Monday, March 3, 2014

Tuna ball

Hiii..... 

Kalau dah baca title entry nii... sure ada yang dak agak.... mok cik niii mula ler tuuu nak bukak kelas memasak kat blog ni kan???? Hihihiii... tuk makluman semua, blog ni bukan blog masakan. Mok cik suka muatkan resepi yg mok cik suka buat dan kena dgn tekak mok cik & family. Sebab... nak buat sesuatu hidangan niii ada macam-macam cara. Dan kenkadang tuuu cara tu tak sesuai ngan tangan mok cik yang keras niii... So, "dibukukan" kat sini resepi yg sesuai ngan mok cik tuk panduan diri sendiri sekiranya tetiba lak nanti dah lupa-lupa nak buat. Hihihiii.... Tapi kali niii lain sikit niat mok cik publishkan resepi kat sini... sebab.... kali niii resepi ini mok ck dedicated khas buat Lin kat Hull, UK. 



Namanya Tuna ball, dapat idea masa ke rumah Dr Fauziah Mahat pada December lps... Dr Fauziah buat begedil dari roti... cam beshhhh aje... so, mok cik olah resepi tu... maka jadik laaa benda alah niii. Bebudak kat umah niii suka makan benda niii. Lagi pun roti kat sini kalau beli satu 0.75p tapi kalau beli 2 harganya GBP1. So, apa lagik... beli laaa 2 sekali. So, bila dah banyak roti tuuu kena laaa kreatip mengolah hidangan berasaskan roti... yea dak????? Wokeh.... straight to de point... bahan2 buat tuna ball niii...



*Roti dalam 5-6 keping. Usually,  kiter akan guna kepala roti yang selalunya org pandang dia sebelah mato jerrr.
*Tuna chunk (in brine ke... in sunflower oil ker... tak kisah pun)
*bawang besau sejibiiikkkk
*tomato pun sejibikkkkk
*2 telur 
*bread crumb 


cara2 membuatnya:
1) Siat-siatkan roti tu kecik2. Tapi... kalau nak cepat masuk aje kat food processor/blender. 

2) dadu kan bawang dan tomato

3) Readykan telur yang dah dipukul & bread crumbs dalam mangkuk yang berasingan. 

4) Masukkan tuna, bawang dan tomato dalam roti yang dah hancur tadi... 
kalau guna food processor... cukup ler tekan butang 2-3 kali. Jgn lama sangat... nanti roti padat dan bebola jadik mampat dan keras.

 Kalau manual..... gaul kan semua dan memadai semua berampur rata.... biarkan seketika agar roti tadi agak lembab dan senang nak bebolakan dia nanti. Pun sama, jangan diuli sangat adunan nii sebab nanti roti niii mampat! 
5) Komdian.... kepalkan adunan bulat2. Tak payah beria sangat nak bulatkan dia... memadai guna sebelah tangan. Janji dia melekat. Kepal pun jangan padat sangat... hihihiii.... cam cerewat kerr???? Ermmm tak dop lerrr..... kalau terkepal kuat... dia padat sikit aje.... kalau ala2 tuuu.... cam sedap sikit rasa diaaaa.... ringan aje rasanya bila dikunyah!!!! Nyummm... nyummm

6) Next..... mandikan dia dalam telur

7) Komdian.... bedakkan dia dalam bread crumbs..... golek-golek kan dia....

8) goreng secara deep fry. Tos kannnn dannnnn


Hidang.... kiter tak masukkan garam pun dalam adunan niii sebab..... tuna tadik dah cukup rasa masinnya. Lagi pun kiter cecah benda alah niii ngan myonis dan sos... so tak perlu rasa masin yang melampau!
So, buat Lin.... dan those yang nak mencuba..... silakan!!!! 
Gud Luck!

1 comment:

Iskandar aka DR Bubbles said...

Salam Puan,

Seronok saya membaca entri blog puan. Saya dahulu belajar di Bradford juga pada tahun 1997-1999 sewaktu undergrad. Saya tinggal di area BD7 dan kemudian di BD5.

Insya Allah tahun ini saya ke Barcelona pada bulan Oktober nanti. Rancang juga untuk ke UK semula bagi melawat Bradford.

Terus menulis puan! Saya suka membaca catatan puan dari kampung kesukaan saya ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails