Monday, November 15, 2010

Trifle

This entri i dedicated kat Pn Junaida.... Katanya nak buat masa Raya Haji nanti...

Resepi asal kiter dapat dari Pn Yusna... masa open opis dia Aidilfitri tempohari. Pas tuu kiter try ler dalam Syawal tu gak.. Tapi... terlebih kaler ijau ler pulak permukaan trifel niii. Ambik gak gambo, tapi tak der lerr nak publish sebab rupanya tak comei lagik. Ingat bila buat sekali lagik dan dah tomei ghupernya... baru ler nak publish and share ngan u ols... Since my preind dah nak resepinya... maka i muatkan lerr model I yg x tomei tu kat sini....




BAHAN-BAHANNYA

1. Swiss roll cake... (perisa terpulang pada u ols... utk yg nii i guna perisa vanilla orange...)
2. 1 tin kecil buahan campuran
3. 4 sudu bsr tepung kastad
4. 1 tin susu cair
5. 1/cawan air
6. 2-4 sudu besar gula
7. Jelli (dan bahan2 buat jelly)


CARA MEMBUATNYA

1. Potong kek setebal 1 inci/kurang sikit dan susun dalam bekas. KAlau bole letak dalam bekas kaca... kasi nampak itu kecantikan dalaman trifel nih... keh keh kehhh

2. Tuang kan air buah-buah dari tin tadik... air dia aje tauuuuu!!!! Pastu ketepikan seketika.

3. MAsukkan tepung custard, susu cair, air dan gula... kacau sebati baru hidupkan api (api kecil aje tau) Kacau hingga likat dan tutup api

4. Tuang puding tersebut dalam mangkuk yang dah disusun kek tadi... dan komdian taburkan mix fruits tadik. Pas tuu ketepikan...

5. Buat jelly ikut arahan seperti yang ada pada belakang paket jelly... Pas tu... tuang atas mangkuk trifell tadik (Kalau jelly kowang jenis clear... masukkan pewarna... make sure kowang masuk sikit aje pewarna... kasi trifell ni naik serinya... Kalau terlebih warnanya... jadik lerr cam kiter buat nii...)



Dah siap... tunggu sejuk sikit... baru masuk peti sejuk...



Dah sedia dipotong.....

1 comment:

kisahwanida said...

Nak try.... nak try....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails