Monday, July 25, 2011

Gold Coast Day 5

 07 Jun 2011... kami masih di Tangalooma...

Seawal jam 5 lebih kitorang dah bangun... dah nak bersiap balik ke gold Coast. Bangun awal sebab nak kena vacate our room & place all luggage outside our room. Nanti masa check-out just inform berapa beg... nanti staff Kookubrra Hotel yang pick-up our bag, terus bawak ke loading bay... sampai kat Jetti seberang sana baru beg tu kami collect... Hurmmm bagus gak luggage managemant kat sini.

Pagi tuh, dalam dok terkepoh-kepoh kitorang angkat beg kat luar bilik... tetiba Atuk bebudak niii terlepas pintu... menyebabkan bilik terkunci ngan sendirinya.... Alaaa.... camner nihh.... Lina yang kuar ambik gambo kenangan pun tak bawak kunci... Dokumen perjalanan dan kasut masih dalam bilik... Hurmmm terpaksa laa ke Meja Receptionist dan tunggu petugas hotel. Sib baik segalanya berakhir ngan cepat. Kalau idakkk... hurmmmm tertinggal ferri ler kitorang! Keh keh keh.....


 
niii dah on de way nak check-out dan breafast time




 cuaca memang sejuk.... rasanya dalam 12 ke 9C


0730H: Breakfast kat Tursiops Restaurant.... kalau semalam lunch kat sini kitorang melantak sakan... tapi pagi tuhhhh.... memasing kembang tekak bila terpandang satu corner yang di tag ngan daging korner.... macam-macam daging ada termasuk... B**I. Kimie yang kelaparan menangis nak makan sausage ayam... tapi kiter x bagi!


"Awk nak makan B**I???? Kalau nak jugak... OK! Ibu ambikkan... Nak???" jawab kiter kasar sambil menggetap bibir dan cuba membulatkkan lagi biji mata supaya kali niii lebih besar dari yang tadik. Saja nak taku-takutkan Kimie agar dia membatalkan hasrat tuk makan kat situ!

Huhuhuuu.... gitu laaa kengkawan... Kalau ada sesapa yang berhasrat nak ke Tanggalooma.... korang bawak ler bekal siap-siap... Kalau idak!!!! KEBULURRRR!!!! Sib baik stay sehari aje! Ermmm... ada hikmah ghopernyer!


Selesai aje b/fast yang sekadar alas pewot.... kitorang terus ke Jetti.... tunggu aktiviti loading un-loading bagasi selesai baru laaa bersedia for boarding time.



Singgah jap tengok "Dolphin Attendance"




Tepat jam 0845H, Bording time! Ni kitorang duduk kat area VIP.... hahahaaa... ramai yg tgk kitorang dari kejauhan dan tak berani masuk... kitorang mulanya tak berani gak.... tapi tgk petugas tak kata apa pun!



 "pilot" depa pompuan... Caya laaaa.... "Pramugara" lak buat demo keselamatan... hihihiiii ingatkan dalam kapal terbang aje ada demo cam tuh!!! Feri pun ada maaaa



 Sebaik tiba kat Jeti jam 1030H, Wakil Con-X-ipn dah tunggu.... apa lagik.... berangkat ler kami Dari Tanggalooma menuju destinasi kami yang terakhir di bumi Gold Coast.... iaitu


Paradise Country Farm



1230H... bih kurang waktu itu, kami sampai kat sini.... Terus ke kaunter pendaftaran... Kami dibekalkan peta dan show time dan  kat sini depa tanya nak ambik menu apa tgh hari nanti... nak fish kaa..... chicken BBQ kaaa.... atau Beef? So dicide ler kitorang... ada yang ambik ikan... ada yang ambik ayam dan ada yang ambik daging. Bagasi kitorang... driver tu kata mereka akan hantar terus ke Hotel.



maka... mula laaa kami nenapak masuk.... Actually kalau nak tunggu trem pun bule!Kat sini tak banyak tempat nak singgah dan tak terkejar-kejar sangat nak join show time... Just follow aje flow....




1st... kitorang singgah kat sini " Animal Nursery". Macam-macam anak ada...


Next... "Koala Village & Photo centre". So, sesapa nak bergambar dengan memegang koala... bole masuk dan bayar laaa. Kitorang mulanya nak gak bergambar sambil mendukung Cik Koala... tapi berubah angin bila terpaksa que dan tunggu turn!


So, just masuk kat 'kangaroo & Koala Enclosure"... boleh ler tgk Encik... Cik dan Puan Koala yang tgh Lunch... hurmmmm bau pokok/daun tuk agak berempah sikit.. 


 Next tgk En kanggarooo.... Spesis yang lain sikit dari yang kitorang jumpa sebelum niii... Kelakar tgk dia lompat... ekor-ekor pun di guna tuk melompat!


 nak tgk En. Emus secara dekat tak dapat laaa..... tgh makan kot! upppssss... Sebut pasal makan... hurmmm kitorang pun lapar gak nihhh! Maklumlah tadi just alas perut aje! Tapi.... Cafe lum ready lagi! So, Singgah jap kat Souvenier shop and terus ke " Sheep Shearing Shed"

.
 Masa niii orang tak ramai lagik. Memasing sibuk mendukung Cik Koala la tuh!


 And tepat seperti yang dijadualkan.... Show time
Hahahaaa.... mana-mana pegi... My En asben selalu terpilih tuk jadik volunteer...  Tadi dah tulun cukur bulu sang biri2... Apa lagik yang dia duduk kat situ???



Hohohooo..... Bau kambing ler kanda!!!!! 


Ermmm.... fun sesangat tgk cara mereka mengendalikan show ini. Interaction ngan penonton lak memang best....


Habis aje show... kami terus ke "Outback Restaurant" Main Dish (ikan,ayam dan beef) ready per person yg dah book masa kat main entry... lain2 cam spagetti, salads, fruits dan lain2 dihidang secara buffet. All this dah termasuk dalam bill pakej kitorang.



Selesai makan.... semua dah di atur tuk bergerak ke show yang berikutnya "Billy Tea". Relax around the campfire dan menyaksikan pembuatan air Teh secara tradisi iaitu "Australian Billy Tea" dan roti. semua penonton terlibat sama sewaktu sesi ini. Erm... pandai mamat niii berkomunikasi ngan penonton!



Selesai aje show... bebudak ni nak try menghayunkan tin billy tea macam stockman tadik buat!






 Ibu dan ayah lak... pekena tea billy dan roti yang dihidangkan secara percuma kepada semua penonton




 Sambil menikmati hidangan yang disediakan... kami disajikan pulak ngan show dari "Horse Stables"



Para pengunjung diberi peluang ke "Wagon Shelter" tuk bergambar ngan authentic horse drawn wagon


 yang dah bergambar... boleh terus duduk kat sini... Tuk menyaksikan "Paddocks Show"



video
 Tgk lerr cara bermain boomerang, tgk camner anjing mengawal flock of sheep dan....



milk a cow... he he heeee...


 habis aje show... bergambo time... kitorang takut ngan anjing tadik... maka terus beredar... gambar kat tempat lain aje laaa


Tepat jam 0300H... kitorag dah tunggu kat luar. Menantikan  ketibaan bas... hurmmm seperti yang dijanjikan... bas datang jam 0310H tepat pada waktunya. Ermm... Tak banyak attractive item kat sini... cuma agak fun ngan show & entertaimnet yang disajikan... Relax & leasure aje!

Sebaik tiba kat Hotel... kami terus check in kat Hotel yang sama iaitu Mantra Hotel... Cuak gak takut-takut beg kitorang tak sampai kat hotel... Syukur Al-hamdulillah... semuanya lengkap dan berkeadaan baik... Ermmm respect betoi lerr pengurusan transport mereka kat sini. Walhal... driver dan bas sentiasa bertukar-tukar. Tapi mereka tahu pergerakan kita di mana. Huhuhuuu... tabik ler sama korang! Singgah jap  kat bilik dan jalan-jalan time kat area Sufer Paradise.... gi lerr membeli-belah apa yang lom sembat dirembat!


Ni salah satu attractive item kat sini. Menaiki Aquaduck... Dari jalanraya Centre Arcade (Sufers Paradise) ia beroda... kemudiannya transform jadi kapal sebaik sahaja mencecah pantai dan seterusnya  menyusuri pantai Gold Coast sambil menikmati pemandangan indah di pinggir pantai... Tapi... kitorang tak naik pongggg!!!! Those yang nak naik... bayaran AUD35 sorang. Dan Percuma bagi kanak2 berumur 4 thn ke bawah



Upssss.... kowang nampak tak kedai nun diseberang jalan tuh!!! Hihihiii.... ramai gak yang kuar masuk kat situ.... kitorang???? hihihiii... cukup ler sekadar lalu depan kedai dua tiga kali...  Depa kat sini SOCIAL but mengamalkan budaya keselamatan.... Itu satu.... satu lagik.... boleh merokok.... tapi hanya kat area yang digazetkan kawasan merokok aje. Fail to comply... cari nahas lerrrr...



dan ini lagi satu bukti statement kiter di atas.... bekas nak buang sisa "biohazard' niii ada disediakan kat tandas awam mereka. So, hasrat mereka dapat lerr membendung sedikit penularan AIDS... walhal... banyak cara lain yang lebih baik.. Tapi ok laaa... dari tak dop langsung! Ermm... kalau buat tong niii kat Mesia.... sure melompat gumbira mat gian yang ada... Bekalan jarum percuma maaaa....




nii antara motel yang ada kat area Sufers Paradise... So, bagi backpakers.... anda bole cuba laa... harganya... sori! den tak tau... korang bukak aje lar internet... Ada la tu!



 Ni lak tempat dinner kitorang yang terakhir kat sini... Lokasinya... just kat bawah hotel kami. Owner dia orang MAlaysia



Kitorang order 3 pinggan nasi goreng plus semangkuk seafood tom yam, manakala lina order nasi ayam hainan... Ayah & En Asben dah gian ngan teh tarik... sib baik, ada... kitorang just orange/nenas/apple juice ajo! Hihihiii... Ayah dah kelaparan tunggu nasi goreng yang lum kunjung tiba lagik




Sabar yea kanda! Lapar yea!!!! Sampai aje makanan.... kasi bedal itu nasi... He he heee... boleh tahan gak rasanya. Tuk menu malam itu... total yang kiroang spen for our dinner is AUD100 sharp.


Bruupppp... Kenyang sudaaa... Best!!!!! Cuma kiter rasa terkilan yang amat sangat coz langsung tak dapat makan fish & chip seperti yang diceritakan oleh rakan-rakan lain yang udah pergi! Nak buat camner kan!!!! Mana la tau... akan datang pulak datang rejekinya... yea dok kanda?


Malam tuh.... shopping sikit yang mana tertinggal dan beli new sweater tuk En Asben... coz sweater tadik dah bau kambing! Balik bilik... packing time!!!! Sok dah nak balik Malaysia...  Fuhhhh... sekejap aje masa berlalu!

-2 be continue-

4 comments:

Anonymous said...

Hi to every , because I am in fact keen of reading this blog's post to be updated daily. It carries pleasant information.

my webpage :: natural remedy for acid reflux disease

Anonymous said...

I'm more than happy to uncover this page. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely really liked every part of it and I have you saved as a favorite to check out new things in your web site.

Here is my website; http://segurolandia.com

Anonymous said...

I am genuinely happy to glance at this webpage posts which consists of tons of helpful information,
thanks for providing these information.

Visit my web page ... teamgeorgiawrestling.com

Anonymous said...

Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing work.


Here is my page bowtrol colon cleanser review

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails