Sunday, August 16, 2015

Khaleef Said "Gud bye pampers....."

Ramadhan yang lepas... Khaleef dah pun turned 3. So dah tiba masanya ler kan untuk train dia off lampin pakai buang or sinonim ngan panggilan pampers even kiter guna jenama Drypers Drypants.

Kimie dulu... yang ajar dia off pampers adalah pengasuh dia. Sephia lak... my helper, K. Wiek. Dek kerana pengalaman pottty training anak yang terdahulu bukan kiter yang uruskan... Maka menggagau gak ler mintak bantuan enchik google untuk dapatkan maklumat "langkah toilet training".

Apa yang kiter buat???

First,,, kiter belikan Khaleef Spentot to replace his diaperz.... So, dia excited ler nak pakai spentot yang berwarna warni dan ada gambar yang bermacam-macam.

Next... set timer... every 15 minute gi bawak dia date ngan En Toilet. And keep remind him agar bagi tau kalau nak wee wee... Tiap kali gi toilet... kasi basah sikit kaki dia. Kunun bila terasa sejuk... maka memudahkan proses membuang..dan memang betoii... dia buang jugak ler walau kuantiti yang sikit... Tiap kali dia berjaya gi toilet... kena ler puji tahap melangit. Maka kemabng kempis ler idung mamat tuu bila di puji kan! Dari 15 minit kiter naik kan ke 20-30 minit sekali. Penat... memang penat untuk teman kan dia gi dating tuuu...

Kiter berjaya berbuat demikian hanya 2 hari aje... iaitu Sabtu Ahad... Tapi... bila  dah puasa cam dah tak kuasa nak ajak dia gi toilet. So, cam hangat-hangat tahi ayam aje! Actually, those yang naik train anak-anak nii... kena konsistant tau!!! Jangan ikut mok cik tauuu... heheheee.Niat dihati... next time ler kiter train dia...

Tapi... tak sampai umur dia 3 thn 1 bln (kira lewat gak lerr kan), Khaleef sendiri mintak di remove dia punya diaperz... Bila dia nak wee wee... dia bagi tau... Kitorang sendiri terkezut gak ngan pencapaian dia. Hahhaahaha... dengar orang cerita macam-macam... kena gulung tikar kapet bagai.... yea laaa kena basuh/lap air kencing anak yang terkucil sana sini. 

Setakat hari ini... Al-hamdulillah,,, Kuar beraya pun dia dah tak pakai pampers. Jarak waktu dia nak gi toilet pun terkawal... Sempat ler nak singgah mana-mana station minyak dari tempoh dia bagi tau dia nak gi toilet.

Cuma... malam aje kitorang pakaikan dia pampers. Precaution aje.... Sebabbb... before tido, dia gi toilet dulu... bangun pagi... pampers dia kering dan x dop kesan air kencing pun... 

Hurmm... lega sangat sebab mudah gak nak train mamat Khaleef ni... Hehehee... Tahniah anak ibu... Gud boi!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails