Friday, January 8, 2010

Sambungan School Stories

Jumaat- 08/01/10. Cukup seminggu anak-anak kita memulakan sesi persekolahan. Mereka sudah pasti hampir dapat menyesuaikan diri dengan sekolah. Begitu juga dengan kimie. Pergi sekolah, naik van. kami tidak lagi mengintai dia kat sekolah macam 2-3 hari lepas. Cuma balik time, my hubby still tengok dia. Bagi memastikan dia betul-betul familiar dengan van dia. MAklumlah... dengan pelajar yang crowded... kenderaan ibu bapa yang juga crowded dan yang paling menakutkan ialah bentuk dan kaler van yang lebih kurang sama. Tapi... Al-hamdulillah, setakat ini kimie berjaya.

Seperti biasa... balik sekolah dia terus ke Transit dan mengaji. Balik... dia rehat jap.... dan mengaji ngan kiter lak.


Ni kiter hadiahkan dia Al-Quran.... Ermmm.... buat makluman, kimie dah tamat Iqra' 6 last year... According to his teacher, we can proceed to Al-Quran terus. Tapi.... biasa laaa I can jenis conventional skittt... Mintak dia baca Muqaddam dulu. Tu yang baru minggu niii proceed dengan Al-Quran. Hurmm.... agak tersasar sikit target kiter. Tapi tak pe laaaa.

Hari niii, kimie kena buat homework. About 10 pages homework dia.... sampai lenguh-lenguh tangan kimie dibuatnya.

"Ibu... tengok tangan along nii... dah bengkok dah!!!! Ni banyak lagik niii. Huaaa huaaaa!" Nagis kimie sambil menunjukkan jarinya yang sakit.

"Alaaa... sikit lagik niii. Along tulis jangan laaa tekan sangat.... Hurmmm... cantik along tulis... Hebat anak ibu.... " Pujuk kiter agar kimie kembali bersemangat.

"Esok laaa sambung. Along buat pagi-pagi kat sekolah" suggest kimie.

"No! tak bole! Yr teacher kata this is your homework right? So do it at home. I'ts ok... Mana yang sakit? Mari sini ibu urutkan sikit" pujuk kiter lagi.

Setelah diurut... kimie kembali menulis. Kiter mengambil kesempatan menggosok baju di bilik kimie sambil menemaninya. Didie lak dah tak sabar-sabar nak bermain dengan alongnya. Di peluknya along... diciumnya along... Kimie buat tak tahu... didie makin geram.... dicubitnya pula alongnya. Kimie menjerit sedikit, menepis dan terus menulis. Kesabaran didie makin tercabar. Dia naik atas meja studi kimie dan duduk bersila di atas buku kimie.

"Tepi laaa... along nak buat homework niii. Dah laa banyak lagi nii" nagis kimie.

Kiter terpaksa mengangkat didie turun dan memujuk didie baca buku cerita dan minta dia bersabar sementara tunggu alongnya siap kerja sekolah.

"Yes!!!!! dah siap" jerit kimie dan terus tutup buku dan landing atas katilnya.

Didie terdengar dan terus membuang buku di tanggannya. Dia terus melanyak kimie di atas katil. Ajak bermain. Tapi... kimie tak mau. Digomol-gomolnya kimie samapi kimie lemas dan marah.
So, didie bagi syarat di mana, kalau x nak main ngan dia, bacakan dia buka cerita. Dan kimie terima syarat tersebut. Setelah berpuas hati ngan alongnya... baru didie ajak masuk tido. Jam baru menunjukkan kul 9.30pm.... Kimie dah pun melelapkan matanya... Kalau idakkk..... kul 12.30malam pun tak tentu dia masuk tido...Ya... mungkin dia penat setelah seharian dia ke sekolah.

Setakat minggu ini... tak susah pun nak kejutkan kimie bangun pagi.


Dan as u know... uniform hari Jumaat adalah Baju Melayu, Hurmmm.... pinggang seluar agak ketat tapi sampin terlalu longgar. Ada yang sampin londeh mamat niii tak sedar!! He He He! Tak sempat dak pakaikan pin kat sampin dia.... van dah sampai. Nasib awak ler kimie!!!!


Ermmmm kiter asyik citer psl kimie jer kan... What happen lak ngan didie?

Didie start school 05 Jan 10, at the same school "Little Calphs, BAndar BAru BAngi". I Thought, sekolah yang sama didie akan ok...

Based on gambar dicapture niii... On the way ke sekolah didie masih ceria....

Sampai kat pintu pagar sekolah... dia masih ceria.... But when dia masuk aje dalam kelas... Dia tengok ramai kawan baru... dan ada yang menagis. Muka dia dah berubah dan terus memeluk erat kitorang. she crying and wanna back. Puas dipujuk... dia tak mau. Langsung tak lepaskan kiter. And last.. i give her book and mintak dia baca. Setelah leka membaca... kiter perlahan-lahan tinggalkan dia dan menyorok. Bila dia sedar kitorang dah tak de. Dia menjerit sekuat hatinya.

"nak ibu.... nak ibu..." jerit didie.

Cikgu dia cuba memujuk dan kitorang terus keluar coz nak gi pantau kimie and hantar pansil colour seperti yang diminta. Kitorang serba salah coz tinggalkan didie cam tu aje... Even dia stay sampai petang, we diceded to take her home by noon.

Sesampai kat sekolah, didie dipanggil keluar... i saw matanya yang bengkak dan masih tersedu-sedu. Her teacher said that's she crying sampai tertido. Wake-up... and continue crying. She's the only senoir yang menagis... yang lain junior. Dan yang piling best... dalam ramai-ramai yang menagis... didie mengungguli carta... top person in school. Hurmmmm... susah hatiku ini.

"Esokkkk.... sesiapa yang tak nagis dapat surprise!!!" Announce kiter pada bebudak nih. Memasing excited dan janji tak akan mengis bila ke sekolah.

06th Jan, 2nd day didie to school, she wake-up early in the morning. Nak tengok along dia pergi sekolah. Sebaik sahaja van along meninggalkan dia... didie mengis...

"Adik nak along...." jerit didie. Puas gak nak pujuk dia pagi tuh. Sampai kat sekolah... dia tak nak turun kereta. Puas didukung... dia memanjat pagar sekolah dan menjerit-jerit. Nak buat camner... ibu dan ayah dah start kerja... Terpaksa tinggalkan dia macam tuh.

Actually dia nak along dia ada di sisi. Dia x bole nak survive bila along dia tak de. Last year... masa mula-mula masuk school nii... dia tak nak masuk kelas dia... dia nak along dia temankan dia dulu. Along disuruhnya warnakan kerja sekolah dia dan along laa yang buat macam-macam untuk dia. Sekarang dia alone... tu yang dia sedih sangat tuh!

Bila petang... baru kitorang pick-up dia. Hati ini berdebar-debar nak tatap muka dia. Tetiba dia keluar dengan senyuman dibibir.

"Adik nagis tak????" tanya kiter

"Sikit jer... pas tuuu tak nagis dah! Ermmmm adik dapat surprise tak ibu?" tanya didie

"Sebab adik nangis sikit jer... so, ibu bagi surprise. Adik nak apa?"tanya kiter

"Nak make-up" kata didie dengan gumbira

So, after kimie settlekan homeworknya... kitorang mancari hadiah masing-masing.

Bergambar dengan hadiah permintaannya. I just buy compact powder Miami keluaran cowway. nak cari yang baby jhonson punya tak jumpa laa pulak.



komain heppi lagik dia

Keesokkan harinya didie pergi sekolah dengan gumbira... bedak tebal-tebal gituh!!!!

1 comment:

Anonymous said...

Hehehee.. dah besar Didie ye... cute je! Alhamdulillah tak nangis dah ye. Semoga menajdi anak yang baik dan solehah pada ibu n ayah ye...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails