Wednesday, August 25, 2010

Bubur pisang ke Jagung???

Ermmm... ni haaa another cadangan menu petang niii... nak kata bubur jagung... pun bole... bubur pisang pun bole... sebab kiter taruk jer kedua-duanya... Buatnyer pun sekejap yang amat. Ni haaa resepi kalau nak buat dlm kuantiti yang ngam-ngam untuk seisi kuarga yang sikit... kalau ramai... sila kalikan resepi tersebut ngan angka 2..


BUBUR JAGUNG

Bahan
  1. 1 tin kecik sweet corn... alaaa yg taruk dalam ABC tuuu... pakai jenis nii memasak bubur niii menjadik bertambah cepat tau... x yah tunggu jagung empuk...
  2. 1 1/2 cwn santan pekat (1/2 bijik kelapa... tapi I guna 3/4 kotak santan Harmoni tau! Segera punya maaaa!)
  3. 3/4 cwn air
  4. 1/2 cwn gula perang... atau gula kabung/nisan
  5. 1-2 sudu besar gula biasa
  6. 2 sudu sagu mata ikan (basuh & toskan)
  7. daun pandan
  8. garam
  9. pisang (I guna pisang berangan)

Cara
1. Masukkan semua bahan 1-7) dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendidih dan sagu nampak jernih.
3. Masukkan santan pekat dan garam komdian kacau perlahan2 sehingga mendidih sekali lagi.
4. Masukkan pisang... dan... dahhhh siap....


SELAMAT MENCUBA!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails