Tuesday, July 9, 2013

Catatan pre Ramadhan kami di perantauan!!!!



Semalam... Best tgk dokumentari "before Ramadhan in UK".


Cerita berkisar persiapan umat islam disini bagi menyambut bulan yang mulia ini... Siap mereka buat banyak-banyak fozen food (lauk-pauk dan dessert). Bagi mereka... bulan Ramadhan mereka nak beribadah sebanyak mungkin. Tak nak membazir masa masak-memasak. Time berbuka... just panaskan lauk aje!


Yang bekerja siap ambik cuti puasa... opsss... jangan silap... mereka bukannya tak larat kerja... Mereka decide nak beriktikaf kat masjid sepanjang Ramadhan... Siap dah book penjuru masjid dan bawa alas tidur yang ringkas!


Ada gak yang masak juadah... edarkan kat rumah jiran non muslim... Bagi tau yang sepanjang ramadhan mereka akan bangun sahur... minta maaf andai perbuatan itu mengganggu waktu tidur mereka. Hurmmmm... sampai gitu sekali mereka kan.


Tapi... dalam dok ada siaran khas tuuu.... satu jer perkara penting yang tak dop semalam!!! Pengumuman/ Pengisytiharan mulanya puasa! Kat my wall fb kiter penuh dah dengan ucapan salam ramadhan yg confirmnya bermula Rabu nanti kat Malaysia. Kiter gak yg berdebar2 menanti bila ler pose kat UK ni.


Member kat Leeds kata... Depa... awai-awai lagi dah dpt takwim dari jajahan mereka, puasa bermula hari selasa. Itu based illmu astronomi dan math. Tapi lewat ptg semalam lak... London Central Mosque announce Rabu. Haiiiyaaa..... X de Majlis Raja-Raja UK ke nak announce bila puasa ni????


Bradfords nak follow mana yer??? London 3 jam lebih dari sini... Leeds lak tak sampai sejam ponggg!!! Haiiiyaaa!!!! Baru sedar petapa pentingnya Majlis Raja-Raja dalam hal ini. Dekat jam 11mlm.... Kitorg still confuse lagik nak follow mana... Dok terbayangkan Ratu Elezeberth pakai tudung... dok atas kerusi... buat pengisytiharan puasa kat TV... Hahahahaha......


Tak lama komdian kiter baca annoucement kat website pelajar Malaysia di UK... Sah... Confirm. Dan sure... Rabu puasa!!! Tanya Landlord... warga tempatan sini... Katanya RAbu... So, dengan hati yang membolat dan tanpa was-was... kitorg decide Rabu puasa. So, titun dulu.... Esk lom boley bersahur lagik.


Ehemm....Tahun ini... Kiter jangkakan Kiter akan melalui suasana Ramadhan yang jauh berbeda dari tahun-tahun yang sudah.... Ye lahh... Berpose diperantauan ler katakan!!! Kalau kat Malaysia... Jam 4.15 kitorg biasanya bersahur dan jam 7 lebih dah iftar... Waktu imsak dan iftar berubah tak begitu ketara dari satu hari ke hari yang berikutnya kan?... Kira plus minus 14 jam kita berpuasa.


Kat sini, day 1 imsak jam 2.28am dan iftar jam 9.35pm...Setiap hari memang ado perubahan waktu imsak dan iftarnya dan plus minus... Dekat 19jam kitorg berpuasa. Hurmmm... Nasib kitorang hadapi Ramadhan masa summer. Kalau Ramadhan jatuh masa winter... Just puasa 6-8 jam aje... Pun tak seronok gak... Tak puas nak challenge diri sendiri  untuk menjalani ibadah puasa.


Semalam kiter dah slow talk ngan kimie dan sephia... Kiter ungkit balik kejayaan mereka berpuasa seawal usia mereka 5 thn. Explain betapa hebatnya orang2 yg berpuasa... Dan remind kan mereka yang puasa kat sini agak panjang. Actually guna jarum halus untuk pujuk mereka berpuasa. End off sesi tazkirah ngan anak-anak kiter buat statement "Ibu tak paksa anak-anak ibu berpuasa. So, korang decide ler sendiri... nak puasa atau tak...". Semua jawab nak..... maka ibu pun bertanya lagik...


"Kalau cikgu tanya... siapa suruh puasa jawab apa?"

"kami sendiri nak puasa" jawab mereka seretak.

Kiter tekankan sekali lagik yg kiter tak paksa.... Bahaya oooo kalau keluar dari mulut diorang yang diorg kena paksa. Silap-silap kiter kena panggil ngan guru/council. Sebab still kecik lagik kan!!! Nanti diorang ingat kitorang dera lak... mula ler kata islam tu menyusahkan... yea Dak????


Hurmmm... Tak dapat mok cik bayangkan camner ler kitowang nanti. Org kata even masanya lama.. Tak de hal punya... Sebab suhu kat sini sejuk. Hurmmm...hopefully betoi ler kata depa tu... Tapi... Dua tiga hari niii cuaca mmg terik.... Tu agak merisaukan kiter... Si khaleef tu still breastfeed. Tapi insyaAllah... Moga rezeki dia mencukupi... Cuma, Kimie dan sephia ler perlu ubah sikit timetable diorg agar mereka tak penat sangat....

Kul1.50 pagi... bersahur dan sambung tido
Kul 8.15pagi... bangun and gi school
Kul 4.00 ptg... rehat dan tidur.
Kul 9.15mlm... kejut bangun tuk iftar
pas tuuu time ini ler kena ada pengisian supaya kami semua tak perlu tidur menunggu waktu sahur kul 1 lebih nanti. So, solat maghrib... isya dan terawikh berjemaah... and mengaji. Pas tuuu aktiviti bebas.... Hopefully semuanya berjalan lancar lerrr.. Ni cuma planning!!! 



Oh yea... Kemeriahan menyambut ramadhan kat bradford niii still cam malaysia. Ye laaa... Ramai penduduk bradford is pakistan dan muslim. So banyak ler kedai dan pasaraya menggantung banner and buat promosi ramadhan. Kurma pun dijual di sana sini. 


Cuma... Kat sini tak der bazar Ramadhan. Tapi... Tu tak jadik masalah bagi kiter... Coz kat Malaysia pun boleh bilang berapa kali je kitorg ke bazar ramadhan. Sekali dua aje.... Lain2... Prefer homade dish... Baik nasi... Lauk pauk... Mahu pun kuih muih. So, insya-Allah... No bazar.. No problem!!!


Nak naikkan motivasi anak untuk berpuasa.... kiter siap buat timetable menu untuk berbuka. Ada lauk-pauk, 1 kuih manis dan satu kuih masin/pedas. Dalam menu tuuu... Selang sehari kiter letak ayam(sebab bebudak niii dengan ayam tak ley dipisahkan). Ayam tu nak masak apa.... terpulang pada mereka tuk fill in the blank. Hari yang bukan ayam...  contohnya ikan... akan ada jugak aksesori tambahan dari keturunan ayam... contohnya telur dadar atau telur bungkus..Hihihiii... kan kiter dah kata... ayam dan my kids tak boleh dipisahkan!

Cuma... Tak tahu ler camner ibadat terawikh kat sini... Sebab... Sejak beberapa bulan yg lps.... Sebaik sahaja menunaikan solat maghrib... Kita boleh terus menunaikan solat isyak... Sebab masa sekarang niii kedudukan matahari/ 'cahaya merah' yg membezakan kedua waktu ini tiada.  solat seperti biasa...Bukan jamak tau!!!! Cuma berterusan. So tak tahu lagi jam berapa solat terawikh akan dimulakan.

Lain-lain catatan kiter akan muatkan komdian... iaitu selepas menghabiskan beberapa cycle puasa...

So, dikesempatan ini kiter nak ucapkan Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua. Moga ibadah tahun ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya....

1 comment:

Anonymous said...

huhuhu...alo2 siannya budak2 tu kena pose lama...xpe, mengajar erti kesabaran tuh...salam ramadhan dari de sekeluarga..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails