Tuesday, May 27, 2014

Jom Jelajah Europe - Episode 7 (Day 6)

Yahooo..... tiba lagi hari dan destinasi yang ditunggu-tunggu..... ke mana???? yeaaaa.... sila teruskan bacaan anda!!!!!

Lepas aje memasak dan bekpas beramai-ramai..... kami pun bersiap tuk ke destanisi yang diidamkan...

Sementara tunggu kaum ibu memasing siap.... anak-anak heppi giler main trampolin kat sini



Yang siap awal cam kiter.... ambik kesempatan berkayuh ngan benda alah niii.... Nak berkenu... tak berani lak pulak!!! Bila memasing dah ready.... jom...... ke mana????



Selamat datang ke Taman Tulip terbesar...."Keukenhof". ia hanya dibuka setahun sekali pada minggu terakhir bulan March sampai pertengahan bulan Mei dan waktu terbaik untuk melihat bunga tulip adalah pertengahan bulan April, tapi bergantung pada cuaca. Dan ini adalah salah satu punca utama kenapa kami memilih untuk konvoi instead of ambik pakej end of August.... Nak masuk taman niii hanya ada masa tertentu aje.... 



Oh yea, nak masuk kena bayar € 51.00 untuk kami sekuaraga (2 dewasa dan 2 kanak-kanak) dan € 6 untuk parking. Semua niii kitorang dah bayar secara on-line. So jimat ler waktu beratur beli tiket...



Ni penyambut tetamu dia.... nice and sweet ngan pakaian tradisional diorang!



Dua orang kembaq niii susah toii nak dipisahkan!



Ibu dah mula naik excited!!!! Cantik bebenau pemandangannya!



Gambaq niii laakkk no comment.... kowang komen ler sendiri! Janji komen yang positip yang aje ler yerrr!



niii anak-anak yang kena ikut ibu pusing satu taman niii... hahahahhaa... nasib korang ler nak!



Setecik tuuu kena jaga betoi-betoi... dia nak main air pancut yang berhampiran... huhhh... kacau mood ibu!



Ni taman tulip.... jom kita carik bunga tulip tuk bergambar yea!!!!



Haaaaa...... ni baru betoiiiiii!!! Tulip dan Chinta!!! hahahahaha.....



Layan aje laaaa.....



Mamat nii baru ku tahu.... mamat bunga.... dia yang paling ralit membelik tulip-tulip yang ada!



Kimie????? terpaksa layan ler kan... minat ke tak minat keee.... kena buat-buat minat!




Silap laaa pakai baju oren bergambar kat bunga oren....




3 orang buah hati ku!


Ehhh... Abang brahim dah turun tangga duduk kat bunga la pulak!



Macam-macam pesen anak dara i niii berpossing!




Dan lagik.....



Kan kiter dah cakap tadi... mamat niii mamat bunga!





Dia dah penat... ikut suka dia aje nak stop dan landing kat mana..... Pelancong kat situ siap pakat  gelak aje kat dia....



Singgah jap kat souviner shop dia!!




Beli kat sini agak mahal sikit laaa.... tapi no choice lerrr kan!Beli ler a few item untuk koleksi peribadi aje!



Kitorang dah janji ngan member group berpecah dan bertemu kembali kat sini jam 12tgh. Kebetulan awal lagik, so bergambar dulu....



Hihihii... sempat lagi ler bergambau kenang kenangan kan????



Dah nampak kerr ahli rombonga yang lain nak oiiii????





Since my baby khaleef pun dah mengamuk nak menyusu.... jom kita gi kat kereta dulu laaaa




Aikkk... kita singgah jap kat sini.... buat apa?????





Dengan kadar Euro1, kita boleh tukarkan duit 10sen diorang jadi macam gambar niiii


Besttt sangat dapat akhirnya masuk kat taman tulip niiii... Pengalaman yang sunggu bermakna dan sukar dilupakan.



Bye Keukenhof...... Jumpa lagikkk.....


Next.... kami bergerak lak ker ............... jeng... jeng... jengg...

before that.... alas pewot dulu ngan bekalan yang dibawa oleh mok cik kantin.... hihihihiii



Zaans Museum???? Errmmm.... noooo.....  tak masuk pun!




Zaanse Schans.... adalah salah satu tempat menarik di Belanda (luar Amsterdam). Tempat sejarah masyarakat di sini bermula sejak abad ke-18 dan ke-19. Ia dipenuhi dengan kincir angin kayu, kandang, rumah-rumah dan muzium dan dibina dalam gaya seni bina kayu Belanda. Nak masuk kat sini percuma, bayar parking aje dalam € 8.00.



Aktiviti wajib..... bergambar!!!!



Menarik sekali pemandangannya. Jom teruskan perjalanan kita yea!!!!!



Mini zoo pun ado! Mostly haiwan ternakan ler. kambing niii sangat tertarik ngan pelancong especially yang makan ais-cream.... sebab kambing nii boley makan aiskrim!



Khaleef pun subuk cabut rumput nak bagi kambing tu makan! Jom teruskan perjalanan nak oiii... Kalau suka ngan binatang... kita balik Malaysia kiter gi Zoo yea nak! Macam-macam binatang ada. Panda pun dah ada kat Malaysia! tak yah kiter gi China!



Best toiii orang ada go-Pro nii...  


Jalan lagik dan lagik...



Setecik tuu dah mula buat muka penat! Tapi ligat semacam... Pandai lak tuuu dia akan menempel ngan orang yang ada kamera besau!!! Buat muka seposen mintak orang ambikkan gambar dia!!! Isy.. isy... isyyy... anak saper ler tuh kan?




Yang minah niii tak habis-habis nak berposing... even ala-ala pokok kayu kan?



Haaa... dok diam-diam.... kakak kasi tolak sampai balik UK.




Khusuk lak dia dengar mamat niii nyanyi... 




Kat sini ada demo buat cheese... time kitorang sampai dia bagi taklimat dalam language Serbia (kalau tak silap laaa). Dia kata English another round... Malas nak menunggu.... ambik gambau cheese ajer laaa 


Haaa...  ni si Khaleef nak try perah susu lembu.... Ceh!!!! Tu aje jarak yang paling dekat dia boleh pergi... Khaleef kata... dia tak minum susu lembu.... that's why dia tak nak pegang lembu niii... hahahahhahaha






Sementara tunggu member lain berkumpul... kitorang ambik kesempatan bermain benda alah niiii.... janji anak-anak heppi dan tak mengamuk bila menunggu!


Lebih kurang dalam 4.00 ptg, kitorang beransur meninggalkan Zaanse Schans.... menuju destinasi berikutnya. Ke mana?????

Alas perut maaaa......



Kami ke Restoran Hadji... milik orang Indonesia.... So, makanan nyer adalah makanan Indonesia. Kami order set nasi koenang special, set pecal dan nasi ambeng. Dalam €17.00 kesemuanya.... itu pun kiter membebel sakan bila si Sephia nak makan sepotong kuih lapis (€1.70) dan pau (€2.50)... huhhh, tengok size tak berbaloi langsung nak oiiii... nanti kita buat projek buat kuih tuu yea nak!!!

Lepas makan.... kitorang decide terus balik... Nak ke town, dan satu lagik tempat, rasanya ianya satu keputusan yang kurang bijak... jalan jammed (sebab waktu orang balik kerja). So? Pulang aje laaaaa......

Petang tuuu.... anak-anak pakat teruskan aktiviti mereka bertrampolin, berkenu dan sebagainya. Kaum ibu, buat minum petang dan dinner.... 

Begitu lerr pengisian hari ke-6 kami.... tido pun terbayang tulip dan kincir angin!!!! Hihihiii....

See u ols dalam next episode! Bye!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails