Wednesday, January 6, 2016

PERCUTIAN KE LOMBOK 6D5N finale

Mlm tadik x dpt tido... Rindu malaysia or sedih nak tinggalkan lombok??? Dua-dua kot.

As usual breakfast di hotel...  next..


bergambar sekeping dua sebagai ole2 di hari terakhir.

 Depan Restoren kat Graha Hotel...



 Lokasinya dekat aje ngan bilik kitorang...





 Objek yang sama dengan model yang berbeda


Balik bilik... Final packing... 


Dan aturkan beg depan bilik. Ready for depature... Sob... Sobbb... Sobbbb...


 Pak john sampai jam 9.05 pagi... Perlahan2 meninggalkan senggigi ke bentara Internasional Airport.



 Singgah jap nap gambar kat Masjid terbesar di Lombok dengan menaranya mempunyai 99 tingkat sempena 99 asmaul husna.



Finally... sempat jugak kiter share gambo "bensen" or petrol station kat Lombok nii... Banyak gerai-gerai tepi jalan jual bensen nii. Kat Lombok nii sesapa jer  ley bukak petrol pump gitiew...

Sampai kat airport ni... 


We received ucapanan sayonara dari pak jhon dan p. Ajib.  Katanya... Hubungan ini blh jadik hubungan saudara dan jika diizinkan... Kami akan dipertemukan dgn saudara maranya di lombok timur. Insya Allah... jika diijinkanNya...


Sampai balai perlepasan... Sekali flight delay... 

 Oh ok... Berkampung dulu kat kaunter imegrasi ini dulu.

Before i end this entry... Ini konklusi dari my kacamata:

1) Lombok mempunyai cheritanya yang tersendiri...
Jika bali terkenal dgn pulau seribu pura (temple)... Lombok terkenal dengan pulau seribu masjid.


2) Ramai mat salleh berkunjung ke lombok... Tapi jarang dpt  melihat mereka  di pulau besar Lombok. Di mana mereka??? Mereka hanya suka menginap di Gili...  Kerana di situ hiburannya dari senja hingga lewat pagi... Dgn alunan muzik yg melalaikan... Ditambah dgn arak dan dot dot dot... Manakala Dikesiangan mereka berjemur bak ikan kering. Waduhhh... Kesucian Lombok pulau seibu masjid ini semakin dicemari.

3) keunikan beragama di sini memang dikagumi... Terutamanya di Pura Lingsar seperti yang kiter coretkan dalam part 6.  additinal info, hanya kota mataram yg mempunyai kesemua rumah ibadat... Lain2 tempat majoritinya masjid... A few tempat pula masjid dan pura. Walau berlainan agama... Mereka hidup dgn harmoni sekali. Tidak pernah menghina agama orang lain dan tak pernah bersengketa.

3) Acutaly banyk desitnasi yang kitowang tak singgah lagi... macam Gili Nanggu, Faterfall benang kelambu dan yang special pink beach.. Tengok lah kalau rejeki di lain hari

4) Lain-lain kiter dah stori dalam episod2 yang lepas...


Wokeh... kapalnya udah siap....



Cukup  time maka tiba masanya untuk kami  berangkat pulang.... before that... sediakan dulu si buku merah...



 Tepek gambo sikittt... 

 Kami masuk ikut pintu belakang... hehehhee... 


 Dari kejauhan... Bendara Airport bakal ditinggalkan.



Kan kita katakan dulu... time kitorang visit Lombok nii... Tengah kemarau... Tu yang kering kontang aje pemandangan dari atas.

Maka... Dgn penerbangan pulang menerusi pesawat A306, maka sekian dulu kisah percutian kami 6D5N di Lombok Indonesia.


---TAMAT---


4 comments:

yaya cendana said...

assalamualaikum...yaya dah follow sini....follow back yek...
mohon kunjungi dan tinggalkan komen di sini
http://www.yayacendana.com/2016/01/pergi-seminar-di-agrofarmstay-durian.html

tq ^_^

Ms DoubleYou said...

Salam.. akak, kalau xkeberatan boleh berkongsi contact pak ajib. . saya juga ingin ke sane insyaallah akhr thun ni..
bukan mudah utuk mendapat tour guide yg share evrything bawak sane sni n penuhi ape yg kite expect.. hehe thanks akak

Nur Syafika said...

Salam kak, boleh tak saya nak tahu macam mana cara akak mencari tourist guide ni. saya akan ke sana juga bulan 10 tahun ni. jadi saya ingin tahu macam mana cara nak dpt kan tourist guide semua.

terima kasih kak.

eDa wiyaNi said...

Salam kak, boleh ke akak berkongsi no contact tour guide akak... terima kasih :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails