Saturday, September 19, 2015

Sekitar UPSR Exam day

Pejam kelip... pejam kelip... dah sembilan bulan kami menjejakkan kembali kaki ke tanah air... Mengimbas kembali last 9mth ago....

Kami actually ada pilihan samada
1) balik Malaysia seperti jadual asal iaitu March 2015... so dia ada alasan untuk TIDAK sit UPSR. or;
2) terus register kimie ke Form 1 (coz dia ada sijil tamat belajar year six di UK tempohari), or
3) masukkan dia ke sekolah rendah, mengharungi exam seperti rakan sebaya


Actually for me UPSR is just an exam... Masa kat UK dulu pun parents diadvise untuk TIDAK pressure anak-anak kecil dengan exam yang macam gini... Coz this is play time for them... Age 12th, hala tuju kerjaya masa depan masih belum sepatutnya di pressure mental dan  fizikal mereka!


Amat mengerikan bila ada perjumpaan ibu bapa... parents si A si B si C dan banyaakkk lagik... bermati-matian nak anak got straight A and mumtaz even baru ujian trimester 1. Ada yang sanggup mengeluarkan kenyataan... "JANGAN SAMPAI MEMALUKAN MAMA DAN PAPA IF TAK DAPAT A" Gluupppppsss....i dun want my kids jadik robot... For me i hope he will enjoy di saat penghujung zaman kanak-kanaknya. Soon zaman itu akan ditinggalkan. Kita tak boleh putar balik masa... So... kiter nak my kiddos berwasatiah... 

Tapi... kita manusia tak sama kan! Kiter tak boley ler nak kata apa yang orang lain buat tu salah dan kita betul... Memasing ada plan dan agenda yang tersendiri.... Majoriti semua plan nak carik sekolah menengah yang terbaik untuk anak like boarding school or MRSM dan seangkatan dengannya kan! So, nak dapatkan yang terbaik kena ler bersaing kan??? Memandangkan kiter tak berhasrat nak hantar kimi sekolah berasrama... maka may be itu menjadi salah satu punca why kiter tak push and pressure Kimie sangat! But as a parents... sapa tak nak anak cemerlang terbilang dan gemilang kan!!!!!


So, Berdasarkan faktor di atas, We decide ambik gak ler exam UPSR dan PSRA... at least dia dah terdedah dengan exam besar. So tak der ler dia mengalami kejutan untuk berdepan dengan PT3 nanti.... For me the journey of hala tuju kerjaya bermula dari PT3... coz result tersebut membantu untuk dia pilih aliran mana dia minat... sains tulen or sains sosial.

Plus minus kimie ada 3 years punya silibus (Darjah 4, 5 dan 6) untuk 15 subject yang perlu dia belajar dan khatam dalam tempoh less than 9 month. Disebabkan dia dah ketinggalan silibus darjah 4 dan 5... kami terpaksa hantar di additional kelas tambahan. Kesian gak dengan dia.... tapi... i know... he can do it!

a day befor exam day... my jantung berdegup kencang!!! Nerbers gilaa beb!!! Tak pernah rasa se nerbes itu. Macam nak hantar anak gi perang... Ehh..... kalau dalam islam niii kira perang laa jugak kan... Berjuang dalam pelajaran juga dikategorikan Jihad fi Sabillillah!

Dan tak pernah dalam sejarah hidup kiter book cuti awal giler... a few month before exam kiter dah apply choti hahahahhaaa... nak kawen dulu pun tak book awai cam ghini!

Malam tu kiter ajar lagi apa yang patut... BM adalah killer subject buat Kimie... I'm so worried. Belajar pun tak lewat.... esok kena bangun awal... I told him that... kiter dah halalkan makan minum dia... kiter dah ampunkan segala dosa dia... kiter halalkan ilmu yang kiter curahkan pada dia (even sikit)... So, berjuang ler dia dgn aman.. I give him a big-biggg hug..... Nampak dikelopak matanya manik-manik jernih... Gud luck dear!


Di hari pertama hantar dia exam... kelibat anak-anak dari sekolah lain memenuhi kawasan sekolah. Banyak islamic private school termasuk dari ampang tumapang exam kat SRAI BBB nii. (Pakaian rasmi sekolah memasing pun berbeda... cuma anak-anak SRai aje macam sekolah kerajaan yang lain. Yang dalam gambo ni salah satu darinya... actually banyak lagik tauu uniform yang berwarna warni... ada purple... kuning kotak-kotak... ada yg just pakai vest!!!).

Time tuuu... Kiter sangat nerves.... but cuba sebaik mungkin sembunyikan kegabraan kiter tu... Dan saaanggaattt ketara kimie nervous. Again, i give him a big hug and wish him good luck. Lantas dia masuk dalam barisan. Ready untuk ke medan perang.

Time ni calom UPSR dah srat beratur... Parents pun beratur kat bekang tuu... hahahaha... nak bagi inspirasi kat anak memasing!



Sementara tunggu masuk ke dewan... kiter perhatikan barisan guru menemui seorang demi seorang anak murid... Syahdu sangat rasa hati bila terdengar cikgu memberikan ucapan good luck... menghalalkan segala ilmu yang dicurahkan... dan mencurah-curah air mata anak murid sewaktu dalam pelukan guru tersebut! 

Selain itu, edaran kismis untuk pelajar juga dibuat. Taklimat ringkas diberi oleh Pn Guru Besar SRAI BBB dan diikuti dengan bacaan doa penerang hati... 


Masa yang dinanti dah tiba.... maka... bermulalah langkah anak-anak kecil itu menuju medan perang!


Guru-guru berbaris mengucapkan selamat... ada yang membaca salawat agar anak-anak berlapang hati dan minda untuk menjawab paper pada pagi itu. Kiter yang tengok pun memang sebak giler time tu!


Sebaik sahaja anak-anak telah selamat masuk ke dalam dewan... PAra ibu bapa dan guru bergerak ke surau sekolah. Bacaan Yassin kami titipkan agar anak-anak dapat menjawab exam dengan tenang. Ketahuilah wahai anak... kami senantiasa bersama kamu... maka... usah gulana... keluarkan segala ilmu di dada... Usah gentar.... Gunakan senjata mindamu bila berhadapan dengan peluru soalan itu.... Usah sumbang... Coratkan buah silatmu pada helaian jawapan itu dengan mata penamu... Insya-Allah... kejayaan pasti mengiringimu!

Tik tok tik tok... 
Paper BM Pemahaman was ooovvverrrrr...

Sebaik sahaja paper pertama berakhir... kimie meluru ke arah kiter... Ramai aje anak-anak yang lebih suka berkumpul dengan kenkawan masa break, even mereka tau parents mereka ada. But kimie is always with me. 

Oh yea... terima kasih pada pihak sekolah yang menyediakan air kotak dan kuih masa break pagi itu. At least anak-anak yang tak sempat makan or tak lalu makan pagi tadi dapat alas perot memasing before meneruskan perjuang mereka pada hari itu.

Begitulah yang berlaku selama 3 hari dengan 5 subjek... Perghh... sib baik 3 hari.... kalau seinggu.... mau sakit jantung kiter jadiknya. . hik hik hikk... ingat kiter sowang yang over... yea lerrr kiter niii memang selalu over acting pooonnn! Hahahhahaa...Bila kiter tanya parents lain mereka rupanya sama.. 

Pada hal UPSR aje baruuu!!! 

Overall based on apa yang kimie bagi tau... he not so confident he will get straight A. Especially BM penulisan and sains Buat i told him jangan putus asa... DOA is also a weapon...

My dear Hakiemi... bare in mind...........USAHA-DOA and TAWAKKAL... 

Ibu doakan kecemerlangan itu menjadi milikmu! Ammiiinnnn............



1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails