Monday, August 28, 2017

Kisah Lutut En Somi

Kali ni nak tepek al kisah en somi lak... bukan apa... untuk tatapan masa hadapan.. kih kih kih...

Selalu gak kiter ni dengar yang En Somi ni ada masalah ngan lutut dia. Tapi.. malas nak ambik port sangat.. sebab GERAM.. Yea laa, kata sakit lutut... tapi, rancak jer berfutsal dan wakil UPM dalam acara bolasepak. Carik penyakit kan!!!

Lately... lututnya dah kerap bengkak dan sakit... even sekadar berdiri aje masa mengajar. So, baru lah ada kesedaran diri nak buat check up kat spital.

Kalau ikut report MRI... lutut kiri dah stage 4.. so kena buat scoping dulu berbanding lutut kanan (stage 3). Patutnya buat before raya Aidilfitri yang lepas... tapi mana ke hendaknya dia... yo laa... cam ne nak beraya kan???

So, setelah diperkenankan "mohor Raja-Raja" tarikh scopingnya adalah 7 Aug 2017.. Bila buat scoping tu... mmg tak ley drive laa kan... So, sebagai persediaan awal.. as usual... bantuan dari father in law diperlukan... HAhahahha.. import driver dari Nganu gitiew. 

Kiter pun dah siap ambik coti 3 hari... tengok keadaan.. Kalau pok cik tu nampak cam tak ok... apply laa coti tambahan.. kalau nampak cam ok sikit... keroje laa gamoknya... sebab.. cuti kiter nak reserved untuk anak exam dan emergency kalau ditakdirkan En Asben kena buat operation ACL nanti.

Di hari kejadian... kami hantar dulu anak2 gi sekolah masing-masing. Then ayahnda just drop kan kami berdua kat Spital Serdang... Sampai ajer kat spital... terus check in di Day Care. Pas tu terus gi naik tingkat 4... 

Tak sempat duduk terus di timbang dan dipakaikan gelang khas spital (8.30am).



Pas tuu kena baring untuk mendapatkan bacaan HB. Sekali tinggi maaa. Mana tak nya... berkejaran kami dari kaunter pendaftaran kat bawah tu... ke tingkat atas ni... lom sempat duduk dah kena panggil... kiter sendiri pun termengah-mengah.

Sekali nurse suruh rehat jap before datang semula untuk dapatkan bacaan HB terkini. Sementara tu doktor pakar dan doktor  bius datang bagi taklimat dan konfirmkan tempat mana yg nak dioperate. So, kiter pun dengar sekali laa.. nak tahu risk yg bakal ditanggung. kot nya asben tak terperasan.. lagi pun i'm his personal nurse kan!

Dan komdiannya nurse datang lagik untuk dapatkan bacaan HB. Sib baik dah normal.. kalau idak.. sesi scoping pagi tuuu akan ditunda.



Bila dah dapat bacaan normal.. en asben diminta tukar busana... time ni dah nerbes daaa...


Baru jer en asben melabuhkan montot...  nama dah kena panggil untuk masuk ke bilik bedah. Dari katil ke dewan pintu dewan bedah.. kami berjalan je.

SAmpai pintu dewan bedah... ada katil dan di situ laa pintu terakhir kiter ley jumpa en asben.


Semuanya berlalu dengan pantas.... tak sempat nak kata apa-apa jam almost 9.am En asben dah ditolak masuk... kiter hanya mampu iringi dengan doa... sob sob sob.😭.. Tipuuu.... hehehehee.. tak dop adegan air mato pun... sebab semuanya berlalu ngan pantas. Sedar-sedar.. ditangan hanya ada sepasang selipar milik dia....

Doktor kata... its takes 1jam setengah untuk kami berjumpa di luar. So, berjalanlah hambo berbekalkan sepasang selipar en somi.

So dekat bed no16 dah tak dop sape2. Dikesempatan itu.. kiter turun ke cafe untuk cari makan... actually tak lapar mana pun... but sekadar nak buang masa kan.

Di cafe.. kiter berkongsi meja dengan beberapa orang... bila dah berkongsi meja.. sempat juga kami berkongsi cerita... yang pertama tuu kakak yang ada appointment dgn O&G... bukan pregnant... tapi ada masalah lain... bila dia bangun coz menjangkakan giliran dia hampir tiba.. duduk pulak famili yang menghantar anak kecilnya berjumpa doktor kerana anak ada masalah buah pinggang..

Hurm..
Baru sejam dua kiter di hospital... macam-macam orang kita jumpa... menjadikan kiter lebih mensyukuri nikmat yang dikurniakan.

Cukup time... kiter pula memohon untuk naik ke atas.

Nampaknya en asben masih belum keluar dari bilik OT. Kata dalam sejam setengah... jeling jam di tangan.. dah kul 11.30.. hati mula dah tak karuan.. dup dap... dup dap...  Tak lama komdian... nurse datang untuk tarik katil. Katanya en asben dah sedar. Perghhh... lega mok cik.


Bila lihat wajah en asben yang lesu... cian lak hahhahaha... di sapa dua tiga kali.. nampak cam masih mamai... adehhh... dia kenal tak lagik bini dia ni... haiiyaaa.. takkan kesan bius... bini pun dah lupa!😝



Bila dia dah boleh senyum.... lega hati mok cik... keh keh keh... ingat dah lupa bini. Nurse pesan... no food waiima liquid pun dibenarkan ambil buat masa ni.



After 30 minute.. baru dibenarkan minum hot coklate yang disediakan di corner sana.



Bila dah boleh minum sikit tuu... baru laa semakin segar dah boleh kembali mengenakan busana spital. Kalau idakk... seksi woooo. hahahha


Adeh.... boleh lak melayan WA dan FB... hihihihii..


Salah satu syarat untuk discharge... kena gi membuang air... masa ni agak kritikal untuk kiter.. Nak kena tolong angkat asben ke atas kerusi roda tu yang agak ngeri weiii...



Dah blh membuang... not dizzy... tak muntah... is a gud signage... so, boleh kasi makan.. yuhuuu... lapar punya pasai... nasik spital tu hampir licin...



Masa nak discharge... family PAhang turun ramai2... Hihihi... sori laa tak habaq awai-awai... tak nak menyusahkan sesape!


1st MC ni en asben dapat 15 hari... and komdiannya ditambah lagi MC nya.



Luka dari scoping.... nampak tak besau mana... tapi kesannya... hurmmm......

Dalam 2-3 hari pertama... memang pergerakan en Asben sangat sukar... So, pergerakan kena diminimakan. Tido, makan, mandi.. semua kat tingkat bawah.. Kami anak-beranak pun.. masing-masing semua pakat tido bawah. 

Time tu tak dinafikan kiter agak fenat... mandikan en asben... bawak gi toilet... uruskan anak2 gi sekolah.. gi htr tuition (baru tau... before this en asben yg uruskan). Huhuhuhu... mmg fenat dan tak cukup tido. Itu pun en asben masih mampu bangun duduk . Tak dapat dibayangkan mereka yang diuji lebih teruk dari kami... Hurmm.. Nauzubillah....


Masuk hari ke-4, kiter gi keroja... my father in law hantarkan gi opis... awal pagik tu dah siapkan makanan lunch untuk patient dan FIL yang ditinggalkan. Semua dah siap atas meja. Even buah pun dah siap potong dan diletakkan dalam cooling bag atas meja.... yea laa... nak bertongkat ulang alik masuk dapoq pun bahaya gak tu.

Masuk hari ke-5.. Kesian gak kat ayah bila risau memikiorkan anak dara dia sorang2 kat nganu. Bila en asben dah membiasakan diri ngan tongkat... dan kaki dah boleh lunjur sikit2... kami belikan tiket flite ayahanda balik. Tugas driver en Asben pikul semula. Sib baik kereta otomatik... tak memerlukan kaki kiri. Cuma nak keluar masuk kereta aje laa yg payah sikit.



Dalam bertongkat tu.. sempat gak hadirkan diri gi kenduri kawen jiran lama ayah mama. Kami agak rapat... so mmg gigih laaa en asben walau pun terpaksa bertongkat



Dikesempatan itu juga.. kiter dapat jumpa ngan bekas pembantu rumah kiter dulu... Kak Wiwek Wulyana.. Alhamdulillah.. dan Putra dan Putri dia dah besar.




Bila en Asben tido bawah... sekali tv kitorang yang kat bawah tu pulak rosak.. maka buhsan laa en asben ditinggalkan sorang-sorang kat umah.

Since dia punya MC masih lama... maka lepas wedding... singgah seng Heng lak... carik tv baru.. hahhahahha


Ni setelah 7 hari punya stori... dah semakin imune menggunakan tongkat. Hepi dapat kuar bekpas sama2.


Gambo today... 28 Aug 2017... dah bertongkat 1... Alhamdulillah... 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails