Sape kenai kuih nii?
Actuali masa kiter kecik2 dulu... my mom pernah buat kuih nii.. Tapi kiter tak ingat apa ke namanya... al-maklum ler... time tuu tau makan aje.
Tetiba nostalgia kuih tuu berulang kembali sewaktu kiter makan kat the chicken rice shop... Pas tuu mula ler nak buat sendiri.
Sakan ler pusing2 kuar masuk kedai cari acuan... Semangat tooii nak buat 'Top Hat" or nama lain dia pie tee nii... Finally acuan tuu berjaya gak ditemui...
Ni dia bentuk acuannya...
Pas dah dapat acuan tuuuu... baru google resepi... OOoooo... majoriti bloger kata kuih tuu nyonya peranakan punya kategori..
Dah ada acuan... dah ada resepi... hurmmm dah dekat setahun... tak gak menjadik Singapore Pie. Keh keh keh...
Tetiba today... semangat berkobar2 nak try buat sendiri....
First step... buat dia punya bekas atau topi/hat...
Bahan-bahan (kiter alter dari resipi asal) :
75g tepung gandum
10g tepung beras
150 ml air
1 sudu bsr mentega cair
sedikit garam
sedikit lada sulah
1 biji telur
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung dengan garam dan lada sulah.
2. Perlahan-lahan campuran dalam air dan mentega cair dan gaul rata ke dalam adunan licin. biarkan selama 1 jam sebelum digunakan.
3. Panaskan minyak di dalam periuk kecil dalam untuk menggoreng.
4. Komdian... rendamkan dulu acuan pie tee tu dalam minyak panas....
5. Pastu angkat dan tunggu sat... baru direndam 3/4 badan acuan pie tee dalam adunan tadik... (Kalau acuan tak panas.... adunan tadik tak melekat pada acuan dan kalau acuan terlalu panas dan berminyak sangat... bila rendam dalam adunan... dia lekat jap dan komdian melondeh dari acuan... tak sempat nak direndam dalam minyak panas!)
5. Goreng pai tee dalam minyak panas sehingga adunan nampak cam dah keras sikit baru lepaskan pai tee dari acuan. Kalau adunan tu masih melekat... gunakan lidi untuk lepaskan dari acuan. Awas... jangan lepaskan terlalu awal dari acuan... nanti kelongsong tu penyettt! Goreng sehingga kekuningan
6. Angkat da toskan minyak sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Taraaaa... ghuper tak berapa cun... tapi rangup beb! Dan satu lagi tapi.... perghhh... fenat toi nak buat dia punya hat/kelongsong niii..... Lama beb kiter sepend masa kat step niii...
Next....
Bahan-bahan untuk Inti:
1 biji sengkuang bersaiz sederhana
1 lobak merah kecil, dicincang
Kacang panjang dihiris halus
2 ulas bawang putih,
1 bawang merah,
Isi udang yang dicincang
Sedikit lada sulah
Minyak 2 sudu besar
garam secukup rasa
Kaedah:
1. Kupas lobak merah dan sengkuang dan dipotong menjadi jalur nipis.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng bawang putih dan bawang merah. Tambah isi udang dan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan lobak merah dicincang dan sengkuang dan goreng, tambah garam dan lada sulah dan sesuaikan ikut rasa.
Dah siap inti dia...
Dah ada kelongsong.... dah ada inti... so apa lagik... Isi ler kelongsong tadik dengan inti...
Those yang nak rasa pedas-pedas sikit... ley dimakan dengan sos.
Untuk sos dia... kalau ikutkan resepi yang kiter google... ini dia:
Chilliies Sos:
20 cili segar, tanah
2 ulas bawang putih, tanah
Jus daripada 4 limau
Gula 1 sudu besar
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Campur semua bahan bersama dan tambah garam dan gula secukup rasa.
Tapi kan.... Kiter nak senang... as usual... tuang aje sos cili yg ada di pasaran dalam periuk... campur sikit air dan setitik dua kicap manis dan secubit kuib ayam... hahahahaaa... resepi orang malas... cam gitu lerrr.
Dan ini ler pie tee or Singapore Pie ikut versi kiter. Ghuper dia memang tak hensem... tapi anak-anak suka (even isi dia sarat dengan vegie)! Komen dari asben lom dapat lagik... Sebab dia bertugas kat Bukit Expo UPM sempena pesta konvo... jam 9 mlm baru klik... Anak-anak, makan tak cukup dan siap place order lagik untuk esok! Sib baik dah siap reserve 8 biji utk asben.
Hurrmm... rasanya esok nak penuhi permintaan mereka memang tak ler kan! Berpeluh sakan mok cik dok buat menda alah nii... Nak buat kelongsong dia memang makan masa! Nampak gayanya... kuih jenis ini bukan jenis yang akan dibuat selalu.... bila teringin aje!
No comments:
Post a Comment