Monday, June 11, 2012

Breech Pregnancy....??????

Salam guys... kali nii kiter sajer nak berkongsi citer pasal Breech Pregnancy atau dalam bahasa melayunya Kehamilan songsang. Ermmm.... pregancy kiter kali niii memang sangat-sangat ler mencabar bagi kiter....

Bermula dengan alahan yang agak teruk yang berterusan hingga mencecah 6 bulan....  terasa sakit untuk bergerak atau baring sejak kandungan masuk ke trimester II hingga nak angkat kaki sejengkal pun kenkadang tak larat sehingga berjalan pun kenkadang main seret jer kaki. Sejak trimester ii juga, kiter mengalami contraction/Braxton Hicks yang kuat dan kerap macam orang dah nak bersalin  hingga menyebabkan tenaga kiter kenkadang reduced. Pendek kata, macam-maca sakit ado! Puncanya? Entah lerrr.... Dah buat juga beberapa lab test.. Doktor kata sebab sebenarnya tak tau. boleh jadi disebabkan usia, bilangan kandungan, sejarah keguguran lepas atau disebabkan kandungan kali nii agak rendah dah ke bawah.... itu semua penyumbang kepada tekanan pada tulang pelviks... hurmmmm.... mache-mache!!!!!

Dah hujung-hujung niii timbul masalah baruuu iaitu baby masih berkedudukan songsang.... yang katanyanya 3% dari ibu-ibu mengandung "bernasib baik" mengalami kes seperti ini.  
Baby selalunya akan mula pusing di minggu 28-32. So kalau doktor kata baby anda songsang tak perlu risau.... insya-Allah akan pusing nanti. Sebab masa kiter preggy dulu.... dah masuk week 34 baru dia pusing.

Kali nih.... dah nak masuk minggu 37 dia still lagik dalam berkeadaan sonsang iaitu
punggung bayi terletak di bahagian bawah menghala rongga punggung ibu, manakala kepalanya di bahagian atas. Maka kerisauan mula memuncak lalu kiter pun mula laa  start menggunakan khidmat Mr Googgle tuk mendapatkan info tentang perkara ini

Punca Bayi Songsang?

1) may be silap kira tarikh kot?
Uiksss... rasanya tak sebab masa buat ultrasound.... perkembangan baby dari mula sampai sekarang selari ngan tarikh yang di beri!

2) Baby mengalami  mengalami ketedaknormalan?
Cth seperti saiz kepala melebihi saiz biasa atau mengalami kecacatan lain. Ia boleh dikenal pasti melalui ujian ultrasound atau x-ray. Ermmm... so far tengok saiz kepala di ok jer.... kecacatan lain????  Nauzubillah lerr... Hopefully everything ok!

3) Kandungan air ketuban dalam rahim over sangat atau sikit sangat???
 Masa scan hari tuuu... doktor kata ok jer dan itu bukan penyebabnya jugak!

4) Bentuk rahim yang ganjil
Yang nii doktor dah menafikannya.

5) Rahim yang kendur akibat kerap beranak
Tak jugak... sebab jarak pregnancy kiter 7 tahun kata doktor laaa

6) Otot-otot perut yang kendur akibat kurang bersenam selepas bersalin juga menyumbang kepada masalah bayi songsang.
Hahahaaa..... ni ada sikit menyumbang kot!!!! Mok cik mengaku yang mok cik niii malas nak bersenam. Tapi... pewot mokcik tak der lerrr boroi sangat pun pas bersalinkan si Sephia 7 tahun lepas!!!!! Cehhh..... tak ngaku lagik tu!!!!!

7) Masalah uri ke bawah 
Pun dah scan... Urinya elok aje kat posisi yang sepatutnya!

8) Rongga punggung yang sempit secara semula jadi/kemalangan
Ermmm.... ni pun bukan puncanya!!!

So..... kalau semua faktor yang di atas bukan puncanya... habis tuuu apa yer???? Ermmmm dak takdir dari-Nya....  sape yang boleh menafikannya. Iye dak?



Petua dan Cara2 nk betulkan kedudukan baby yg songsang yang doktor/kenkawan/info kat internet bagi tau :
  • Buat excersize Tilt Positions kata ompoteh... Kaedahnya macam kita sujud masa solat tuuu. So, masa solat tu digalakkan utk sujud lama sket... tapi stakat yg larat jela... faham pregnant2 ni ssh sket sbb perut dh beso... tapi totalnya dalam 20 minit sehari. The theory behind these, kepala baby iaitu bahagian badan yang paling berat akan disengage from the pelvis and baby will turn head down. 
  • Letak pek ais kat atas perut. TApi kena lapik kain ler dulu... jagan direct ais. Tujuannya supaya baby rasa tak selesa atau sejuk kat kepala dia. Jadi dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.
  • Berendam kat pool. Ermmm yang nii kiter tak try buat pun.
  • Guna cahaya touch light/muzik. Ambil touch light/muzik dan suluh kt bawah pusat/pubic bone. Tujuannya supaya baby bergerak ke arah cahaya/sound. Hahaha... niii pun kiter lom cuba lagik....
  • Rajin2 bercakap dan pujuk baby supaya berpusing dan duduk dikedudukan yg betol.Dah berbuih mulut ayah,ibu along dan kakak memujuk... huhuhuuuu
  • Banyak2kan berdoa, baca al-Quran dan wt solat hajat
Kalau semua cara diatas tak berjaya gak hingga penghujung week 37 niii, kiter pakat nak  redha jela sbb mungkin ALLAH nk menguji kiter. 

Sebenarnya ada lagik kaedah lain... iaitu ada jugak org syor gi berurut ngan bidan. Actually kiter memang mempunyai rasa hormat yang tinggi terhadap bidan kampung yang mahir dalam amalan perbidanan mereka, tapi kiter agak khuatir jika usaha  memusingkan janin ini akan menimbulkan masalah lain lak. Yea laaa...benda yang tak nampak... kang dibuatnya terbelit tali pusat budak tuuu.... lain yang diharapkan... lain yang dapat! Huhuhuuu... Yang niii kiter tak mau ler

Atau buat ECV (External Cephalic Version). Niii sama jer cam dilakukan oleh bidan kampung... Cuma ia dimodenkan dengan bantuan mesin-ultrasound tuk tengok ada ker tidak tali pusat yang melingkar dan mengukur kadar degupan jantung anak.. Takut-takut ada komplikasi lain lak.

Ia dilakukan oleh pakar perbidanan dan doktor perubatan yang cuba memusingkan janin berkedudukan songsang ini. Usaha ini biasanya dilakukan ketika kehamilan meningkat ke usia 32 hinga 34 minggu (jumlah jangka waktu kehamilan ialah 40 minggu). Walaupun pada keseluruhannya memusingkan kedudukan janin songsang adalah selamat jika di lakukan dengan teliti oleh orang yang mahir dalam bidang ini, namun terdapat juga beberapa bahaya yang mungkin timbul akibat perbuatan itu. Antaranya ialah berlaku premature labour atau kelahiran sebelum waktunya, tumpah darah, kematian janin dalam rahim atau kecederaan pada rahim. ECV juga boleh menyebabkan APH atau perdarahan waktu mengandung kerana pelbagai sbb antaranya uri tertanggal samada sepenuhnya atau sebhg yg merupakan insiden yg bahaya dan patut dielakkan. 

Dengan adanya kemungkinan risiko tersebut, kini ramai doktor pakar pebidanan teragak-agak atau tidak setuju langsung memusingkan kepala janin. Ada juga yang percaya jika janin itu dipusingkan ada kemungkinan ia akan berpusing balik kepada kedudukan songsangnya. Ini pernah perlaku pada salah seorang kenalan kiter yang buat ECV ni. Pas tiga hari dia buat.... Time deliver.... kaki kuar dulu.... baby tuu pusing balik ghupernya dan tersekat kat bahagian kepala dan akhirnya baby lemas  dan tidak dapat diselamatkan lagik....  Huhuhuu.... sedih lak rasanya!

Ado ker yang berjaya melahirkan Bayi Sonsang secara normal?
Sebahagian besar janin dalam kedudukan songsang boleh lahir dengan cara spontan tanpa pembedahan.

Untuk melakukan perkara ini, beberapa kriteria perlu dipastikan terlebih dahulu, antaranya:
  1. songsang jenis punggung dahulu, bukan kaki atau melintang
  2. berat bayi dianggarkan kurang daripada 3.5kg
  3. kedudukan kepala bayi menunduk dan bukan mendongak
  4. ruang tulang pelvis ibu tidak sempit
  5. ada doktor pakar bagi kelahiran bayi songsang 

Sabtu nii kiter ada sekali lagi appintment ngan doktor pakar. Nak tengok baby dah engage ke lom? Kalau belum gak... kiter dah kena wat pilihan:

1) Buat procedur ECV.... dan terus warded tuk di-induce. Tapi risikonya ialah... kalau induced ni gagal (yea laaa may be lom time dia nak lahir lagi)... kiter akan diCesar gak

2) Jika pada minggu ke-39 kedudukan bayi masih songsang, prosedur pembedahan sudah boleh dirancang. Ini adalah lebih selamat jika hendak dibandingkan dengan pembedahan kecemasan. Katanya laaa...

So, dalam tempoh 5-6 hari niii kiter try lagik laaaa petua/non medical Methods yang ada. Manala tau dengan izin-Nya baby  kiter tergerak hati nak pusing last-last minute. Yea dak....? To reader sekalian.... kiter amat berbesau hati kalau kalian pun boleh turut doakan tuk kiter.... Kiter niii takut kalau di ceasor! Apa-apa pun doakan agar kami berdua (ibu & baby) selamat! TQVM yea!!!!!!!!

Apakah ke sudahan stori pregnancy kiter... ni diaaaa


39 comments:

Anonymous said...

emetvop [url=http://www.guccisprings.com/]グッチ アウトレット[/url] ndxulpy znwghqm [url=http://www.guccisprings.com/]gucci 財布[/url] tnxfsxb bcctrvw [url=http://www.gucciiget.com/]グッチ バッグ[/url] vkcrxle njsywvc http://www.lovelovegucci.com/ グッチ バッグ tefutzi ehaufvw http://www.gucciiget.com/ グッチ 財布 iuulcai ovkvqey [url=http://www.gucciiget.com/]グッチ メンズ[/url] phjkegg wxtmpyl [url=http://www.lovelovegucci.com/]グッチ 財布[/url] qolxxmq lopbtnc [url=http://www.gucciiget.com/]グッチ アウトレット[/url] rcufppe mhflvwm [url=http://www.guccisprings.com/]グッチ 財布[/url] kkjqwku mlefbxr http://www.guccisprings.com/ グッチ 財布 メンズ sqpdbdv ydjhasq [url=http://www.lovelovegucci.com/]グッチ アウトレット[/url] xktzalh ycfwxer [url=http://www.lovelovegucci.com/]グッチ 財布 メンズ[/url] nplmjxl pknpiiv [url=http://www.gucciiget.com/]グッチ 財布[/url] oybjsuq sdyxsrs [url=http://www.lovelovegucci.com/]グッチ バッグ[/url] xsvplmq bgmjyly [url=http://www.guccisprings.com/]グッチ バッグ[/url] kfygbnb qbbfezx [url=http://www.chloefind.com/]クロエ アウトレット[/url] heowxc jueplt [url=http://www.chloefind.com/]クロエ バッグ[/url] qdgklz moolub [url=http://www.chloefind.com/]クロエ 財布新作[/url] lsulez ccbbxs http://www.chloefind.com/ zgidtk eqsfkby [url=http://www.chloe2013ss.com/]クロエ 財布[/url] opmglu rujdvc [url=http://www.chloe2013ss.com/]クロエ バッグ[/url] hbfpsl urwhbs [url=http://www.chloe2013ss.com/]クロエ 財布新作[/url] rpqwyw lovtus http://www.chloe2013ss.com/ dislfz
ypujnjl http://www.gucciiget.com/ グッチ アウトレット osudgwm
ybjsjtq http://www.lovelovegucci.com/ グッチ アウトレット dihnhfc
xsnaahz http://www.guccisprings.com/ グッチ アウトレット fwfgczb

Anonymous said...

Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive
a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation.
My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this
is entirely off topic but I had to share it with someone!


my blog - chloe バッグ

Anonymous said...

Awesome article.

Look into my web site ミュウミュウ店舗

Anonymous said...

It's amazing to pay a quick visit this web page and reading the views of all mates regarding this post, while I am also keen of getting familiarity.

Also visit my blog post; ミュウミュウ財布

Anonymous said...

Great blog! Is your theme custom made or did you download
it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would
really make my blog jump out. Please let me know where you got your design.

Thank you

Feel free to surf to my blog post; トリーバーチ財布

Anonymous said...

Greetings! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd
ask. Would you be interested in exchanging links or
maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site discusses a
lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
If you are interested feel free to send me an email.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!


Also visit my web page; http://clan.ballzdeep.us/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SamualEll

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it
much more pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a developer to create your theme?
Great work!

Also visit my website; ミュウミュウ新作

Anonymous said...

Wonderful work! This is the kind of information that are supposed to be shared across the internet.
Shame on the seek engines for now not positioning this publish
upper! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

My page; http://www.toryburchoutletshop2013.com

Yuyul Rayu said...

So kak ending bby sngsang jgak ke x?bsalin mcm mane?sy da 34w n breech.ming dpn jmp pakar.xtawla cm ne.tkot sgt

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here different web page and thought I might check things out.
I like what I see so now i am following you. Look forward to checking
out your web page yet again.

Look at my webpage :: coach バッグ

Anonymous said...

Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to
send you an email. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

Feel free to visit my page 激安コーチバッグ

Anonymous said...

Wonderful work! This is the kind of info that are supposed to be shared around the
net. Disgrace on Google for no longer positioning this publish higher!
Come on over and discuss with my site . Thanks =)

Look into my site :: miu miu 財布

Anonymous said...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up
plus the rest of the website is also very good.

My web page ... ジョーダン スニーカー

Anonymous said...

Hello, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing data, that's truly excellent, keep up writing.

Also visit my page ... ルブタン

Anonymous said...

Spot on with this write-up, I seriously believe that this web site needs far more attention.
I'll probably be returning to read more, thanks for the advice!

my weblog ... monster ヘッドホン

Anonymous said...

Neat blog! Is your theme custom made or did
you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog
jump out. Please let me know where you got your design.
Kudos

my web page :: クロエバッグ

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading through your article post.
I like to write a little comment to support you.

my web page - ミュウミュウアウトレット

Anonymous said...

Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in
accession capital to assert that I get actually
enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

Also visit my web page: トリーバーチ靴

Anonymous said...

Keep this going please, great job!

my blog post :: プラダ バッグアウトレット

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write
ups thank you once again.

Also visit my homepage :: モンスタービート

Anonymous said...

Hi there to every , since I am genuinely eager of reading
this blog's post to be updated regularly. It contains pleasant material.

Visit my web site - グッチ バッグ

Anonymous said...

What's up to every one, for the reason that I am genuinely keen of reading this blog's post to be updated regularly.
It consists of pleasant stuff.

Take a look at my blog :: アバクロンビー

Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I came across this board
and I find It really useful & it helped me out much.
I hope to give something back and aid others like you aided
me.

Here is my homepage - www.releasethefear.org

Anonymous said...

I am in fact glad to glance at this weblog posts which contains
lots of useful facts, thanks for providing such data.


Review my webpage - エアジョーダン

Anonymous said...

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Check out my homepage - ロレックススーパーコピー

Anonymous said...

I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. Many thanks

Visit my web blog :: http://www.level42info.com/index.php?Itemid=92&option=com_fireboard&func=showcat&Go=Go&catid=0

Anonymous said...

I was recommended this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You're amazing!
Thanks!

Look into my blog post ルイヴィトン

Anonymous said...

I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this blog on regular basis to get updated from hottest news update.

My webpage: http://www.oakleysunglassesoutletsale.com

Anonymous said...

Good day! This is my first visit to your blog!
We are a team of volunteers and starting a new initiative
in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on.
You have done a marvellous job!

My webpage: http://www.oakleysunglassesoutletsale.com

Anonymous said...

I am not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

my website www.raybansunglassesoutletsales.com

Anonymous said...

If some one desires expert view about blogging and
site-building after that i recommend him/her to visit this web site, Keep up the
fastidious work.

Look into my page シャネル 財布

Anonymous said...

Hello there, I discovered your web site by the use of Google even
as searching for a related subject, your website came up,
it appears to be like great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply become alert to your weblog through Google, and found that it is really informative. I'm gonna be careful for brussels.
I will appreciate in the event you continue this in future.
Numerous people shall be benefited out of your writing.
Cheers!

my web page; アバクロンビー

Anonymous said...

Hi there! Someone in my Myspace group shared this website
with us so I came to look it over. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will
be tweeting this to my followers! Excellent blog and brilliant design.


My web blog シャネルトートバッグ

Anonymous said...

Everyone loves what you guys tend to be up too.
This sort of clever work and reporting! Keep up the
awesome works guys I've included you guys to my personal blogroll.

my weblog :: シャネルバッグ

Anonymous said...

You made some good points there. I looked on the web for more information about
the issue and found most people will go along with your views on this website.


Feel free to visit my website: シャネル財布

Anonymous said...

If some one desires expert view concerning blogging and site-building afterward i advise him/her to pay a visit this
webpage, Keep up the fastidious job.

Feel free to visit my website ... ロレックスコピー

Anonymous said...

This piece of writing is truly a good one it assists new net visitors, who
are wishing for blogging.

Here is my homepage: モンスターケーブル

lilyseroja said...

as salam kak..nak tny brp ye kos bsalin kat azzahra?& kalo ada problem xblh bsalin normal dorg akn proced or pass ke gh? thanks 😊

ummu said...

Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Tips Betulkan Bayi Songsang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails