Monday, December 23, 2013

Sem 1dah pun berlalu

Wahh.... sang lelabah dah mulo wat sarang lagik kat my blog nii... mentang-mentang ler tuan blog bizzi... kaaannn??? Actualy hari niii dah genap seminggu kiter ber"break". Buat makluman... pejam kelip-pejam kelip... kuliah kiter selama 12 minggu dah pun berlalu... Huhuhuuu... sungguh pantas kan waktu meninggalkan kita!!!! Fuhhh... lega dan cam tak caya jerrr kiter berjaya mengabiskan  kuliah & tutorial sem niii... La niii break 3 minggu... next exam... pas tuuu terus sambung ngan kuliah & tutorial sem II lak!!!
 
Sure ada yang nak tanya kannn??? Cuti2 niii tak gi jenjalan kerr???? Jawapannya.... Sori Mori Naik Lori... Mok Cik tak de plan nak ke mana-mana dan tak mau ke mana-mana... Sebab masih ada 3 assignment nak kena hantar new year nii. Setiap satu tuuu ada carring mark 30%, 70% dan 80%. Dah ler nak siapkan satu assignment tuu mengambil masa seminggu setengah. Memang berasap kepala mok cik niii... mmg terasa beb kepala cam panas dan feel somthing jerr cam junjung batu berat maa!!!
 
Bunyik teruk bebonar kan???? Bukan nak kata apa.... mmg teruk rasanya. Sebab mok cik niii ibarat cam cerita Arnab ngan kura-kura.... Oppsss.... mok cik niii bukan si kura-kura tau!!! Mok Cik Sang Arnab... Bukan jugak disebabkan mok cik niii tertido masa perlumbaan... tapi mok cik sekarang nii dah jadi Arnab Pencen..... try pecut... lopeh tuuu mongah.... next tersadai cam kereta buruk.... dek sobabkan tak ley nak pecut laju... maka terpaksalah terkedek-kedek jalan sesama sang kura-kura...
Sang Kura2 lak... lagi tua lagi power... kata org cina... hhehehehe!!!
 
Ni mok cik menulih niii disebabkan assignment marketing (individual) dah siap draft awal... Pesan tok guru, kalau nak tau assignment kita tuuu ok ke idak... siapkan awal... pastu leave it 3 or 4 hari... pas tuuu cer baca semula & buat editing. Masa tuuu baru kita tahu masih ada yg perlu dbaiki or dah ok.
 
2nd assignment lak Accounting (Group). Mok cik dah siap part mok cik... tgh tunggu member group yang lain buat part diorang dan mok cik tukang compile. Ada gak ler yg dah hantar... Sowang tuuu mok cik sgt puas hati cara dia dia wat kerja. Sowang lagik tuuu buat half way aje... ada sikit mok cik kena watkan dalam 30%. Yang sowang lagik tuuu... buat bagai melepaskan batoq di tangga... sangat-sangat ala-cart. Kalau mok cik nak betoikan kerja dia cam mok cik wat 95% kerja dia. Dan sowang lagik... langsung tak hantar lagik part dia.... HAiiiyaaaa.... carring mark tinggi maaa..... Boleh jer mok cik wat kesemuanya. Tapi... mok cik ada satu lagi Assigment yg carring mark dia 80% (individual) yng nak kena siapkan...
 
So, mok cik ambik pendekatan... utamakan dulu individual assignment. Yea laaa.... dok tumpu yang group... nanti senang2 jer depa dapat markah without do anything sebab tahu ada rakan lain yg cover kerja dia sebab takut effect markah kann???. May be depa focus yg individual and get higher mark... So, nanti saper yg rugik....
 
Haiiyaaa... mok cik cerita pasal semua benda niii kowang ada paham ker idak yeaa!!!! Heheheee..... actualy this entry bukannya mok cik nak cerita lagik pasal benda tuuu... actually nak ucapkan terima kasih pada lecturer sem niii... Lecturer yang terlibat adalahhhhh:
 
Calon Pertama, Subject Febret kiter... Accounting.
 Patrick Barber
Lecturernya tersangat ler sporting and kelakar... Patric Baber namanya tutorial lak ngan org lain. Mok cik sgt suka wat subject ni sebab mostly berkatan ngan financial calculation kann??? Assignmet pun mok cik rasa nii yng paling mudah dan mok cik ley buat dalam masa yang singkat. Tapi malangnya... niii group assignment yang mok cik dah bebelkan tadik... huk huk hukkkkk. Kalau mok cik buat semua.... seronok ler member yg lain kan kan kan?????

 
Calon yang berikutnya,Human Resource managemnet;
Professor Tony Royle
ProfessorTony Royle.
Tutorial session pun ngan dia... tak der homework sangat... tapi kena baca article, kaitkan ngan lecture note/buku... diskass dlm tutorial beramai2. Cuma ada 2 assignment. Yg group tuuu sgt menentionkan kiter coz ada sowang tuuu asyik komen kerja kiter and kata my work dalam kategori c. Pas tuuu dia langsung tak contribute apa2... at the end almost 75% my work yg dia labelkan c tadik tu kitorang submit sebagai group assignment.... Yang dok kmpen tadik tuu sampai ke sudah langsung tak contribut sepatah habuk pun!!!! cehhhh!!!!! Yang individual assignment tuuu puunnn memoningkan kepalo.... ada satu time tuuuu kiter rasa dah give nak continue studi sebab... dah ler stress wat assignment, kesihatan kiter drop giler sampai tersadai atas katil a few day. Paru-paru terlalu sejuk kot sampai hingus dan kahak berdarah maaa, khaleef pulak asyik buat perangai & mengamuk.... badan lesu.... otak apatah lagik kan????? Akhirnya... berjaya gak kiter wat assignment tuuu walau tak se excellent mana punn!!! Wahai prof.... tulun ler bagi markah yang ok yerrr!!! Cian kat kiter ni!!!!

 
Next Marketing.... Subjek niii intersting gakk.... Cuma bila nak wat assignment dia tu yang banyak makan masa.... sedangkan carring mark 30% aje... coverage assignment tuuu satu buku setebal 500 pages... word dilimitkan 1000 aje... puas mok cik nak compresskan ayat-ayat cinta mok cik.... takut bila dah terlalu compress ayat chinta mokcik tuuu tak kesampaian lak maksudnya... Geng lain pun mengeluh gakkk sebab tahun lepas dalam 2000 word...
Hurmmmm tapi kiter tetap enjoy ngan class & tutorial Martin Haley niiii.
 
 
Seterusnya International Business Enviroment.... Subjek yang langsung mok cik tak minat... mostly pengetahuan am tentang dunia luar, globalization, business risk, political risk, financial exchange regime, AFTA, WTO bla... blaa... bla.... Tapi lecturernyer besttt....
Professor Frank McDonald
Prof Frank Mc Donald.
Tutornya Mr Aseef pun best gak....  Dalam banyak-banyak tutorial session... Tutorial subjek nii yg paling best. Masa tutorial.... adalah presentation yang carring marknya 20%. Kiter dapat present minngu ke-3 ngan topic Comparisan National Business System in developed vs developing country.... Lain-lain week tak yah wat apa2 just tgk kwn wat presentation. Yang tak bestnya bila time nak wat assignment. Sehingga la niii progress IBE niii baru 10%... hehehe....
 
 
Next lakkk subjeck Economi....
 Dr Abhijit Sharma
Abhijit Sharma.
 
Mulanya mok cik tak minat subjek niii... Tiap kali balik dr kelas nii... en somi akan declare, hari moody sedunia... sebab mok cik tension maaa.... Pas tuu stress giler nak siapkan tutorial dia... banyak toi soklannyer. Lelama... mok cik rasa ok gak subjek niii... Tutor kiter lak Peter (X de gambo sebab dia partimer)Tiap minggu mok cik x pernak miss utk try wat soklan tutorial niii sebab kalau mok cik tak buat, payah lak nanti nak present kat kelas... sebab majority geng lain tak wat... depa bergantung pada jawapan mok cik!!! Huhuhuu... teringat dolu-doluuu... masa buat degree.... soklan tutorial selalunya banyal. yg awai2 mok cik blh buat... yg hjg2 tuuu makin payah mok cik copy paste dari kawan2. yang selalu jadik mangsa... Shafa (statistic/math), Zatil & syikin (acctg & finance) hehehehe... sekarang.....?????
 
And yang terakhir...
 Olga Matthias
Operation Management Lecturernya Olga Matthias tutorial sib baik ngan org lain. Hurmmmm subjek niii mendatangkan stress pada semua org sebab setiap 4 minggu ada test on-line... so, masa habis tuk mentelaah subjek niii aje... dah ler tuuu... masa tutorial ada lak assignment yang kena buat. Tak dop markah punn... tapi kena submit tugasan tuu... Waduhhh!!!!! Heharap... exam dia yang bercarring mark 70% tuuu kiroang ley score... Tak tahu lerr camner bentuk soklan dia.. Katanya case study dan cara jawab dia mesti merangkumi semua yang diajar dan cover semua chapter dalam textbook!
 
 
What eva pun.... terima kasih diucapkan kepada tenga pensyarah & tutor sem ini..... Moga result kiter nanti memuaskan evan depa declare... 70 marks ke atas... excellence tapi sowang dua aje yg biasanya dapat. Majority is C & D, but fail bab kata P. Ramli... jarang.... jarang..... hihihihi......

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails