Monday, May 26, 2014

Jom Jelajah Europe - Episode 5 (Day 4)

Hiii..... kali niii kita sambung lagi stori sesi kitorang jelajah Europe.... As usual sebagai bunda, kiter kena bangun awai lerrr kan... tapi tak boleh lawan incik asben, dia lagik awaiii... tapi mesti date dia ngan Mr. TanXXs tu lama kan???? 

So, aktiviti rutin, sediakan lunch and bekpas.... untuk lunch kiter buat sosej sweet sour dan sayur campur.... tuk bekpas, sandwish telur... bekpas siap-siap, baru kejut anak...

Kul 8 lebih barang semua dah masuk dalam kereta....



View bilik masa check-out.... agak-agak sama tak macam masa check in?



Hihihihii... tak berapa nak sama.... siap tinggalkan tanda... hihihiii sebakul sampah!



Antara 5 kuarga, kitorang tingkat ter atas.... ni view level kitorang... 


Toilet, betoi2 bersebelahan bilik kitorang... dan bathroom lak sebelah toilet... so, tak dop ler susah sangat nak ke bilik air!



Kuar aje bilik... toleh kanan, terus tangga. Pintu yang terbuka tu ruang tamu bagi 2 bilik...Jadik port bebudak nii berkumpul dan mini mesyuarat diadakan!



Before leaving... wajib ler bergambar dulu kan???



Ni pemandangan depan hotel....oh yea lupa lak nak mention... niii sebenarnya bukan ler hotel... ia macam rest house gak lerr... rate bilik kitorang dalam CHF87(for 2 night).



Gambar kuarga memasing lakkkk... kiter nak tepek gambar kuarga lain, tak dop dalam kamera kiter. Sebab my cannon malu nak capture gambar famili orang lain, sebab dia aje camera kecik dan tak berapa nak canggih. Alaa cik Cannon.... even awak kecik... kiter sayang bangat kat kamu... jasamu banyak sekali.... even ada penggantimu... khidmatmu masih diperlukan. Belum apa-apa kimie dah book nakkan kamu... Tapi sorriii beb!!!!

Dah habis sesi bergambar..... kami teruskan perjalanan menuju destinasi berikutnya.... Swizterland to Frankfurt.


Lebih kurang 2 jam perjalanan, kami singgah dulu kat Rheinfall nii.... alaaaa tengok waterfall ala-ala Niagara waterfall tuuuu



Tapi, nak masuk kena bayar ler beb.... so as usual, kitorang beli 3 tiket aje total CHF13.50...





Sebelum masuk tunggu diorang selesaikan temujanji ngan en Tan.


Si tecik niii dah tak sabar nak masuk....



Niii kalau sesaper nak explore muzium dia laaa kannn??? Kitorang??? Tak masuk pun sebab aim nak naik boat!



Nyaman dan tenang aje bila mendengar bunyik deruman air terjun...



Nak turun lagik ke bawah... tapi kena hati-hati beb! Licin!!!



Zooming dan tercarik-carik mana port nak naik boat!!!



Si tecik khaleef niii kena jaga betoi-betoi... takut terbolos lak dia masuk dalam air... huhuhuuuu jangannnn!!!! Sayang bangat sama dia tu!!!!!!!!!



See.... ligat toi dia!




Budak berdua ni lak cam kembar.... mana pergi, berdua aje!



Penat jalan.... dia duduk rest dulu....



Rupa-rupanya, tempat kitorang berhenti niii station boat dia tengah renovation... nak naik kena ikut side sana... huhhhh!!!! Tak dop rejeki ler gamaknya!!!



So, apa lagik.... berpatah naik ler kitorang! Oh yea....antara trade mark yang popular kat sini ialah lembu... sana sini lembu.... hik hik hikkk



Sementara tunggu rakan-rakan lain naik.... kiter ushaa orang buat bolognese creepe nii... nak beli non-halal ler pulak!



Aper cer mamat nii.... suka nak lalu celah-celah pokok niii. Tersepit kang... saper yang susah?



Ngan lembu lagik.... Sampai fenin si ayah.... hahahhahaaa

Kuar dari sini, carik lak port makan dan solat. Selagik lom masuk highway, nak carik port makan lak agak susah... dua tiga kali berhenti gak lerr... sekali berhenti kawasan yg ada toilet yang tak terurus.... kotor dan bacin... bukak makanan.... dihurung serangga hutan. Seram gak!!! 2nd time berhenti, kat station minyak, park bawah pokok... Sekali tak boleh makan gak... debuan bebunga berterbangan macam snow flakes, melekat kat makanan... So, terpaksa re-pack semula segala bekalan.


Next..... masuk highway ler dulu.....

Meninggalkan sempadan Swiss.... masuk kat German lak.... Berhenti kat service yang berhampiran... tapi parking ngan toilet jauh beb.... anak-anak lak sibuk nak ke toilet, terpaksa ler ayah bawak depa pergi toilet. Untuk jimatkan masa, isi siap-siap nasi dalam pinggan memasing... dan mok cik makan dulu.... kalau mak cik dah siap, ley ambik turn tuk jaga khaleef dan solat. 

Bab solat, lelaki sembahyang berjemaah.... Tak dop surau or multi-prayer room macam kat UK. So, open air...  pompuan, sowang-sowang disebalik pintu kereta.... hihihihii...

Oh yea.... masa kat highway German... kalau nak masuk toilet dia berbayar dalam dalam €0.70 sekali masuk... kanak-kanak free... tapi kalau nak nak ter ter tuuu.... yang dewasa pun pakat lalu bawah palang jugak.... hihihiihiii... Tapi, memang berbaloi bayar mahal beb... Toilet canggih... tekat satu punat.... sit mangkuk tandas dia berputar dan dibersihkan ngan antiseptik lagik....hihihii... nak jer rakam camner gayanya... tapi gajetnya tinggal dalam kereta la pulak... tak kuasa mok cik kuar masuk palang semata-mata nak capture toilet tuuu!





Hampir jam 11 malam waktu tempatan, dengan jarak perjalanan hampir 500km, akhirnya kami sampai kat Hotel Meininger, Franfurt. Tanya depa mana nak parking.... depa kata hanya ada satu parking ajer belakang hotel... yang lain kena park jauh.... Waduhh!!!! Terpaksa lerr drop bag yang banyak dan tak berkemas tuuu kat tepi jalan niii...



Dalam banyak-banyak tempat penginapan, ni bilik yang tempat tidonyer yang paling selesa setakat niii.... Quad room..... kadar bilik kitorang ni lak £49.74 per night.... hurrmmm... not bad laaa kan?




Kimie dan Sephia, katil double decker. Hahahhaa... tak payah ler kitorang bersesak-sasak atas satu katil kan?



Bilik air dia cam biasa-biasa aje... tapi kiter suka type cam shower nii... dah buhsan mandi dalam bathtub.



Cuma yang tak besh.... tak dop kettle... Tapi, hotel niii ada kitchen yang boleh masak-masak kat tingkat bawah.... dan ader freezer. Tapi kalau dah penat tuuu.... mok cik lebih rela masak apa pun guna steamer kat bilik aje. So, masak air dulu tuk buat kopi dan meggi....

Meggi dah hampir siap... tunggu punya tunggu, jauh bonar ker en asben parking, dekat satu jam tak masuk bilik lagik.... Ker... diorang terus buat mini mesyuarat. Yea laaa.... kiter dapat tau, memasing dapat  tingkat lain-lain. Takut payah dah nak bermesyuarat... so, depa teruskan acara. Discuss perjalanan tuk esok hari...

Haaa... kan betoiii tekaan kiter, parking jauh dan ada mini discussion! Pas makan... khaleef hilangkan ketagih dia pada siri upin ipin. Kiter lak ambik kesempatan buat on line group discussion via facebook.... tuk finalise our group assignment yang dah nak kena submit. Bila everything dah under control.... kitorang tgk TV sama-sama. Tetiba, mok cik pun paksa anak tido, sebab movie yang diorang tgk dah nak start aksi panas.... sib baik sempat capai remote.... hahahhahaaa...

So, bila dah paksa anak tido, ibu dan ayah kena tido jugak lerr.... see u in next episode..... 

1 comment:

Kudin Qudain said...

Salam.. nak tye.. berape kos keseluruha utk jelajah ni ? Plan nak g gak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails