Bulan pose cam gini entry pasal makanan mamang entry fofular kann???? Kat FB pun penuh wall tempek gambo-gambo makanan or juadah berbuka... baik dimasak sendiri mau pun di masak secara tunjuk kat PARAM.
Kiter...? amalan membeli kat PARAM bukan amalan kiter... baik nasi, lauk pauk... mau pun kuih... kiter lbh suka home made maaa.... Kalau kena hari kerja.... lauk pauknya kiter lbh suka buat yang memerlukan "pemeringkatan sekali punya style masakan". Contoh... Tom Yum ke... kari ke... masak lemak ke... Kalau ayam msk merah tuuu kena 2 kali pemeringkatan kan... kena goreng ayam dulu... pas tu tumis lak sambal... So, menu cam tuuu kiter usually buat weekend.
Kuih muih masa hari koroje lak.... kombinasi kuih pedas dan manis salah satunya express edition cam goreng aje frozen karipap or popia yang dah dibuat awal-awal... so extra masa leh consume kat kuih manis aje kan... Tak pun kuih yang perlu masa tuk proses penyejukkan cam puding, kaswi, kole kacang dan seangkatan dengannya buat lps sahur. So, insya-Allah dalam masa 1 jam ke 1jam setengah... siap ler semua juadah berbuka.. Sedap ke.... hancusss ke.... janji buat sendiri. Puas hati.
Tapi... tipu ler kalau langsung tak ke PARAM kan??? Masa kat Malaysia dulu.... dalam sebulan tuuu ada ler 2-3 kali ke PARAM.... usually makanan yang dibeli tu type yang agak cerewet penyediaannya... atau perlukan alat khas tuk masaknya... cth putu bambu atau putu piring... hihihii...
Tahun ke-2 berpuasa kat perantauan niii lagik ler tak ketemu ngan PARAM kan??? So, memang wajib ler masak sendiri kan.... As usual untuk memudahkan urusan dapur... maka kiter dah siap plan sebulan punya menu...cth kombinasi kuih
D1: Karipap (dah buat stok frozen tinggal goreng aje pada hari kejadian) dan onde-onde
D2: Bread Sausage roll dan kuih getas
D3: Murtabak (inti karipap yang lebih dulu boleh digunakan pulak tuk buat inti murtabak... cuma tambah telur aje.... senangkan bila ada plan menu... so jimat masa tuk proses memasak)dan kuih manisnya lak puding roti irish
D4: Cara berlauk dan cara manis (hahahaaa... satu nama tapi satu pedas satu manis... hik hik hikkk. Inti "cara" yang lebih niii lak akan dimodified lak tuk roti john nanti! Sekali lagi mok cik nak kongsikan testimoni mok cik.... betapa bagusnya wat menu sebulan awal-awal... jimat masa tuk pikior menu berbuka.... dan yang penting waktu didapur anda juga akan singkat...)
Untuk menggediks kan diri yang kununnye terror memasak... pada hal idok pun... mok cik nak share resepi "cara" mok cik niii.... actually resepi niii untuk simpanan peribadi dan dedicated khas tuk my gurlz Sephia.... mana tau 2-3 tahun lagik... dia lak nak buatkan menu niii tuk kitorang.... hik hik hikkk. So, yang dah terror memasak... ley skip paragraph resepi... Tapi.... Untuk dapatkan rahsia "Cara Dendang Perantau" lak sila roll at the end of dis entry yerkk...
Bahan-bahan inti
500g daging cincang (ayam or daging lembu)
1 biji bawang besar didadu halus
Bawang merah dan putih dikisar
1-2 sudu rempah curry+rempah kurma
sedikit air (dalam setengah cawan)
garam secukup rasa
daun sup dan bawang dihiris halus... (tak isi pun tak pe kalau anak-anak tak suka)
minyak untuk menumis
panaskan minyak... pastu tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau... plus rempah kari dan kurma... tumis hingga garing. komdian masukkan daging dan bawang yang didadukan tadik... masukkan air dan garam... pastu goreng hingga kering dan daging masak... pas tu tabur ler daun sup tadik... kalau dah siappppp.... ley simpan dalam bekas... inti nii banyak gak laaa... so ley simpan tuk buat kuih lain kan? hihihiii. kalau nak sikit.... pepandai lerrr divide to half di punya bahan kan????
Untuk kuih lak (niii adunan 20 set cara)
1 cawan tepung gandum
1 cawan air+santan
1biji telur
1 sudu besau butter yang dah dicairkan or minyak masak
secubit dua garam
pewarna hijau or kunin or serbuk kunyit (nak warna lain pun tarak hal punya merah kerrr... biru kerr... baru beshhh bila ada kelainan hahahhaaa)
p/s: sedikit minyak untuk tujuan gris acuan...
Semua bahan tuuu kiter masukkan sekali dalam blender... blend kasi halus... pas tuuu direct tuang from blender tu acuan... hihihiii... edisi M maaa...
And now.... masuk ler edisi Dendang Perantau nya.... jeng... jeng jengg.... tak dop ler perantau sangat... cuma bab acuan aje... hihihiii... cehhhh!!!! buat suspen aje kan? Hahhahahaa... jangan marah aaaaa... gurau aje....
Actually, masa kiter terbang ke UK niii kiter dah siap-siap bawak acuan cara nii... sebab kiter tahu febret warga umah kitorang niii kuih cara... tapi, bila dah berjumpa ngan popcake maker niii.... edisi M tuuu dah muncul... Edisi M????? hahahhahaaa,..... edisi Malas maaaa.... Guna popcake maker niii lagi senang beb....
Rupa dia cam gini...
On aje switch... tunggu seminit dua... dah boleh start men"cara". Benda alah niii non-stick... just gris minyak mula-mula aje... pas tuuu dah tak yah dah....pas tu... tuang adunan direct dari blender... jangan kasi penuh... pas tuuu isikan setiap lobang tuuu ngan inti... kalau nak chantik... taburkan ngan cili merah yang dah dihiris halus... dan juga bawang goreng sebagai hiasan... tapi... cili dan bawang goreng tuuu tak isi pun tak pe. Kalau nak cara manis... gantikan isi daging tuuu ngan gula 1/4 sudu kecik for each lubang.... pas tuuuu... tutup rapat benda alah tuuu... tunggu a few minute.... and.... dah masakkkkk.... lebih cepat dari guna acuan biasa... lagi satu acuan biasa kena pandai control api... kalau idokk.. mahu hangit cara tuuu....
Niii bukan rupa cara edisi dendang perantau kiter tau... niii my koleksi peribadi cara manis edisi biasa... hahahaha...
Rupa edisi Dendang perantau kiter bolat-bolat... hahahhaaa..... chumellll takk??????
No comments:
Post a Comment