Saturday, December 20, 2014

Scan as your shop - TESCO

Just nak selit sikit one of rutin kiter kat UK yang kiter belum ada pengalaman ini  kat Malaysia...  Apakah itu??? Mesin  bayar layan diri...

Selain kaunter bayaran konvesional... Most of big supermarket kat UK (Morisson, Asda dan TESCO) ada menyediakan mesin layan diri untuk buat payment.



Mesin tu cam gini... letak bakul atau troli kiter disebelah kanan mesin tuuu... pas tu tekan ler button start kat screen dia. Next start ler scan bar code barang yang dibeli. Lepas scan... terus kena letak kat base sebelah kiri mesin tuu... kalau tak letak kat situ... mesin tuu tau beb!!!! Dah selesai scan semua barang... tekan button finish dan pilih method of payment. 

Buat makluman... Kebanyakkan urusniaga kiter kat sini memang tak involve cash... kami lebih prefer pakai debit card. Tapi kalau dah banyak stock duit syiling (kat UK duit syiling dia banyak... ada satu sen... dua sen... lima sen... bla bla blaa... sampai ler dua pound... syiling aje) Mau putus tali my handbag.. berat ngan duit syiling. Nak menghabiskan nyer... kiter memang akan sumbat kat mesin niii. Segenggam syiling tuu kenakadang baru aje 2 pound... hahahhaa. Mana tak mau terputus tali handbag kan!

Mesin check-out cam gitiew kira dah biasa dah kat UK nii... So far depa memang trust kat buyer.. agak-agak kalau buat kat Malaysia... buyer semua boleh amanah ker??? Entah ler kan?

Yang kiter nak share kat sini actually bukan mesin tuu... yang kiter nak share ialah benda alah nii...


Apakah benda alah nii? Ni adalah scanner machine yang ditempatkan di pintu masuk TESCO. Just scan our club card dan masukkan our our poscode umah (as a password). Next, kami boleh ambik scanner nii untuk membeli belah.


First... ambik item apa nak kiter beli... komdian scan



Pas tu.. akan keluar ler maklumat item tuu kat scanner tu. Kalau tak jadik beli... boleh tekan cancel!


Yang besh nyer... dengan mesin scanner nii... kiter ley limitkan perbelanjaan kita tau... Kalau rasa-rasa cash tak cukup atau amat berguna bila nak cukupkan minimum pembelian bagi membolehkan dapat discount/cash back...


Dah siap shoping... terus ke kaunter niii



Tak payah dah scan barang satu-satu... just scan kat pelekat/barcode merah tuu... otomatik data ditransfer... tinggal masukkan barang dalam beg dan bayar aje... Mudah kan!

Besh rasanya dapat scan as my shop but lagik besh kalau shoping as own shop... dah namanya kedai sendiri...  tak yah bayau kaaann????? Heheheeeee!


3 comments:

afisya afida said...

wow new knowledge for me..

syida said...

wahh..sangat canggih..if only they hv this kind of facility in msia..mesti seronok nak shopping groceries..bersemangat! haha

salmi said...

Best kan kalau ada fasiliti cam gitu kat m'sia... but personally kiter rasa negara lom sedia lg coz that system need kejujuran dr semua customer dan trust

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails