Monday, August 23, 2010

POPIA UDANG


Alaaa... citer pasai resepi lagikk... hehehe.... sowi lerrr... Actually my blog niii bukannya specialize dalam masakan.... tapi... saja nak kongsi resepi tuk mereka-mereka yang bekerja... Resepi yg disharekan di sini bukannya top-top punya resepi... Cukup lerr sekadar ala kadar.... yang penting dapat menyediakan juadah untuk seisi kuarga ngan airtangan sendiri. Kaedah penyediaanya cepat dan pantas... so sempat lerr disediakan sebelum tiba masanya berbuka selepas pulang dari kerja!


So entri kali nii ialah... popia udang. Kengkawan sekalian... hujung minggu atau malam hari... mari kita sediakan inti popia nii dan gulung... bungkus/pack kan sikit-sikit dalam tupperware kecik-kecik. Masukkan kat peti sejuk beku. Balik dari opis just kuarkan 1 bekas kecik... tunggu dia deforze jap... pas tuu goreng.... kan ke senang! So tak payah lerr nak bersesak-sesak kat PaRAm... lagik pun yg dijual tuuu tak semestinya sedap dan hygine...


Mehh kita tgk cara-cara nak membuatnya (mengikut gaya dan kaedah kiter hihihi)


POPIA UDANG


BAHAN-BAHAN


1-2 biji bawang putih dicincang halus

2 biji telur dadar diricik halus tulus dan mulus....

Sengkuang/Carrot (ptg kecil2 dan memanjang)

kcg panjang (potong kecik2 dan membulat)

isi udang dipotong kecik-kecik (kiter taruk banyak wooo sbb untuk makan sendiri kan!)

2 sudu bsr minyak masak

garam dan lada sulah secukup rasa

Kulit popia secukupnya



CARA MEMBUATNYER:


Panaskan minyak

Tumis bawang putih sehingga kekuningan & naik bau

masukkan isi udang

masukkan telur dadar yg dah dirincih

masukkan sengkuang/carrot dan kcg panjang

taburkan garam dan lada sula

tunggu agak2 layu.... angkat dan tos kan!

Komdian... bentangkan kulit popia... gulung.... gamkan hujungnya ngan bancuhan pekat tepung gandum ngan air

goreng mengikut kuantiti/banyak mana nak masuk kat dalam perut-perut yang ada


nak cecah ngan apa? hehehe... kalau rajin.... sila lerr buat sendiri sosnya.... kalau agak-agak malas... just tuangkan aje sos cili... tambahkan sedikit air panas... tambah secubit stok ayam dan kacau hingga sebati! Tapi... kalu malas banyak... cecah aje ngan cili sos biasa... habis citer!


Senangkan? So tak der alasan lerr x sempat nak masak di hari bekerja. kan kan kan????


Dah.... selamat mencuba!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails