Friday, April 2, 2010

Cerita Umrah part 2

Setelah diwar-warkan kepada famili, sahabat handai dan jiran tetangga yang terdekat tentang perancangan Umrah kami... Tiba2 boleh dikatakan "LAST MINUTE" kami telah dimaklumkan bahawa penerbangan kami ditangguhkan coz Kerajaan Arab Saudi masih belum mengeluarkan visa bukan sahaja pada group kitorang... malahan banyak lagi group2 yg lain mengalami masalah yang sama.

Menurut Mutawif kami "Hj Dahari"... bole aje kitorang bermain dengan risiko... tunggu keputusannya sehingga saat-saat yg terakhir... tetapi kesannya ialah.... sekiranya sehingga tarikh penerbangan, Kerajaan Arab Saudi masih tidak mengeluarkan VISA, maka kami terpaksa membatalkan flight dengan tambahan kos. Sehubungan dengan itu, to play save... kami beramai2 membuat keputusan untuk menangguhkan perjalanan kami. Dan.. Al-hamdulillah.. keputusan kami tepat! Sehingga waktu penerbangan, kami blm dapat kelulusan dari Kerajaan Arab Saudi.

Marah? Hangin? Kecewa? Hurmmm... Nak kata marah dan hangin tuuu tak lerrr pulak... coz may be kiter dah biasa berurusan dengan penempahan tiket flight dan VISA untuk staf UPM nih... so, perkara seperti ini memang biasa berlaku.... dan ini lah terjadik pada kiter 3-4 minggu lepas... dimana kiter siap kena maki ngan beberapa org Pensyarah yang nak gi conference kat India... VISA dia tak dapat dikeluarkan hinggalah saat-saat akhir penerbangannya... Hampir seminggu jugak lerr kitorang dibebelkannya... that's why... masa tuuu kiter memanjang strss dan sakit kepala... sampai nak tido pun dok pikir psl VISA org tuh yg lum siap2. Sib baik diluluskan last minute... Tapi yg tak beshhh nyer... siap buat "press conference" yg menceritakan betapa lembabnya team kitorang buat kerja. Last2 kitorang panggil travel agent tuuu sendiri explain ... siap bawak evidence... delay nyer di Pejabat Kedutaan India.... terdiam dia..... tapi... maruah kami...? Hurmmm dah tercemar!!!!


That's why masa Hj Dahari bagi tau masalah VISA nih... kiter tak melenting pun... Cuma sedikit terkilan coz tak dapat pergi mengikut perancangan asal... Banyak benda lak laaa yg kena re-adjust... seperti coverage insurance dan juga permohonan cuti kiter dan anak2. Tapi... tak pe. Adalah hikmahnya tuhh!!!


He he he! Itu laaa citer yag berlaku pada kiter pada 22/03/2010 yg lepas di mana penerbangan kami sepatutnya pada 24/03/2010. Tapi... terpaksa ditunda ekoran dari VISA. Saban hari kami tertanya-tanya dan ternanti2 bila masanya akan tiba... Dari mood yg excited... merundum turun sedikit demi sedikit... hinggalah 26/03/10, Difahamkan dah dapat kelulusan/VISa... tapi menanti pulak flight confirmation. Nak memuatkan 60 jemaah sekali gus memang susah untuk tempoh terdekat ini... no choice, nak jugak memenuhi impian kami, maka penerbangan yg available hanyalah Biman Bangladesh Airlines. Hu hu hu.. Bangla pun Bangla laaa.... Nanti i citerkan pengalaman naik pesawat nii kat korang yerk!!! Besh keee idak ker.... Apa2 pun masa kiter karang entry ni... persaan excited kiter melonjak kembali... tak kisah ler i terbang bersama Bangla2 ke... ape ke.... hu huuuu....

Masa entry nii dipublished, kiter dah pun berlepas meninggalkan bumi Malaysia dengan doa dan harapan, semoga kami berjaya menyempurnakan ibadat ziarah dan Umrah ini. Amiiinnn......

see u a few days dr sekarang.... babaiiiii

1 comment:

Yana said...

My dear sis,

Hope ibadat ngah sekluarga diterima ALLAh dan doakan yang terbaik utk ktia semua ye!!

Muahhh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails