Thursday, April 1, 2010

Maaf di atas kekhilafan diri ini.....

End of 2008, paper my hubby diterima untuk dibentangkan di konferen yg diadakan di Sydney. Ermm... besh gak kalau kitorang dapat ikut sekali kan? Setelah dikira perbelanjaan tiket kapal terbang aje, dah mencecah lebih RM7000.00 sorang coz masa tu terkena lak Christmas. Niat di hati nak proceed aje! Tapi dlm hati terdetik... dengan amaun tu... better kitorg gi buat umrah dulu. Dah gi umrah, baru ler pikir nak gi kat tempat lain... So tak jadik ler gi Sydney... masa tuh... just pergi ke BAngkok aje lerrr.

Al-hamdulillah.... benar kata orang, kalau kita dah berniat nak ke sana... pasti ada rezekinya. Nak dijadikan cerita, my mother & father in-law nak bermustautin kat Terengganu bagi menghabiskan hari-hari tua mereka di sana. Since tiada sorang pun anak-anaknya berminat nak stay kat umah serdang.... my parents in-law pun decide untuk menjual rumah tersebut dan sebahagian duit jualan rumah digunakan untuk menampung perbelanjaan bagi mengerjakan umrah bersama semua anak-anak, menantu2 dan cucu2.

Mama masa tu begitu excited untuk ke tanah suci. Dan atas persetujuan kami bersama, kimie kami plan sunat Dec 2009 dgn harapan kami dapat pergi umrah awal 2010. Mama kata dia tak nak tangguh/tunggu lama2 cozz arwah bimbang kesihatan tidak menyebelahinya dan lebih membimbangkan dia tak berkesempatan untuk ke sana! Sehubungan dengan itu, kami arrange akan pergi di awal tahun 2010.

Keterujaan mama untuk mengerjakan umrah bersama seluruh ahli kuarga juga antara menjadi topik bualan terakhir kiter dengan mama disenja 04 Oct2009, 2 jam sebelum mama menghembuskan nafasnya yang terakhir. Namun akhirnya... mama pergi tanpa sempat menunaikan impiannya itu.

Untuk memenuhi impiannya juga memenuhi niat kami, Kul 2 pagi nanti, Insya-Allah... kami sekuarga (kiter+hubby+kimie+didie) dan kuarga in-law akan berangkat ke tanah suci Mekah bagi mengerjakan umrah. Terima kasih yang tidak terhingga buat ayah dan arwah mama kerana telah sponsor 80% dari jumlah perbelanjaan kami sekeluarga. Ermmmm... terharu sesangat! Hu hu huuuu....

Perasaan kiter tatkala menitipkan entry ini sangat-sangat bercampur baur... sedih... gembira... risau.. dan ber macam-macam lagi laaa... Tambahan pula dengan persiapan ilmu didada yang serba kekurangan... bimbang amal ibadat tidak diterima.... bimbang dengan segala dosa yang tidak diampunkan. Risau meninggalkan kerja ofis dan anak buah... sedih dan pilu bila terkenangkan arwah mama... excited dan teruja untuk mengunjungi rumah Allah... dan macam-macam lagik laaaa... Hurmmmm....

Ya Allah,
Kurniakanlah ketenangan dihati ini. Permudahkanlah segala urusan kami.. dan terimalah ibadat kami sekeluarga... amiiiinnn

Untukmu Mama....
Kami pergi bagi memenuhi impianmu. Biarpun secara jasadnya mama tiada bersama kami... Mie merasa yakin roh mama masih disisi kami dan mengerjakan umrah bersama-sama kami. Insya-Allah... akan kami titipkan doa buatmu agar rohmu tenang di sana.

Kepada kuarga, sahabat handai dan reader sekelian,
Ampun dan maaf dipinta atas segala silap dan salah kiter, samada disengajakan atau tidak sengaja. Kiter telah cuba sedaya upaya menggalas tanggungjawab yang diberi, sebagai anak, isteri, ibu, kakak, adik, pekerja, sahabat dan manusia amnya!. Adakalanya nasihat diberi dianggap memandai dan menunjuk-nunjuk, gurauan diukir dianggap gedik! Tak pun tingah laku dan tutur kata kita ada menyakiti hati kalian. Al-maklumlahhh..kiter ni bukannya malaikat... kiter nii bukannya perfect... kiter niii bukannya yang terbaik. Tentu ada menyebabkan korang terluka. Sekali lagi.... ampun dan maaf dipinta atas segala kekhilafan diri ini.

Tak mau maafkan kiter? Amboiiii.... sedangkan nabi ampunkan umat... takkan lerrr kita yang sekadar manusia biasa nii menyombong diri... tak nak maaf bermaafan sesama manusia... tak baik tauuuuu!!! eEmmm... tapi u ols sume tak macam tu kan? kan? kan? u ols baik!!! kan? kan? kan? So, kita kira 0 - 0 ler yer...... hi hi hi...

Sebolehnya kiter tak mahu jadik manusia yang bodoh sombong. Sehubungan dengan itu, kiter juga sedia menerima kritikan. Insya-Allah... adakalanya kritikan yang diberi mungkin menyebabkan kiter ada sedikit melenting. Tapi... Insya-Allah, kiter akan cuba muhasabahh diri... mecari kebenarannya kata nasihat kalian. Kalau benar ia perlu peningkatan atau dilakukan berubahan kiter akan cuba berubah... Cuma mungkin ia mengambil masa!! Kerana bukan mudah untuk melenturkan rebung yang dah jadik buluh nii!!!

Ermm... tak mau laaa nak citer panjang sgt bab nii... Nanti korang naik menyampah lak! Yea laaa kiter niii bukannya alim ulamak yang layak bercerita tentang dosa dan pahala. 1 jari menunding kat org lain... 4 lagik berbalik kat diri sendiri. Memasing sure ada kelebihan dan kekurangan memasing. Kan? Kan? Kan? So, sebagai manusia biasa rasanya tak salah "BERPESAN-PESAN PADA KEBAIKAN" Yea dakk????

Berbalik ngan citer kiter nak gi umrah nih.... Insya-Allah... Kiter juga turut akan mendoakan kalian especially yg dah mengirimkan doa-doa tertentu. Semoga doa kiter diterima dan kita semua mendapat rahmat daripada-Nya.

Oh yea! kalau u ols nak tahu citer selanjutnya... mai lerr jenguk lagik "Asam Garam kehidupanku" esok coz kiter dah postkan schedule entry....Di sana kiter tidak akan up-date blog ini coz aktiviti blog dan ber"FB' akan kiter hentikan seketika. So jumpa lagik sekembalinya kiter ke tanah air nanti...

Sekali lagi... maaf di atas kekhilafan diri ini!

Wassalam...

2 comments:

TopsyTurvy Mum said...

Take care Salmi..

Have a safe journey. Semoga Allah permudahkan semua..Amin.

nashora said...

alhamdulillah...setelah beberapa rintangan...insyaAllah kita akan dapat mengerjakannya....bak kata haji dahari...biar kita diuji awal..insyaAllah kita akan tabah mengerjakannya ngan sempurna...

tu la...walaupun sedih yg teramat sangat dengan ketidakhadiran arwah mama..yg amat beriya2 ingin mengerjakannya...memang benar...petang sebelum arwah meninggal..beliau bercerita ttg betapa terujanya nak pergi umrah...bersama anak2, menantu2 n cucu2...hinggakan merancang ingin mengadakan khatan kimie...biler mendapati kimie dah boleh bersembahyang..n kadang2 jadi imam...benar...arwah menyatakan hopefully dapat menunaikan dengan segera kerana takut tidak kesempatan akibat keadaan kesihatan kurang mengizinkan...tp apa kan daya...itu semua ketentuanNya....

apa2 pun kami percaya mama akan sentiasa bersama2 kami mengerjakan umrah ini...insyaAllah kami akan sentiasa berdoa agar mama ditempatkan bersama2 orang yg beriman dan beramal soleh..."Mama...maafkan along sekeluarga di atas segala dosa2 kami terhadap mama..n terima kasih segala2nya..."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails