Tuesday, November 17, 2015

Result UPSR dah kuarrr

17 hb November 2015.... tarikh keramat bagi parents dan anak-anak yang mengambil UPSR 2015... Result yang dinanti-nanti akan diumumkan jam 10 pagi nanti.

Dek urusan kerja... kiter tak dapat bersama kimie untuk mengambil keputusan examnya!!! So, kiter berserah aje and tunggu keputusan yang akan dia bawa petang nanti.

Petang... balik dari keje... as usual kitorang pick up dia kat sekolah. Hurmmm.. dia kata dia sangat pelik... result untuk sekolah dia tak kuar lagik... Nak percaya ke idak niiii...??? Atooiiii cam ner ley jadik cam gini...

Malam tu... as usual... atuk dia tepon dari Terengganu... Kiter terdengar dia berbisik... bagi tau yang dia berjaya dapat 2A aja...

APAAAA???? kata tak dapat result lagik...

Maka... kiter mula naik hangin... gi naik tingkat atas umah dan terus menuju masuk ke bilik tido hakimie.... geledah beg sekolah diaaa...

Yea.... dia dapat 2A aje... Tapi itu bukan intipati kepada ledakan emosi gunung berapi kita... yang kiter marah sangat... dia TIPUUUU!!!

Maka... lembik dia kiter kerjakan... Bagi tekanan emosi lagi kat dia... bebel... bla.. bla... bla... mulut pun kena cili.... sebab pandai menipu...

Dan tidak lama komdian... didapati... Kimie mengalami kemurungan yang amat... cepat sekali badan dia yang bam bam tuu menyusut. Kiter rasa bersalah sangat... ini kan baru permulaan... awat ler kiter bersikap demikian terhadap dia... Adilkah kiter.... dia ada hanya less than 9 month untuk cover silibus darjah 4 hingga 6 yang dia ketinggalan disebabkan penghijrahan kami ke UK tempohari... 

Tetiba... Kimie jatuh pengsan dan on de way kami bawak dia ke spital...

Kiter terjaga dari tido!!!

Waduhh... mimpi gila apa gini??? Tau ler tinggal beberapa jam lagik result UPSR akan diumumkan. But to be frank... kiter memang nak dia dapat 5A... tapi kiter yakin paling koman dia akan bawak 3A aje.... BM... killer subjek bagi kimie. 

Kiter langsung tak nerbers pun menunggu keputusan diumumkan. Kami pasrah aje! Pe sal mimpi yang bukan-bukan nii... tak pernah pernah kiter merotan mamat tu sebegitu rupa... ditambah pulak ngan cili bagai... hehehe... ngeri mok cik!

So, sebelum drop dia kat sekolah pagi tuu kiter dah set dalam hati... Redha dan pasrah ngan apa aje keputusan dia. I'll be there to give my shoulder to cry on... I'll give my big hug to calm him... This is not end of de world dear. Jadikan medan UPSR ini sebagai pengajaran di masa hadapan. 

Slowly I told him... "ibu dapat tau dah result along.... just 2A. But result itu belum finalise!"

Bertalu-talu dia tanya... dari mana kiter dapat tahu... kiter just jawab "ada laaa". Kiter titipkan kata2 semangat untuk dia, semoga dia redha.

Dia turun kereta dengan dada yang berdebar kencang.

______________________________________ IKLAN______________________________

Sambung cerita......

Jam 10.00am... kiter kuar dari opis sat... gi SRAI BBB untuk tunaikan janji kiter pada dia.


Sampai sekolah... keputusan PSRA sedang diumumkan... Sayangnya... nama kimie tak di annouce sebagai pelajar MUMTAZ yang seramai 79 orang... dari kejauhan muka kimi merah dan bergenang air mata...Sebab dia target he will get MUMTAZ. Seperti yang dijanjikan.... i give my shoulder to cry on. i give him my lovely big hug... i wish him all de best for his future... I wanna cry too, but... tunjuk macho beb!!!! Jaid Jiddan Only... Sangkut kat jawi/khat dan bahasa arab only... yang lain dah mumtaz daaa.... Cikgu dia kata boley semak markah if we want.

Next.... kenderaan membawa result UPSR betoi-betoi parking depan stage.... result UPSR panas gitu.... Cam gimik tengok anugerah skrin pun ado! nampak cikgu-cikgu tersenyum dan menangis... issyyy... nerbes lak kiter... gud news ke bad news niii??

Next guru besau berucap...

Alhamdulillah.. SRAI BBB sekolah terbaik daerah Hulu Langat dengan peratus lulus kalau tak silap 96.9%.

Straight A katanya 31 orang.... 
4A 30 orang 

haiyyaaa... budak kelas Amanah (A) 30++ orang , Benar (B) pun 30++ orang. Kimie lak dari Kelas Damai (D)... baru Aje naik kelas Jujur (C)... memang tipis laaa....

Satu-satu nama dipanggil... miracle ler kalau nama Kimie di panggil...

Tetiba... nama kimie dipanggil laaa.... kami tak jangka langsung!!! Time kimi ambil slip... Cikgu dia annouce... Calon yang tak dijangka! Yup cikgu... kami tak jangka... Kimi juga tak jangka... Tadik Kimie nangis.... kali nii kimi nangis jugak... dapat slip dia menadah tangan tanda syukur...


 Alhamdulillah..

Lihat lah anak... Usaha - Doa - Tawakkal....

Bila Dia berfirman... Kun......... Fa Ya Kunnn... Tiada yang mustahil  sekiranya diizinkan-Nya untuk berlaku

Syukur kami panjatkan ke hadratMu Ya Allah...

Tahniah anakku Muhammad Hakiemi Nazrul Hisyam... Segala usahamu sudah mula membuahkan hasil.. teruskan usahamu agar terus berjaya dunia akhirat.

Dikesempatan ini kami ingin merakamkan ucapan  terima kasih yang tidak terhingga kepada:
- Barisan Guru-guru SRAI BBB yang begitu dedikasi dalam mendidik anak anak SRAI BBB terutamanya Hakiemi.
- Cikgu Azli yang juga pernah merotan kimie sebab tak siap homework
- doa sedara mara dan rakan taulan
- Finally... to Sir Nazrul Hisyam a.k.a Cikgu Sha'ri yang menjadi mentor Kimie...

Thanks all................

3 comments:

nurbijen said...

Tahhhnnniaaahhhh Kimmiee!!!!
Juga a big congrats to his parent :)
Alhamdulillah, penat lelah dah berhasil....
Boleh mintak tips ni :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak pulak yg sebak membacanya Dear..
Semoga Kimi terus cemerlang..
Tapi memang terkejut lah akak baca mimpi tu..
Ye ke pukul budak tu smpi lembik dan siap kena cili lagi..
Tahniah Kimie :)

Norma NML said...

Alhamdulillah..tahniah Kimie...berbalaoi segala usaha walaupun dalam masa yg singkat :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails