Friday, May 23, 2014

Jom Jelajah Europe - Episode pengenalan

Salam guys.... seperti entry kiter yang lepas.... kiter ada bagi hint kan akan post kisah tour Europe kiter.... Maka, setelah berhempas pulas (sememangnya memang leceh toi nak siapkan kisah 9 episode jelajah Europe niii). Nak masukkan gambar tak dop ler masalah sangat.... yang bermasalah tuuu nak recall balik info2 tertentu... yea laaa... mana ler tau yang tersinggah kat blog kiter niii memang nak mencari info pasal niii kann???? At least sedikit sebanyak ley bantu uols tuk buat decision kan???? 

Actually, kiter langsung tak terpikior nak gi jelajah Europe dalam masa terdekat niii... Ingat nak gi selepas submit dissertation.... Tetiba geng2 kat sini pakat nak berkonvoi. Kiter say no aje laaa... sebab during date tu kena submit 4 assignment (2 group dan 2 individu) dan  terkena studi week kiter... balik dari trip tuuu kiter ada less than one week tuk buat preparaton exam untuk 3 subjek... 

Tapi, en asben cam excited jer nak join. Maka, dalam kesibukan ngan tugas seorang pelajar, kiter curik2 masa buat SWOT analysis bagi option1.... 

option 1: Berkonvoi ngan  member (studi week)
option 2: Ambik pakej (End August)


 Setelah ditimbang tara... kiter bagi syarat kat En Asben antaranya:
1) kena take care sepenuhnya si tecik khaleef untuk kiter siapkan segera segala macam assignment 
2) membantu kiter dalam "misi khas". 
3) Segala macam urusan trip, booking membooking, lokasi lawatan dan sebagainya, kiter tak mo ambik tahu.... melainkan minggu terakhir sebelum bertolak. Gua betoi2 sibuk beb!!! Hahahahahaa!!!! Macam ler mok cik sowang jer yang sibuk kaaannn??? 

Mok cik kalau setakat exam dan individual assigment mok cik idok ler tertekan sangat. Tapi masa diorang dok sibuk buat itinerary dan bermeeting tuuu, mok cik ada 2 group assignment dan 2 presentation bermarkah kena selesaikan.... So, banyak masa kena baca article dan group meeting. Pas tu, during trip tu pulak ada next 2 group assignment yang due masa kiter x dop... Bila melibatkan orang lain punya markah... tu yang stress sangat tuuu! Yang lagi 2 assignment tuu individu punya... submission date 2 dan 4 hari lps kiter balik dari tour. Pas tu exam lak.... haaaaa..... hambik kaaauuu!!! Huhuhuuu...

Tapi tak pe, kita enjoy dulu kann??? So, dimanakah destinasi kami?????


niii diaaa.... UK - France - Switzerland - German - Amsterdam - France - UK. Yang betoi2 ada sesi lawatan kat 2 negara yang di"underline" aje. Negara lain tuu setakat touch and go aje!!!


ni lakkk.... itenery yang telah disiapkan oleh member konvoi.... kiter just kopi paste dan edit sikiitttt aje.... pas tuuu claim copy right property... hahahahahhaaa.... manyak chantek!!!! hahahahahaa......


Menu niiii lak... tak kopi paste orang lain punya menu... original mok cik punya plan.... niii hanya plan mok cik aje... Based on this planning, mok cik dah siap2 tumis sambal kosong, rebus ayam dan bekukan, buat sambal tumis bilis, sambal bilis hancur, sambal kering bilis&kcg, telur rebus and so on.... ada yang just yang ready to eat, ada yang kena re-heat dan ada yang kena mix & match... dan mok cik susun ikut hari siap2.


Beras pun dah disukat dan dipack siap-siap.


Makanan ringan pun mok cik susun dan tag ikut hari.... bukan apa, kitorang niii kan ke kena kuar masuk hotel... jenuh kalau nak hangkut semua. So, kitorang akan hangkut dan kuarkan plastik niii dari tempat persembunyian ikut hari. Jadi, selagi belom tiba hari dia, plastik niii akan tersorok dari pandangan mato... hahahaha....


Oh yea.... persiapan kenderaan pun kena ado tau!!! Service kereta dulu, dan make sure Travel Kit Euro dibeli siap2... antara yang penting adalah tanda GB "Great Britain". Tu sebagai acknowledge yang kiter niii right side drive and benda yang nak ditampal kat lampu kereta. Lampu GB cars niii, silau dan terang sikit berbanding Euro cars. Lain2 dalam kit tu termasuk alat ujian alcohol, jaket keselamatan dan lain-lain

Lain-lain punya preparation of course ler pakaian, terpaksa sediakan pakaian sejuk dan pakaian biasa... Oh yea.... bab duit, kami just tukar 300 duit Switz dan 500 duit euro. Duit hotel, kitorang dah siap buat bayaran sebelum bertolak... senang sikit... tak payah tukar duit bebanyak! Dan jgn lupa camera dan seangkatan dengannya! Kalu idakkk... terpaksa menepek kat camera orang lain lak nanti... hihihihiii


Sebelum episod pengenalan niii mengundur diri, mok cik nak buat wrap up sikit..... As per tentative program seperti yang di atas, entry mok cik buat pasal tour Europe nii akan based on Day.... 

Day 1 (Jumaat): Bradford-Cantebury
Day (Sabtu): Centerbury-Calais-Swiz
Day (Ahad): full day switz
Day (Isnin):Switz-Franfurt
Day (Selasa):Franfurt-Amsterdam 
Day (Rabu): full dayAmterdam
Day (Khamis): Amt-Belgium-Calais-Centerbury
Day (Jumaat): Centerbury-Bradford

Temui kisah kiter in next episode... babaaaiiii....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails