Monday, December 14, 2015

PERCUTIAN KE LOMBOK 6D5N part 1

Oct 2015 yang lepas… bila kimie dah habis peksa UPSR dan PSRA dia… kiter terasa fenaat sangat…. Almost the whole year dok pulun ngan keroje dan monitor anak nak peksa. Feenaattt… So, tetiba terasa nak gi berchoti laaaa…

First step
Kami kena cari doluuu destinasi pilihan… kiter prefer pantai dan santai…

Tapi… kalau nak gi berchoti masa cuti sekolah bln 12… dah tak sesuai. Dah hujan. So mengoogle ler destinasi mana yang agak ok. Sekali teringat ada member pernah gi Lombok. Hasil google-lan…. Lombok adalah destinasi perchutian sepanjang tahun… Tapi yang paling sesuai jika lawat Lombok dari Apr- Sept sebab katanya langit dan laut time tuuu mebiru gitiew… Tapi… tak pe laaa… nak tunggu April depan, lama sangat rasanya… Takut time tu dah sibuk ngan benda lain lak.

Second step…
Kami book tiket. Setahu kiter… flight yang available KLIA direct ke Lombok hanya ler Air Asia. Disebabkan kurang lagi 2 bulan nak ke sana… tiket dah mahai beb! Orang kata, pernah fee dia mencecah RM600-1000. Pernah gak orang dapat less then one hundred (one way). Ikut rezeki dan planning memasing!

Kami try aje lerrr…. Set nak 4D3N… Hurmmm “tiket balik” paling murah hari Ahad 13 Disember.. Ok set dulu tarikh balik… Tarikh pergi…  10 Disember… eh… 9 Disember lagi murah… uooppssss… 8 Disember paling murah…. Argghhhh ambik yang paling murah lerrr… Excited punya pasai… lupa nak adjust “return ticket”.

Sekali… perchotian kami yang plan asalnya just 4D3N dah tukaq jadi 6D5N… hahahahaa… nak sangat berchotiii…. Ambiikkk kaauuu!!!!! Harga tiket kami mencecah RM400++ sorang… Yup memang agak mahal laaa… tapi dah nak sangat… bayo aje laaa. Total peserta rombongan Cik Kiah niii 5 Dewasa dan 2 kanak-kanak.

3rd Step…
Kena pikir nak ambik ground pakej or nak self-arrangement?.To decide nak jadik back packer oh no no noo… nak mengangkut askar kecik-kecik yang banyak songeh niii… katakan tidakkkkkk pada backpaker….! So…

Untuk itu, Kiter kena byk baca blog untuk ambik info dan byk bertanya  pada kawan2 yang penah  ke sini. Setelah membuat a simple itinerary… kiter mula buat calculation cost. Ingat nak stay 2 malam kat Gili (Pulau) and 4 malam di Senggigi (Lombok itself). Bila book hotel kat pulau… maaakkkk  aaaiiiii satu malam untuk satu bilik dah cecah RM400++ . Satu disebabkan booking dah last minute. second peak season. Try dapatkan pulak pakej ground arrangement. Ada kawan yang balik dari Lombok kenalkan ngan P.Basri… Kami berurusan via facebook aje.

Itinerary yang dia bagi plus minus hampir sama ngan yang kiter plan. Bedanya mana yang nak gi dulu dan mana yang komdian aje.

Lepas tu kiter buat sedikit calculation kos-kos yang incur… hurmmm… harga yang ditawarkan oleh P.Basri memang jauh lebih murah compared to another agent punya quotation. Ok… compare lak ngan anggaran bajet if kitorang nak self arrangement… hurmmm ada sedikit perbezaan harga… but  tak de  jauh sangat bezanya. But kalau yang betoi2 concern about duit… sure decide tuk redah dan gi sendiri. If kiter nak gi sendiri… ni perkara yang mungkin kiter kena ambik kira:

1) Transportation- Awas… jangan mudah tertipu ngan harga yang ditawarkan oleh pak supir… kenkadang boleh cekik darah gitu. Kami tak pandai nak nego-nego niii… Nak naik bas… rombongan kami ada warga emas dan ada kanak-kanak yang malas nak jalan kaki sendiri… So, nak bawak ahli rombongan dan begasi-bagasinya… oh no no nooo

2)   Makanan- Tak perlu mengagau carik kedai makan. Dan tak perlu nak pikir2 nak makan apa. Semua dah di set… so sape nak order di luar pakej… bayaq sendiri hahahhahaa.

3)   Destinasi lawatan… ada yang kena pas masuk ada yang tak… so, itu semua dah diuruskan… Kiter just follow aje.

4)   Bila dah ada tourist guide… tak de ler kelam kabut… So emosi lebih stabil dan dapat berchoti dengan tenang…. Sebab depa akan set setiap pit stop tu punya time agar semua tempat boleh singgah mengikut jadual. Sebab depakan lebih arif tentang jarak dan masa untuk ke satu destinasi ke satu destinasi yang lain.

Setelah mengambil kira factor di atas.. maka kami pilih yang pakej… hahahaha gini ler kalau uols berkenalan ngan orang yang dalam kategori low risk cam kiter niii… hahahahhaaaa….


4th Step…

Berchoti lerr mengikut apa yang telah dirancang

Final Step…
Tepek ler stori perchotian tersebut di sini… untuk menambah koleksi peribadi punya stori dan untuk dishare dengan kalian. Mana ler tau… kot-kot korang nak compare kowang nyer moment kat sini or those yang merancang nak berchoti… boley ler dapat info serba sedikit yang mungkin stori kiter ada persamaan or perbedaan ngan ngan blogger lain.

So, before I end my first episode nii… let’s review jap our itinerary. Mana ler tau ada dikalangan reader nii tgh mencari info nak gi Lombok gakkk kann!!!

D1. AIRPORT – GILI TRAWANGAN (L)
~  Tiba di Bandara International Lombok
~ Pick up Airport, meeting service
~ Lunch 
~ ke Pelabuhan menuju Gili Trawangan
~ Menaiki bot  ke Gili Trawangan
PAKEJ TERMASUK: Transport dr airport ke jeti, Private Boat Charter ke Gili(Pulau), Hotel Accommodation

D2. GILI TRAWANGAN TOUR (B)
~ Sarapan
~ ACARA BEBAS ( OPTIONAL: snorkeling, glass bottom boat, cidomo ride, Cycling The Island, Turtle Hatchery, Coral Plantation dll semua dgn kos sendiri)
~ SUNSET TRIP dengan BIAYA SENDIRI. 
PAKEJ TERMASUK: Breakfast at Hotel and Hotel Accommodation aje

D3. LOMBOK SOUTH SASAK TOUR(B,L,D)
~ Setelah makan pagi di hotel, dijemput dan tour dengan mengunjungi :
~ BANYUMULEK: Desa Perusahaan dari Tanah Liat
~ SUKARARA: Desa Perusahaan kain tenun khas Lombok
~ SADE / RAMBITAN: Rumah adat suku Sasak yang masih kuat dengan adat istiadat Lombok
~ KUTA & TANJUNG Aan, pantai yang terkenal dengan butiran pasir putihnya yang menyerupai merica
PAKEJ TERMASUK: Transportation, Entrance Fee, Mineral Water, Breakfast, Lunch, Dinner, Hotel Accommodation. 

D4: GILI TRAWANGAN - TIU KELEP and SENDANG GILE WATERFALL (B,L,D) 
~ Sarapan di hotel
~ SENDANG GILA Waterfall yang berada di bawah kaki Gunung Rinjani  di Desa Sanaru 
~ TIU KELEP Waterfall salah satu Air Terjun yang airnya berasal dari Gunung Rinjani 
~ Masjid KUNO BAYAN & Rumah Adat SEGENTAR
~ Hutan Wisata PUSUK Pass 
~ Shopping oleh oleh khas Lombok sperti Madu, manisan rumput laut, baju koas, mutiara, dll.
~ Makan siang & Malam di Local Restaurant
TERMASUK: Transportation, Entrance Fee, Mineral Water, Breakfast, Lunch, Dinner, Hotel Accommodation, Local Guide at Waterfall Sendang Gila, Private Boat Charter.

D5: COUNTRYSIDE + SHOPPING TOUR (B.L.D)
~ Sarapan
~ BATU BOLONG salah Pura ummat Hindu yang Menghadap Langung Gunung Agung, Bali 
~ GANDRUND TShirt salah satu pusat koleksi baju baju Tshir Lombok dengan bermacam Design 
~ GERM PEARL pusat Mutiara Lombok yang terkenal dengan kualitas terbaiknya 
~ DESA SESELA Pasar Seni dengan koleksi benda benda Seni Pulau Lombok 
~ PURA LINGSAR salah satu Pura yang Uniqe 2 Penganut Kepercayaan bersembahyang dalam satu Complex
PAKEJ TERMASUK: Transportation, Entrance Fee, Mineral Water, Breakfast, Lunch, Dinner, Hotel Accommodation.  


DAY6: TRANSFER HOTEL – AIRPORT
~ Sarapan pagi
~ Acara bebas 
~ Airport untuk penerbangan pulang.

PAKEJ TERMASUK: Transportation & Beakfast at Hotel


***TO BE CONTINUED***

6 comments:

yatho said...

Salam, blh share contact travel agent tu tak? Fb dia pon x pe. Ni email saya nhayati8@gmail.com
Terima kasih :)

Loggy Rozie said...

Salam. Boleh share contact no/info travel agent tu tak? ni email saya loggy.rozie07@gmail.com. Terima kasih....

Anonymous said...

salam boleh share no pak basir tak..email saya aminlia.ahmad@gmail.com

n.u.r.r.r said...

Salam..blh share x no pak basir tu.fb pun ok.nie emel sye.nfharra@gmail.com.
Thankssss :)))

Rosni Jassin said...

Salam..leh bg no contact pak basir tu tk... rosnijassin@gmail.com tq

MRAR said...

Assalam Puan...Boleh share contact P. Basri..my email .."mraziff2009@gmail.com"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails