Wednesday, December 16, 2015

PERCUTIAN KE LOMBOK 6D5N part 3

9 Disember 2015... Hari kedua kami di Gili Trawangan-Lombok.

Ingat nak tengok sun rise depan bilik hotel kami nii. 

Alamakkkk... Terbabash bangun pagi ler pulak!!!! Jam dah hampir kul 6... Dah terlepas nak tgk sunrise yg depan hotel niii. Tak pe laa... Bersiap aje ler utk kuar breakfast...  breakfast nyer start jam 7.30 pagi.... Ding ding ding dong... Hampir jam 8 gak lengkap semua di meja makan.



Sementara tunggu hidangan complete disediakan... Bergambar dulu ler kan!



Haaa... Ni dia menu kitorang pg nii... Majority pilih western breakfast. En hubby aje pilih indonesian breakfast sbb nak bg khaleef mkn nasi. Semalam selera dia x dop.



Selesai breakfast... Kami ke booth snorkling... 

Hurmmm... Nak pilih pakej mana satu yerrr???  

Kalau Private boat Rp1juta = RM320 utk kami semua 
or 
Public boat rp100k= RM30 seorang total dalam RM180 aje untuk kami sekeluarga.

So, nak Private or public??? Hurmmmm.. .

Finally kami pilih private... Sebab:
1) kalau public, ikut timing diorg... Start jam 10.30. Tak blh mintak adjust ikut our time... pit stop satu-satu tempat kena follow aje.. tak ley nak demand bagai...
2) kalau public... Dlm boat tu share ngan org lain... Brg x ley sepah2
3) kalau public... Depa akan terjun or naik boat suka hati menyebabkan kita blh teroleng2.
4) kalau private... Diorg akn guide kita masa snorkling


So, atas justifikasi privacy dan keselesaan kami sekeluarga... Maka terbang lah wang satu juta...  sob sob sob


Wokey..  try flippers dulu.... Pilih ikit saiz kaki.


Dah ambik goolgle masing2..  jom kita start hoping island for snorkling. Gili Trawangan to Gili Menu to Gili Air and back to Gili Trawangan...



Kami ambik glass boat bersaiz besar sebab kami bertujuh orang plus our tourist guide plus another 2 "anak kapal".



Asyik bonar memasing tengok coral trough glass boat... Tengok pelbagai jenis ikan bewarna warni... dan kami berpeluang nampak seekor  turtle from our glass boat... Tapi sayang... tak sempat nak ambik gambau turtle tuuu


Finally... sampai kat port pertama kat Gili Menu... Ni  dia port pertama... 



 En hubby turun dulu...



Diikuti sephia



Kimie... Cehhh..  kalut dan penakut toiii... Tension mok cik dgr jeritan dia... Nak snorkling sangat... Tapi takut.



Next turn lina... 


Lina dan sephia di bimbing oleh abg boat... Dari atas kedengaran suara ketakutan both of them... Hihihii... 



 Akhirnya... kimie berjaya gak terjun ke laut setelah dipaksa.



Kiter dah tak sbr nak terjunn... Tapii.... Tunggu turn... Khaleef x ley turun lg time ni.. Sebab nemasing baru nak berkenalan ngan laut..  coral dan ikan. Cian khaleef... Terjerit2 nak turun.



Ayah???? Hihihii tak mau katanya. Wokey... Enggak boleh di paksa kan?

Bila en hubby dah naik... Baru kita bingkas pakai google.... Yeay...  masuk laut... 


Cuba berjinak ngan alat snorkling tuuu....

Perrghhh.... Bila cecah muka dlm laut... Cam nak pecah jantung... Tapi... Kiter diajar utk tarik nafas dalam2 guna mulut..  lepas perlahan2...  fuh... Fuh... Fuhhh.... Deras dan pendek2 kita bernafas... 

Lama2...  kiter try control pernafasan... Tarikkkkkk...... Lepassssss..... Tarikkkk.... Lepas.... 

Dan tak lama komdian...
Yeay...  kiter dibawa ke tempat yg banyak coral dan fish. .
Masya Allah... Chanteknya ciptaanMu!!!

Terasa air masuk mask... Kiter terlentangkan badan... Bukak mask... Buang air... Pasang balik google .  andddd...  turn back. Perggghhh syiok....

Sekali... Baru teringat asben... Cian lak dia kena jg khaleef... Even tak puas.... Naik gak ler ke atas...

Next... To destination yg katanya lbh tenang utk 1st timer dan Kiddos...


Time tu my pewot  dah mula bergelodak... Rakan se boat yang lain, memasing dah turun sorang demi sorang... 


Dalam kemabukkan laut itu... Kiter try gak ler snap gambar...



Khaleef... Terkekeh kekeh dia dpt masuk air akhirnya...




Atuk... Pun sporting nak basuh badan katanya... Sekali...
Pergghhhh dahsyat my father in law nii...


Kiter???? Pewot makin menggelodak. Mintak plastik kat abg boat... Sekali dia suruh uweekkkss kat laut. Maka bertalu2 ler isi pewot yg geletis nak kuar dari tadik. 

Dgn itu gak... Bergrombolan ikan dtg kat we ols...Ank2 dok tgh bg mkn ikn... Bersorak sakan bila nampak ikan pelbagai saiz dan warna berenang2 berhampiran kami.

Setelah tenang.... Kiter kmbali mengenakan google... Terjun bersnorkling. Tak puas nak snorkling... Kiter disuruh naik.... Nak gi another port.

Naik aje boat... Loya2 dan mual2 kembali melanda... Sib baik space bnyk... My father in law ambik satu port... Kiter ambik another port... Baring.

Sampai another port snorkling... Kiter udah capek dek mabuk... Since yg excited nak bersnorkling hanya kiter... Maka we all decide ke gili Air aje..mandi kat tepian pantai!

Kat gili air ni... Plannya nak ambik lunch kat sini. Tp, masa kami tinggal one hour dan ditambah pulak kiter yg mabuk... Maka... Lunch nyer terpaksa di gili trawangan aje.

Cecah aje pantai... Cepat2 kiter turun boat... Carik port landing hilang mabuk. Anak2 terus mandi pantai. Ayh... Cari toilet... Hik hik hik



Dah agak2 reda mabuk laut... Celik2 mato nampak atap tempat kiter berteduh. 

Dari kejauhan kedengaran suara atuk bergelak tawa ngan cucu2nya. 

Di depan gili air ni adalah pulau lombok... 

Kiter tak join pun mereka mandi manda di pantai... Just stay kat pondok sambil pekena air sprite sambil berborak2 ngan pak ajib... Berkongsi cerita lombok vs malaysia.

Sedang asyik berborak ngan pak ajib... Dia dpt signal dari abg boat. Lantas pak ajib ajak kami pulang...nun di sana hujan lebat. Ombak dijangka besar dan bahaya gitu.

Maka bergegas memasing naik boat. Sampai dlm boat... Kami diminta duduk rapat2 dekat bhgn enjin...

A few minute later... Kami dilambung ngan ombak yg tinggi. Masa kat gili air tadik kami dah take off our safty jacket...

So, bila terasa nyawa terancam... Tgn kiter menggapai jaket yg berhampiran... Hy ada 2 jaket disekitar kami... Yg lain.. Nun jauh kat depan... Sebarang pergerakan dlm boat adalah sgt berisiko ketika itu. 

Kepala kita dah berputaq.... Andai berkara buruk berlaku pd kami... Cukup ker jaket yg dua tu nak cover kami bertujuh. Abg boat dan tourist guide kitorg tuuu tak pyh nak pikior sgt.. Sbb depa pandai berenang... Kimie macam biasa ler ngan muka cuak dia.. Gabra dia tuuu membuatkan org lain gelisah... Terjerit2 dia. Atuk pulak terkumat kamit baca doa...

Setelah dilambung ombak... Dihujani dgn hujan yang lebat.... Finally... Kami sampai gak kat jetty.... ALhamdulillah....
Sampai gili Trawangan... Menapak kami dlm hujan menuju bilik... Sampai bilik... Bukannya terus masuk bilik... Kitorg letak beg aje, tuan punya beg??? Tak puas mandi hujan... Keh keh keh. Teringat zaman kanak 2 duluuuu...

Stori lunch kami pulak simple... 


Just nasi goreng kampung pak Berahim. Pas mkn... Rehat jap... 

Pastu pack sebahagian belonging tuk discharged esk pagi.

Jam 4.15 petang... Kitorang bertiga kuar survey speda (basikal) dan kedai mkn utk mlm nanti.

Finally... Kami decide hire 2 speda yg ada sit belakang... Kosnya rp50k satu speda utk tempoh sewaan 24 jam.

Speda tu kitorg gilir bawak dan bonceng.
Sebelum pas speda tu pd ayh dan lina... Kitorg ke jetty jap... 


 Bergambwr sikit kat sini...


Trademark gili trawangan


Dikesempatan itu juga... Kami jenjalan area ombak villa lagik...  Untuk mengejar sun set



Kali ni kami memilih utk menyusuri pantai... kalau udah capek... singgah aje mana2 buai or bean bag lepak dan santai!


Ayah dan lina kayuh speda. Mereka udah sampai pun kat ombak vila... Lalu berkayuh pulang ke hotel sebab hari ni pun sun set tak ada... Cuaca tak mengijinkan. 

Lalu terserempak ngan we ols.... Ayh pun udah capek nak join kitorang berkayuh ke depan. He decide to walk alone to hotel. Cian pulak

So.. Kiter tahan kidomo yg lalu..  kalau nak terus ke hotel, cam rugi sebab dah dekat dgn hotel dah. Sebab dekat ke... Jauh je... Caj tetap sama rp100k. So, kami decide ambik pakej tour pulau... Pakej keliling pulau ngan kidomo rp150k.



Yeay... Bergambar dulu yukkk.


Kiter, hubby dan kimie... Berkayuh menikmati keindah petang di gili trawangan.


Mega nan cinonet merah aje yang kelihatan



Dek ketiadaan model... Kambing pun jadik laaaa...




Sampai hotel... Dah maghrib... Next kuar cari kedai makan. 


Kitorang gi night market... Belikan ayah nasi ayam bakar... Katanya rp20k... Bila kami mintak tambahlan sikit sambal tempe... Terus naik jadik rp30k.

Next belikan lina nasi goreng telur mata dan ayam cincang... Rp20k aje. 

Asben beli kebab rp25k dan kiter beli burger ayam yg nipis giler mcm salami slice dgn harga rp20k... 

Ank2 nak mkn meggi... Khaleef dah makan roti.

Lps mkn... Anak2, acu  dan atuk dia kuar berkayuh speda..

Kiter? Type draft entry ni...

- To be continued-

2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

@kutopsecret (Dahlia) said...

awk...Brahim tu awk masuk dalam luggage atau hand carry ya?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails