Thursday, October 3, 2013

Dia dah mula buat perangaiiii

Haiiii....

Msk hari ni dah hampir 4 minggu kiter bergelar student. Tempoh itu gak ler kiter mula ulang alik ke universiti.... Gi  6 kuliah and 6 tutorial.

Dlm kuliah... Kiter penat mendengar tuk disimpan dlm kotak memori. Most of lecture session is one way communication. Bilangan student pun ramai sangat. Lbh dari 100. Tuk attend kuliah.... No hal punya!

Yg menensionkan kiter... Tuk attend tutorial.... Kena aktif participate! Nak jwb satu dari soalan tuuu kenkdg kena baca 3-4 artikel/jurnal akademik. Issyyyy... Mok cik tak gheti bonar cara baca jurnal akademik nii... Payah... Artikel en google pulak tak aci... Kata lecturer kat sini. Huhuhu

So, kalau org lain baca bih kurang... Kiter kena double triple.... Pas tuu kena perah kepala otak kupas that issue & bg opinion sendiri tuk sangkal penemuan org yg tulih artikel tuuu... Semua jwpn kena kritikal thingking... Tu yg kritikal kepala otak mok cik nii.... Tu blm nak buat group and individual assignment and presentation lg tuuu... Those yg bergelar student sure tahu asam garam studi niiii kan??? May be biasa bg yg kowang... Tp luar biasa bagi student tua niiii...Huhuhuhu... 


Kat umah lak... Kerja2 umah diselesaikan sesegera mungkin. Kalau ada masa terluang... Kiter guna tuk studi & wat tugasan. Pendek kata... Time management perlu ada bagi seorg pelajar yg memegang title lain.... Suri rumah... Isteri... Ibu yg ada baby tecik.... Ditambah lagik... Pelajar tua... Yg otaknyer dah berkarat tebaiiii punya.


So, bila masa dah tak berapa nak cukup tuk itu semua.... Kiter pun dah kurang bergolek2 ngan el firas.. Mungkin dah terasa perubahan sang ibu... Maka 2-3 hari niii dia dah mula wat perangai.... Kalau ibu dok kat meja... Studi or  ngadap si lappy tuk wat tugasan... Dia mengamuk. Ibu baca  sambil susukan dia... Dia tendang buku ibu. Ibu baca sambil main2 dgn dia... Dia rampas buku ibu dah campak jauh2. Ibu tido kan dia dulu.... Dia akn bgn bila ibu tak peluk dia. Waduhhhh.....


So, kesudahannya tadik.... Ibu ajak dia wat aktiviti memasak sama2. Dah lama aktiviti niii kitorg tak buat sama-sama... 




Sambil ibu sediakan bahan.... Dia didudukkan kat sini.
Hurmmm.. Tak lama dia disitu.... Terus dia mengemas laci2 dapur.




Pastuuu.... Mendobi....  Apa yg dia dobi?????



Botol fresh milk... Sudu garfu dan kitchen's towel.



Happy jer dia dpt wat aktibiti nii ngan ibu....  pas tu ley lak dia tido lena.


Pas bgn... Igtkan dia dah ok... Rupanya still meragam dan mengamuk sakan... Puas along kakak ayah ajak main... 
Hampehhh tak makan saman laaaa....


Hurmmm...
Wahai anak... Jgn ler camni sayang!!!! Ibu janji  next 6 mth kita main2 golek2 & masak2 cam dulu yea!!!!  masa tu dessertation time. Eherrmmmm..... Ibu pun tak sabau tunggu time tu... Kan ayah kannn????

1 comment:

huda said...

Kak salmi sbr byk2.. Suka bc blog akak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails