Saturday, July 6, 2013

Sport Day Clayton Village Primary School

05/07/13 (Friday)... Clayton Village Primary School telah mengadakan sport day. Hurmmm... ni ler pengalaman pertama kitorang menghadiri sport day sekolah kat UK... Camner ler gayanyer yerrrkkk????

Event dimulai jam 1.15 tgh hari... wuuupppp!!!! TENGAH HARI???? Hahahaha..... tengah hari kat sini x cam Malaysia... Time yang sesuai tuk bersukan.

Kitorang sampai agak lewat... sebab menunggu kepulangan En Asben bersolat Jumaat dulu... Sampai aje kat simpang sekolah... riuh rendah bunyi sorakan... Masuk perkarangan sekolah... dah ramai parents membanjiri padang... 

Tak de khemah didirikan.... parents ley duduk kat mana mereka suka... Kat bench ker... berdiri ker... yang berbaring berjemur matahari pun ada... jagan tak caya!!! Ado!!!! Pakaian mereka baik sikit aje dari berjemur kat pantai... Isy!!! Isyyyhhh!!!! Isyhhh!!!!

Cuaca kat Bradford hari ini baik & Sunny... 22°c suhu yang paling tinggi pernah kiter tempuhi sejak berada di UK almost 4 bln niii. PAnas dia memang lain macam... terik dan perit... panas kering. Boleh sun-burn dibuatnya. Tapi berangin dan sejuk gak... hurmmm... goanne mok cik nak terjemahkannyer yerkk????

Susah-susah... Tak payah terjemah lerr pasal tuu... Kita berbalik pada sport day niii... Game yang dipertandingkan ada 6 acara:
1. Game 1- Lari Berganti-ganti
2. Game 2- Javelin (lontar lembing)
3. Game 3- Passing game (i dun know  mainan apa sebab terlewat sampai)
4. Game 4- Bawa ping pong dengan sudu
5. Game 5- Step Bench
6. Game 6- Lumba lari

Mereka main gilir-gilir ikut pusingan jam. Contohnya budak year 1 main Game 1 dulu... pada masa yang sama budak year 2 main Game 2... dan pada masa yang sama budak year 3 main Game 3. Bila budak year 1 habis main Game 1, mereka akan bergerak ke Game 2 manakala budak year 6 akan mengambil alih Game 1 tadi dan begitulah seterusnya. Hurmmm... kowang paham tak apa yang kiter citer niihhh??? Huhuhuuu kalau tak paham... buat-buat paham aje laaa yerrr!!!!



Sampai aje Kimie tgh main game niii... Dia dalam team hijau! He's the captain for green team... Cam hebat jer bunyik nyer kan!!!! Tapi sayang... kumpulan depa kalah... hihihihiii... sebab captainnya poyo kot!!!!!!



 Sephia lak... baru selesai dengan acara step bench... payah benau nak capture gambo dia??? Ngape yerrr??????



Sephia mulanya malu.... dia kena berseluar pendek untuk aktiviti PE (Physical Excercise). Dia takut benau ibu post gambar dia dalam facebook dan kenkawan kat Malaysia tahu dia berpakaian camni!!! Nak buat camner nak.... sekolah rendah memang wajib berpakaian camni... kalau Secondary school mereka ada beri kelonggaran sikit bagi yang bertudung!



 Ni Sephia tengah tunggu turn Game Lumba Lari....



 Saringan pertama Sephia juara.... melayakkan diri untuk pusingan akhir



 Pusingan akhir.... 2 lelaki dan 2 perempuan... dia lambat mula dan... dah ditewaskan... 



 Kimie baru aje selesai main game Steping Bench.... Their turn (budak year5) dapat reward makan Ice-lolly (Aiskrim)



 Ni Sephia punya kelas  (year 3) main Game Lari berganti-ganti... Sephia from team Blue...



 Team dia dapat tempat pertama dan she's de best runner.... huhuhuuu... memang laju dia lari tadik


And... now their turn lak dapat aiskrim


Kimie lak meneruskan acara lumba lari.. pun tak menang... Badan ada muatan lebih kot!!!!!


 Pas pecut... mereka diberikan air



Nampak tak gambo awek tepi khaleef... tu ler Maryam... Budak kelas Kimie yang selalu kiter gossipkan dengan Kimie sampai merajuk dia tak mo makan... hahaha... budak tu lak memang baik ngan kitorang especially Sephia. Masa sephia sakit (stay kay sick-bay) dia ler yang tolong jaga... Hihihihi.... Mengamuk kimie bila kitorang panggil Maryam... K.Long kepada Sephia dan Khaleef... Muah hahahahahaaa....



Next... giliran parents lak dapat ice-lolly....



 Khaleef pun nak jugak... makan ler nakkk!!!!



 Ambooiii... buyokkk nyer muka... sebab masam ker sejuk niii??? Hihihiiiii



 Yang dah sudah ley dok berehat... tunggu team lain habis pusingan



 Sephia tengah habiskan game dia yang terakhir.. lontar lembing!



Bila semua dah habis pusingan ... depa berkumpul cam niii... Teka untuk apa????



 Hahahaha... acara untuk parents dan guru... kitorang x join punnn!!!


 Bila acara berakhir pada jam 3.15pm... anak-anak masuk ke kelas dan ambik baju sekolah kat locker masing-masing... and parents tunggu untuk pick-up anak and... balik ler apa lagikkk... tapi kitorang tak balik lagik maa.... Ngape???



 Adakah sebab nak bergambo dengan hadiah kemenangan??? Hahahaaa.... hadiah dia adalah medal... yea!!!! Sticker Medal aje!!! Medal sebenar... akan dapat kalau sport day kat Malaysia... Kat sini Sticker aje!!! hihihihiii...



 Punca sebenar adalah... tunggu kimie habis trainning bola sepak dia... Memang setiap hari jumaat... kami akan terpacak kat sekolah dia dari jam 3.15 hingga 4.30 petang. Sowi ler gambo nii kiter capture dari parking lot... malas nak dok luar... Sejuk & berangin!!! Mok cik tak tahan maaa!!!!



Ini merupakan Last session bagi kimie untuk sesi persekolahan  dia kali niii... sebab next week kitorang x bagi dia join sebab nak pose and 24 July dah start summer holiday! Yeay... yeayy... chottiiii!!!

Gitu ler serba sedikit stori Sport Day kat sini... simple & heppi!


2 comments:

Anonymous said...

Wah....bestnye! Terror la Sephia! Caya la....juara pecut sklh!!! Kimie...what's wrong?? Haha....gain weight ek! Takpe la, nx year ada harapan lg. Dpt sticker je? Hmm...kalah la dgn kita ye, dpt piala & medal. Takpe, simpan sticker tu dlm sticker book. Hihihi... - Mia Abdul

salmi said...

Hihihi.... kimie ada lebih muatan! Tu doc. kat sini suruh pantau BMI dia...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails