Wednesday, August 5, 2015

Husna... Semoga dikau tenang di sana

Entry lepas... kita coretkan mengenai sahabat kiter Husna.

Ketika itu... kiter dimaklumkan bahawa beliau mengidap brain tumor... Setelah didiagnose sekali lagi... punca kepada masalah kesihatan beliau...  cancer!

Dari Group Chat FB... kami di Malaysia sentiasa di up date dengan perkembangan sahabat kami itu. Dari kejauhan kami dikhabarkan ngan semua masyarakat rumpun melayu kita di UK,jauh dan dekat bersama-sama membantu apa yang boleh... Sediakan penginapan untuk parents Husna yang datang... bergilir-gilir jaga anak-anak beliau... berkumpul untuk bacaan yasin dan doa selamat... kumpulkan dana... dan menyediakan plan in worst scenario.

28 Jul (8.05pm)
Baru dapat makluman drp suami. Dia baru sampai kat lgi. Katanya husna masih bernafas. Tp sangat2 nazak. Doktor tunggu permission famili husna utk cabut bantuan oksigen (untuk dimatikan) jika famili husna semuanya setuju. Message yang dititipkan dari kawan-kawan di UK

Ptg itu parent husna & dafi telah decide utk memilih option supaya mencabut alat bantuan pernafasan. Main reason, fr medical point of view, if lebih lama husna will more suffer on cancer infection to all area in her body. We should respect any decision by their family members.

30 Julai (7.17pm)... kami menerima berita yang Sahabat kami itu telah kembali menemui Penciptanya... Inna lillahi waiina illahi rojiun........ Sunnguh cepat semua ini berlaku... Tak tergambar kesedihan yang terpaksa ditanggung oleh Suami dan anak-anak beliau...  Bertambah sedih bila baca chat dari sahabat nii:

Tadi masa Akak Tiba LGI nurse dah tutup muka arwah. Then baru derang bwk anak2 Dia n tunjuk. Akiff  Tanya why they cover mama face. Kak Ani explain n he cried. Adik no 2 Akak dukung tunjuk mama dah takda Dia tak faham n meronta2 nak turun. Sedey kecik2 lagi derang. We asked nurse if Boleh open balik Sbb nak show anak  Dia for last. They agreed but then derang asked Akiff again nak tgk face mama ke. Dia tak nak. So tak bukak la. As nurse n us also concerned not to trauma them.

Urusan perjalanan akhir arwah untuk kembali ke Malaysia memang smooth... Pengakhiran yang baik buat insan yang baik... Maka pada 3hb Ogos 2015.... dari info yang kiter dapat... Dalam waktu Asar... beliau telah selamat dikebumikan di Pulau Pinang... Semoga roh beliau ditempatkan dikalangan kekasih-Nya... Husna... Damai lah dikau di sana... 

Al-fatihah.
No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails