Saturday, August 21, 2010

Diari Ramadhan Kimie & sephia II

Salam.... Sori lerr coz minggu niii kiter lambat memuatkan entri baru... Agak bz dan kesihatan kurang memuaskan. Selasa hari tuuu I diserang migrain dan 1st thing yang masuk dlm perut adalah ubat migrain plus 2biji aktifast. Dua jam pas tuuu baru dapat makan 1/2 piring bihun. Energy mmg tak der... menggeletar cam org hypo. Muntah hijau kunin tak payah cakap lerrr. Bila ubat dah jalan... baru dapat tido... tapi just dari kul 12-1 jer... maknanya sejam jer bole tido. Mata terkedip... kedip.... jantung lak tak berhenti berdegup kencang. Ingatkan dah sampai penghujungnya... Tapi... al-hamdulillah.... sehingga entry nii ditulis... kiter masih boleh menghirup udara di bumi Allah ini.





Wed... i still hove no energy sbb kekurangan tido... tapi, Al-hamdulillah still lagi boleh menggalas tanggungjawab untuk mengaudit. Malam... tak sempat nak karang blog sebab nak berehat. Maka... lambat lah entry baru dikeluarkan. Ni, entry nii i create masa kitorang tgh berkumpul untuk 'merge'kan penemuan audit. I punya dah settle... tunggu team member yang lain. So, curik masa laaa mengup-date kan sesuatu di sini... hihihiii.... dan sambungannya di buat pas sahur hari nih..... wokeh laaa.. At least minggu nii dapat memuatkan entry baru... yea dak???





Ok... berbalik kepada topic entri i kali niii.... Ermmm hari niii dah 11 hari yerrr kita berpuasa kan? dah pasti ramai dah bole membiasakan diri di bulan Ramadhan ini. What happen ngan kimie & Sephia?

Kimie... hari kedua dan sehingga kini.... tak der masalah pun ngan posenya. Even sedang menjalani minggu ujian disekolahnya... dia still ok (kata dia laaaa). Yang teruknya si Sephia... Pe sal??? Hihihi nanti i ceritakan yea!!!!



Sebelum tuuu.... Untuk menggalakkan depa perpuasa... kiter dah siapkan kan sorang satu balang untuk diisi star...






Star biru untuk yang berpose penuh dan star kaler lain untuk aktiviti kuiz... galak diorang mengumpul star.



Nak dijadikkan cerita.... on Friday (pose hari ke-3)... sephia just puasa 1/2 hari.... dan menuntut starnya... Patutkah kiter memberikannya star... adilkan itu kepada kimie... tentu tidak kan?




So.... star puasa separuh hari kiter buat bentuk lain... cuma kalernya jer yang sama.





Sephia meraung-raung starnya tak sama bentuknya.... puas gak dipujuk... akhirnya dia bersetuju dan berazam untuk berpose penuh setelah kiter persuade dia untuk cuba berpuasa penuh.



Sabtu... dia cuba bertahan... tapi dalam kul 5 turun naik tangga mintak air.... bila jam dah menunjukkan kul 6... selang10 minit menangis lapar dan dahaga... nak bagi berbuka... dah alang-alang tak der nyer kiter izinkan dia berbuka... keras sungguh hati ibunya kan!



Begitu juga ngan hari Ahad... bila jam dah 6 petang... baru menangis kelaparan.... so, kitorang bawak dia jalan-jalan agar dia x sedar masa berlalu. Malam tuu... dia cakap dia dah tak nak puasa! kiter dapati perut dia sakit dan kembung. Sedih melihat kesulitannya.



Keesokkan harinya... just suapkan dia bersahur... tapi dah tak nak cadangkan dia berpuasa. Yea laaa... umurnya baru 5 tahun... masih ramai rakan sebayanya yang x berpuasa. May be kiter jadikan along dia sebagai kayu ukur... tapi... kiter kena akur... setiap anak ada keupayaan dan keistemewaan masing-masing!



Ikut dia laaa... kalau dia larat... pose laaa... kalau nak berbuka... berbuka laaa. Selalunya bila habis waktu imsak... kiter akan kata... "Hari nii puasa ye!". Tapi kali niii kiter tak cakap apa-apa pun. Sewaktu dia melangkahkan kaki ke sekolah... nampak dari air mukanya tertanya-tanya. Mungkin dia juga confuis what happen ngan ibunya. Tak der pun reminder mcm biasa



Beranggapan hari tersebut dia tak puasa... kiter pun pick-up dia dari sekolah... di pintu pagar sekolah dia merenung wajah kiter... mungkin menanti soalan keluar dari mulut kiter. Tiada satu pun soalan yang kuar dari mulut kiter... just senyuman ikhlas yang kiter berikan untuknya.


Masuk kereta... ayah dia tanya... "Pose tak hari nii" dia menganggukkan kepalanya... Lantas kiter memeluk dirinya dan mengucapkan bagus dan syabas... Truly i cakap... i dah tak mintak dia berpose dah... cian tengok dia hari-hari yang lepas. Tapi... syukur laaa... keinginan nak berpuasa itu terbit dari dirinya sendiri.


Petang tuu... bila jam dah menunjukkan kul 7pm... Sephia sekali lagi merengek... menagis dan meraung kehausan... What u expect? I nak bagi dia bukak pose ker idak???? Another 27 minute jer lagik... sayangkan???


Tetiba ter-recall my abah ada kirimkan something dari Pahang memalalui adik kiter Si Syahrul.


"Aki ada bagi surprize tuk sesape yang pose penuh... saper nak angkat tangannnnnn" jerit kiter


"Nak... nak.... bila aki bagi?" jerit bebudak nii dangan begitu terujanya....


Ok... as usual....




pjem mataaaaa..... tadah tangan........





surprizeeeeeee....... hahaha.... aki dia bagi jigwaw puzzle dan sticker sowang satu... depa kusyuk main sampai x sedar waktu berbuka dah tiba... ibu dan ayah pun tumpang sekaki dua... hikhikhik... x terpikir pun nak beli benda-benda mcm niii utk mengisi waktu kritikal diorang nii... To my beloved abh...... thank u so much... Since kitorang kecik... abah tau jerr apa kesukaan kitorang.. sampai kesukaan cucu-cucu pun abah tau... that's why we love u... muahhhhh....



Ermmm... hari niii dah hari ke-11... Insya-Allah... kalau Sephia puasa fenuhh hari niii maka dia berjaya berpuasa sebanyak 9 hari... hurmmm kalau camni... kalah lerr ibunyer... huhuhu....

2 comments:

kisahwanida said...

Gigih sephia berpuasa. Cuma kita jgn paksa sgt lah. Boboy pun kekdg jer puasa. Nak paksa sgt kesian

Sarid Derus said...

bagus sephia..kakak pun baru puasa 1/2 hari..tak sampai hati. kakak puasa hari sekolah jer. pasal mlm tak mo mkn, sahur lagi la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails