dalam entri yang lepas. Kadar bayaran masuk pun ada diselitkan sikit. Tapi... kalau korang well planned, korang mesti dah start survey kan???? So rerajin ler bukak website  depa tuh... sebab masa kitorang pergi actually ada promosi kad VIP AUD99 tuk lawat 3 tempat tuuu... Dreamworld, seaworld & Country farm... Kalau dapat visit 3 tempat tuh kira ok laaa... Tak ponggg.... rerajinler visit web-site air Asia. Masa kitorg gi tuuu.... ada promosi niii...

Just bayar RM2599 (dewasa) RM1999(kid) dah cover everything... flight, hotel,tempat2 lawatan yang 'wajib' dilawati kat GC, dan pengangkutan kat sana. Just sediakan duit makan dan shopping aje. Ermmmm kira murah dan berbaloi tau!!!! Promosi niii depa lancarkan a month dari tarikh perjalanan. Murah tau!!!!

Destinasi yang kami terlepas/missed
1.    wet n wild
- ni main air punya. memang ramai orang masa cuti.
2.    sea world
- pertunjukan dolfin, ikan lumba-lumba, tengok jerung. hari-hari ada show.
3.    currumblin wildlife sanctuary
- zoo la ni. jumpa kangaroo ke, kola bear yang busuk tu sini la.
4.     skydive +61 (2) 6684 1323
- terjun dari ketinggian 14 ribu kaki. terbang bebas selama seminit sebelum payung terjun keluar. harga AUD299
5.     terbang dengan belon udara panas +61 (7) 55782244
- dapat sijil lagi beb.
melepak kat carrara market +61 (7) 5579 9388
- lebih kurang uptown. dibuka ahad je. lebih 500 gerai terbuka.


Infocuaca

Suhu di Gold Coast, secara puratanya:


- Musim Bunga (Sept-Nov:15-25oC)


- Musim Panas (Disember-Feb:20-28oC)
kalau gi masa nih, jgn lupa pakai sunblock sebab matahari dia lain macam skit ... 7 hari kat sana balik nanti kulit masing2 hitam giler sampai berbelang2 ... Dan kowang jgn harap dapat jumpa santa clause berbaju merah tebal masa krismas.... sebab En Santa dok pakai singlet and short sedang berkipas2.


- Musim Luruh(Mar-Mei:16-25oC)


- Musim Sejuk(Jun-Ogos:11-21oC)hahahaaa.... jgn harap ada sajli. Tapi sejuk gak lerrr




Perbezaan Waktu

Gold Coast adalah sebahagian dari Queensland tiada Daylight saving dan 2 jam awal dari waktu Malaysia & Singapura.



Pertukaran matawang asing

Masa kiter pergi nih kadar pertukaran adalah 3.23. KAlau tak sempat tukaq, jgn susah hati... Kemudahan tukaran wang ada disediakan di setiap lapangan terbang & pusat pelancongan spt Sufers Paradise. Mesin ATM juga disediakan. Kebanyakan hotel & restoran menerima kad kredit (Amex, Diners Club, MasterCArd & Visa).



Pengangkutan

1.    Bas (www.translink.com.au). Kalau kowang nak sewa bas, the best thing ialah... confirmkan dolu tarikh dan masa korang sampai dan balik... Komdian confirmkan pulak destinasi lawatan anda... dah confirm... boleh e-mail kat mereka. So far, pengalaman kiter can Con-X-Ion memang marbeles.... So, x perlu risau! Harga pun reasonable.


2.    Keretapi (www.qr.com.au)-no idea laa beb... Coz masa gi sini cam terlepas pandang lerr pulak.


3.    Teksi (www.regenttaxis.com)


4.    Sewa kereta(cam kat Langkawi)

Untuk family ramai & ank kecik2, boleh ler  pandu sendiri. Lesen kita laku dan boleh digunakan di sini and jangan risau kalau nak drive kat sini, biasanya ada GPS navigator and map diorang provide sekali kereta yang disewa tu. kalo x reti baca peta, tanya la org2 kt sane, seme helpful.. Bezanya Cuma Pemandu Australia memandu disebelah kiri. Cuma.... kena bayar Coverage Insurance... kalau tak silap bih kurang AUD200 per day!

Ni additional tips utk sesapa yg nak sewa kereta:

-       Ty dulu terms & condition yg depa kasi…ada yg mintak penuhkan minyak kete kat mane2 stesen minyak sebelum kereta dipulangkan.sbb kalau tak isi penuh die akan charge utk rege minyak kete plak dan charge die agak mahal. Ada gak yang xyah susah2 nk isi minyak. tu depends pd company yg korg sewa la..

-       Jaga betul2 masa parking..silap sikit kena saman,even dah  malam.. saman parking 140 aus dollar bagi satu kesalahan.. . jangan carik pasal kat negara orang wooooo. Kedutaan Malaysia jauh nunnn Perth sana.

-        Lagik satu, disiplin orang berkereta kat sini adalah satu kerusi untuk satu orang. Baby kena bagi baby seat and no riba-riba wokey…  So, kalau datang berenam. sewalah MPV.



Kitorang lak.... malas nak pikir- pasal book hotel dan transport, so beli aje pakej ground arrangement ngan malaysian harmony tour & travel sdn bhd.



Antara restoran Halal

SUFERS PARADISE
1.    ADA’S Kebab

2.    Golden Legends Malaysian Seafood Restaurant

3.    Indian Gate Indian Restaurant

4.    The Curry Muncher CafĂ©

5.    maharani


BROADBEACH

1.    Mezzanine

2.    Nando’s

3.    Oberoi’s Taj

4.    Tandoori Place



Jika anda masak sendiri, boleh dapatkan daging halal di Halal Butcher yg terletak di Musgrave Avenue, Chirn Park QLD yg diusahakan oleh pasangan Iran. Kalau kat Destinasi Lawatan... kiter dah mention dlm entri yg lepas... 




Lain2
Kalau masa berjalan, korang diingatkan patuhi peraturan lalulintas.... memintas hanya di laluan khas, tunggu hingga lampu ijau!!! Ingat.... jgn buat kes!!! Dan kalau anda berada di zebra crossing.... depa akan serta merta berhenti memberi laluan kita memintas. Bukan mcm kat sini.... selamba BADAK jer depa pecut kereta!!!


Ada anak kecik??? Leceh bawak stroller naik plane? Hihihi... jgn risau! Di GC kebanyakan tempat ada kemudahan menyewa stroller.  Seperti di Seaworld, Movieworld dan Dreamworld.  Shopping kat Pacific Fair & Harbour Town pun boleh sewa stroller.   You just need to go to the customer service centre bayar deposit then ambik stroller. Balik return the stroller & then refund back the deposit for you. 

Giter ler serba sedikit yang dapat dikongsikan disini....  

As a conclusion, GC adalah antara destinasi percutian luar negara yang menarik untuk dikunjungi. So, sesaper yang berkesempatan, boleh ler mengunjungi GC

Monday, July 25, 2011

Gold Coast Day 5

 07 Jun 2011... kami masih di Tangalooma...

Seawal jam 5 lebih kitorang dah bangun... dah nak bersiap balik ke gold Coast. Bangun awal sebab nak kena vacate our room & place all luggage outside our room. Nanti masa check-out just inform berapa beg... nanti staff Kookubrra Hotel yang pick-up our bag, terus bawak ke loading bay... sampai kat Jetti seberang sana baru beg tu kami collect... Hurmmm bagus gak luggage managemant kat sini.

Pagi tuh, dalam dok terkepoh-kepoh kitorang angkat beg kat luar bilik... tetiba Atuk bebudak niii terlepas pintu... menyebabkan bilik terkunci ngan sendirinya.... Alaaa.... camner nihh.... Lina yang kuar ambik gambo kenangan pun tak bawak kunci... Dokumen perjalanan dan kasut masih dalam bilik... Hurmmm terpaksa laa ke Meja Receptionist dan tunggu petugas hotel. Sib baik segalanya berakhir ngan cepat. Kalau idakkk... hurmmmm tertinggal ferri ler kitorang! Keh keh keh.....


 
niii dah on de way nak check-out dan breafast time




 cuaca memang sejuk.... rasanya dalam 12 ke 9C


0730H: Breakfast kat Tursiops Restaurant.... kalau semalam lunch kat sini kitorang melantak sakan... tapi pagi tuhhhh.... memasing kembang tekak bila terpandang satu corner yang di tag ngan daging korner.... macam-macam daging ada termasuk... B**I. Kimie yang kelaparan menangis nak makan sausage ayam... tapi kiter x bagi!


"Awk nak makan B**I???? Kalau nak jugak... OK! Ibu ambikkan... Nak???" jawab kiter kasar sambil menggetap bibir dan cuba membulatkkan lagi biji mata supaya kali niii lebih besar dari yang tadik. Saja nak taku-takutkan Kimie agar dia membatalkan hasrat tuk makan kat situ!

Huhuhuuu.... gitu laaa kengkawan... Kalau ada sesapa yang berhasrat nak ke Tanggalooma.... korang bawak ler bekal siap-siap... Kalau idak!!!! KEBULURRRR!!!! Sib baik stay sehari aje! Ermmm... ada hikmah ghopernyer!


Selesai aje b/fast yang sekadar alas pewot.... kitorang terus ke Jetti.... tunggu aktiviti loading un-loading bagasi selesai baru laaa bersedia for boarding time.



Singgah jap tengok "Dolphin Attendance"




Tepat jam 0845H, Bording time! Ni kitorang duduk kat area VIP.... hahahaaa... ramai yg tgk kitorang dari kejauhan dan tak berani masuk... kitorang mulanya tak berani gak.... tapi tgk petugas tak kata apa pun!



 "pilot" depa pompuan... Caya laaaa.... "Pramugara" lak buat demo keselamatan... hihihiiii ingatkan dalam kapal terbang aje ada demo cam tuh!!! Feri pun ada maaaa



 Sebaik tiba kat Jeti jam 1030H, Wakil Con-X-ipn dah tunggu.... apa lagik.... berangkat ler kami Dari Tanggalooma menuju destinasi kami yang terakhir di bumi Gold Coast.... iaitu


Paradise Country Farm



1230H... bih kurang waktu itu, kami sampai kat sini.... Terus ke kaunter pendaftaran... Kami dibekalkan peta dan show time dan  kat sini depa tanya nak ambik menu apa tgh hari nanti... nak fish kaa..... chicken BBQ kaaa.... atau Beef? So dicide ler kitorang... ada yang ambik ikan... ada yang ambik ayam dan ada yang ambik daging. Bagasi kitorang... driver tu kata mereka akan hantar terus ke Hotel.



maka... mula laaa kami nenapak masuk.... Actually kalau nak tunggu trem pun bule!Kat sini tak banyak tempat nak singgah dan tak terkejar-kejar sangat nak join show time... Just follow aje flow....




1st... kitorang singgah kat sini " Animal Nursery". Macam-macam anak ada...


Next... "Koala Village & Photo centre". So, sesapa nak bergambar dengan memegang koala... bole masuk dan bayar laaa. Kitorang mulanya nak gak bergambar sambil mendukung Cik Koala... tapi berubah angin bila terpaksa que dan tunggu turn!


So, just masuk kat 'kangaroo & Koala Enclosure"... boleh ler tgk Encik... Cik dan Puan Koala yang tgh Lunch... hurmmmm bau pokok/daun tuk agak berempah sikit.. 


 Next tgk En kanggarooo.... Spesis yang lain sikit dari yang kitorang jumpa sebelum niii... Kelakar tgk dia lompat... ekor-ekor pun di guna tuk melompat!


 nak tgk En. Emus secara dekat tak dapat laaa..... tgh makan kot! upppssss... Sebut pasal makan... hurmmm kitorang pun lapar gak nihhh! Maklumlah tadi just alas perut aje! Tapi.... Cafe lum ready lagi! So, Singgah jap kat Souvenier shop and terus ke " Sheep Shearing Shed"

.
 Masa niii orang tak ramai lagik. Memasing sibuk mendukung Cik Koala la tuh!


 And tepat seperti yang dijadualkan.... Show time
Hahahaaa.... mana-mana pegi... My En asben selalu terpilih tuk jadik volunteer...  Tadi dah tulun cukur bulu sang biri2... Apa lagik yang dia duduk kat situ???



Hohohooo..... Bau kambing ler kanda!!!!! 


Ermmm.... fun sesangat tgk cara mereka mengendalikan show ini. Interaction ngan penonton lak memang best....


Habis aje show... kami terus ke "Outback Restaurant" Main Dish (ikan,ayam dan beef) ready per person yg dah book masa kat main entry... lain2 cam spagetti, salads, fruits dan lain2 dihidang secara buffet. All this dah termasuk dalam bill pakej kitorang.



Selesai makan.... semua dah di atur tuk bergerak ke show yang berikutnya "Billy Tea". Relax around the campfire dan menyaksikan pembuatan air Teh secara tradisi iaitu "Australian Billy Tea" dan roti. semua penonton terlibat sama sewaktu sesi ini. Erm... pandai mamat niii berkomunikasi ngan penonton!



Selesai aje show... bebudak ni nak try menghayunkan tin billy tea macam stockman tadik buat!






 Ibu dan ayah lak... pekena tea billy dan roti yang dihidangkan secara percuma kepada semua penonton




 Sambil menikmati hidangan yang disediakan... kami disajikan pulak ngan show dari "Horse Stables"



Para pengunjung diberi peluang ke "Wagon Shelter" tuk bergambar ngan authentic horse drawn wagon


 yang dah bergambar... boleh terus duduk kat sini... Tuk menyaksikan "Paddocks Show"



video
 Tgk lerr cara bermain boomerang, tgk camner anjing mengawal flock of sheep dan....



milk a cow... he he heeee...


 habis aje show... bergambo time... kitorang takut ngan anjing tadik... maka terus beredar... gambar kat tempat lain aje laaa


Tepat jam 0300H... kitorag dah tunggu kat luar. Menantikan  ketibaan bas... hurmmm seperti yang dijanjikan... bas datang jam 0310H tepat pada waktunya. Ermm... Tak banyak attractive item kat sini... cuma agak fun ngan show & entertaimnet yang disajikan... Relax & leasure aje!

Sebaik tiba kat Hotel... kami terus check in kat Hotel yang sama iaitu Mantra Hotel... Cuak gak takut-takut beg kitorang tak sampai kat hotel... Syukur Al-hamdulillah... semuanya lengkap dan berkeadaan baik... Ermmm respect betoi lerr pengurusan transport mereka kat sini. Walhal... driver dan bas sentiasa bertukar-tukar. Tapi mereka tahu pergerakan kita di mana. Huhuhuuu... tabik ler sama korang! Singgah jap  kat bilik dan jalan-jalan time kat area Sufer Paradise.... gi lerr membeli-belah apa yang lom sembat dirembat!


Ni salah satu attractive item kat sini. Menaiki Aquaduck... Dari jalanraya Centre Arcade (Sufers Paradise) ia beroda... kemudiannya transform jadi kapal sebaik sahaja mencecah pantai dan seterusnya  menyusuri pantai Gold Coast sambil menikmati pemandangan indah di pinggir pantai... Tapi... kitorang tak naik pongggg!!!! Those yang nak naik... bayaran AUD35 sorang. Dan Percuma bagi kanak2 berumur 4 thn ke bawah



Upssss.... kowang nampak tak kedai nun diseberang jalan tuh!!! Hihihiii.... ramai gak yang kuar masuk kat situ.... kitorang???? hihihiii... cukup ler sekadar lalu depan kedai dua tiga kali...  Depa kat sini SOCIAL but mengamalkan budaya keselamatan.... Itu satu.... satu lagik.... boleh merokok.... tapi hanya kat area yang digazetkan kawasan merokok aje. Fail to comply... cari nahas lerrrr...



dan ini lagi satu bukti statement kiter di atas.... bekas nak buang sisa "biohazard' niii ada disediakan kat tandas awam mereka. So, hasrat mereka dapat lerr membendung sedikit penularan AIDS... walhal... banyak cara lain yang lebih baik.. Tapi ok laaa... dari tak dop langsung! Ermm... kalau buat tong niii kat Mesia.... sure melompat gumbira mat gian yang ada... Bekalan jarum percuma maaaa....




nii antara motel yang ada kat area Sufers Paradise... So, bagi backpakers.... anda bole cuba laa... harganya... sori! den tak tau... korang bukak aje lar internet... Ada la tu!



 Ni lak tempat dinner kitorang yang terakhir kat sini... Lokasinya... just kat bawah hotel kami. Owner dia orang MAlaysia



Kitorang order 3 pinggan nasi goreng plus semangkuk seafood tom yam, manakala lina order nasi ayam hainan... Ayah & En Asben dah gian ngan teh tarik... sib baik, ada... kitorang just orange/nenas/apple juice ajo! Hihihiii... Ayah dah kelaparan tunggu nasi goreng yang lum kunjung tiba lagik




Sabar yea kanda! Lapar yea!!!! Sampai aje makanan.... kasi bedal itu nasi... He he heee... boleh tahan gak rasanya. Tuk menu malam itu... total yang kiroang spen for our dinner is AUD100 sharp.


Bruupppp... Kenyang sudaaa... Best!!!!! Cuma kiter rasa terkilan yang amat sangat coz langsung tak dapat makan fish & chip seperti yang diceritakan oleh rakan-rakan lain yang udah pergi! Nak buat camner kan!!!! Mana la tau... akan datang pulak datang rejekinya... yea dok kanda?


Malam tuh.... shopping sikit yang mana tertinggal dan beli new sweater tuk En Asben... coz sweater tadik dah bau kambing! Balik bilik... packing time!!!! Sok dah nak balik Malaysia...  Fuhhhh... sekejap aje masa berlalu!

-2 be continue-

Thursday, July 21, 2011

Gold Coast Day 4

06/06/2011

Jom kita sambung citer GC lagik yea!!!! Kali niii kami bangun seawal 5.15 am... 


sempat ler mengapture gambo sun rise dari kejauhan....





6.20am turun dan terus check-out... ehhh lomm... belum nak klik Mesia lagik... ni nak gi ke satu lagi destinasi kat Bumi ausie... iaitu Tangalooma... sebuah pulau kat moreton Island.




As usual... breakfast dulu! makan cereal aje! Tak berapa nak konfident makanan lain... Dalam dok tak konfden tuu harapnyer jangan ler dipertikaikan status halal pinggan mangkuk yang digunakan.. Ermm.... sosah hati den dibueknyo.... no choice!!!


7.30am bas sampai tepat seperti yang dijanjikan... perjalanan kami mengambil masa bih kurang 2jam ke jetti Holt Street Wharf. Ermmm... kalau dari Airport Brisbane... hanya mengmbil masa 10 minit ajer. Tapi kami kat GC... tu yang jauh sikit.


On de way ke Holt Street Wharf ... Perjalanannya, seperti biasa, x banyak kenderaan. Pemandangan pun  biasa-biasa aje. Mata lak semakin melayu...  Namun kiter cuba menahan mata agar tidak terlena! Takut terlepas babak-babak yang menarik. HUrrrmmm.... Terasa aman dan damai jer dengan lalu lintas yang bebas dari jammed.



uikksss... kat sini pun ada Tanah Merah... cuma kena ambik exit 200m kat depan! He he he!


Lalulintas yang mendamaikan itu telah bertukar apabila sampai wilayah Brisbane... Kenderaan semakin padat! Trafik yang lacar sekali sekala slow aje menyusuri jalanraya di pagi hari ini. Pemandangan disekeliling tak ubah cam Shah Alam... kawasan perindustrian ler katakan!


Setelah hampir 2 jam... maka sampai ler kami kat Jeti Holt Street Wharf .


opsss.... jgn lupa ambik beg dulu!



1000: Register at Tangalooma booth
kami dibekalkan a complete guide mengenai everything kat Tangalooma....




dibekalkan ngan tag tuk digantung pada beg serta boarding pass




beg-beg yang siap ditag perlu dimasukkan dalam 'kabin' yang disediakan.



Sedang menunggu waktu pelayaran




boleh tahan besau gak feri niih.. 3 tingkat dan ada cafe.



sebaik sahaja pelayaran bermula...



Setelah hampir 1 jam 15 minit punya pelayaran... dikejauhan kami dapat saksikan Pulau Moreton/Tanglooma



Dah sampaiiii.....




heli for those yang tak mo naik feri atau for those nak pusing pulau... cost pusing2 AUD 400 sekali pusing... Hurrmmm tak kose mok cik!!!




check-in time! Kookaburra Hotel




selesai check-in, kami dibawa ke bilik dan di breif ttg hotel & keselamatan




susun atur dalam bilik... boleh laaa...




Perghhhhh... perut ini tersangat lerrr laparnya! Sebaik sajer check-in , kami mula menapak ke Tursiops Restaurant. (Satu-satunya restoran kat sini yang di listkan ada provide makanan halal)



sampai aje... kitorang terpaksa tunggu hingga kul 2.30 sebab full! Waduhh... perot dah lebih dari keroncong dah ni... Lagu rock kapak gituh!!!


Memandangkan restoran ini tak dibuka pada sebelah malamnya... maka kami beramai-ramai makan hingga buntang! Hahahahaaaaa............ malam ni kitorang plan telan megi aje!




ni antara cadangan iteneri hari ini. Memandangkan kitorang stay tak lama kat pulau niii.... kitorang decide nak fully utlize masa yang ada. Takut nanti terkilan ler pulak!



kul 3.30 kitorang dah terjun kat kolam nih...




niii bergambar jer lebih... mandi lak main celup-celup aje! Ptg tuh suhu bih kurang 16 djh c. SEJUK tuk mandi! Kalau nak main Tennis, Squash, Archery, Croquet, Boule, Table Tennis, Basketball, Badminton, Soccer , Beach Volleyball ,Cricket ,Golf boleh pinjam peralatan kat main office... malas ler pulak nak manapak ke depan! So.... celup-celup aje laa dalam kolam nih...



Since sejuk... kul 4.30 kitorang ke pantai lak... . kununnya nak berjemur bawah mentari petang... Jemur apa... sejuk gak! Tapi bebudak niii pedulik hapa.... memang berdouble-double seronoknya coz dapat mandi laut!



corat-coret chinta... muah ha haaaaa...........




aksi poyo sang ibu dan anak... ayahanda yang tukang ambik gambo... layankan aje laaaaa





dalam sejuk-sejuk ginih... ada gak yang sudi hangatkan!!! Hihihiiiiii...




0445H... kami berkumpul tuk tgk Kookoburra feeding. Burung yang hampir pupus....




5.01H sun set yang amat dinanti-nantikan....Kucupan sang mentari di dada lautan....perghhhhh damai gituh!!!!




Argghhh.... cepatnya mentari meninggalkan kami... tak sempat nak ambik gambo kami berlatar belakangkan sun set




meniti senja




berebut towel tuk menutup kedinginan. Malas nak balik bilik coz 6pm nanti ada aktiviti Dolphin Feeding.

Kitorang adalah orang pertama yang berada di Jetty. Wahhh... Excited giler. Tak lama komdian oarang makin ramai dan  seekor demi seeokr Dolphin liar datang....

Kami diberi taklimat sebelum boleh bagi makan si ikan-dilarang pakai losyen/sunblok-takut dolphin mati dan diajar cara-cara suapkan ikan. Setelah diberi taklimat...  Sesaper yang dah daftar tuk bagi makan dolphin kena turun. Kami turun agak lewat. So, turn penghujung. Sebaik turun ke gigi air... fullamakkk... macam berendam dalam ais ler pulak... sejuk yang amat. Grrrrrr.... terketar-ketar lutut den...



Hahahaaa... Kimie takut Dolphin tu gigit dia...



 Nama dolphin ni Nary... Seekor Dolphin jantan! kata pompuan tuh... nary nampak gayanya agak suka ngan Sephia... Siap mintak Sephia Kiss... tapi Sephia takut... alih-alih si Dolphin tu just buat bunyi kiss.


Hurmmm... orang pertama yang datang...dan kami antara  orang terakhir yang dapat bagi makan ikan... huhuhuuu... cam no tuh!!!! Dalam kebasahan dan kesejukkan... berlari lari laaa kami menuju bilik... Mandi-mandi... rendam megi dan rendam pack sambal ikan bilis Brahim's tuk dicecah ngan roti. Makan & minum... and ready to sleep...

Ermmm.... sekejap jer masa berlalu.. dan esoknya dah nak kena pulang ke GC... 

Antara aktiviti yang kami terlepas ketika berada di sini.....
* Desert Safari Tour
* Sand  Tobagging- meluncur pasir cam meluncur ski heh heh heeehhhh....
*join aktiviti air cam kayak.. banana boat, snokling dll
*tracking aktiviti cam -Night Spotlight Eco walk, Marine Beach Eco walk, Bird spotting Eco walk & Flora and Fauna Bush Walk

Cam tak puas menikmati keindahan ciptaan-Nya di sini.... Tak pe laaa... nak buat camner... masanya amat terhad...

Maka... tamat dulu catatan kami di hari ke 4 dibumi Ausie ini.... Catatan di hari ke-5 akan menyusul komdian...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails