Wednesday, August 31, 2016

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yg ke-59

31 Ogos... 

Detik bersejarah..


Gambar logo Sehati Sejiwa, tema hari kebangsaan malaysia merdeka yang ke-59 tahun 2016: sehati sejiwa, sebab tema sehati sejiwa dipilih, gambar logo sehati sejiwa, gambar hari merdeka 2016

Teringat masa kiter kat UK tempohari... terasa sangat beb... 

detik 31 Ogos kiter pasang u tube lagu Penyambung Warisan... bergenang air mato...

Tahun 2016 niii...

My lil hero ni... semangat toi nak sambut merdeka... tp.. tak cukup patriotik... busana islamic-spiderman (siap kopiah bagai) yg dia pilih... hahahahaha. Niat nak bawak dia gi tgk parade.. tapi kan... ai tak berani nak bawak anak bertuah sowang ni kat tempat public... haru nanti... parade entah ke mana.. dia pun entah ke mana.

Wokey lerrr.. time nak bagi speech...

Tahun ni... meh ler kiter Sehati Sejiwo menjaga keamanan yang diperolehi atas susah payah orang terdahulu. Meh ler kito bersatu padu mempertahankan maruah ank bangsa dan negaro dari dijajah mental dan fizikal...

Thursday, August 25, 2016

Selamat Hari Wanita

25 Ogos 2016...



Selamat Hari Wanita....


Bersama ngan rombongan cik Kiah (Persatuan Wanita a.k.a PERMATA UPM)... kami beramai-ramai naik bas ke PICC Putrajaya... nak jumpa abg ajib dan k.mah.. hahahahha


 Selagi belom start... bergambo ler dulu...


 Dan lagi... hehehehehe

 .Nampak muko-muko yg sama aje kan!!! heheheee.. masa kat luar tadik... kiter agak mencuka coz kaki kiter injured... so mood memang ke laut. Awat injured??? I'll stori later.... Bila dah duduk... abg mahmud datang perlahan-lahan. SEmentara menunggu abg ajib datang.. kenkawan lain gi round-round booth yg ado... Hurmm... mok cik ni aje laaa dok jaga sit... dah ke injured kan!

Pengisian program... ada ler forum and seterusnya perasmian oleh Perdana Menteri Malaysia... seterusnya pelancaran mama care and... balik....


 Kepada wanita di luar sana... selamat menyambut hari wanita.... 

"Sepadu Usaha, tiada wanita ketinggalan"

Sunday, August 7, 2016

Raya 2016 part i

Cerita basi wehhh... dah habisshhh syawal 2016 punnn!
Tapi......... Bila dah start berblog... nak tepek gak.. walau citer basi... bukan apa! untuk tatapan di hari mendatang.

Semua orang dah sedia maklum.. Raya Adilfitri 2016 kali nii jatuh pada hari Rabu 06 jun 2016.

Oleh kerana turn Pahang.. tak de laĆ  berebut2 nak pulang beraya awal. Isnin pagi.. still kat Bangi.. shoot ke Alamanda, shoping kemeja Kimie yang menanti tuannya balik dari asrama. Perghh.. baru tenang sikit nak shopim... Yup.. orang still ramai but dah tak se crowded seperi sebelum ini. 

And ptg baru shoot balik Temerloh.


Berbuka dalam perjalanan.. hehehehe.. mmg ambik time tuu sebab gatai nak ada experience berbuka atas jalan... hahahaa

Sampai Pahang... beshhh.. berchit chat ngan moms and siblings... abah??? Hurmm... tak berapa sihat... We ols berchit chat sampai lewat malam... mau nak masuk waktu bersahur... hahahha.. bila jumpa siblings and my lovely mom... usah citer laaa kan.. tak hingat doniaaaa....

Bersahur... juga sangat bermakna bila dapat makan ngan insan2 yang tersayang kan???? Really miss that moment... indeed!

XTVT di hari terakhir Ramadhan (selasa)...
Kami ambil kesempatan singgah ziarah rumah2 insan2 yg kurang berkemampuan..
Menyampaikan sumbangan yg kami dan rakan2 kumpul untuk membahagiakan insan lain yang sangat memerlukan.


 1) rumah nenek nii... bila kami bagi cash... nenek ni bagi tau kat cucu2 dia bahawa esk menu raya ada ayam.. maka bersorak laa cucu2nya dapat makan ayam setelah berbulan2 tak dapat makan ayam.


 2) rumah nenek ni yg tinggal sebatang kara. Suami tersayang telah kembali ke rahmatullah selepas kejadian banjir besar tempohari. Anak cucu ada.. tetapi tinggal di rumah lain.. but no so far... dekat2 situ je. Anak cucu nenek ni pun orang susah gak... kondisi rumah mereka pun  lebih kurang sama.. bila kami bagi kordial.. menandah tangan diorang heppi sebab dpt berbuka dengan air manis ptg nanti. 

Tp sedih lak tgk nenek nii dok perti kuih bahulu yg kiter bawa.. actually dah lama nenek ni ngidam nak makan kuih bahulu. Nak buat tak de bahan.. nak beli tak mampu.. bila dah ada depan mata.. tak boleh makan pulak.. sebab ada telor... sewaktu lawatan nii di buat... nenek ni kena kayap. Cian dia! Moga nenek cepat sembuh. InsyaAllah.. ada rezeki.. kami datang lagi.

Balik dari menghantar sedikit sumbangan.. baru kami sediakan pulak juadah  uuntuk hari esok.. lemang dan rendang.


Step one.. basuh buluh lemang yg my dad dah siap beli


Step two.. padang khemah.. agar orang yg nembakar lemang nanti tak terbakar sekali


Step 3.. naikkan bara atau tempat membakar

Step 4.. masukkan daun pisang dah beras pulut yg dah direndam dari sahur tadi ke dalam batang buluh. Hurmm sayang gambo tak dop.. sebab kiter yg sibuk tulun my mon buat itiew semua.. tak dop satu kamera pun nak capture muka kiter. huhuhuuu


Step 5... bakar lemang sampai masak..

Final step... ngappp.. nyumm.. nyumm.. nyummm hahahaa (aktiviti tersebut dilakukan selepas berbuka yeaaaa!)

Sebelom citer hari raya yang sebenar ke udara...

 Sambut lah salam aidilfitri dari kami seisi kuarga..
(Gambar pre-raya yg dicapture pd malam Ahad.. sebelum pulang bercuti! Heh heh hehh)


 Mohon ampun maaf atas salah silap tutur kata dan perbuatan samada dengan niat atau yang tanpa disengajakan dengan pesanan penaja. 


Memaafkan tidak dapat mengubah masa lampau.. tetapi dapat menceriakan masa hadapaan. So, Salam Aidilfitri, Maaf Zahir Batin

Till then............ Jumpa lagi

Saturday, August 6, 2016

Heppi 4th birthday khaleef

Siooohhhh... bersawang dah my blog nii... nampak benau dah lama tak hup date  stori kann??? Hehhehee...  

Ini Stori lama... Kesah bulan Jun 2016

End of 2016... sekali lagi birthday khaleef jatuh pada bulan puasa.. so, sekali lagi sambutan yg super duper simple buat anakanda khaleef ni.

Plan asal.. si ayahnda dan bonda ambik choti.. masak a little bit grand dish (actually plan dish tu tak de ler grand pun di mata uols.. hehhehe).. pas tu, jemput our siblings and sepupu2 khaleef yg berada di area lembah klang utk berbuka puasa sama2.

Tapi kan.. plan itu semua terbatal apabila majlis berbuka puasa bersama kaum kerabat terdokek dah suddenly ter onn last weekendnya. A week earlier. Di mana my parents dari phg turun key-ell ziarah ank2 and shopim raya.. so dikesempatan itu.. ter on ler majlis berbuka pose untuk famili terdekat (both family: me and asben). 

So.. di hari kejadian... tak dop ler berjalan yg seperti dirancangkan.

But i still take leaves...


Hantar dia gi skul spt biasa. Cukup time shopim komplex dibuka.. dikesempatan itu we all survey and beli serba sedikit busana raya yang belum complete lagi.

Dikesempatan itu gak kiter beli hadiah besday untuk si cilik itew.

Before pick up time si khaleef...

Cepat2 kitorang balik umah.. gigih ler mendeco rumah.. kasi agak2 hepening sikit laaa.. yea laaa... dia dah ompek tahun.. tapi tak dop satu punggg majlis yg agak grand kitowang buat utk dia. Masa umur 1 dan 2 thn celebrate together ngan kakak dia masa kat UK tempohari. Masa he turned 3rd.. jatuh bln puasa.. buat kiter-kiter aje. 

This time  4th besday pun sama, bulan pose.. dek disobabkan mmg x de langsung besday party khas kitowang buat utk dia.... kasi deco ler sikit bagi ada a little bit kelainan, even hanya kami-kami aje yg meraikannya.



So gigih ler kitorang menuip ballon dan panjat cikkitt utk gantung decoration yg dibeli.
Dah siap.. kitorang just aturkan besday gift atas table. When everthing was done...
Waiting a besday boi balik dari sekolah. Oh yea.. Kalau uols bijak pandaii... present yg mana paling special... 

Nak taauuuu??? hehheheee... kiter zoommm yerrr...


Hint: Hadiah yg di wrap kaler biru... nunnnnn (hehehehee... boley uols agak tak?


Cukup time... pick up Khaleef kat Little Calipths..

Sampai jer si khaleef depan pintuu:-

video
Mata si birthday boi ditutup.  excited dia nampak belon2 yg dipacak. Hehehhe.. cadangnya nak beli belon hellium.. tapi entah macam mana.. ini aje yg sompek disambar.


 Bergambo dulu..............




video
Kasi Nyanyi  doooluuuu...




Pas tu potong cake... 

And kiter suap utk dia aje. Kitorang?? Hehehe... time ni still Ramdhan.. Puasa laaa... So, nak cake kena tunggu waktu berbuka, baru boleh ngaaaapppp.


Heppi Besday Dear.......


Lepas upacara unwarp hadiah... tamatlah our simple celebration for him.


Walau tak segrand mana... dari riak wajah khaleef.. kiter tau dia heppi. Sebab kali ni:

  •  dalam lagu besday ada nama dia.. 
  • kali ni dia yg dapat tiup lilin
  •  dan kali ni dia dapat potong cake

 Yea laaa.. dah beberapa kali menghadiri besday party.. dia tak dapat buat semua tuu. Yg tahun lepas punya stori actually ada.. tapi, time tu dia tak mengerti pun..

Party di sekolah dia lak... lambat... join ngan party July.

Walau dah basi 2 bulan dia punya birthday... kiter tetap masuk bahagian. Kasi dia enjoy sikit dapat potong kek  dengan kawan2.



So memenuhi kehendak birthday boi... kiter tempah strawberi sponge cake dengan edible spideman. Cake n i kiter tempah dari pembekal yang dibenarkan oleh pihak sekolah. Goodies pack pun kiter tempah dari pembekal yang sama. Parent is x allowed to bring outside cake and goodies to ensure halal status pd setiap kudapan yg anak2 makan. 

Gambar masa birthday party kat school... belum dititipkan lagi oleh pihak sekolah.. Teacherrr... i's still waiting yaaa!!! 

Ni gambar khaleef ngan besday gift yg pihak LC sediakan. Thank U!



Last but not least..
khaleef el firas, my lovely son... Terima kasih kerana hadirmu menceriakan hari2 ibu... tingkah laku dan tutur kata mu sangat membahagiakan hati ini walau pun kadangkala dikau mencetuskan urat migrain dan memecah dinding kesabaran ibu... Along kakak turut sentiasa terpaksa mengalah dengan mu... kerana betapa Hero nya kamu!!! Hadirmu sebagai bayang2 ayah membuatkan senang kerja ibu menjejaki ke mana ayahmu pergi.. hehehehhe

Doaku,
Semoga anak ibu: khaleef el firas berjaya dunia akhirat.. be a gud khalifah dan membahagiakan orang disekeliling. Amiinnn.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails