Tuesday, September 29, 2009

Cerita di Aidil-Fitri 2009

Hari niii dah masuk raya ke-10 dan baru hari niii kiter berkesempatan nak share citer Aidil-fitri tahun ni.

Turn kali niii beraya di Terengganu. So, untuk mengelakkan kesesakan lalulintas.... kitorang berangkat pulang pada Jumaat (18 Sept) jam 4 pagi. Dan merasa laaa 1 toll free kat tol gombak. Jalan memang lengang. Tapi biler nak berhenti solat kat R&R Temerloh.... MAsya-Allah... ramainyer umat..... So kitorang lajakkan sikit ke R&R Maran... pun ramai.... YAng ramainyer ialah orang tido dan nak ke Tandas.... Al-maklum ler may be depa niii dah bertolak lebih awai dari kami coz nak dapatkan toll free dan yang utama nak mengelakkan kesesakan lalu lintas. Perjalanan kami agak slow selepas kuar highway melalui jalan jabor, jerangau tuh... Dalam kul 12 tgh gak baru kitorang samapai ke destinasi yang dituju.

Kitorang menghabiskan Ramadhan di Terengganu. Menyediakan ketupat dan kuah kacang.... buat lagi 1 jenis kuih dan 3 biji kek... dan menyediakan persiapan juadah untuk 1 Syawal nanti.

Sewaktu pengumuman raya dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar RAja-RAja... Kimie adalah orang yang paling tekun mendengar.... Dia berdoa RAya jatuh hari Ahad.... dan yesssss.....!!!!! Terlompat-lompat dia kegumbiraan.... SELAMAT HARI RAYA!!!!! Jerit kimie.

CATATAN 1 SYAWAL
Di hening pagi Syawal... memasing bangun awai.... ambik posisi dan tugas memasing....


Haaa..... ni tugas rutin my Hubby.... bakar sate



Wokeh, juadah dah sedia terhidang... menanti keberangkatan pulang guys yang ke Masjid. Ermmm.... apa menunyer????

Menu: Sate, ketupat, kuah kacang, serunding ikan, nasik beriani, dalca, acar, ayam "dara" berempah dan air teh tarik. Ermmm.... sodappppppp!!!!!


Sebelum kuar beraya.... kiter possing dulu....



Buat reader sumer ucapan SELAMAT HARI RAYA dari kami sekuarga. Ermmm..... bagi reader yang perihatin... sure dapat detact busana raya kami niii pakaian ulang tayang kann????? Yup.... busana niii pernah disarungkan masa De kawen dulu.... dan busana niii jugak dikenakan masa berposing pra-raya.... saja malas nak membazir..... hik!hik!hik!



Dikesempatan ini juga ayang nak ucapkan Selamat Hari Raya buatmu kanda.... ampun maaf dipinta atas segala salah silap dan mohon dihalalkan segalanya.


Ni lak turn didie memohon kemaafan.... haa!!! nii memang banyak buat salah ngan ayah dia!!!



Kimie dan didie saling bermaafan


Bergambar kenangan ngan atuk dan nenek. Tahun depan kimie & didie bergambo lak ngan aki dan Wan ye!!!!


Nampak gayanyer tahun niii ader 7 orang model jer!!! Lagik 3 orang model turn beraya kat Sg Petani lak. Yang berbaju itam sebelah my hubby tu adik bongsu my hubby... Ermmmm... still single dan available lagi tauu!!!!

Pas berposing.... kitorang kuar menziarahi kaum keluarga..... sanak saudara.... tapi tahun niii cam tak lengkap lak rasanyer... Sebab dah tak de lagi menziarahi nenek. Ermmm... buat pengetahuan kalian... nenek dah kembali ke Rahmatul-lah pada minggu terakhir Syaaban yang lepas. Al-Fatihah buat arwah.
CATATAN 2 SYAWAL
Hari kedua lak kitorang mengambil kesempatan menziarahi sahabat handai lak.... Sebelum tuuuu... apa lagi... sesi bergambar dulu...
OK kanda.... ready untuk sesi fotografi?????



Senyummm....
Malam raya ke-dua.... sanak saudara generasi pertengahan dan muda-mudi berkumpul lak kat padang footsall. Perlawanan geng separa veteran vs teenagers and kids

Sebelum perlawanan dimulalakan... kiter rakamkan dulu gambar pemain yang tengah berkobar-kobar niii


My Hubby posisi pertahanan


niii antara para penyokong.... kimie terkilan yang amat tak dapat bermain coz tak bawak kasut bola. Tahun depan dia berikrar dan berjanji nak main jugak!!!!
Geng separa veteran mendahului 7-2... separuh masa yang berikutnyer... dah pancit.... geng junior dapat menyamakan kedududukan. Panalti juga berkesudahan dengan seri. Caya laaaa!!!


Sesi bergambar setelah penat beraksi.


pemain bersama para penyokong
CATATAN 3 SYAWAL

SElepas bersarapan kitorang yang sedondon ijau (sori tak captur gambo lak) telah berangkat pulang beraya ke Temerloh,Pahang lak. Berehat jap dan lepas asar bergerak ke Pulau Tawar jerantut. Umah wan kiter.

Mak sedara dan pak sedara yang lain sume ader kat sini. Pulang beraya dari perantauan. Dan haaa.... tuuu wan kiter yang sedondon ijau gak cam kitorang tau!!!!! Pas makan niii kitorang nak bergerak ke umah Ayah De kiter lak... pun area sini.


Ni lak kimie & didie tengah makan ngan mak sedara dan pak sedara. YAng kecik-kecik nii sume sepupu kiter... Al-maklum lerrr mak kiter kan anak sulung... so... kitorang ler yang paling tua dalam cucu-cucu wan niii.


Pas balik dari umah Ayah De... depa serang umah mak lak... He! He! He! Kitorang pun tumpang sekaki beraya di umah sendiri... Pergghhhh penuh umah ngan sanak saudara.... kat ruang depan... geng-geng para bapak... kat ruang tengah... ruang kaum ibu dan tengah antara bapak dan ibu geng kanak-kanak... pergghhh!!! riuh rendah dan penuh sesak umah dibuatnyer. Tak pe laa mak... dah siap umah baru nanti... hara-harap dapat mengurangkan kesesakan niii...
CATATAN 4 SYAWAL

Hari raya ke-empat lak... kitorang sedondon kunin lak.... bergerak ke Raub.... menziarahi sanak saudara belah abah lak... Sori lerrr sisi ke Raub niii tak der satu pun kenangan yang lensa kamera kita dapat capture. Ziarah dalam 4 buah umah dan 1 kat spital. Opah kiter masuk wad sejak raya ke-2 kerana keracunan makanan yang teruk.

CATATAN 5 SYAWAL
Raya ke-5 sedondon cekelat lak... (pun tak sempat dak berposing)... kitorang berangkat pulang sekali lagik ke Terengganu... agak pelik kann...??? Awat ler pergi dan balik sekali lagik. Actually keesokkan harinyer ada kenduri arwah buat nenek sempena 40 hari pemergiannnya ke Rahmatullah. Kalau ikut rasa badan memang penat.... tapi biler difikirkan yang kitorang terkilan tak sempat nak balik masa majlis pengkebumiannya dulu.... kitorang fikir memang patut balik.
Sementara menyiapkan bahan-bahan untuk hari esok.... sempat gak kitorang bergotong royong masak nasik goreng cina dan membakar ayam tandoori niii...
CATATAN 6 SYAWAL

Majlis tahlil dah nak mula......


Ramai gak tetamu yang hadir.... ada yang tak dapat masuk umah coz dah fenuh laaa


orang sibuk bertahlil... didie sibuk mintak dibuatkannya susu



aminnnn...


aikkk.... anak kitorang ke anak angah dia nii???? Tapi....Cam tak lengkap lak kann???? Ermm.... mana sorang lagik yerrr????


haaa.... sah dan betoi 2 orang budak nih anak kitorang!
CATATAN 7 SYAWAL
Hari ke-7 kitorang berangkat pulang ke Bangi.... tetamu dah call nak datang dan ada yang jemput datang umah.... mohon maaf di pinta.... kami mohon untuk berehat seketika
CATATAN 8 SYAWAL
Kengkawang hubby kiter dah ada datang menziarahi kitorang. Tapi masih ramai lagik wooo....
CATATAN 9 SYAWAL
Dah start keje.... tapi mood raya lum hilang lagik..... wooo
Balik keje... jiran nun ujung jalan ajak ziarah jiran sebelah umah kiter.... Ermmm dapat lerrr ziarah 2 buah umah semalam.
CATATAN 10 SYAWAL
Ingat nak kuar beraya lagik ler malam nih... Hi!hi!hi! Lum ready nak terima kunjungan jiran tetangga malam nih
CADANGAN CATATAN 13-15 SYAWAL
Setakat kul 8 pagi nihhh kiter kiter dah terima 6 jemputan open house (2 jumaat/ 2 SAbtu/ 2 Ahad).... Errmmmm camner tuh.... sedangkan Sabtu nih my parents in-law ajak balik Melaka.... DAn Ahad lak YAni Bertunang kat pahang.....Takut menjelang tgh hari niii ada lagik jemputan yang menyusul. Ermmmm..... camna nak penuhi semua jemputan-jemputan niii???? Mana yang sempat ajer laa yerkkkk!!!!





2 comments:

coolteacher said...

bestnyer...sate tu.....selamat hari raya, maaf zahir batin, untuk k.ngah n family, from p-ja n suami...

salmi said...

thanks p-ja.... Selamat Hari Raya diucapkan... meh ler datang umah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails