Monday, September 9, 2013

Tour London & Portmouth lak...

13 August 2013

Belum pun release penat semalam  round PAris.... kini kami kena rushing back ke London....



Bubye Paris.....ni kat Du Nord Railway station...tunggu waktu check-in & immigration. 



Kami tiba di Sc Pancras bih kurang jam 3 petang. Kalau ikut plan asal... balik aje dari Paris... kami ke Portmouth (umah adik ipar kiter). So ayah dapat ler rehat dulu sebelum sesi jelajah London. Ticket ke Portmouth pun kami dah beli. Tapi... sesi perchotian ini kena rombak cikit.... Yang lom tahu stori.... my sis in-law tak dapat meneruskan sesi jelajah London sebab dia kena berangkat pulang dulu ke Malaysia, sebab dia nak lapor diri kerja. Tu yang plan percutian kami kena rombak 50% dari plan asal. 

Bila dah last minute.... kami menghadapi sedikit kesukaran tuk book hotel sekitar London. Boleh dikatakan hotel semua fully booked. Ada bola katanya. Yang available.... mahal gilas babas.... beribu riban RM sehari... Makkk aiiii....  Sib baik ada Peckham Lounge -Euro Hotel. Semalam dalam +/- RM650. Kat mana hotel tuu???? Hehehehe... mok cik pun tak tahu. Yang mok cik tahu naik London Bus dari King Cross no 45. Lain-lain..... hehehehehee....

Even tak biasa ngan London.... kiter and kiddos plan terus ke hotel. My hubby & Father in-law hantar my sis in law ke Heatrow Airport....  Cuak gak kiter mulonya.... Yea laaa.... kalau kami semua ikut ke airport....kena ambik teksi besau... kalau teksi besau.... duitnya pun kena besau kan!!! So, kena tunjuk muko confident boleh carik hotel sendiri ngan anak-anak walau pun dalam hati cuak giler!

Tapi....
En Asben sangat cayang kat bini dia.... heheheheee....  bila tiba aje kat King Cross, terus aje dia tukar plan..... Semua naik bas ke hotel.... dari hotel baru ambik teksi ke airport. Sib baik gak lerrr  en asben wat keputusan mengejut tuuu... Memang payah nak cari hotel tuuuu.... lagi pun... Peckham area banyak orang kulit hitam dan orang Euro... memang menakutkan jenjalan kat situ. Actually, tak der la payah sangat nak ke hotel... cuma sebab tak tahu lokasi... tu yang terpusing-pusing. PAda hal... kat hujung jalan aje.

Selesai check-in....mereka berkejar ke Airport... Al-hamdulillah... sempat pun mereka sampai... dan kebetulan rezeki my sis-in law.... dapat dia naik business class lagik.... Pas semuanya dah selesai... semua kena merehatkan diri sebab esok hari kami ada next mission..... 


14 August 2013

Untuk sesi jelajah London.... kami juga ambil pakej tour....Beli on line kat http://www.bigbustours.com/. Dewasa GBP22 dan kanak-kanak GBP10... Kalau famili pakej GBP54. Orang kata rugi.... tapi ayah ada masa yang singkat aje kat sini. Nak pilih tempat pun kami tak tau... sebab kami sendiri pun lom jelajah London. So, ambik pakej aje laaaa....

Pas Simple bekpas kat bilik.... kami jln sikit kat depan dan naik London Bus no12. Kitorang tak mo naik underground sebab bimbang ngan ayah and kiddos kena turun naik tangga. Tambang bas GBP2.40 sowang tuk dewasa... and free for kiddos. Mana-mana destinasi GDB2.40.... dan ada expiracy time di print pada tiket... tak silap sejam lebih. Kalau terberhenti salah destinasi... ley naik next bus guna tiket yang sama. So,kalau uols plan nak naik bas... make sure kowang beli Oyster Card (ala-ala cam touch&go card). Kalau pakai card tuuu dapat diskaun. 

Dari hotel... kami berhenti kat station waterloo.... jalan sikit dah pun sampai kat Wesmister Bridge.... 



So, bergambo dulu ler berlatar belakangkan Houses of Parliament. Kat tepi bangunan tuuu ada jam besau.... tu ler depa namakan Big Ben

Bila bus dah sampai... kitorang bergegas ke Buckingham Palace

Awai kitorang sampai coz katanya  Royal London Walk/perarakan tukar guard atau askar baju merah ngan topi bulu hitam start kul 10.20 pagi. 



Orang pun tak ramai lagi masa nii....... bergambau ler dulu yea dak.... mana ler tau boleh pinang Queen Elezerberth tuk my Father in law niiii.Heheheheee.... 



Tgk.... lengang lagik.... so, kitorang dok lepak dulu kat anak tangga belakang tuuu....



Makin lama makin ramai... jam 11.15am... teropong punya teropong... tak nampak pun askar bebaju merah tuuu... 



Makin lama orang makin ramai....anak tangga yang lengang tadik... dah tak der space langsung dohh.... tunggu... punya tunggu.... tak dok maghi lagik.... huhhh....hangin mok cik... dah ler pas niii berkejar nak gi tempat lain lak.... ghupernya... perarakan tuuu memang dah start jam 10.20am... depa berjalan dari belakang nun.... dan akan sampai depan istana niii 1setengah jam ke dua jam komdian.... looohhh.... 

Hurmm.... nak tunggu takut tak sempat ke destinasi berikut nya... maka, kami blaaahhhh dulu..... kalau ada rejeki... next time kami datang lagiii....

Sesi tour London kitorang stop dulu.... hajat di hati nak bawak ayah makan Malaysian Food Kat Pak Awie Cafe yang terletak kat Malaysian Hall....



Heheheee... hensem dok my Father in law????

Pas bergambo.... sekali kami dapat tau yang lokasi Restoran P.Awie dah bertukar... Maka kami keluar masuk lorong tuk carik restoran tersebut. Tapi.... rasa cam dah lelah rasanya.... sangat kecian kat ayah yang dah penat berjalan... maka kami decide makan kat area Paddington aje. Dekat gak ler ngan  Malaysian hall nii... 

Tuk mengelakkan ayah berjalan jauh.... en asben survey restoran yg ada jual nasi (sebab ayah memang kena makan nasi gak!). Manakala kami singgah dulu kat kedai souvenir. Teman ayahnada beli sedikit ole2 London. Sowi gambo tak dop... sebab masa niii kitorang semua under pressure..... Hihihihiiii... Akhirnya Kitorang Makan Nasi Labanese aje... ok ler even tak berapa kena ngan selera ayah.... janji dia dapat makan nasi.



 Next.... kembali naik big bus tour.... teruskan round-round kota London yang sesak....



 Cian kat my Father in-law... penat dia.... yang tak gheti penat... si tecik Khaleef



Plan... nak tengok pemandangan niii kat Talfagar Square



On de way ke sana... kitorang tengok ghamai berpakaian ala-ala scotland...


Pemandangan kat Talfagar Squre penuh ngan penyokong Scotland.... Hahahaha.... ada football England vs Scotland ghupernya!


 Next... kami berhenti semula kat Winmister Bridge... Tour by cruise lak... Ni termasuk dalam pakej big bus tour.



Tgk London Eye.... Kalau nak naik... kena beratur panjang beb!!!! Tgk aje ler yerrr....


 Ni jambatan keretapi tau....



 Nampak tak ada satu tiang... tu namanya Cleopatra needle.... kat Paris ada satu... kat london pun ada gak!


Teka???? Ni apa???? Ramai orang kata niii ler London Bridge.... actually niii bukan London Bridge. Ini namanya Tower Bridge. Kalau tak silap... bridge kat tengah tuuu akan dibuka 2 kali sehari bagi memberi laluan kapal besau kuar masuk. 


So, mana satu London Bridge???

Actually... London Bridge yang pertama dah fallen down.... bangkai jambatan tu berada kat US maaa..... London Bridge yang kedua pun dibina.... dan.....


Ini dia jambatannya... Tak tomei pun..... sama jer macam jambatan-jambatan yang lain kan????

Rasanya.... cukup dulu lerr projek Tour London kami sekali lalu.... ala-ala touch & go gituh... Banyak gak tempat yang lom kiter singgah.... Hurmmm.... insya-Allah... ada rejeki kami ke mari lagi.

Balik Hotel... kami jenjalan cari makan kat sekitar bandar Peckham.... Hurmmm... penduduknya boleh tahan friendly.... ok jerr.... tu laaa cepat sangat buat persepsi kan????? Makanan Halal pun mudah gak kat sini.

Pas dinner... kami merehatkan diri.



15 August 2013....

Hari niii kami tak rushing sangat.... just merehatkan diri before check out.... since masih banyak masa.... sila lihat projek dua beranak niiii


 Tgk... saper yang over??? Ayah ke anak???



bergambo depan hotel.... wat kenang-kenangan... hikhikhikkkk. Next destination kitorang akan ke Waterloo train station.... tuk ke sana, kami naik bas aje.... 


bas kat London niii sangat user friendly.... ada space tuk wheel chair dan stroller baby. Nak naik turun dari bas pun senang... siap ada landasan ke bahu jalan lagik... Kalau tertinggal bas pun tak payah beria nak kejar bas tersebut.... tunggu aje a few minute... ada ler bas lagik satu....  Katanya user friendly... awat semacam jer muka si El-Firas tuuu????



 Apa yang dia tunjuk tuuu????



 ooooo.... nak gi kat ayah!!!!!


 Tengok..... orang tarik sorong beg... dia pun sibuk gak nak tarik beg kat waterloo station niii



From waterloo kami ke Portmouth... umah adik ipar kita

Kat portmouth... kami tak berjalan mana pun... memang sengaja bagi ayah berehat setelah beberapa hari rushing ke sana ke mari..... 


bebudak niii ada gak lerrr jenjalan kat pantai.



 Setelah berehat 3 hari... baru lerr kiter keluar jenjalan sekitar sini... pemandangannya jauh beza ngan Bradford... hikhikhikk.... chanteeekkkkk!!!!!




 kami ke Gunwharf.... membeli belah...



Setelah bih kurang 4 hari 3 malam kat Portmouth... kami kembali ke London.  Oh yea...kepada tuan umah.... terima kasih bebanyak atas layanan yang diberi....  macam-macam menu tuan rumah sediakan tuk kami.... Thank you so much!!!! Tapi... yang tak besh nyerrr... tak banyak gambo kenangan kami kat sana... especially gambo bersama tuan rumah.... 



Lihatlah muka-muka yang ceria.... sebab...... dalam beberapa jam lagik.... 

Malaysia...... here we back!!!!! hikhikhikkkk......

1 comment:

Mohamed Rafiq Sulaiman said...

Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog…

Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

@

http://homestay-london.blogspot.co.uk/

TQ n sorry again..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails