Wednesday, July 30, 2014

Salam Aidilfitri dari kami diperantauan...

Bagi memulakan kalam kali ini... sambut ler salam aidilfitri dari kami diperantauan... 



Ekcelli... kiter dah titipkan salam perantau ini kat Berita Harian bertarikh 9 July yang lepas.... Memandangkan lately dah ramai x beli surat khabar... melalui my personal blog nii sekali lagi kiter nak ucapkan Salam Aidilfitri buat saudara mara, sahabat handai dan semua muslim muslimat tak kira di mana anda berada. Sambutlah Syawal kali ini dengan kesederhanaan bagi meraikan 'kejayaan' kita yang masih bernafas di muka bumi ini dan pada yang sama jangan lupa titipkan doakan buat saudara kita yang terdahulu meninggalkan kita, buat saudara kita di GAZA dan juga mangsa MH17...


Persiapan raya kiter tahun ini simple aje... busana 1st syawal kiter dah siap-siap bawak dari Malaysia tempohari. Busana lain, just beli dua persalinan baju kasual untuk anak-anak. 

Juadah raya.... hurmmm... kitorang peminat tegar nasi himpit dan kuah kacang... rasa cam tak raya kalau tak dop "2 beradik kembar niii"... maka... dah buleh agak kan menu apa raya kitorang?

Kiter start masak juadah raya bila dah dapat mengumuman rasmi yang menyatakan esok raya (28/07/12, sama cam Malaysia). Siap masak... kiter gunakan masa yang ado tuk buat editing my dissertation yang kena submit esok... jam 2 pagi... dah terasa penat buat editing. Baru nak terhegeh-hegeh jahit lengan dan kaki baju raya anak-anak yang panjang tuu!!!

Siap iron busana raya, jam ompek pagik baru ZzzzzZZZzzz...


Kul 6 pagik, bangun dan komdian masuk dapur.... kasi final touch juadah raya!!!


Ni jer rejeki yang sempat kiter sediakan (nasi impit, kuah kacang, sate goreng dan puding cocktail). Accessory tambahan: buah dan serunding ikan. 

Kiter tak gi pun solat raya, sementara tunggu hubby dan kimie balik dari Masjid, kiter kasi final touch lak kat my Disseration.... 
Khaleef pun dah celik mato... mula-mula dia tepek muka dia kat En lappy bagi kiter tumpukan mata kat dia... komdian dia terus nak duduk atas En lappy... jgn nak.... damage ibu punya keroje kangg!!! Tak beraya ibu! So, cepat-cepat  kiter email kat  supervisor!!! Haaaa... lega!!! dah buleh raya!!!



Bila hubby & kimie dah balik... gambau time!!!


Hepi tapi jauh disudut hati... rinduw kat mama, abah, ayah, adik-adik... ipar duai... huhuhuu


Boboiz tunjuk ke"macho"an


 Galz tunjuk keayuan... 



Pasangan kekasih ini...????? Uweekksss..... ada yang loya keee????



Dah puas bergambau baru nak mintak maap??? Ni just formality aje tau!!! Buat apa kiter nak mintak maaf, kiter tau En hubby kiter tuu akan senantiasa memaafkan kesalahan dan kekhilafan isterinya ini.... cayang bini kanda kan? kan? kan???? kalau cayang... takkan nak bagi bini masuk neraka kan? Kalau tak bagi bini masuk neraka, sure akan memaafkan kesalah bini kan? Kan kan kan??? Hik hik hikkk!!!




 Ceh.... Khaleef memang jelez!!! Dan memang sengaja nak bagi dia bertambah jelez!



Sebelum kita maafkan mamat kimie nii... ambik kau sedasssss!!!!



Khaleef makin panas!


 Senang aje minah nii... Selamat hari raya... maaf zahir batin ayah!!! Fuyyooo..... minah niii.... pada hal... banyak jer dia wat salah ngan ayah dia nih... hihihihii...



Turn khaleef lak... pas tuu try call kuarga kat Malaysia... alamak... depa sibuk beraya kot!!! Masuk voice mail... huhuhuu.... kami pun gerak ke open house pertama... umah Dell...

Mak aaiii... juadah yang disediakan tuan rumah meriah benau... ada nasi hujan panas, rendang, sate, roti jala, kuih raya, brownies dan the best signature tuan rumah adalah tapai pulut berserta ais krim... yummy... Even kenyang lagik makan kat umah... rugik kalau tak makan juadah yang disediakan tuan rumah... hik hik hikk sedap tuuu... Selesai aje makan, kami bersiap sedia lak nak serang another house.... umah saper???? Ehemmm... tungguuuu!!!!



 Dalam sibuk kami nak ke 2nd open house, si tecik Khaleef nii lom puas makan sate... pas satu... satu dia makan... puas suruh dia bergambar....



Tgk tuuu meronta-ronta dia nak turun... nak sambung makan!



Nakkk!!! Kata Khaleef.... maaf nak! Tuan rumah dah kunci pintu, nak gerak ke 2nd house!



Before gerak... bergambar kenangan dulu. Gambar ini hasil cilokkan dari FB Baini. Hehehehee!! Baini nii macam jurukamera Rumpun Bradford pulak!!! hahahahhaaa!!! Memang hobi dia ambik gambar. Camera dia pun kamera canggih... ambik gambar cam professional la kaann... Cer kiter. Buat gelak orang aje! Hihihihiii...  Haaaa... ini ler kuarga besau rumpun Bradford, sayangnya yang tiada masa niii adalah Kuarga Penghulu (balik Malaysia), Kuarga Bunda (tgh ready nak menyambut kedatangan kitorang for our 2nd open house), kuarga Nurul Muza dan Kuarga Husna... 

Next... kami ke rumah Bunda... Saper tuu?? Hihihiii... Umah Dr Fauziah... Why Bunda??? Hihihihi... kalau ikut beza umur beliau ngan kiter... mmg pangkat kakak-adik aje... Tapi sifat keibuannya menyebabkan kita rasa beshhhh sangat... caring and lovely.. tu yang kiter panggil Bunda... hihihii... Heharap Dr fauziah tak marah haaaa.... hik hik hikkk.

Masuk aje rumah beliau... Mak aaiiii... macam-macam ado!!! Macam berada kat Malaysia lak... pelbagai kuih dan kek dah memenuhi side table.... main table lak ada lontong, rendang, nasi himpit, serunding dan apa lagik haa??? Banyakkkk... dan the best signature ialah sambal jawa dan serawa pulut durian... yummmyyyyyy!!!!!


Ni gambar yang kiter cilok dari tuan rumah punya FB... hahahaaa... kiter makan tak hingat doniaaaa... dah balik umah baru terkebil-kebil sebab tak dop gambar kenangan... pas tuuu mula laaa cilok gambar orang kan!!! Hihihihii...


Raya pertama punya story berakhir jam 3.30pm... sampai umah... Khaleef lom habish lagik raya... 

sate yang Dell bekalkan, dia sambung ngap lagik... hik hik hikk... bila ibu nak snap gambar... tahu pun dia malu... hehehe... minat sungguh dia ngan sate tuuu! Kena mintak resepi niii!!!

Before i end my entry... sekali lagik kiter nak mintak ampun dan maaf atas segala kekhilafan kiter... especially bila kiter ni berkata-kata... I'm sure ada hati-hati yang terluka ngan sikap dan kata-kata kiter... Hurmmm... memang kiter niii terkadang excited sangat nak bercerita... sampai terover pun ada... dulu... ada kenkawan dan sahabat yang berani tegur kiter... masa tegur tuuu... ada gak kiter termelatah giler cipan... tapi pas tuuu muhasabah ler diri... insaf!!! Terima kasih kepada yang menegur! Tapi yang tak beshhh nyer insaf kejap jer... pas tuu buat balik... So, kalau ada sikap kiter yang memualkan kowang, tegur ler... tapi jgn ler kat public... drop ler nanti my water face!!! Hik hik hikkk... And... jgn lupa maafkan ler salah silap kiter yerrr... Raya niii kan??? Hihihiiii... Salam Aidilfitri!!!!!




1 comment:

Ninie Hanis said...

Fuyoo masuk salam perantauan la..hebak mu kak Salmi. Ninie dari dulu dok niat nak hantar juga tapi sampai ke sudah niat jelah. Hihi..Khaleef kemain mkn sate ye. Mmg sedap sate tuan rumah.

P.s komen 'follow me back' voleh? Ahahaha!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails