Wednesday, March 28, 2012

beberapa bulan telah berlalu..

Salam guys....  Shoooohhhh... banyak bebonar lelabah bersarang kat sini.... Ermmm... itu menunjukkan  lama bebonar mok cik x ke udara. Ngaper????? Hurmmmmmmm, mok cik ada mengalami masalah kesihatan sikit....

Last 6 mth.... mokcik mengalami alahan yang teruk... mula2 muntah sikit-sikt... mok cik control.... satu hari tuh celik jer mato.... semuanya spinning cam gasing... mok cik tertumbang jap... ke klinik... sekali disahkan terkena buatan orang daaa.... Waduhh..... camner nih....????? Ekcelly memang mok cik dah ready nak preggy but not now... Cadangnya biarlah mulai Mar 2012... sebab nak anak segitarius bagi menyambung kesinambungan keluarga belah asben yang kesemuanya keluarga segi...

Kedua... mok cik sedih coz... nanti mok cik kena ganti pose 1 bulan sebab due mok cik dah dekat ngan En Ramadhan. Third one.... time mok cik mabuk  yang tahap kritikal jatuh bulan Nov Dec dan Jan... Waktu tuuu tempoh kritikal bagi orang akaun cam mok cik niii... Year End closing maaaa..... 4th reason ngaper mok cik sedikit terkilan.... waktu tuuu anak cuti sekolah. Memang dah bertahun-tahun pertengahan dec ke atas mok cik akan bekukan sendiri cuti mok cik... tapi akhir nov dan early nov nak lerr bawak anak jenjalan.... beli kelengkapan sekolah especially tuk Sephia yang nak masuk darjah 1. Sekali.... tersadai mok cik kat umah. Akhirnya lagik 2-3 hari sekolah nak buka.... ayahnya terpaksa beli kelengkapan anak secara bersendirian. Baju besau usah citer laaa... nak alter... mok cik tak larat... gulung aje laaa nak oiii lengan dan kain awak tuh! Waduhhhhhhh!!!!!! Tension tuu ada... tapi... syukur tetap dipanjatkan atas rejeki yang dikurniakan!

Mulai detik itu kesihatan mok cik semakin teruk...malam tak berapa boleh nak tido... . perut senantiasa sebu... kekadang berlari ke toilet... muntah gak memalam buta! celik mato pagi, muntah... tak bebuih putih... muntah ijau kunin sib baik tak muntah hitam cam pegnan kan Kimie dan Sephia!....  Dlm mabuk-mabuk tuuu Still gak ge opis... kerja manyak maaaa.... buat ler apa yang termampu... Tapi... selang 1/2 jam... mok cik mengunjungi En TAN. uwekkkk.... uwekkk.... Punya laaa banyak urusniaga ngan En TAN.... CCTV kat pintu aopis pun dah naik meluat. Mok cik pun dah semakin lesu.... so, apa yang mok cik buat????? Sediakan 2 plastik besau.... dan baaanyaakkkkk plastik kecik2. Uwekkkk kat bawak meja guna plastik kecik.... ikat dan kumpul dalam plastik besau.... tgh hari dan sebelum balik... buang kat tong sampah besau!. MAka En TAN dan En CCTV tak perlu lagik meluat ngan mok cik!

Kalau dah tak larat yang sangat-sangat.... mok cik akan ambik cuti.... Cuti mok cik pun masih banyak lagik! Sebab 2011 adalah tahun bizzy mok cik hingga tak berapa sempat nak bercuti. Dapat MC pun mok cik tak guna sebab my personel KPI 2011... tak nak ada rekod MC. Kalau sebelum niii demam dapat MC, mok cik tetap datang kerja kalau still boleh bertahan.... Kalau tak tahan sangat... mok cik isi borang cuti jer.... Hihihiii gila punya KPI!!! Pada hal tak dop sape pun  yang pedulik!!! Sekadar self satisfaction.... keh keh kehhhh. Sendiri carik sakit... saper suruh !!!!!

Selain muntah muntah.... mok cik memang tak tahan ngan bau-bauan. Tak tahan bau masakan. So, memang tak ley masak langsung.... masakan yang dah siap pun.... kena pastikan dah sejuk baru dihidangkan... tak tahan aroma menyebabkan mok cik uweeekkkssssss. Tak tahan ngan sabun mandi, sampaikan dekat sebulan mok cik mandi langsung tak guna sabun. Mok cik gak sorok semua shower gel yang over sangat baunya supaya warga umah tak pakai sabun tersebut.... Kalau mereka pakai dan kuar ajer dari bilik air.... mok cik akan uweeekkkksssss. Last-last depa pakai mandian baby yang tak berapa kuat baunya. Tuk mok cik.... sabun baby tuuu kena campur air/dicairkan agar baunya tak berapa menusuk idung! Mok cik jugak tak tahan ngan bau dish wash.... Sib baik ada dry kitchen.... pinggan mangkuk dibasuh kat sink lain.... Mok cik guna sink lain! Tak tahan gak ngan bau sabun basuh kain... maka mok cik tak boleh basuh kain... sidai kain.... lipat kain... mahu pun gosok baju.... Semua aktibiti tersebut menyebabkan mok cik uwekksssss.... Pendek kata.... mok cik sensitip sangat dengan bau-bauan. Ingatkan trimester pertama aje... Rupanyanya... sampai  sekarang (6 bulan) mok cik tetap alah pada bau-bauan. Cuma dah boleh control sikit laaaa..... ditambah lak dengan penggunaan mask! Hihihiii.... kureng ler sikit bau-bau yang tak enak rasanya itu!

Ada gak orang kata.... alaaaa.... kita kena lawan benda-benda niii..... Itu orang kata.... tapi pada saper yang merasa.... siksanya???? Perggghhhh.... Itu lerrr yang menyebabkan kiter niii fobia nak ngandung..... sesetengah orang tuuu fobia nak bersalin... tapi kiter???? FOBIA nak melalui benda-benda cam niii.... SIKSA you know. Yea laaa... mulut rasa payau memanjang.... tekak rasa loya, perut lak sentiasa bergelodak. Dihidrated usah cakap laaaa.... sampai kulit kering... ditepuk... berterbangan habuk-habuk hasil dari kulit kering. Makan ubat???? Sori.... sebijik ubat pun tak ley masuk.


 ni haaa kulit mok cik yang baru nak recover dari dehidrated.... still kering... huhuhuuuu


Nak rasa pengalaman orang macam kitorang niiiii???? Haaaa kowang yang nak merasa sangat boley try naik boat kecik... gi tengah tengah laut.... pastikan anda di serang mabuk laut.... Uweekksss ler kowang. Masa tuuu... setengah hari pun dah cukup tersiksa.... inikan pula  berhari hari... berminggu minggu dan berbulan bulan... nak teruskan hidup pun macam dah give up! Kira my 3rd pregnancy niii ok laaa kalau nak dicomparekan ngan yang previous one... dulu mok cik sebijk kain buruk... warded maaaa..... cuma pas kuar wad... mok cik hanya mengalami morning sickness yang berterusan hingga dah nak bersalin. Tapi uwekks morning aje laaaa.... alahan lain dah tak dop.

Yang ini.... tak ley salah makan sikit.... nanti mula laaa menjadik mabuknya. Hingga kini air manis ker... susu kerrr tak leh masuk pewot.... mesti uwekksss... tapi sekali sekala teringin... curik-curik gak minum air manis  seteguk dua... lebey-lebey tarak bule maaaa. Alahan bau..?. still ada.... maka tugas-tugas dirumah telah dipikul sepenuhnya oleh En Asben. Cian gak ngan dia.... tapi apa ley buat???? Mok cik tak boleh tulun maaa!!!! Makan? He he he!!!! Kini mok cik dah ley makan macam-macam kecuali masakan besantan dan udang. Sungguh pun demikian.... progress baby sangat baik... Al-hamdulillah!


Bagi mengurangkan beban en asben.... setelah 5 bulan memerap kat umah.... kiter dah boleh kuar ke pasaraya beli stok niiii......


tepung cucur adabi ada.... pancake instant ada...pau ada... roti paratha ada... curry puff ada.... burger, nuget sosej ada.... popia ada... macam-macam adaaa.... so, tak der laaa kalut sangat En Asben nak menyediakan sarapan pagi di week days kan kan kan!!!!


Walaupun waktu yang benar-benar kritikal udah berlalu.... mok cik tetap memanjatkan doa agar alahan yang masih berpanjangan ini cepat berlalu menjelang trimester yang terakhir ini. Cian kat anak-anak yang teringin nak rasa masakan ibu.... cian kat asben yang terpaksa menggalas semua beban pengurusan rumah tangga.Tulun doakan untuk mok cik yae!!!!!



Bila nak ok sikit niii.... baru laaa mok cik ley nak mengarang kat sini.... baru laaa boley berfesbook semula.... hihihiii..... semuga ke temu lagik!!!!!

1 comment:

Iena Eliena said...

Blogwalking here...

cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails