Friday, November 3, 2017

Teamwork vs individual... snakes and ladders

Alkisah kerja kursus sejarah kakak Sephia laa ni.

Task diberi hujung bulan Oct and due date is 3rd Nov 2017..

My dotter cool ajer.. menyebabkan kiter tak tau pun esknya dia kena submit kj kursus dia yang mewakili 30% caring mark.

Sib baik laaa ada teknologi WA. Dalam WA group muafakat parents dan pihak sekolah.. cikgu dia announcekan agar esk jgn lupa bawa hasil kerja kursus masing2..

Maka.. terkujat monkey laaa kami kan... dah ler dah lewat petang. Review jap pilihan tajuk.. hurm, ada 3... buat dam ular gergasi.. congkak dari paper cup.. dan satu lagik tak igt. So.  Mengagaulah senja2 kami ke kedai buku cari board besar.

Sementara diorang gi beli board.. sang ibu terpaksa selongkar buku dan majalah lama.. cari laa gambar2 sikit utk ditampal pd board tu nanti.. cabut tali2 paper bag utk jadikkan ulauuu..

Dah ada bahan.. maka bergotong royong laa kami mengerjakannya... ayh buat kotak dam dulu.. ibu dan khaleef gunting gambo2... Sephia lak.. kalerkan tali agar jadik corak ular.

Memandangkan penglibatan khaleef mengganggu proses penyediaan dam ular kakaknya.. maka si ibu bagi dia satu board kecik utk dia deco damnya sendiri.

Berhenti solat dan makan kejap.. (sempat goreng mee mamak cincai dgn keropok aje)... kami teruskan dgn kaler kan board tu secara berjemaah. Cryon terpaksa di patah tiga supaya proses mewarna cepat selesai sebelum proses pemasangan tangga dan ulau dpt dilaksanakan.

Semuanya kena dilaksanakan dgn pantas sebab kami kena pastikan sephia dapat readykan brg2 dia utk berkhemah esk.. fuhhh.. semuanya esk beb!

Selesai kaler... pasang tangga (draw aje beb!) Pastu tampal ular... next tampal gambar.. buat dadu modern... tampal nama... and

Taraaa.... our giant snakes and ladder board game! Done secara teamwork.


This one.. dilaksanakan secara individu. Utk hasilkan yg ini.. terasa kami nak sumbat telinga dgn putik kapas.. molot dia pot pet pot pet.  Kejap2 hilang gunting.. kejap2 hilang gam.. pas tu asyik tanya gambar ni ok tak.. pas tu nak buat gak dadu bulat cam kakak.. pas tu bising nak ular gak.. sib baik ada tali benang kait.. potong ler kiter 3 urat... sekali mamat tu menjebikkan bibir.. tak puas hati ular dia 3 ekor aje..

"Kakak kan noughty... sebab tu banyak ular.. Ayeep kan gud boi.. sebab itu ular sikit..." hahahhaa.. itu alasan si bonda kasi. Sib baik dia blh terima.. walau tah apa2 reason ibu bagi.


Ini laa hasil tugasan done by teamwork vs individual. Takes more a less 2 hrs gak.

Selesai ajer task.. kita bukak WA. Hurmmm.. majority parents semua berterima kasih atas soft reminder dr cikgu. Majoriti anak2 semua nya relax aje.. blm buat apa2.. mak bapak ler yg tertonggeng sama tolong anak buat homework.. adehhh.. kalau kita dulu.. sure kena lekuk dgn abah and my mom.. tapi.. yea ke......? 

Hihihii.. the actual stori... kalau ada homework yg melibatkan seni dan lukisan.. kiter selalunya akan buat muka seposen.. abah ler yg akan buatkan.. kiter tulun2 ajer abah... selalunya my task akn jadik tugasan terbaik.. kena tampal kat papan kenyataan.. bangga beb.. nama terpapang.. of course my name.. and bintikan abah.. hehheeh.. abah dunt worry.. abh pun dapat creditnya.. hihihii.. tak de abah.. task tak jadik...

Jadik.. adakah ini dikatakan.. mana tak tumpah kuah kalau tidak ke nasi?? Hurmmm....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails