Tuesday, July 14, 2009

Sesi buat kek bersama Chef Kimie dan Chef Didie

Khamis... (09Julai) 7.00 pm : "Ibu.... adik nak kek white....." rengek didie

"Kalau nak buat kek... kena ada bahan-bahanyer.... kena ada telor... ada tepung... ada butter.... kita kena gi beli dulu bahan-bahannyer" pujuk kiter....

"Pas tengok bigger losser niii kita gi beli yea buuu!!!!" ajak didie

"Gi tanya ayah dulu... boleh ke idak..." jawab kiter dengan harapan ayahnyer menolak dan akan beli keesokkan harinyer.

Didie naik ke atas berjumpa ayahnyer. "Ayah... malam niii ibu ajak pergi beli bahan nak buat kek white..."

"Ok... jawab ayahnyer...."

Didie pun turun ke bawah... tersengeh sengeh dan menyatakan bahawa ayahnyer dah bagi green light... Arghhhh.... apa ler ayah niii, malas betul kiter nak buat kek malam nih.... Biler di tanya balik pada My hubby... ngapa dia kata yes.... dia kata berdasarkan ayat didie... dia ingat kiter yang ajak...

"Adik... kedai kek tutup lerrr malam niii... esok yea...."

Didie merengek dan menangis... dia nak jugak makan kek white.... (kek white tuuu maknanyer kek yang ada krim) ... kebetulannyer P. Ngah bebudak niii nak singgah umah jap.... kitorang ingat nak SMS mintak dia singgah jap kat secret recipe... beli 1 slice cake... Baru pegang h/phone ... P. Ngah depa dah ada depan umah.... Ermmm... cancel planning...

Tetiba mata kiter terpandang roll cake yang De & Nazril beli masa datang umah kitorang masa Syahrul nak bertunang dulu.

"Adik makan kek niii dulu.... sok kiter buat sama-sama kek white yerrr....." pujuk kiter...

Sambil menyapu air mata... didie mengalah.... makan ler 1 slice roll cake tuh....


Keesokkan harinyer.... sebaik sahaja balik dari kerja... pick-up bebudak niii.... beli bahan-bahan... balik umah jerrr.... terus buat kek.... Butter CAke resepi dari Ibu mertuaku....


Chef kimie memulakan acara. Memutarkan gula ngan butter



pas tuuu proses kuning telur ngan putih telur




chef didie membantu memasukkan tepung


sementara tunggu kek masak.... kedua-dua chef niii menjilat saki baki adunan kek... anak sapaaa laa tuhhh????



Alahaiiii.... comotnyerrrr




Niii adunan yang dimasukkan dalam cup....





niii kek yang siap dibakar....
Asalnyer.... Icing kiter nak beli yang segera... beli whip cream... tapi setelah dibelek-belek... tiada logo halal.... errmm... nampak gayanyer buat sendiri laaaa. Ingat pas niii nak buat icing.... tapi.... disebabkan butter tadi kiter just beli satu jer... so sok pagi lerrr... baru buat...
Tapi... tak sampai sok pagi... kek niii dah tinggal separuh... didie ajer dah makan 6 cup cake.
"Adik.... jangan makan banyak-banyak... nanti muntah..." kiter ingatkan didie
"Adik baru makan six... kalau seven baru muntah" jawab didie.
Stok kek nii bertahan cuma 2-3 hari... la nii didie nak kek lagi.... tengok lerr... cadangnyer nak buat chocolate cake lak... kalau rajin kiter buat ngan icing lak...

2 comments:

nashora said...

a'ha....anak siapa la tu...keturunan siapa la tu.....senduk2 pun dijilatnya....amboiiii3X

yusrizalrazak said...

hahaha.. siap keterunan tu.. hahaha

siapa la suka sgt jilat2 tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails