Monday, February 15, 2016

Persediaan Ke MRSM

Entri lepas...
Kimie nak sangat ke MRSM TAR, Pekan... Maka, dalam keterpaksaan kiter terpaksa redha dengan pilihan dia. Kena lapor diri pd 15.2.2016 so, persiapan utk Kimie kini bermula...

Step 1- Accept dulu tawaran tersebut
Tapi kan... we ols try gak merayu.... 10 Feb 16, kitorang tulis surat dan gi Bangunan MARA kat Jalan RAja Laut... Perghhh... ramainya orang nak merayu... mereka merayu sebab tak dapat tawaran masuk MRSM... tak terserempak lak kami dengan orang merayu nak tukar maktab. Sampai kat kaunter... depa terima surat rayuan kami... dengan sopan penjaga kaunter tuu bagi respon... "kami akan mempertimbangkan student yang nak dapatkan tempat di maktab... tetapi... untuk tukar maktab... hurmmm.. peluangnya tipis yea puan!!!" Hurmmm.... dapat tak dapat belakang cerita... Tak salah kalau mencuba kan!!!!

Step 2: Buat bayaran
Bayar yuran sekolah secara on line sebanyak RM300++

Tapi kaaannn... based apa yang kiter dengar2... ada lagi bayaran lbh kurang RM600++ kena bayar masa pendaftaran nanti... yea atau tidak... kiter share dalam entri akan datang yer... Sebaik sahaja selesai registration tu nanti.

Step 3: buat medical chek-up
Kitorang buat kat Pusat Kesihatan UPM aje... Dah UPM ada kemudahan itu... so apa salahnya kan?

Step 4: Buat ATM card... 
So tak perlu ler dia simpan cash bebanyak... if ada urgency dia nak pakai duit... boley ler TT kan aje!

Step 5: Cari busana sekolah... 
Semua sedia maklum... Pengambilan ke MRSM bulan Februari... memasing baru aje beli baju sekolah harian biasa..... dah nak kena cari baju uniform yang lain pulak.   MRSM ni lain sikit dari sekolah harian... pakaian  agak banyak... Masa dok beli pakaian2 MRSM... terasa sedih bila memikiorkan anak golongan yang kurang berkempuan...  ribuan gak RM terbang dek nak melengkapkan keperluan MRSM nii.... Cer tengok pakaian aje dulu...

  1. Pakaian Rasmi Masa Akademik- kemeja kaler beidge dgn seluar cokelat gelap, Tie , kasut kulit/PVC kaler hitam dan stokin kaler hitam
  2. Pakaian Pilihan Masa Akademik - kemeja kaler biru dengan seluar biru gelap (bila tanya kat kedai uniform... depa kata seluar biru sekolah rendah je...) & Tie yg akn dibeli kat koperasi maktab
  3. Pakaian Hari Jumaat- Set baju melayu dan songkok (sib baik dah ada... kena beli sampin aje)
  4. Pakaian Keluar Maktab - baju batik... beli kat Koperasi Maktab ler nanti
  5. Pakaian Prep (Ptg/Mlm) - ni ok... slack dgn kemeja T
  6. Pakaian Sukan - track bottom gelap  dah ada.. ehhh... Kemeja T putih berkolar kena carikk laaa
  7. Pakaian Aktiviti koko - tak beli lagi sebab belum decide dia nak masuk koko apa
  8. Pakaian tido... hehehehe... jangan maraaa aaa... 
Step 6:  Opsss... jangan lupa uruskan proses berhenti sekolah lama tuu... 
Kita kan masuk dengan baik... keluar pun kena laa dgn cara yang baik... Pulangkan buku-buku pinjaman... dan yg penting ucapkan terima kasih pada pihak sekolah yang sudi beri peluang untuk anak kita belajar di sekolah tersebut walaupun tak sampai 2 bulan pun kimie menimba ilmu di sekolah tersebut.

Step 7: Print Gambar ukuran passport; 
Katanya kena sediakan dalam 12 keping 

Step 8: Buat Salinan dokumen penting 
Dokumen apa? alaaaa... cam IC ... surat beranak dan a few dokumen yang biasanya cikgu selalu mintak. Salinan dokumen nii nii siap-siap kami palang "UNTUK TUJUAN MRSM SAHAJA" hehehehee....

Step 9:  Sediakan kelengkapan asrama yang lengkap... 
my mom pesan... sediakan yang basic aje dulu... jgn berlebih-lebihan... sebab takut hilang... terbawa barang yang tak perlu... dan yang mengerikan kalau ada yang membuli... Bila dia dah pandai manage harta benda dia... baru ler tambah apa-apa yang patut. So? Apa kelengkapan yang kiter prepare?


a) Keperluan Pakaian Sekolah/prep/riadah dll

Pakaian sekolah kiter dah mention kat atas.. Selain tuuu pakaian lain yang kena sediakan gak
  • Seluar slack hitam  
  • Baju T berkolar  
  • tali pinggang
  • Kasut sukan
  • Selipar
  • T-shirt dan seluar trek.
  • Kasut sukan dan stokin yang sesuai.
  • Kain pelikat 2 pasang
  • Underware.... yang ni kena lebih la.... 10-20 helai kot....  
b) Keperluan Asas Asrama
  • Al-quran/sejadah
  • Bantal, Cadar, sarung bantal dan selimut. Katanya yang ni kena beli kat koperasi MRSM. Kitorang stanby aje kot2 dah sold out... kesian anak tido tak bercadar selimut
  • Keperluan diri – tuala mandi, baldi, cebok, sabun mandi, berus gigi, ubat gigi,  kain basahan untuk mandi, syampo.
  • Berus dan sabun basuh; penyepit baju dan penyangkut baju.
  • Sikat, cermin muka, minyak rambut, bedak,pengepit kuku dan lain2 alat kosmetik.
  • Jarum & benang.
  • Selipar sandal untuk prep
  • Kiwi kasut & berus (kasut kulit hitam) yang ni, next week masa visit dia baru kiter plan nak bawak
  • Alatan sukan berkaitan (eg: raket badminton, but bola, bat pingpong) yang ni, masa visit dia baru kiter plan nak bawak. Untuk hari pendaftaran nii tak lagik kot!
  • Permanent marker pen – untuk tulis nama pada belonging dia.
  • Ubat-ubatan panadol dan minyak angin
  • Mug, sudu & bekas untuk isi makanan... kot-kot dia nak tapau makanan kat dewan makan... hahahahha... berani ke dia???
  • stok biskut & minuman 3 in 1. Mana ler tau ada hari yang tak kena selera dia... stanby ler biskut kan!
  • Duit siling untuk tepon ibu dia... kot-kot dia rindu kat mommy dia yang chumel niii... Kitorang tak tau ler maktab dia nii ley bawah hp (bkn smartphone) ke idak. So stanby dulu duit syiling bebanyak!
  • Alarm clock
  • Mangga/Engsel untuk konci locker
  • Torch light
  • Air Freshener untuk almari
  • family photo kalau2 rindu pada kitorang
  • Duit belanja... heheheee...

c) Keperluan Asas Pembelajaran
Ni barang stadard gi sekolah...
  • Beg sekolah 
  • Kotak alatulis – pen, pensil, pemadam, pembaris, gunting kecil, gam, stapler kecik
  • Kalkulator saintifik, kotak geometri (mathematical set)
  • Buku2... pakat beli kat koperasi maktab aje laaa
  • Salinan dokumen penting yang sudah dipalang cam IC ... surat beranak dan a few dokumen yang biasanya cikgu selalu mintak

Final Step:
Selain barang di atas... kena ler stanby cash about RM1K sebab... kena bayar macam macam yuran lagi walau dah bayar RM300++ secara on-line. Katanya kat sana nanti baru bayar yuran asrama... lebih kurang RM600... Duit untuk asrama RM 60/bulan x 12 = RM 600.00.

Pastu nak beli set cadar....lencana... buku2.... mana ler tau kan!!!

Finally... kena sediakan banyak tissue... takut ada adegan habuk masuk mata pulak nanti... sob sob sobb....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails