Sunday, July 17, 2011

Gold Coast Day 3

Hahahahaaa.... lambat bebonar nak up-date stori... Hurmm... sobab dan punconya totap samo... BZ plus Malas... tu yg berkulat strori tu dok que... Biler dah berkulat... ada  benda yg dulunyer exciter giler miler dak disharekan kat sini dah merundum keterujaannya... malah ada citer yang den dah lupo... Al-maklum lerrr... den ni "MxLxxU" mudah lupo... kuang kuang kuanggggggg....Berbalik pada tajuk entry... kisah percutian den ke GC pada hari ke-3....05/06/2011:

Sebaik Sephia bangun dari titunnya..... "Heppi Besday Sayang!!!!". Hihihiiii heppi jer dia bila dapat celebrate besday kat bumi Ausie...


Since tak der special event for her.... kiter rembat cup cake kat hotel nih (halal punya cara merembat!). Maka bergambo kenangan ler dia ngan besday cake nih!


Selesai aje makan.... as usual seawal jam 8.45am kitorang dah tunggu depan hotel. Seperti yang dijangkakan... tepat tepat 9.05am wakil Con-X-ioN sampai seperti yang dijanjikan. Destinasi kami pada hari ini ialah... DREAMWORLD!

Masa naik bas tuh driver  tanya nak klik kul berapa... 12.45 kah? 3.00pm kah? Atau 5.00pm? Ermmm... since kaki kitorg niii lum pun menjejak pepasir kat Sufer Paradise Beach... we all decide klik awal cikit... kalau kul 5... alamatnya malam ler sampai kat area situh. So....  klik kul 3.00pm. Maka bergerak ler kami ke destinasi yang berikutnya... DREAM WORLD....


As usual... dalam bas kitorang nii ada ramai tourist lain... destinasi kami berbeza-beza... ada nak ker Movie World, Sea World, Wet & wild World dan macam macam world lagik laaa...



Ni kat Sea World. Kitorang tak gi pun kat sini. Sebab kitorang ada ke destinasi Tangalooma esok hari. Tapi pada korang yang tak ker Tanggalooma... boleh lerrr visit tempat nih.Kat sini boleh lihat persembahan Dolphin, Whales, Penguin, Pola Bear dan lain2.



Ni lakkk sekitar pemandangan kat Main Beach



Nih???? Hahahaaaa... sajer nak capture pemandangan rumah-rumah kat bumi Ausie...Kebanyakan rekabentuk rumah kat sini... clasic jerr!



Ni???? Gambar mentari pagi yang mengiringi perjalanan kami ke Dream World



Sampai ajer... ngam-ngam masa operasi baru bermula. Terus ke kuanter ambil pass masuk. Dreamworld niii terletak bersebelahan ngan Whitewater World (taman Tema Air) Actually masa ni ada promosi tiket Worldpass... boleh aksess kuar masuk kedua-dua world... tapi kitorang tak ambik pakej promosi nii. Tak tau maaaa.... tak pe laaa... x dop rejeki kot!



Kawasan sini besar bangettt... Banyak tempat yang nak dicover.. jauh lak tu antara satu sama lain. Dreamworld ni dipecahkan lagik kepada 4 world-world yang kecik iaitu

1.World of Wildlife (ala-ala zoo)
2.World of Wiggles (game yang sesui tuk bebudak 4thn ke bawah)
3. World of Nickelodeon (sesuai tuk kid 12 thn ke bwh)
4. Worlf of Thrill Rides (tuk demo-demo yang suka game yh thrill punya!!!!)

Since tujuan utama masuk kat WORLD niii adalah tuk budak-budak... out first destination is "World of Nickelodeon".


First mainan yang dimain oleh budak-budak nih! Namanya Swinger Zinger




Ni lak first & last mainan yang dimain oleh Atuk... "Angry Beavers Spooty Spin". hahahahaaa.... usah ker atuk... kitorang pun fening lalat main benda alah niii... pusing-pusing aje!!!! hurmmmm!!!!

Naik main "spongebob Flypants"- ala-ala roller coaster tutup for maintainance daaaa.

Next naik Runaway Reptar Rollercoater- tuk kids... hahahaaa kiter pun join gak! Sorri! No picture!


 
Ni lak namanya Blue's Skidoo

Lain-lain game yang tak dimain kat area Nickelodeon
- The Backyardigans Mighty-Go-round- benda ala pusing2 cam eyes of M'sia
- Rocket Power Bumper Beach- bumper cars


Stop memain... kitorang gi jelajah jap kawasan kat sini!

 Nii kitorang nak ker section "World of Wildlife". Jauh gak nak menapak ke sana. Antara wildlife yang menarik:


1. Daintree Rainforest...  tgk lerr reptiles, amphibians & cassowaries


next......
2. Koala Countries.... tgk koala.....


dan.... kanggaroo

3. Kekadu Wetland... natural wetland... gi tgk buaya hahahahaaa... gambo??? Tak dop!
4. Bilby House- Representation of life in the desert... gambar minatang itu haaaa pun x der dicapture!



5. Outback adventure- Red Centre dwellers termasuklah wombats & reptiles


Dah round2 rasa penat ler pulak... yea laaa besau dan banyak tempat nak cover kat "World of Widlife" kat Dreamworld nih. So, ni antara area wildlife yang kitorang langsung tak jenguk
- Tiger Island... apalagik... tuk  tgk rimau buat presentation
- The Lair... hahaha berinteraktif ngan exotics animals;.. cam singa
- Dreamworld Woolshed- presentation  cukur bulu kambing


Bila dah penat... kitorang decide join aje Famili ride area "Worlds of Family Fun".  

Ingatkan nak naik Dreamworld Railway- kasi pusing 1 dreamworld nih! Sekalik.... tongah service daaa... so tak de rejeki!!! 


Antara game lain yang ado tapi kitorg x berkesempatan nak main:

DW-Rides-ReefDiver-1pop
-Reef Diver



DW-Rides-Stingray-1pop
-Stingray



DW-Rides-VintageCars-1pop
-Avis Vintage Cars



DW-Rides-Rapids-1pop
-Thunder River Rapids Ride




DW-Rides-Log-1pop
- Rocky Hollow Log Ride


 Satu-satunya Famili Ride yang kitorang naik kat area sini adalah:
DW-Rides-Riverboat-1pop
" Captain Sturt Riverboat"- waktu pelayaran kul 11.30am dan 2.30pm aje. Masa kitorg naik niii jam 11.30am




Curise slow yang amat... tapi tak pe.. Sekorang-kurangnya atuk depa dapat merehatkan kaki sambil pekena orea dan mineral water, manakala bebudak nii posing maut gituh!


Tetiba... palayaran kami berhenti seketika kat area "world of Wildlife" huaaaaa..... kalau tahu tadik... kitorg naik ni aje tuk ke sini.... tak dop ler penat kaki nii menapak!

Mostly depa nak singgah kat sini:
Australian Sheep Shearing... demo mencukur bulu bebiri yang diadakan jam 10.00am, 11.00am dan 2.00pm aje! Kitorang tak singgah pongg... sebab nak berkejar tuk tengok SpongeBob Show!



Lebih kurang 30 minit punya pelayaran... kitorang berhenti kat Captain Featherword's Ship... ni kat pintu masuk ke  "World of Wiggles". Tapi kitorang berlari balik ke "World of Nickelodeon" sebab nak tgk show.



Show SpongeBob... bole  tahan ler shownyer! Tapi.... agak jauh ketinggalan kalau nak dicomparekan ngan hari sebelumnya (kat Movie World)! Tapi Sephia & kimie tetap ENJOYED!!! Siap boleh tuh menari-nari ala-ala si SpongeBob! Lina & Ayah... hihihiii... mereka berdua masa nih buat haluan memasing! Pas habis show...



depa masuk kat "Wild Thornberry's Rainforest rampage"- Still kat Nickeledoen Area! hahahaa... korang nampak tak kimie kat mana???? Cuba cari!!!


Sementara bebudak nii sibuk main.... Kiter siap cabar En Asben try game yang ada kat "World of Thrill rides"

Game pertama: 
"The Claw". Lihat wajah-wajah mereka!!!!


Ready.... GOOOOOOOoooooooo!!!!


video




saksikan wajah mereka " SELEPAS............"
huhuhu.....




awat kanda???? Relex jap yea! Al-maklum lerrr baru lepas muntah!!! Alamak!!! Den raso bersalah ler pulak dok cabar En Asben tadik! huhuhuuuu......




Ingat nak cabar main gam nih lakkkkk:
video
namo game niii Wipeout.... game ni lagi gilooooo....


tak ponggg yang niiiii
"Tower of teror II"- mendaki tower niii(120m) dengan kedudukan 90 djh dgn kelajuan 161km/hr (7 saat) cam L shape punya stail...  dan komdian plummeting back down... face first... makkk aiiiii ngeri woooo....  dan tower nii berkongsi ngan The Giant Drop... mainan ala-ala kat Genting! Ala... yang turun naik menara... memang seriauuuu... tapi tak seseriau "Tower of teror II".


Since En asben dah mabukk... tak jadik ler nak join game Thrill yang lain cam....Cyclone (roller coaster gak.. tapi yang berpusing 360 djh... atau Mick Doohan's Motocoaster...(still rollercoaster. tapi bezanya cara duduk dia yang sejibik cam naik motor.... ) hahahaaa... sesaper yang nak merasa merempit... kat sini bole choobbaaaa.... tapi... kitorang tak choba punnnn!!!!


Maka.... Stop ler Game yang thrill and back to aktibiti ur kids.....


Masa niii kimie merajuk coz kiter tak nak temankan dia main roller coaster. Pada hal... dah 2 kali dia naik... sekali ngan kiter dan sekali lagik nagn Cu dia! Isyhhh... masa nih naik hangin gak kiterrrr. Sephia gak ler yang heppi bangat... Siap shakehand lagik ngan Mr Koala!




 besday gurlz  niii  heepi aje dapat betemu ngan Dora dan Diego...


Next... menuju ke "World of Wiggles"

Sebelum tuuu... stop jap kat boye nih!!!





yea yea!!!! Welcome to Wingles World... Aikk... mamat mabuk tadik interfrem lak kat belakang bebudak nih! Nampak tak????



first game kat area wiggles.... "Dorothy's Rosy Tea Cup Ride"



Tetiba... pewot dah mula berkeroncong laaaa!!!!


patut lerrrr...  jam dah hampir kul 1.30pm nihhh.... beburung niii pun dah hbs lunch....  apa lagik!!!!




looo... gambaq lagikkk.... jom lerrr makan!!!!




looo... main lagik.... hihihiii... main doluuu laaa sementara menunggu peserta rombongan Cik Kiah Abd Razak gi Solat! Oh yea... kat sini surau ada tau!!! Berbalik ngan permainan nii, budak ni main ialah "Big Red Car Ride". hurmmm naik keter... masuk dlm umah... gi ler jelajah ruang tamu... bilik tido, dining area dll... pintu, pinggan mangkuk dll bergerak-gerak dan menari-nari...agak bohsan bagi kiter tapi seronok gak bagi bedua2 budak nih!

 Okeh anak-anak... jom makannnn!!!!




Uikksss... mana depa berdua nih????



 tadaaaaaaaaaaaaa............




wokeh... jom makan kat Billabong Restaurant... Ermmmm... Dalam list diberi... Satu-satunya restoran dalam Dreamworld yang HALAL...



Time kitorand datang nii tgh ada promosi.... kanak-kanak, eat for FREE... yang bukan kanak-kanak lagik... per entry bayor yea!!! AUD25 sorang! 


dish for Besday Gurlz




hasil dari aktibiti zooming... ada 6 sotong salut tepung yang ditengah-tengahnya potongan dark deep chocolate yang berlilinkan sebatang fries.... hasil kelija kreatip ibunya.. ngeh ngeh ngeeehhhh!!!!



makanan ala buffet.... dan setelah semuanya dah ada depan moto... apo laiiiii... Makan laaaaaa




uikssss... nampaknya atuk betoi-betoi khusyuk menikmati nasi kat bumi Ausie ini


Selesai aje makan... memasing dah tak mo main! En Asben... sebab kepalonya dah pening... Anak-anak... sebab dah puas main... Lina? Ermmmm... may be tak dop saper nak teman.. Eseee???? Aiii??? Meee??? Tak bole main sebab nak tomankan En asben yang penin... MFIL??? Hihihiii... memang tiada dalam senarai tuk main game kat sini!! So....? Maso ada bik kurang 30-40min lagik nihh... Nak tengok Dreamworld Cinema... cam malas coz smlm  dah nak tgk 4D punya citer!


So, jejalan ajo lerrr....

tak jalan... berhenti bergambo... isy.. isy... isy.... model sorang tuh dah penin... tinggal 3 model aje yang totap ceria!!!!



Wahai kanda!!! Tau lerr tengah penin... tapi jangan ler sampai menyikso diri!!!




Looo Kimie... biler masa lak ngko mencuri kudooo kat bumi Ausie nihh???




Tullllunnn.... apo salah gue??? takkan setakat mencabar En Asben naik "claw" sampai die mabuk.... gue masuk penjaro! Isyhhh... tak munasabah langsung!




Lohhh... ni lagik pelik... heppi lak dia bila dipenjarokan kat sini!




udah-udah ler bergambo nak oiiii... jom pulang... Jam dah hampir kul 3.


Sebelum pulang... singgah jap kat jap kat 1 dari 25 outlet for shoppin yang ada kat Dreamworld nih! Ermmmm. Tak banyak souvenir yang menarik kat sini kalau nak dicomparekan kat Kat Movie World... Sayang semalamnya kitorang lansung tak sempat nak beli something kat Movie Wrold! So kali niii just dapat beli hat tuk Sephia.... kimie lak muncung sebab kitorang tak sempat beli tuk dia kat sini... Masa dah time ler nak!




Sebelum pulang.... bergambo doluuu... ala Kimie... senyum ler cikit.... malam nanti kiter cari cap kat area hotel kiter yer!

Tepat jam 3pm... Wokeh Dreamworld.... Bye Bye!!!!

Secara kesimpulannya.... bagi kiter Dreamworld ni choba nak jadi all in one punya world (one stop centre) di mana dengan just kunjungi tempat ini anda tak perlu lagi ke Movie world/country farm paradise/wet & wild. Tapi....bagi kiter, banyak attraction yang masih perlu dibaiki. May be gak disebabkan coz baru semalam gi taman tema seperti ini menyebabkan hari ini kami rasa kureng menarik. So kalau korang plan nak ke GC nii...kalau dah ke Movie World, jgn terkilan kalau tak ke Dreamworld... Kalau nak gi gak... make sure selang sehari atau lebih... tak pun gi Dreamworld dulu... baru ke movie World... kalau idak... buhsan sikit macam kitorg!


Opssss... stori  percutian kami Day 3 lum habis lagik tau!

Sampai aje kat hotel... kitorang relax jap kat bilik.... tapi bebudak niii agak gediks nak ke swimming pool.



maaakkk aiikkk... airnyer sejuk bonar... Cam air dlm peti sejuk jer... Tapi... bebudak niii apa pedulik... tetap berondam walaupun bibir terketar2 menahan kesejukan!


Bih kurang jam4.30pm... kitorang dah bersiap nak ke pantai lak... Untuk menjejakkan kaki buat kali pertamanya kat pantai sufer paradise... Dikejauhan... nampak lerr 2-3 orang tgh dok surfing... Ermmm tak ramai coz musim sejuk!



Sebelum niii dok tgk sini sana org dok exposed gambar kaki diorang. Tak dalam fesbuk... kat blog... terpikir gak apa motip diorang wat gituh! Kali nii tiba giliran kiter lak mengexposed kaki kitorang yang tak berapa nak chomel niii.. hahahaaa... motipnyer.... nak tunjuk betapa halusnya butiran pasir kat sini.... cam pijak tepung lak rasanya! Abaikan kecumelan kaki kitorang dan sila fokus kat pasir yea!




haaaa... ni lakkk feshion lompat melompat... Jugak meniru aksi sterotype org!




uiksss... negeri mana lak nihhh??? tetiba jer terpacak kat tepi pantai nii?



uiksss... ekau punyo yer!!!! Oiitttt ko nak bawak ke mana lak bendera tuhhhh????



pertanyaan gue tuuu terjawab di sini:
maksudnya... ada bendera... silakan berenang... x der bendera.... jawab sendili maaa...



maksudnya... bila ada bendera... ada baywatch yang memerhatikan anda! Baywatch tuu ada dlm gambo di atas... woittt!!!!... bukan yang dok kat bawah penjuru kanan gambo nii yea! Kat belakang sikit...dok  tepi dia punya kenderaan...



ni lak aksi yang boleh meloyakan tekak korang....






ni pun bagi menambahkan lagik keloyaan korang!



ni lakkk.... aksi gumbira anak-anak dapat bermain kat persisiran pantai... ingat nak rakam gambo sun-set....





sekali salah qiblat laaaa.... set nyer jatuh sebelah sana!!!! X mengadap pantai....



Selesai aje menyaksikan mentari terbenam di sebalik bangunan yang mencakar langit... time tuk pulang! Terlebih dahulu... jom cuci tangan kaki yang berpasir. Jangan risau... kat sini ada disediakan tempat tuk membasuh kaki tangan... mandi pun boleh... pilih aje... nak mandi secara terbuka kat sini atau kat toilet yang berhampiran... Kalau haus... kat sini ada gak disediakan water cooler... So... decide aje nak minum atau tak!

Malam tersebut, kami tak terus pulang ke bilik. Jalan-jalan jap... cari sedikit souvenier tuk yang tersayang kat malaysia. Maaf yea! Tiada gambo lak dicapture waktu itu...

Dinner kami lak... ayah & lina beli nando's... kitorang lak beli kebab... tapau dan makan kat bilik....

Malam tuh, tido agak awal sedikit coz bersedia tuk esok punya aktiviti lak! Stori Day 4 akan dimuatkan komdian yea! Mato nii dah mengantuk laa. Jam dak menunjukan kul 2.00am dah... wokeh.. permisi duluuuu!!!!



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails