Sunday, May 6, 2012

Cekodok bilisku mendapat sorakan!!! Huhuuuuuu

Salam guys..... kalau ler my mum tahu entri i niii strori pasal cekodok penyek, mesti dia marah punya!!!!  Dia mesti kata... hek eleeeeeeeee.... itupun nak heboh satu dunia ker? Kowang pun sure bersekongkol dengan my mum kan kan kan???? Hik hik hikkk jgan maraaaa haaaa......

Even uols rasa cam meluat ngan entri i niii.... i tetap berbangga memuatkan stori tu kat sini. For your info, sejak kiter berbadan dua niii... iaitu dah lebih tujuh bulan niii... periuk... belanga... kuali dan seangkatan dengannya telah lama digantung. Kiter sesangaaatttt alah dengan bau-bauan especially bau bawang dan tumisan.

Nak buat air pun kiter tak ley. Even nak buat air febret kiter pun tak boley. Dulu i raser boley mati kalau sehari tak pekena nescafe/kopi. Paling koman sehari mesti pekena 3 kali. Pregnancy sebelum ni pun tak menjadi penghalang untuk kiter pekena sang caffien... Migrain bagai nak rak pun tetap pekena gak. Tapi kali nii???? Bau bancuhan nescafe pun boleh menyebabkan kiter uweksss... apatah lagi meminumnya.

So, dipendekkan stori.... memang dah lama kiter tak buatkan air/masak untuk famili. Kalau tetamu datang pun, kiter tak hidangkan air... Hik hik hik.... sib baik ler depa cam paham atau sengaja buat-buat paham... hahahaaaaaa..... sori ler yer....

tapi semalam kan..... tetiba jer ringan jer tangan kiter membacuh air tuk tetamu / rakan baik en asben yang bertandang kat umah. Ermmm... hidung kiter dah macam tak berapa sensitip sangat dah kot!!! Al-hamdulillah.... tapi minum tak boleh sangat ler... setakat merasa boley laaa! Bila dah boley buat... anak-anak dah mula demand.... dah tak mo ayah buatkan air. Ibu buat kaw lerr... best lerr... sori yea anak-anak... ibu tak makan pujuk rayu kalian tau!!!! Yang ibu boley beat ayah buat air cuma nescafe ajer tau... Lain-lain ayah korang tu lebih terror dari ibu tau... That's why kami gelarkan ayah taukey air.

Berbalik pasal cekodok penyekku..... dinner malam tadik.... memasing dah x mo makan nasi sebab masih kenyang pekena Briyani kat JM Briryani House. Kebetulan lak, setelah sekian lama tak beraksi di dapur, Ingat nak buat cekodok pisang. Yea laaa... tak berapa melibatkan bau-bauan sewaktu menyediakannya. Tetiba pisang yang dibeli lum cukup sempurna untuk dilenyekkan. Maka Pisang bertukar menjadi bilis.

Tapi.... bilis dan bawang perlu diblend dulu oleh en asben. Kiter still alah bau bawang. Kiter just bancuh dan goreng ajer. Hahahaaa... kali niii dah tak yah pakai topeng/mask... Ini adalah bukti kiter semakin recover... yahoooooooo!!!!!! Bila anak-anak tengok kiter kat dapur... memasing siap bersorak lagik.... siap report kat atuk kat nganu nunnnn.... apa kata depa?

"Yahooo... ibu dah sihat... dah boleh masak.... boleh laaa masak nasi lemak dan nasi ayam macam dulu..."

Hihihi... itulah makanan febret diorang. Errr.... sori yea nak..... itu belum lagi laaa... sebab ada aktibiti bawang dan menumis. Doakanlah ibu betoi betoi recover. Insya-Allah, kalau ibu dah ok cam dulu-dulu ibu buatkan khas... khas tuk ayah kowang hahahaaa.....!!!! Jgan jelez ngan ayah tau!!!! Sebab ayah yang banyak jaga ibu masa ibu sakit. Sebab ayah yang buat ibu sakit hik hik hik.... Tapi jangan risau, ibu pun akan masak khas untuk kowang. Sebab masa ibu tak sihat kowang tolong bedakkan ibu, sikatkan ibu, kemas rumah, sapu sampah, sidai kain.... ermmm ok laaa walau tak sesempurna mana dan 95% ayah kowang yang buat... tapi ok laaaaaaa... Thanks yea semua!

Untuk permulaan ni...

jemput yea makan jemput-jemput bilis a.k.a Cekodok bilis..... niiiii

1 comment:

nashora said...

semlm air nescafe minuman paling best dlm masa 7 bulan nie....pas tu cekodok...yahoo..pas nie pasti nasi lemak ya...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails