Saturday, June 24, 2017

Ramadhan 2017 Finale Week

Putaran masa sangat pantas datang dan pergi.. pejam kelip.. pejam kelip... tirai Ramadhan 2017 sampang ke penghujung.

Hurmm.. apa erkk momen2 kiter di minggu akhir Ramadhan 2017??? So far.. minggu ni kiter super duper bizzi.. bocer payment berlambak lom di Authorise lagik.. target, minggu ni dah clean table.. cuma buat reporting aje..  

Sekali.. hingga dah closing penghantaran baucer ke unit cek.. masih ada dokumen yang pending, hingga kiter terpaksa merayu agar Unit Cek still terima sisa-sisa dokumen yang ado kat kami nii... perghhhh..  berpeluh2 beb!!!. 

Meeting pun still on pagi petang dalam minggu tu.. adehhh.. spoil mud raya.. hehhehe..  tapi dah tugas kan.. kena laa redho... demi sesuap nasi biryani laa katakan!

Since this is finale week... so, more a less nak buat rumusan laaa..

Tahun ini.. i dun know... badan mmg tak fit sangat2... sepanjang hari (siang hari) berpuasa.. so far, i'm ok.. Tapi... bila dah berbuka.. badan mmg tak fit langsung... mato lak.. cam di gam-gam.. so.. thn nii tak de laa projek khatamkan 30 juzuk within one month. Ambik certain juzuk aje utk dikhatamkan secara tadarus.

Bab persiapan raya lak... thn ni more a less persiapan busana yg simple mimple dah beli before puasa.. so sepanjang Ramadhan tak perlu laa kalut nak pikir busana raya.. cuma my mom punya busana tak dapat lagik. Igt nak shopim sama2 bila my mom turun key ell.. sekali my mom tak de mood shopim laa.. so, kiter belikan tudung aje laa utk my mom. Abah punya.. settle!

Kuih Raya... hurmm... pasang niat tu ado nak membaking. Tapi kan ke kiter dah bagi tau awal-awal tadik.. tahun nii, waktu selepas iftar kiter tak fit langsung kan??? So, niat tuuuu... tinggal niat aje laaa... rembat laa mana yg ado kerepek. satu jer jenis cookies (semperit).. order dari my ex -staf.


Oh yea.. sepanjang Ramadhan ni.. kiter kena ambik benda alah nii... kekurangan air menyebabkan kita sedikit dehidrated.. ada masalah sistem pencernaan ( buang air kuchilll). Mulanya.. rajin laa nak merebus biji barli.. pas tu... terpaksa laa ambik U-lite niii.  Alhamdulillah... Cepat berkesan... 

Wokeh.. selak diary lak.. nak titipkan my routine pada minggu terakhir Ramadhan kali ini.


17 Jun 2017- Sabtu (22 Ramadhan 2017)

Even public holiday, Seawal jam 7.30am... kiter dah terpacak kat opis. KAli ni kiter ambil kesempatan nak clearkan table and my room. 

Dalam jam 9.30am lak kiter ambil kesempatan untuk berkhidmat di FreeShop UPM. Ramai gak penyumbang pre-loved items untuk bertukar pemilik ngan mereka yang memerlukan. 



Alhamdulillah... suasana di Freeshop sangat meriah... lebih kurang sama aje suasana di pasaraya... adegan memilih busana yang bersesuaian membangkitkan mud raya. Terima kasih kepada petugas, penyumbang dan penerima. Alhamdulillah!

Balik tuu.. tak dop buat apa sangat laaa.., rehat kejap... dan ready masuk untuk berbuka. Menunya....

Ayam masak merah, acar timun, kuih puteri mandi, kuih pau sardin dan karipap.


18 Jun 2017- Ahad (23 Ramadhan)

Hari nii, kiter ambil kesempatan mencari back up item2 untuk dimasak di lebaran nanti. Dan juga a few item yang diperlukan di penghujung RAmadhan.

Round-round IOI jap, pas tu balik... motip round tu yang terkonfuis sikit... maka terlekatlah a few item yang pada pandangan kiter tak beli pun tak pe... ngeh.. ngeh..ngeh... tapi dah terbeli. nak buat camne kan... satu buat gi raya... satu buat gi kija! Apa kah bendanya itewwww????.. syyyhhhh... biar laa rahsia!

Menu berbuka lakkk, 


Padprik mix seafood, telur itik masak lomak cili api, mini burger, agar-agar lumut, buah mango dan anggur... bubuk lambuk (last projek penduduk S8, BBB untuk Ramadhan kali ini).


19 th jun 2017 (Isnin)- 24 Ramadhan...


Bab makan.. bila dah sampai penghujung. Memasing dah tak de selera ngan nasik. Apatah lagik sahoor time kan!!!

Contohnya si Khaleef ni.. usually bertambah gak nasi sepinggan dua masa sahur. Tp.. bila masuk minggu terakhir.. koko crunch aje dia nak telan



Gi sekolah pun dah ngantuk memasing... ngeh ngeh ngeh.. 


Kiter lakkk, super duper bizzi ngn bocer and meeting!

Menu iftar lak... hehehehee.. 19th June bersamaan 24 Ramadhan... Bermula laa episod kiter menggantung periuk belanga..  hari tuuu we ols ada program iftar yg diadakan oleh Little Caliphs Bangi.. bertempat di Dewan Melur, Desa Surada. 



Time gambo nii di capture... memasing baru tiba... dimulai degan ceramah ringkas.. komdian berbuka ngan tamar dan kuih. Lepas solat, baru makan heavy meal. We ols yang dah biasa makan kuih muih instead of heavy meal .. agak kekok nak makan.  Yea laa.. even kiter ada sediakan heavy meal masa berbuka... nasi tu.. syarat aje.. makan sesudu dua aje. Selebihnya.. makan kuih muih dan ratah sayur dan lauk aje!). Tapi... dalam kekok tu... banyak gak weii masuk pewot. hehehehhe. TAk baik membazir laa katakan!


20th Jun 2017 ( Selasa)- 25th Ramadahan

Bila stok kuih raya dah sampai... bersahur budak ni ngan kuih rayo.. makan laa nak ooiii.. bila dah raya nanti.. takut tak termakan laa pulak!





Hari nii lak.. ada pot luck Asben punya opis. Kiter tak masak apa pun.. sbb en asben kata dia dah bagi duit utk beli juadah di bazar.. Hihihihi... ok laaa... episod gantung periuk kan!
menu nya meriaahhhh.... macam-amacam ado... edisi pot luck ler katakan!


21th Jun 2017 ( Rabu )- 26th Ramadahan

21st June.. ingat nak gantung kuali lagi.. lps iftar kuih muih kat rumah.. ingat nak makan2 kat luar sempena besday Khaleef (catatan besday Khaleef will post it later).


Sekali.. tukaq plan... sebab  rasa dah penat makan kat luar... ingat nak order pizza... sekali both pizza (hut and domino) tak available nak buat deliveey ptg tu.. alih2 jam 6.30, terpaksa tukaq plan lagik. Pakat goreng mihun aje laa... plus goreng keropok... samosa and pau frozen.. Dah malas laa katakan! 

Mud nak balik kampung belum maghiiii lagik... Tapi since dah apply choti, maka gigih gak ler bersengkang mato hingga jam 3am berkemas barang23 untuk bwk balik kampung dan kemas2 sikit umah yg bakal ditinggalkan seminggu lebih tu nanti!


22nd Jun 2017 ( Khamis )- 27th Ramadahan

Choti panjang kali niii... Kami balik pahang doluu... pas sahur gerak.. hurmmm.. so far jalan tak jammed pun. Smooth aje! Eh... tak dop laa smooth sangat..  heavy traffic gak laa.. tapi, yang penting tak jammed.

Sampai Temerloh.. kasi program berbuka sama... 


Ni lak menu iftar di Pahang.. kiter just masak spagetti bolognese.. dan goreng karipap frozen (siap bwk dari bangi tuuu). Lain2... onde2 dan popia tu abah beli kat bazar.
Dan kek tuu.. mmg dibawa balik utk celebrate besday khaleef, aki, andak dan asu dia.

Makanan heavy.. cam nasi.. patin tempoyak.. keli cili dan sayur dah kena tolak tepi. Memasing tak mau makan iftar ngan nasi.. so, lauk pauk tuuu jadi juadah sahur kami laaa gamoknya!



23rd Jun 2017 ( Jumaat)- 28th Ramadahan


Pas sahur kami gerak lak balik Nganu. Jalan pun tak jammed.. Alhamdulillah. Tp... dgr radio... kat karak dan bentong mmg dah melekat jammed nya. Suasana di Terengganu dah meriah giler... penuh ngan perantau-perantau kota!

Ni gambo menu sahur tau.. masa iftar.. lupa nak snap gambo... iaitu sambal ayam (made by my sis in law)... rojak ayam... kole kacang, murtabak, keria dan cek mek molek ( hasil tangkapan kami di bazar).


24th Jun 2017 (Sabtu)- 29th Ramadahan

Last sahur ni memasing punya mood memang dah kelaut. Pakat jamah sikit2 aje. 


Khaleef.. lagik laa.. siap warning.. tak yah kejut dia sahur nanti. Tapi.. kami kejut laa gak. Kot nanti lapar laa pulak dia nanti.. sebab dia stil kata nak puasa.. cuma sahur je katanya tak nak bangun. 






Ni menu terakhir kami di Ramadhan 2017. Kiter just buat roti Jhon Sardin.. goreng frozen donut (made by my sis in law).. dan potong buat manggo (bukan harimanis tauuu). Rendang ayam dan pedal hati goreng ngan kcg panjang tu.. my sis in law yg msk!


Du'a berbuka yg terkahir untuk kali ini.  Sob... sob... sob..

Pas berbuka.. kami dengar pengumuman raya... yg ekcited mesti laa khaleef. 

Tapi.. bila diumumkan esok raya.. dia macam tak dop perasaan pun.. yg terjerit sakat abg kakak dia... hurmm.. khaleef siap kata... esk dia nak puasa lagik... aikkkk.. ini udah pelik!! Dia syiokkk kot berpuasa!

Sedih pulak nak meninggalkan Ramadahan.. Sob.. sob.. sobb.. 



*DOA AKHIR RAMADAN:*

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ  

 اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْن وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ 

Ya Allah! janganlah Engkau jadikan puasa ini sebagai puasa yg terakhir dalam hidup kami. 

Seandainya Engkau menetapkan sebaliknya, maka jadikanlah puasa kami ini sebagai puasa yg dirahmati, bukannya puasa yg sia-sia.

Seandainya masih ada pada kami dosa yg belum Engkau ampuni atau dosa yang menyebabkan kami diseksa kerananya, sehingga terbitnya fajar malam ini atau sehingga berlalunya bulan ini, maka ampunilah semuanya wahai Yang Paling Pengasih dari semua yg mengasihi.

Ya Allah! terimalah puasa kami dengan sebaik-baik penerimaan, perkenan, kemaafan, kemurahan, pengampunan dan keredhaanMU.  Sehingga Engkau memenangi kami dengan segala kebaikan yang dituntut, segala anugerah yg Engkau curahkan di bulan ini.

Selamatkan kami didalamnya dari kebimbangan terhadap bencana yang mengancam atau dosa yang berterusan.  Demikian jua, dengan rahmatMU golongkan kami kedalam orang-orang yang mendapatkan keutamaan malam Al-Qadar. Malam yg telah Engkau tetapkan lebih baik dari seribu bulan.

Semoga perpisahan kami dengan Ramadhan ini bukanlah perpisahan untuk selamanya dan bukan juga pertemuan terakhir kami. Moga kami dapat kembali bertemu pada Ramadhan yang mendatang dalam keadaan penuh harapan dan kesejahteraan. Aamiin...Aamiin...Aamiin...Ya Rabbal Alamin...

ﻭﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻰ ﺳﻴﺪﻧﺎ ﻣﺤﻤﺪ ﻭﻋﻠﻰ ﺍﻟﻪ ﻭﺻﺤﺒﻪ ﻭﺳﻠﻢ , ﺳﺒﺤﺎﻥ ﺭﺑﻚ ﺭب اﻟﻌﺰﺓ ﻋﻤﺎ ﻳﺼﻔﻮﻥ, ﻭﺳﻠﺎم ﻋﻠﻰ اﻟﻤﺮﺳﻠﻴﻦ ﻭﺍﻟﺤﺪﻟﻠﻪ ﺭﺏ ﺍﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ
أﻣﻴﻦ أﻣﻴﻦ أﻣﻴﻦ ﻳﺎﺭﺏ ﺍﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ .

Dengan itiew... tamat laaa kisah we ols di Ramadhan 2017

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails