Tuesday, December 2, 2014

Visit dentist & tutup buku...

24 Nov 2014... kami sekali lg ke The Leeds Teching Hospital.... Follow up case dia yang ini. Kali ni kami kena jumpa Prof Dr Ms Duggal.... berdebar gak bila dapat surat kena jumpa beliau... kenapa sampai kena jumpa pakar nii??? Huhuhuhuhuuu.

Oh yea... Kalau ikutkan prosidure pergigian kat sini, Sephia tak blh mendapatkan rawatan hari niii coz dia batuk2. Appointment sepatutnya ditangguhkan! Memandangkan ini adalah visit dia yg terakhir... maka kitorg gi ler jugak.


Kali ni kami sampai awal... blm kul 2ptg lagik, our appointment kul 2.30pm. Kebetulannya Sephia memang tak gi school sebab MC... kami datang awal sebab en asben nak pick up kimie kat school... kalau lambat... mau hujan kat Grange College tuuu. ... maka menanti ler kami ngan kesabaran.


Tiba masanya... seorang doktor datang kat seat menunggu kitorang... mempetkenalkan diri...dan bertanya.
"are u sephia...?" bila sephia angguk dia terus hulurkan tangan ajak sephia masuk ke bilik rawatan...  jalan berpegangan tangan sambil berbual bual mesra.



Dulu kami dapatkan rawatan kat partition luar aje. Kali niii sebab pakar dia kan... rawatan dalam bilik khas. Kitorang terus terang ler tentang kesihatan sephia dan bg tau gak yg this is our last visit coz kami dah nak blk for good...



Doktor pun cam sedih gak sebab sephia baru aje bukak case and need a few treatment and follow up check up. Tapi dia kata... Malaysia punya sistem dan medical pun sangat baik... continue aje rawatan kat sana.


So for today dia sekali lagik buat ujian nerve gigi.

"This is cutton ball...... salah satu cotton ball tu ditaruk cecair yg sejuk... bla... bla..bla" kata doktor tuuu kat Sephia and next sephia kena teka mana satu yg sejuk apabila ditekapkan cotton ball tu kat gigi dia... kalau sejuk... angkat tgn... hahhahaaa.. Next pakai mesin lak tuk mengesan ngilu.... doktor dan sephia buat ujian tu sama2... 

Hurmmm... doktor kata sephia punya tindakbalas pada rasa ngilu amat tinggi... tak berapa bagus... so... kena dapatkan rawatan  tuk itu. Anyway as a conclusion dari seorg pakar... giginya masih selamat dan OK.


Next kami tgk keputusan x-ray... Alhamdulillah... tak de patah kat bahagian akar... so tak perlu cabut/pakai gigi palsu. huhhhhh lega banyak kiter. Doktor gak kata... untuk case gigi dia yang agak jongang tuuu, tak perlu lagi untuk sephia pakai braces... sebab gigi susu dia lom semua tanggal... masih ada ruang untuk gigi dia bergerak ngan sendirinya. tapi... dia kena buat follow up dari masa ke semasa gak... especially bila gigi susu dia dah tanggal sepenuhnya.

Dan lagik... doktor kata.. sepatutnya hari niii nak tampal gigi dia yang sumbing akibat jatuh tu... tapi, dia batuk... nanti akan mengganggu proses tampalan tuuu. So dr advise buat kat Malaysia aje ler


Finally doktor pesan pada Sephia.... pls be-careful dan jangan jatuh lagik mcm dulu... if mengalami lagik trauma kali kedua... tak dijamin lagi gigi dia akn bertahan.. As a reward... sephia diberi a few sticker untuk dia pilih... and they say gud bye and save journey to us....


Sementara tunggu ayah dia sampai... bergambar dulu ngan sticler pilihan hatiii..


Ibu pun sangat heppi dengan perkhabaran dan treatment hari ini. But terserlit gak perasaan sedih sebab petang itu dgn rasminya kami dah tutup buku kat The Leeds Teaching Hospital...  Apa2 pun... terima kasih diucapkan atas layanan mesra dan service yg terbaik dari kalian... Terimakasih & sayonara!

note:
Petang ini appontment ngan Practitioner Dental lak... Final treatment tuk Kimie & Sephia and tutup buku gakkk. 

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum n Salam subuh, saya merupakan warga malaysia (Melayu) yang sedang berada di Bradford. Sekiranya puan masih berada di bumi bradford dan juga warga malaysia yg lain berada di bradford, Apalah kiranya sekiranya kita dapat beramah mesra antara satu sama lain. Saya berada di bumi bradford dari 7-11 5ecember.saya boleh dihubungi, sms, whatsapp +60197798402

salmi said...

Salam... atas foktor kesibukan dan kesihatan... saya baru acknowledge comment ini... adakah tuan punya comment nii masih ada di Bradford?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails