Wednesday, September 1, 2010

Seri muka

Serimuka adalah kuih yang sangat digemari En Asben dan En Kimie... Ramadhan tahun niii kiter baru buat 2 kali kuih niii... 1’st time pose –ke 3 hari tuh... (buat masa balik rehat tgh hari… Jumaatkan masa rehat agak panjang… kan kan kan…) dan 2nd pada Ramadhan ke-21…

Buatnyer pun tak lama punnnn…. Pas sahur… kiter rendam dulu beras pulut… tiba time masak… kiter masak air guna kettle letrik I tuh… and tuang dalam peruk pengukus (cepat sikit masa memasak… short cut gituhhh)… sementara pulut masak… buat bahagian atasnya lak…. Ngam-ngam pulut masak… just mampatkan ngan tangan dibalut tisu dan sarung plastic… baru betoii mampat… pas tuu curah jerr bahagian atas… sambung kukus…. Dah masak, angkat dan letakkan bawah tudung saji… Balik opis petang tuuu… Serimuka dan sejuk dan ready untuk dipotong… setelah dipotong… ready lak untuk dimakan…

Mau resepi???? Try lerrr yerrr!!!




SERIMUKA


Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair campurkan sikit garam

Cara Membuatnya
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air + warna hijau + 1 sudu kecil perasa pandan
¾ cawan gula
¾ cawan tepung gandum
¼ cawan dan lebihkan sesu dua dua tepung kastad (kalau tak mukanya akan lembik dan menggeleber!)
1 biji telur
1 sudu kecil garam

Cara
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Sejukkan dahulu baru potong guna pisau pelastik yea... kalau idakkk pulunya akan melekat kat pisau


1 comment:

nashora said...

hehehe..dapat pujian tu......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails