Thursday, November 10, 2016

Diet

Sejak kembali ke tanah air dlm setahun dua ni.. bab makan.. pergghhh heaven. Sah dan kompem.. Malaysia syurga makanan.

Sedar tak sedar... kiter dah mula mengembang macam apom... hahahha.. camner boleh sedar? Hahaha.. bila nak pakai baju.. semua kain dah mengecut.. tak muat ler pulaksss.

Sekali naik penimbang before Ramadhan tempohari (baru tersedar nak timbang)... maakk aiiii dah jauh terbabash my BMI.. dah jatuh bawah kategori overwight dah ghupernya! Hahahah..

Mula laa kiter gigih mencari supplement apa yg sesuai nak ctrl weight kita ni. Tapi.. pakat survey aje dulu.. dgn harapan bulan Ramadhan berat kita turun. Sekali tak turun-turun maaaa... penimbang tu yg mintak kiter turun.. dek penat dia bila kiter dok asyik pijak badan dia.

So tak ley jadik niii... mmg kena berdiet gitiew... tapi nak tunggu hbs syawal.. sbb dlm syawal tu lagi heavan maaa...

And now.. tiba masanya mok cik ni utk kembali ke landasan berat yg ideal.

Hurmm.. nak ambik supplement.. risk dia agak tinggi.. takut gak tersalah ambik memudaratkan pulak. Harga supplement ley thn gak setiap satu.. kena sustain. Paling koman kena consume 1year... RM in total mau gak cecah ribu riban. Tu satu bab.. another bab: Ai nii kalau bab mkn secara continously mmg culas.. takut jadi hangat2 taik ayam aje. Org kata.. kalau stop tgh jln.. badan akn naik berganda dari yg asal.. So nampak gayanya... pilihan no satu nii kena kiv doluuu.. bnyk cont dr pro

Pilihan no 2.. ikuti program cam london weight mgt.  Yg ni rasanya blh kurus dlm masa singkat. Cumanya... kena sediakan in bulk RM ribu riban. Pas tu.. kena maintain jaga pemakanan agar badan tak cepat naik dlm ms yg singkat. Ye laa.. kalau tak blh ctrl.. cepat turun dan cepat gak naik kembali. Tp kan.. my target bukan aje nak kurus.. tapi nk sihat maaa...

Next Option.. Follow geng2 diet aitkin.. hurmmm.. macam tak sanggup je! Extreme bonar bab ctrl makan. Selagi dianugerahkan daya makan... rugi ler kalau tak merasai nikmat yg dianugerahkan kan!

Hurmmm... gi mana yea mau diet yg santai dan sihat?

Dlm dok tercari2.. tetiba kiter terima invitation utk join group diet santai bersama2 rakan2 setugas. Program nyer 3 bulan aje.. hurmmm setelah diberi penerangan tentang program tersebut cam menarik gak... 

1st kami ambil berat dan ukur lilit.
Every two week akan ada sesi penimbangan. Berat naik byr RM10... sustain RM5 dan turun tak yah bayar. Saja suka suki.. duit tuuu akn kami guna di akhir program... makan-makan besau bagi meraikan tamat program nanti. 

Bila tiba hari penimbangan... berdebau beb! Keh keh kehhh.... 


So, utk itu... kiter ada tetapkan dua matlamat... 
1) Kiter nak BMI kembali normal weight
2) Nak jauh sikit dari pagar normal weight agar bila dah terlalai nanti... tak dop ler terjebak balik dalam group overwight

Untuk capai 2 matlamat di atas... kena ada 2 KPI laaa... KPI jangka panjang (untuk capai matlamat no2).... iaitu nak capai XXkg dalam tempoh 3 bulan... dan KPI jangka pendek(Untuk capai matlamat no.1)  Target nak turn berapa kg dalam tempoh 2 minggu. Untuk 1st mth... kiter target 1kg untuk 1 minggu.. Bila dah msk 2nd mth.... 500g utk satu minggu... Itiew my KPI... bukan team punya tau! Bila ada short term punya KPI lagi manambahkan semangat untuk capai KPI long term kita tuuu!

2nd, Control your meal
Next our coach akn guide pengambilan makanan. Jus spt epal dan tomato perlu diambil every morning. Tapi... kenkadang kiter tukar gak... jus kiwi kerr.. jus dragon fruit ke... jus lemon only kee.... telan epal+tomato hari2 menyebabkan mood kita akan merundum... bila bervariasi ok laa sikit kan... Sesekali tambah ler sikit yogurt low fat or chia seed! Yummy and super delicious

Utk 1st mth.. kami blh mkn apa sahaja.. tp kena ctrl kuantiti dan kekerapan.

Bila kata boleh makan apa sahaja... its better kiter  biasakan diri ngan mengetahui jumlah kalori yang ada dalam setiap jenis hidangan. For me nasi tak salah.. tapi avoid laa nasi goreng, nasi tomato dan seangkatan dengannya. Lauk pauk pun... elakkan yang bergoreng... masak lemak dan kari lbh baik dari yang goreng. Lagi baik sup, roasted and grill laa kan!

Bila makanan ada dalam pinggan... makan dulu sayur-sayur dan lauk... kesudahannya... kita akan makan nasi sikit dan may be nasi dah tak diusik langsung.

Jadikkan nuts, buah-buah cam apple, pear, tembikai dan jambu as a makanan kudapan perantara waktu makan... bukan appetizer or penchoci molot! So bila tiba waktu makan... tak dop ler lapaq sangat sampai makan berpinggan pinggan!

Yang kiter susah nak control ialah pengambilan dessert and coffee! Kalau dah ketagih sangat... kiter makan gak cakes and kuih2... Bila dah tau berapa kalori.... kiter bayar ler ngan excersize... bila tau betapa penatnya nak ekcersize untuk bakar kalori cakes tadik... keinginan nak makan dissert lagik dah merundum... muah hahha haaa!

Coffee laaak... ai tak boleh miss... memang ketagih tahap gaban! So, pelan-pelan ai cuba kurangkan kemanisan coffee ai tuu.... and now i dah boleh minum kopi susu (low fat milk) tanpa susu pekat or gula...

To be frank... i tak der ler over sangat control food ni tau... lapar aje i makan. ikut keperluan kalori yang bersesuaian ngan xtvt dan age ai nii. Dan ikut gizi dalam piramid makanan. Karbo tetap ai ambik... Terasa nak makan cakes or ice cream pun... aiiii mkn gak sekali sekala... tak nak menyeksa diri weeeiii..


3rd.. kena ada excersize... 
pd mulanya tak banyak... 5 sit up pg... 5 sit up mlm... jumping jack pun cam gitiew gak... saja nak memupukkan semangat cintakan excersize. saban hari perlu increase qtty excersize dan jenis2 excersize.

Excited wehhh... so.. bila dah a few day buat simple excersize..terasa nak ada basikal yg blh kayuh dlm rumah. Kayuhan basikal adalah alternatif yang terakhir kalau kiter malas sangat nak excersize pd hari tersebut. So.. sambil tgk tv... ley ler kayuh pelan2. Time iklan kayuh laju sikit...

Tak cukup ngan itu... kiter terasa nak jogging pulak.. tp kasut tak dop... cilok asben punya kasut.. mak aaii gedabak gitu.



Akhirnya.. my asben bawakkan ai beli kasut hahahaha... dia gak yg ekcited pilihkan ai seluar utk senaman. Hihihihi.. bg moral support ler katakan.


Dan teriba semangat makin berkobar2... tgh hari.. about 15 minute to 20 minute.. kami bermain squash lak... tak blh lama2.. jam 2 kena msk keroje semula kan!

Kalau my asben ada kelas... aiii angkut my staff main sekali... join rakan squash dari PTJ lain gak!


Usually.. kalau ke pekan.. tak pernah jejak kaki kat gym hotel ancasa tu.. tp kali ni... pengisian perchotian kami sgt bermakna... family workout gitiew.. (gambo 2  bln yg lps). Dah lama tak berchoti kan Pekan niii... hurmmm...



Dan lagik... dah mula join xtvt zumba yg dianjurkan oleh pst kesihatan upm. Tapi kan... xtvt niii kiter tak der komit sangat.. Meeting tak menentu... Curik curik time aje laaa yg boleh. Kat atas tu gambo kenangan kat Pusat Kesihatan Universiti... Sedang mendapatkan rawatan... kaki terkehel masa berzumba.. keh keh keh... time tuu kena rehat gak 3 minggu tak boley eksesais.



Selain itu, kepelbagaian jenis eksesaiz kiter buat... senaman kardio... skipping. berbasikal... ikut muuudddd! Mostly, our weekend sekarang nii di isi dengan aktiviti riadah seisi kuarga!


Hahahaa..  uols rasa extreme ke excersize kiter? Actually idok ler gitu.. dlm sehari tak dop ler kiter buat itu semua. Ikut mood maa.. ada hari jog..  ada hari zumba. Pendek kata ikut mood. Kalau dah hari tersebut telah dilabelkan hari malas sedunia... cukup ler kiter buat jumping jack 10 kali... dahhh!

Hahhaahaa.. kali ni ai tak penat pun buat semua benda niii. Sebab ai tak buat kerana nak kurus semata-mata. Ai buat sbb enjoy...   ai jog utk jantung... nak sihat! So, program yang kiter jalani ini... just santaaaiiiii.... 

Pengambilan makanan dan excersize niii kiter rekodkan dalam guna apps mynutridiet under KKM kalau tak silap. So bila tau hari tu pengmbilan kaluri dah terbabash... kena bayar denda ngan do physical activities,



Al-hamdulillah... setelah 2 bulan berlalu... matlamat no 1 iaitu nak keluar dari kepompong overweight kiter dah capai... yang no 2 tu pun dah capai.... 

Ni gambo 4week ago... minum selepas sesi timbangan.. meraikan KPI yang tercapai minggu tersebut. Plannya nak pekena cakes with a mug of coffee... Alih-alih cakes nya tak dop lagi pagi tu... hurmmm pekena sandwich gak ler pagi tuuu...

So now tgh mengejar bonus... a few week to go! Uweeeeee!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails