Sunday, December 19, 2010

Kimie & Exam

Gigih meng"unfreez" stori lama yang dah basi niii, sebab......

sebab...

Sebabnya.... saja jerrrr..... Blog gue.... terpulang pada gue lerrrr nak muatkan stori apa kan? kan? kan? Hihihiii... jgn mara haaaaa....

Al-kisah bermula masa kimie dok gigih menduduki peperiksaan akhir tahun 1. A week before exam... kiter minitipkan kata-kata semangat buatnya. Mintak dia tingkatkan prestasi or at least kekal perform cam mid-term. Sebagai ganjarannya... dia kan dapat naik stage ambik hadiah... Jawapan balas darinya amat membuatkan kiter terkedu dan agak panas telinga...

" Tak dapat hadiah pun tak pe... cukuplah dapat hadiah dari Allah kat akhirat nanti..." perghhhh..... ini bikin ibu stress...

Kiter juga dapat pandangan dari keluarga dan rakan taulan " Alaaa.... budak tuu baru jer darjah 1, jgn stresskan budak tuu... masih kecik lagiii... jangan dipaksa... bla... bla... bla...."

Ermmm.... terima kasih yang memberi pandangan.... kiter bukannya apa.... my prinsip is melentur buluh biar dari rebungnya... Kalau masa rebung kiter biarkan aje... payah laaaaa.... May be, itulah salah satu punca layunya bangsa kita... I bukannya nak dia preassure dia untuk menggenggam tittle  de 1st....juara... johan... semata-mata...  Kiter  nak dia membesar dengan jayanya di dunia dan akhirat.... sarat dengan ilmu di dada... berakhlak mulia dan seangkatan dengannya. Itu impian kiter dan I'm sure all of u mempunyai impian yang sama kan kan kan?

Berbalik ngan stori kimie.... hari pertama dia balik exam... katanya... " Alaaa... senang aje soalannya"... kiter diamkan aje...

Masuk hari ke-2, dia bawak balik kertas jawapan hari pertama... BM.... hangin kiter biler tgk dia salah bagi soalan yang mudah... Cth: Diberi gambar lelaki kurus... soalannya "Apakah kata lawan bagi gambar tersebut?".... kerana cuai dan x baca soalan... dia jawab kurus.... lalu... kecuaiannya telah mendatangkan MARAH.... apa lagik... kena sound ler ngan ibunya yang garang itu...

Pedas ngan kata-kata ibunya (memang tak patut pun kiter marah dia begitu ruper... kihkihkihhh) dia study science ngan deraian air mata... tersedu sedan dia study... alahaaaiiiii.... bersalah pulak kiter.... Melihat kimie yang tgh preassure... Terbit rasa bersalah dan X mo lagik pressure dia sampai nangis2. Biler diingat balik... rasanya kejam sungguh kiter nih huhuhu... 

Ermmm tukar method, "U get no 1,2 or 3 kiter gi bercuti kat Gambang waterpark! If not... Sorry!" That's all i ended that case. ok laaa... tak nampak kejam sangat kan? Reward system kuikuikuiiii.... Akhirnya 2 minggu kimie menghabiskan examnya dengan presure yang minima.

Dan satu persatu result dia bawa pulang.... so far, just science dia dapat full mark... yang lain mesti ada salah sekurang-kurangnya 1... Majoriti mistakes yang dia buat berpunca dari cuai/careless... Akhirnya kiter buat kesimpulan bahawa... no 1... 2....3... takkan berada dalam genggaman kimie. Berputus asa dengan keputusannya menyebabkan kiter mengadu pada my mom... As usual... kata-kata perangsang dan semangat dari dari my mom dapat menyejukkan hati seorang ibu mcm kiter. TQ mum... that's why I luv u so much... muahhhhh......

Suatu hari kimie pulang ke rumah dengan air muka yang tawar..... "Ibu, hari nii dapat keputusan" kata kimie hambar....

"So?" Tanya kiter ringkas......

"Yessssss.... kita gi Gambang Waterpark!!!!! Along dapat no2... yezzzzzzzz" jerit kimie kegembiraan...

"Wokeh... tahniah sayang!!!" Jawab kiter ringkas tapi cukup gembira... Dalam hati " pandai ko berlakon sedih yea!!!!" Apa-apa pun... syukur.....

On November 2010, kami mendapat inivitation ke Majlis Khatam Al-Quran dan Penyampaian Sekolah SRAI 2010.



Niii kitorang tunggu majlis bermula. Sephia yang demam berkeras nak ikut.. nak tengok along naik stage..




Belum pun sempai acara bermula... dia dah tahan sangat... akhirnya tertido...



Acara dimulai dengan majlis khatam Al-Quran



Tahniah....




Tempat pertama, kedua dan ketiga bagi kelas 1 Jujur 2010





Bersama ibu






Bangga dia....







Zoom in


Tahniah sayang.... moga dapat tingkatkan prestasi dari masa ke semasa.... Next year susunan kelas dah berubah...Based on performance keseluruhan kelas performace dia kurang baik . Untuk mendapat tempat seperti sekarang... dia kena berusaha dengan lebih gigih... Adakah tahun depan dan tahun mendatang ibu dan ayah masih berpeluang mendapat Invitation ke Majlis seperti ini???? Entah ler...

Tapi... ingat lah wahai anak... Nothing Venture Nothing Gain... oleh itu berusahalah dan bertawakallah... Insya-Allah... Kejayaan pasti milikmu....

1 comment:

nashora said...

tahniah kimie...bagus...x macam ayah..naik pentas bukan dapat hadiah performance...tp perform atas pentas...hehehe.....

moga2 tahun2 berikutnya...perform lebih baik...kurangkan kesalahan yg tidak sepatutnya....yg penting berusaha...yg selalu atuk terapkan n tulis notes kepada ayah n angah n cu..."Usaha Tangga Kejayaan"...ayah nak tambah...walaupun tangga kayu ker..batu ker..atau elektrik...samada cepat or lambat...yg penting berusaha..n pada masa sama...kejayaan perlu diiringi ngan budi n pekerti yg molek terutama kepada ayah n ibu...serta keluarga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails