Thursday, August 5, 2010

Reading Contest peringkat sekolah LC Bandar Baru Bangi

Sori laaa kali ini citernya agak basi sikit... Ermmm... tak berkesempatan nak up-date blog... hihi hiii.. Citer niii dah berlaku last Saturday (30 Julai 2010) lagik. Sekali lagik didie menyertai pertandingan membaca anjuran sekolahnya. Untuk menyertai pertandingan tersebut... kami tak buat preparation pun... tak derr lak praktis membaca dibuat... just normal routine... on de way ke school didie akan baca English stori book dan malam, baca 1 page buku Bacakan Saya Satu Cerita yang dihadiahkan oleh mama diorg (my sister) untuk besday kimie yg ke-6 tahun dahulu.

Pagi tuh kami bangun seperti biasa dan memang sengaja kiter x prepare breakfast pagi tersebut... So, singgah jap carik makan...


zoom in our contestent today... hi hi hiii... cool aje tengok bebudak niii




tengah tunggu makanan kat Bangi Kopitiam... Hurmmm kalau order setakat telur separuh masak... baik bekpas kat umah kanda & kimie oiiiiiiii


next... vrooommm ke Perpustakan Bangi... tempat yang akan berlangsungnya pertandingan ini:



para peserta kena duduk luar... tak bole dengan kawan-kawan kat dalam baca yea!!!!!



niii antara ibu bapa dan para sapporter yang hadir



Haaa.... kalau rajin kowang bacalaaa atucara majlis tuhhhh... blur jerr gambarnya... alaaa camera biasa jerr yang mengapture gambar slide tuhhh!!!

Pertandingan bermula dengan peserta 4 tahun... ada 2 aje peserta yang berentap... Hi hi hiiii teringat gak last year... since didie the only peserta 4 tahun... dia berentap ngan abang/kakak 5 tahun dalam kategori/tahap yang sama... Al-hamdulillah dapatlah dia no 3. Tahun niii sepatutnya ada 3 candidate... that's why ada kategori 4 tahun... tapi yang datang just 2 orang... so, baca je... tempat pertama dan kedua dah dalam genggaman kan kan kann????? Dan Al-hamdulillah... anak-anak kecil itu memang dah boleh membaca... tahniah buat guru dan parents masing-masing...

Next.... Pertandingan membaca Bahasa Melayu kategori budak 5 tahun.


Didie confident jerr dia.... dan Al-hamdulillah di"short-list" kan masuk ke pusingan akhir untuk menentukan pemenangnya.



Niii antara ragam anak-anak yang masuk pertandingan membaca! Ada yang naik bagi salam dan nervous dan decide x nak baca...and akhirnya turun stage witout membaca. Hi hi hiii... Ada kala kiter tergelak tgk gelagat budak-budak niii... bukannya gelak sebab depa tak tau baca coz yang hadir hari tersebut dah disaring oleh teacher diorang dan memang diorang bole baca. Yang kiter gelak tuuu coz lucu melihat aksi comeiii bebudak niii. Sweet dan tomei yang amat mereka-meraka nii! Woiiii... kowang ingat senag kerr nak berdepan ngan audiences... Kiter yang tua bangka nii pun nervous, inikan pula anak-anak kecil niii... apatah lagi melihat audience yang besar dan tua-tua...


Haaa.... bagus teacher diorang niii... peserta yang tak mau baca dipanggil naik stage sekali lagi... kali nii depa duduk lak... so tak nampak lerr muka-muka parents kat depan tuu... haaa... kan I dah cakap tadi... bebudak nii memang bole baca.... Tahniah pada cikgu dan bebudak niii....



Opsss... jangan terkejut... niii aktiviti masa BREAK.... Announcement LUCKY ORRANGE & LUCKY APPLES! Ape tuhh???? Cabutan bertuah daaaaa...



Niii Lucky Orange yang kimie dapat setelah dia berusaha keras meraba bawah kerusi kosong kat belakang dewan niiii



Next... kami dihiburkan ngan 2 buah nyanyian nashid anak-anak kecil niii. Next... majlis diteruskan dengan Pertandingan Membaca Bahasa Inggeris lak... dan didie is de only one contestent dari 5 year old. Hurrmmm... ok laaa didie baca... not so bad... tapi untuk English dia tak dapat pun masuk ke peringkat akhir... Tak pe nak... at least ibu tau sejauh mana keupayaan awak...


Dalam pusingan akhir BM, didie membaca tak selancar first round... Tapi still not bad... Kiter ada capture movie dia baca. Tapi I tak tau lerr what happen ngan my blog... error jer biler nak up-load movie tuh... tgk lerrr kalau I rajin I try masukkan kat FB account.

Setelah tamat pusingan akhir.... dan tiba laaa masa yang ditunggu2... Majlis penyampaian hadiah:

Dimulai ngan anak-anak 4 tahun...



Al-hamdulillah... kategori 5 tahun... Didie menyandang gelaran Juara... Tahniah sayang...


Niii lak... anak pengetua sekolah nii... Zakira (kalau tak silap namanya) Dia juara kepada kedua-dua kategori (BM dan BI)... Actually, peserta dari kategori 6 tahun niii semuanya fasih membaca dengan lancar sekali... tapi... yang membezakan pemenang ngan yang lain... ialah gaya, intonasi dan sebutan yang jelas.... That's why masa ank nii baca kiter dah agak dia yang jadi juara... suara dan intonasinya yang gemersik dan sebutan nya yang jelas menambat hati penonton. Kalau berkempatan Kiter akan try gak up-load bacaanya kat my FB... yea laaa mana laa tau kowang x caya apa yang I tulis ... hik hik hikk


Pengetua bersama pemenang



Sang juara bersama ibu dan alongnya



As usual... bapak kepada juara tak sah kalau tak menginterpremmm sekali!



Haaa yang didie peluk tuuu bakal juara 5-6 tahun akan datang yea!!! Hik hik hikkk namanya Anas... adik kepada Juara Kategori 6 tahun tadik!

Majlis berakhir lebih kurang jam 12.30 tgh harii... Ingatkan nak kuar celebrate didie.... Tapi tiba-tiba, Al-hamdulillah... ada jemputan makan-makan lak tgh hari tuu... Jemputan dari opis-mate by hubby... Tanpa alasan yang manusabah, tak baik tau menolak jemputan orang... So, agenda celebration ditukar ke malam...

Ingat dapat laaa makan yang special-special....

alih-alih KFC jerr... permintaan keras dari Sang JUARA tau!!!! Tak pe laaa janji anak-anak I bahagia....



Tahniah buat anakandaku... Nur Irdina Sephia... moga terus cemerlang di masa hadapan... Tahniah buat pengurusan sekolah kerna berjaya mengendalikan Majlis Ilmu ini.... Juga tahniah kepada anak-anak kecil yang begitu berani membaca dan membuat persembahan di depan oarang ramai.... Tahniah kepada parents yang hadir... yang sanggup meluangkan masa untuk anak-anak.... Agains to all.... TAHNIAHHHHH!!!!

2 comments:

nashora said...

Tahniah Didie....

pas nie masuk pertandingan bercerita pulok...begitu juga hakimie....so boleh bercerita ttg kancil n buaya

Sarid Derus said...

Tahniah untuk Didie.. :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails